Zobacz pełną wersję : Zmiana przysłony w obiektywie z AF-D zamocowanym do D5100
Nikitka1712
11-09-2013, 01:56
Jeśli gdzieś był temat, to przepraszam - szukałam, ale widocznie za mało dokładnie :)
Mam D5100 i dziś przyszedł pocztą Tamron AF-D 80-210 f. 4.5-5.6. Pierwsze próby domowe wypadły zadowalająco, zwłaszcza po użyciu statywu, jednak jest jedno ALE... Otóż wyświetla mi się komunikat, żeby zablokować przysłonę na największej wartości i bez tego nie robi fotek, nawet w trybie M :( Czy da się to jakoś ustawić? Wiedziałam, że AF działać z moim body nie będzie, ale to! Czy to wada obiektywu, czy tak ten obiektyw ma przy współpracy z Nikonem bez silnika w korpusie?
robak_wroc
11-09-2013, 05:40
Zablokuj zatem przyslone. Aparat powiedział co masz zrobić. Taki mały przełączniczek przy pierscieniu.
Po zablokowaniu przysłony w obiektywie na maksymalnej wartości będziesz miał możliwość ustawiania bezpośrednio w body. Przy D5100 innej możliwości nie ma.
Nikitka1712
11-09-2013, 10:09
robak_wroc -> zablokowałam. Wiem gdzie to się robi, aż tak początkująca nie jestem. Blondynką też nie jestem... Poza tym napisałam przecież, że kilka fotek zrobiłam!
puciek -> dzięki za info. Cieszę się, że obiektyw nie jest felerny i przysłonę można będzie zmienić. Mam dwa obiektywy manualne od mojej starej lustrzanki analogowej i w obu zmieniam na obiektywie. Dlatego myślałam, że tu też tak będzie, skoro pierścień jest.
Przy obiektywach manualnych bez elektroniki przysłonę (z D5100) możesz tylko ustawić na obiektywie. Przy obiektywach z elektroniką D5100 przysłoną steruje sam (w trybach auto) lub poprzez pokrętło - wybór użytkownika w M lub w A.
Wszystko poniżej D7000 nie ma sprzężenia pierścienia przesłony z body. Jedyny sposób ustawienia przesłony w tych aparatach, to z poziomu body.
Nikon nie ma przekazania przesłony przez elektronikę (jak Canon, Sony, Pentax, czy nawet Praktica) i potrzebny jest tu "dzyndzel" (sprzęgło) przy bagnecie, który rozpozna położenia pierścienia.
Nikitka1712
11-09-2013, 15:27
Dzięki :) To nawet lepiej, bo to pokrętło na obiektywie jest masakryczne i w momencie, kiedy muszę szybko ustawić, albo na wysuniętym w górę statywie przy moim wzroście, trochę by było ciężko... Człowiek się całe życie uczy :)