PDA

Zobacz pełną wersję : Odwrócony obiektyw a Nikon d3000

dreams5
12-09-2013, 13:30
Witam

Być może co niektórych rozbawię a innych wkurzę, inni pomyślą, że jestem żałosna :D
I choć jestem brunetką to czuję się jak blondynka co nic nie wie :D
Przeszukałam już wiele stron w internecie ale liczę na Waszą pomoc.

Tak jak w temacie - chodzi o wykonywanie zdjęć z odwróconym obiektywem.
Czy ktoś mi wytłumaczy jak chłop krowie na rowie jakie wybrać ustawienia do wykonywania takich zdjęć ?

Na obiektywie przestawiam przełącznik na "M" a na body tryb M a mimo tego zdjęcia się nie udają.
Jedna wielka ciemna plama.

Wiem, że ta sztuka nie jest łatwa ale albo robię coś źle albo takie zdjęcia wymagają wprawy.
Jestem początkującym amatorem "fotografem" dlatego wszelkie uwagi mile widziane, nawet te niemiłe ale konkretne.

GonzoG
12-09-2013, 13:45
Twoje pytanie brzmi tak:

"Ustawiam a i b, a nadal brak efektu c ??"
Dosłownie tak - czyli jedno pytanie a w nim przynajmniej 3 niewiadome.

Fotografia z odwróconym jest tak samo prosta, jak z nieodwróconym, trzeba tylko znać podstawowe podstawy, czyli: ekspozycja - czas, przesłona, czułość i jak to wszystko na siebie wpływa.

Jestem początkującym amatorem "fotografem"
Skoro jesteś amatorem fotografii, to coś takiego jak wyciągnięcie wniosków ze źle zrobionego zdjęcia nie powinno stanowić najmniejszego kłopotu.
No chyba, że przez fotografię rozumiesz naciskanie spustu.

amator
1. «osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności»
2. «osoba lubiąca coś»
3. «osoba wykonująca coś bez fachowego przygotowania»

źródło - Słownik języka polskiego, PWN.

Innymi słowy - pasjonat, nie profesjonalista, a nie osoba nie mająca zielonego pojęcia o tym co robi i dlaczego tak, a nie inaczej.

1. Opisz szczegółowo swój problem, załącz zdjęcia z pełnymi danymi EXIF, to może ktoś coś będzie w stanie powiedzieć.
2. Naucz się podstaw fotografii.

puciek
12-09-2013, 13:46
Domyślam się, że jest to jakiś obiektyw Kit (18-55) lub coś w tym stylu z własnym silnikiem i nie posiadającym pierścienia przysłony. Otóż takim obiektywem nie uda Ci się zrobić żadnego zdjęcia, bo nie posiada on właśnie możliwości sterowania przysłoną za pomocą pierścienia. Przysłona jest cały czas zamknięta i tyle. Za otwarcie przysłony odpowiada taki dzyndzelek na bagnecie i to możesz wykorzystać. Przesuń go tak, aby przysłona się otworzyła na maksa i zrób zdjęcie. Zdjęcie oczywiście tylko w trybie M, bo przy innym nie wyzwoli się migawka.

dreams5
12-09-2013, 14:06
Tak, jest to zwykły kit 18-55.

No i chyba czas najwyższy spojrzeć prawdzie w oczy tak jak piszesz, GonzoG i zacząć naprawdę na poważnie wdrażać się w te wszystkie podstawy.
Nie kupiłam lustrzanki bo taka moda. Kupiłam, bo chcę się czegoś nauczyć ale nieraz czasu i chęci brak.

Fotografia jest dosyć ciekawą dziedziną i szkoda, żeby aparat się marnował.
Jeszcze jakby ktoś dał solidnego kopa do nauki to byłoby świetnie.

A tak z innej beczki - warto kupić jakiegoś starego heliosa i nim się pobawić ?
Czy najpierw trochę poznać tajniki fotografii a dopiero później kupować coś innego ?

GonzoG
12-09-2013, 14:11
Tak, jest to zwykły kit 18-55.

No i chyba czas najwyższy spojrzeć prawdzie w oczy tak jak piszesz, GonzoG i zacząć naprawdę na poważnie wdrażać się w te wszystkie podstawy.
Nie kupiłam lustrzanki bo taka moda. Kupiłam, bo chcę się czegoś nauczyć ale nieraz czasu i chęci brak.

Fotografia jest dosyć ciekawą dziedziną i szkoda, żeby aparat się marnował.
Jeszcze jakby ktoś dał solidnego kopa do nauki to byłoby świetnie.

A tak z innej beczki - warto kupić jakiegoś starego heliosa i nim się pobawić ?
Czy najpierw trochę poznać tajniki fotografii a dopiero później kupować coś innego ?

Najpierw poznać nie tajniki, a podstawy fotografii. Szczególnie jeśli chcesz kupić obiektyw, przy którym trzeba wszystko robić manualnie i na wyczucie, bo D3000 w żaden sposób nie współpracuje ze szkłami M42 i podstawy trzeba mieć przy takich opanowane, bo bez nich udane zdjęcia będą tylko dziełem przypadku.

Naucz się podstaw - polecam książkę "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona, naucz się obsługiwać aparat, a później przyjdzie czas na inwestycje, bo teraz mogą się okazać zupełnie nietrafione.

dreams5
12-09-2013, 14:17
GonzoG
Ślicznie Ci dziękuje za te porady :)

Idzie jesień, myślę, że będę miała więcej czasu na czytanie takich lektur.

TOP67
12-09-2013, 15:56
Więcej o odwrotnym mocowaniu znajdziesz w tym dziale http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75

Generalnie powinien to być obiektyw z pierścieniem przysłony o ogniskowej 30-50 mm i jak najmniejszych wymiarach.

MilekS
15-09-2013, 14:11
Generalnie powinien to być obiektyw z pierścieniem przysłony o ogniskowej 30-50 mm i jak najmniejszych wymiarach.
A może tak:
Powinien to być obiektyw o jak najmniejszych wymiarach (dlaczego?), o ogniskowej 30-50 mm, posiadający pierścień przysłony.