PDA

Zobacz pełną wersję : oprogramowanie i komp do dużych plików...

fotouśmieszek
12-09-2013, 00:23
Mamy skok w rozdzielczosci najnowszych puszek.I konieczne podniesienie parametrow kompow stacjonarnych/laptopow.Moze warto by bylo opisac sprzet,ktory łyknie tak ciezkie pliki,jakie generuje np.: d5200,d7100 czy d600 itepe. Wielka prosba o probe zdefiniowania /mozliwie taniego/ sprzetu, ktory da rade wymagajacym plikom i stosownemu oprogramowaniu. Z gory dzieki kolegom,ktorzy "siedzą" w problemie.

GonzoG
12-09-2013, 00:38
Przy korzystaniu z LR5 trzeba będzie coś mocniejszego - najlepiej i7 quad najnowszej (III) generacji, 2 rdzeniowy też da radę, ale będzie wyraźnie wolniej, więc tanio nie będzie.
Przy PS'ie i ACR wystarczy i5, jednak i7 jest zalecany.
W obu konfiguracjach dobrze by było mieć dysk SSD na system i cache programów do obróbki.

fotouśmieszek
12-09-2013, 11:36
Przy korzystaniu z LR5 trzeba będzie coś mocniejszego - najlepiej i7 quad najnowszej (III) generacji, 2 rdzeniowy też da radę, ale będzie wyraźnie wolniej, więc tanio nie będzie.
Przy PS'ie i ACR wystarczy i5, jednak i7 jest zalecany.
W obu konfiguracjach dobrze by było mieć dysk SSD na system i cache programów do obróbki.

Dzieki:-) Troche mnie zmartwiles :(
P.S. dotyczy to takze NX2 ?

TOP67
12-09-2013, 11:46
Z procesorów.

Taniej - i5-4670K
Drożej - i7-4770K

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/photo_cs6_op-3.png
źródło (http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/radek/2013/haswell/wykresy/photo_cs6_op.png)

GonzoG
12-09-2013, 12:41
Jeśli chodzi o obróbkę, to CNX będzie trochę szybciej pracował, ale eksport jest chyba wolniejszy niż w LR.

fotouśmieszek
17-09-2013, 11:57
Jeśli chodzi o obróbkę, to CNX będzie trochę szybciej pracował, ale eksport jest chyba wolniejszy niż w LR.

Masz racje.A eksport moge przeboleć;p

Fludi
17-09-2013, 21:28
Tak się podepnę trochę pod temat...a RAM'u wiadomo nigdy nie za wiele, ale minimum ile warto mieć? I tak optymalnie też?

TOP67
17-09-2013, 21:55
Minimum 8GB. Optymalnie, to już każdy wg uznania.

Fludi
17-09-2013, 22:07
Tak się właśnie zastanawiam czy rozszerzyć to do 16, czy może jednak 24GB...

leon001
17-09-2013, 23:39
Tak się właśnie zastanawiam czy rozszerzyć to do 16, czy może jednak 24GB...
Mam zainstalowane 12 GB, SSD 128 i 8 rdzeni i jeszcze nigdy nie było tak, że cały RAM był zajęty, max. 10GB i to bardzo rzadko. Moim zdaniem zbędny wydatek, szczególnie 24 GB. Zdjęcia robię tylko w RAWach, używam PS CS6. Można przydzielić PS wtedy więcej, ale jakiegoś skoku wydajności raczej nie będzie. Tak mi się wydaje.

TOP67
17-09-2013, 23:51
Przy obrabianiu zdjęć w PS więcej RAM nie jest potrzebne. Prędzej przy składaniu panoram z D800. Parę GB warto zamienić na RAMdysk i wrzucić tam TEMP, przyspieszy to trochę pracę i oszczędzi dysk SSD.

leon001
18-09-2013, 00:49
Przy obrabianiu zdjęć w PS więcej RAM nie jest potrzebne. Prędzej przy składaniu panoram z D800. Parę GB warto zamienić na RAMdysk i wrzucić tam TEMP, przyspieszy to trochę pracę i oszczędzi dysk SSD.
No właśnie, tak myślałem :)

Fludi
18-09-2013, 07:22
Skoro mówicie, że nie są użyteczne aż tak bardzo, to chyba zamówię sobie jeszcze 2x 4GB. Powinna wystarczyć mi taka konfiguracja na dłużej.

Kurtz
18-09-2013, 11:38
Mam zainstalowane 12 GB, SSD 128 i 8 rdzeni i jeszcze nigdy nie było tak, że cały RAM był zajęty, max. 10GB i to bardzo rzadko. Moim zdaniem zbędny wydatek, szczególnie 24 GB. Zdjęcia robię tylko w RAWach, używam PS CS6. Można przydzielić PS wtedy więcej, ale jakiegoś skoku wydajności raczej nie będzie. Tak mi się wydaje.

Mówiąc o zajętym RAMie mówisz o zaalokowanej pamięci czy bierzesz też pod uwagę I/O cache?
Moim daniem, jeżeli normalnie w trakcie pracy mamy wolne ( nie zaalokowane ) poniżej 4GB RAM, to warto zrobić upgrade.
W moim przypadku, bufor I/O dochodzi nawet do 4-5GB kiedy w systemie jest odpowiednio dużo pamięci.

Ostatnio w temacie o SSD, Paweł Pawlak wrzucił linka o zależności iości zapisów do SSD przy różnych ilościach RAM. Warto spojrzeć.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3215949&postcount=1948

leon001
18-09-2013, 17:02
Mówiąc o zajętym RAMie mówisz o zaalokowanej pamięci czy bierzesz też pod uwagę I/O cache?
Moim daniem, jeżeli normalnie w trakcie pracy mamy wolne ( nie zaalokowane ) poniżej 4GB RAM, to warto zrobić upgrade.
W moim przypadku, bufor I/O dochodzi nawet do 4-5GB kiedy w systemie jest odpowiednio dużo pamięci.

Ostatnio w temacie o SSD, Paweł Pawlak wrzucił linka o zależności iości zapisów do SSD przy różnych ilościach RAM. Warto spojrzeć.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3215949&postcount=1948

Może Mac OSX robi to po swojemu wystarczająco dobrze? :) Wykorzystanie pamięci oscyluje u mnie przeważnie w okolicy 6-8 GB

fishaa
28-09-2013, 15:37
I7 16gb i SSD bierze wszystko bez zajakniecia jedynym problemem są bugi lighrooma co potrafią przytkac wszystko chociaż odpukać w 5.2 na razie jest lepiej

saron
15-10-2013, 20:31
Żeby nie zakładać osobnego tematu mam krótkie pytanie.... Mój stacjonarny komp zaczyna siadać , przy obróbce w LR czy tez PS muli sie strasznie, czas jego dobiegł juz końca..:) czas na zmiany. Pytanie brzmi, jakie najlepiej dobrać parametry Kompa ( pamięć,procesor..itp) żeby dał rade i starczyl znowu na kilka lat bez wymiany, oraz jaki polecacie do tego monitor. Z góry dziękuje za pomoc:)

Greg77
16-10-2013, 02:43
Tak się podepnę trochę pod temat...a RAM'u wiadomo nigdy nie za wiele, ale minimum ile warto mieć? I tak optymalnie też?

Jak wspomniano 8GB, ale u mnie na starszym juz i7, 8GB RAM i SSD CNX2 dziala idealnie, plynnie i szybko, PS juz gorzej, ale mowie tutaj o dosc zaawansowanej obrobce a powodem jest za mala ilosc RAMu.

Moge zapytac z jakiej puszki te RAWy?
Mialem D90 i tam nigdy nie zapchalem calego RAMu w PSie, teraz mam D600 i jak mam ze 20 warstw i kilka kanalow to RAM prawie caly zajety i zaczyna sie czkawka, operacje do zapchania sie RAMu ida bardzo plynnie, wiec wnioskuje, ze ilosc RAMu jest wazna a przy jego obecnych cenach lepiej brac ile sie da.

Nad RAM dyskiem musze pomyslec, moze zakup malego SSD bedzie dobrym rozwiazaniem??
Planuje wymienic swoj RAM na jakies minimum 16GB, sadze nawet, ze jest to konieczne od czasu zmiany puszki.
Co do RAMu w PSie to jak napisalem powyzej 8GB to jest nic, przynajmniej w W7, moze OSXy sobie radza lepiej, ale nie wierze, ze nie zapcha sie RAMu przy zaawansowanej obrobce...

Żeby nie zakładać osobnego tematu mam krótkie pytanie.... Mój stacjonarny komp zaczyna siadać , przy obróbce w LR czy tez PS muli sie strasznie, czas jego dobiegł juz końca..:) czas na zmiany. Pytanie brzmi, jakie najlepiej dobrać parametry Kompa ( pamięć,procesor..itp) żeby dał rade i starczyl znowu na kilka lat bez wymiany, oraz jaki polecacie do tego monitor. Z góry dziękuje za pomoc:)

Proponuje poszukac w tym dziale http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=100
Warto isc w intela, cos i5 lub i7, RAMu ile sie da, najlepiej dysk SSD i dobry zasilacz, reszta to juz nie problem.
Co do parametrow to sie nie martw, chyba, ze sam bedziesz skladal...

saron
16-10-2013, 10:52
[Proponuje poszukac w tym dziale http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=100
Warto isc w intela, cos i5 lub i7, RAMu ile sie da, najlepiej dysk SSD i dobry zasilacz, reszta to juz nie problem.
Co do parametrow to sie nie martw, chyba, ze sam bedziesz skladal...[/QUOTE]

dzieki za pomoc :)
pzdr.

Nikkoś
19-10-2013, 22:32
ilość ramu zależy od systemu operacyjnego przykładowo w wersji 32bit system odczyta tylko 3,25gb, dopiero wersja 64bit jest w stanie odczytać więcej ramu . Mam na myśli oczywiście Windowsa , jak jest pod Linuksem tego nie wiem .

Jarkod
19-10-2013, 23:45
ilość ramu zależy od systemu operacyjnego przykładowo w wersji 32bit system odczyta tylko 3,25gb, dopiero wersja 64bit jest w stanie odczytać więcej ramu . Mam na myśli oczywiście Windowsa , jak jest pod Linuksem tego nie wiem .

Teoretycznie tak samo, ale... Windows 7 Home Premium 64 bit obsługuje jedynie do 16 GiB RAM, a Linux 64 bit może użyć całej przestrzeni adresowej czyli jakieś 16 exabajtów. Dodatkowo na pewno Ubuntu 32 bit ma włączone domyślnie PAE, więc nie dotyczy go limit 4 GiB.
Oprócz systemu trzeba też brać pod uwagę możliwości procesora: AMD64 może zaadresować 256 TiB pamięci, a 64-bitowa implementacja Intela do 1 TiB.

Mam nadzieję, ze czegoś nie pokręciłem; nawet jeśli, to w przybliżeniu wiadomo, czego się spodziewać.

RobertMiernik
19-10-2013, 23:53
Mam nadzieję, ze czegoś nie pokręciłem; nawet jeśli, to w przybliżeniu wiadomo, czego się spodziewać.
Oprócz jednostek to niewiele.
W każdym razie TB i GB to nie to samo co TiB i GiB...
Nikt nie sprzedaje kości 8 GiB za to 8 GB można kupić.

Szczegół..

Jarkod
20-10-2013, 00:09
To prawda, kości kupuje się w GB ale system i sprzęt adresuje w GiB.

Kurtz
20-10-2013, 11:09
Chwilowo, przy 64 bitowych systemach, ogranicza nas głównie platforma sprzętowa ;)