PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 wtyk zdalnego sterowania

Piotr56
12-09-2013, 12:30
Witam
Przymierzam się do budowy wielofunkcyjnego sterowania do D5100 wzorując się na SmaTrig 2.1 i rozpocząłem poszukiwania wtyku....
Nie mogę tego namierzyć, czy inżynieria wsteczna (kupienie i rozwalenie sterowania kablowego) jest jedyną możliwością? Optymalna byłaby wtyczka z kilkudziesięcioma cm kabla.
Przy okazji szukam chętnych na płytki lub zlutowany układ bo wdrożenie płytek do produkcji trochę kosztuje :( i jeśli miałbym robić tylko dla siebie to zrobię pająka na płytce uniwersalnej.
Wtyk nazywa się chyba MC DC2 i nie jest to wtyk do gniazda transmisyjnego.
Piotr

GonzoG
12-09-2013, 12:44
Jak to nie możesz namierzyć ?? Przecież jest to wtyk od GPS. Tam podpinasz wężyk. Potrzebne są aż 3 styki:
1 - "masa"
2 - uruchamianie pomiaru / AF
3 - wyzwalanie migawki (zwarcie wszystkich 3).

Najprościej kup sobie kabel od takich wyzwalaczy jak RF-603 - z jednej strony jest wtyk do aparatu, z drugiej micro-jack z 3 stykami.

Tak przy okazji - str. 207 instrukcji.

Piotr56
12-09-2013, 17:40
Witam
Tyle to ja też wiem :)
Googlam za wtykiem lub kabelkiem a nie za całym wyzwalaczem, w ten sposób mogę tylko podbić cenę inżynierii wstecznej bo wyzwalacz kablowy jest tańszy o ponad 100zł.
Instrukcję znam, w projekcie złącze mam też rozpisane, natomiast samych kabli nie namierzyłem, szczerze mówiąc kupiłbym kilka zepsutych wyzwalaczy by mieć kabel i obudowę, oczywiście interesuje mnie tylko wersja Nikon ze względu na kabel.
Pozdrawiam

GonzoG
12-09-2013, 18:23
Przecież bez problemów można te kable kupić np. tu:
http://fripers.pl/advanced_search_result.php?keywords=Przew%C3%B3d+d o+wyzwalaczy&x=0&y=0

Piotr56
12-09-2013, 19:50
Witam
Serdeczne dzięki :) o to mi chodziło bo Google milczały o tym sklepie i owszem znalazłem wiele kabli do Nikona ale żadnego do D5100.
Piotr

GonzoG
12-09-2013, 22:22
Witam
Serdeczne dzięki :) o to mi chodziło bo Google milczały o tym sklepie i owszem znalazłem wiele kabli do Nikona ale żadnego do D5100.
Piotr

D5100 ma ten sam wtyk, to D90, D3100, D3200, D5000, D7000 i D600, to można wyczytać ze specyfikacji MC-DC2, więc ze znalezieniem nie powinno być problemów, choć tu przydała mi się znajomość puszek Nikona.

Co do sterowania - mam pytanie:
Wiesz jak zrobić proste wyzwalania aparatu na światło ??
Nie potrzebuję niczego innego tylko sam błysk.

Jak szukałem fotodiod, to znalazłem tylko reagujące na wąskie pasmo podczerwieni, a wolałbym na całe pasmo widzialne.
No i z programowaniem scalaków jestem na bakier :(

Piotr56
14-09-2013, 08:01
Witam
Wiem że wiele Nikonów ma ten wtyk, ale o dziwo Google milczały na temat sklepu który mi wskazałeś, przeglądałem do 50 stron wgłąb i poza gotowymi pilotami kablowymi nic nie znalazłem.
To co mi pokazałeś to gotowy kabelek do SmaTriga :) ideał !
Z elektroniką nie mam problemów, określ tylko jak to ma działać, SmaTrig ma wyzwalanie światłem, nie wgłębiałem się w manual jak to działa, jeśli chcesz coś prostszego to Ci zrobię.
Jeśli ma to być do wyzwalania aparatu to rozumiem że najpierw musimy mu dać informację że chcemy zrobić zdjęcie i dać czas na ustawienie ostrości a następnie pstrykamy, tak ?
Piotr

ryszard54
15-09-2015, 00:35
Tani wtyk można pozyskać od MC-DC2 na aukcjach z akcesoriami fotograficznymi,kupiłem za 19zł plus przesyłka taniej nie znalazłem.Jest to jakaś Chońska podróbka orginału ale u mnie działa z Nikonem D3200.Pozdrawiam Rysiek.