Zobacz pełną wersję : Nikon D800 a karta pamięci CompactFlash Lexar Profesional 800x 16Gb
Czy ktoś z Was używał takiej karty jak temacie w nikonie D800, proszę o uwagi.
Pawel Pawlak
11-09-2013, 13:18
Nie używałem; Pewnie będzie wystarczająco szybka ale za mała ;)
16GB to faktycznie może być mało. U mnie na kartę o tej pojemności wchodziło circa 550 samych rawów, a mam tylko 24MP.
Mam Sandiski 2 x 32 GB. [główna 60 mb/s, mała 45 mb/s] Jedna karta wystarcza na 400 zdjęć (full rozmiar). Karty hulają aż miło, żadnej zwiechy itp.
Napisałem ten post dlatego iż zakupiłem 2szt kart CompactFlash Lexar Profesional 800x 16Gb i jedna z nich po zrobieniu ok. 80 ujęć w trakcie fotografowania aparat podał komunikat "Nie możesz użyć tej karty ponieważ jest uszkodzona" po wysunięciu i ponownym włożeniu aparat i karta działała, do zapełnienia jeszcze dwukrotnie wystąpił ten sam problem. Druga karta nie stwarzała takiego problemu, zarówno jak i SanDisk.
Co może być przyczyną?
Slawek Wojtczak
17-09-2013, 16:42
800X Lexara to pomyłka :) Nie kupuj tych kart. Cena jest atrakcyjna, ale z tego co pamiętam nie osiąga nawet połowy deklarowanego zapisu...
Maciek N
17-09-2013, 17:52
zna ktoś jakiś wiarygodny ranking kart? Ja do tej pory z D800 używałem SanDisk Extreme i bezawaryjnie ale coraz częściej słyszę o kłopotach z tą marką. Co byście polecali?
Nie ma na rynku lepszych kart niż SanDisk i tyle. Należy uważać gdzie się kupuje bo było masę podróbek na aukcjach.
Inna sprawa że jak mamy pecha to nie ważne co a zepsuć się może.
zna ktoś jakiś wiarygodny ranking kart? Ja do tej pory z D800 Wejdź na te stronę i wybierz w odpowiedniej zakładce D800
http://www.robgalbraith.com/index-2.html
Ale Maciek N chce test wiarygodności a nie prędkości ;). Tak czy siak tabelka ciekawa.
Oryginalny Sandisk jest bardzo dobry. Sęk w tym, czy ma oryginalny, a tego nie wiemy. On może tez nie wiedzieć ;)
Mam Sandiski 2 x 32 GB. [główna 60 mb/s, mała 45 mb/s] Jedna karta wystarcza na 400 zdjęć (full rozmiar). Karty hulają aż miło, żadnej zwiechy itp.
Ja ostatnio z ciekawości przestawiłem sobie rawy na 12bit, ze stratną kompresją. Zrobiłem jedno zlecenie i nie wrócę już do innej konfiguracji dla kotleta. Rzadko kiedy mam pliki większe niż 30Mb, a to już dość przyjemny rozmiar. Szybciej zapisuje zdjęcia na kartę, szybciej zgrywa na kompa, szybciej importuje w LR, a w jakości obrazu nie doszukałem się w zasadzie znaczących różnic.
Co do kart, to ja polecam SanDiski. Mam trzy sztuki i nigdy mnie nie zawiodły.
800X Lexara to pomyłka :) Nie kupuj tych kart. Cena jest atrakcyjna, ale z tego co pamiętam nie osiąga nawet połowy deklarowanego zapisu...
Za to Lexar CF 1000X 32GB jest mega super. Robi u mnie za pierwsza i jest 2X szybsza od SD Sandisc Pro 95mb/s 32GB. Jak dotad zadnych problemow.
Gripowiec
17-09-2013, 21:25
Ja pracuje na 64 gb lexar 600x nie mam problemów jak na razie.