Zobacz pełną wersję : Nikon patentuje szkło do średniego formatu
Nie wiedziałem, gdzie to wrzucić, poleciałeo do Cafe ;-)
Nikon patentuje szkło do średniego formatu - 100/2.5. Czyżby planowali średnioformatową puszkę? ;-)
http://nikonrumors.com/2013/09/10/the-latest-nikon-patents-100mm-f2-5-medium-format-lens-rgbw-ae-array.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+(NikonRumors.com)
RobertMiernik
11-09-2013, 10:58
Nie wiem czy którykolwiek aktualny producent 35 byłby w stanie porwać się na robienie średnich formatów, chociaż nie powiem bardzo chętnie bym przygarnął taką puszeczkę współpracującą z przystawkami od PhaseOne...
cz4rnuch
11-09-2013, 11:09
Od jakiegoś czasu plotkuje się też o średnim formacie od Canona, a że Nikon lubi robić za bliźniaka to kto wie.
Szkło, to szkło. Przenoszę do optyki.
Może trzeba będzie zrobić nową kategorię w aparatach? :)
Sam jestem ciekaw :) Tak czy siak, wygląda to ciekawie :)
Nikon robił wiele wyśmienitych obiektywów do wielkiego formatu, z migawką centralną. Nie produkował przy tym chyba żadnego "body" wielkoformatowego.
Jestem ciekaw z jakim mocowaniem byłoby to szkło. Pod Hasela, Mamyję a może pod Leikę S?
Wątpię by Nikon miał zamiar tworzyć swój system MF. Tak samo nie sądzę by wszedł w to Canon.
Producenci szukają nisz, bo telefony komórkowe zabijają rynek aparatów. Robią to w nikonie trochę na siłę i po omacku. Canon ma lepiej - ugruntowana pozycja w świecie drukarek itd. Nikon nie ma jakiejś silnej "drugiej nogi". Robią lornetki (ostatnio było wiele premier), wymyslili system Nikon 1 ( z kiepskim efektem). To wszystko powoduje, że nie ma tylu premier na które czekamy (obiektywy do FX i DX, lustrzanki). Wkurza mnie to, bo przecież własciwie z góry wiadomo, że to firmę nie wywinduje finansowo w górę. Lustrzanki (i obiektywy) na tym cierpią. U canona z premierami dla "lustrzankowców" też kiepsko - silniej weszli w dział filmowy. Tam są premery kamer, obiektywów. Rozwój matryc w lustrzankach C - stoją w miejscu w parametrach foto, a filmowanie poprawiają mocno z modelu na model (aż do 4K).
Jak branża foto dołuje tak producenci muszą szukać sobie szukać alternatyw w rozwoju. Kiepsko widzę przyszłość tradycyjnych lustrzanek. MF to nisza, a nie wyjście ze złej sytuacji.
Ciągle sie dziwię, że tylko Leica (z chorą ceną) wypuściła aparat BW. Ktos powinien zaprezentować zaawansowany kompakt z matrycą APS-C, bez filtra bayera - byłaby duża rozdzielczość, świetne wysokie ISO. Coś pięknego. Oczywiście tez nisza. To taki mój pomysł, skoro już wypuszczają mało dochodowe ciekawostki to mogliby i zrobić aparat BW (i uaktualnić szkła 105 i 135/2 ;))