PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Swanage Pier...

Adam Majchrzak
10-09-2013, 17:28
...podczas mglistego, deszczowego popołudnia.

Zapraszam ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/sb5r-1.jpg
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/8344/sb5r.jpg)

Pozdrawiam odwiedzających. =]

Kulten
10-09-2013, 18:52
Dobra konwersja podkreślająca pale pomostu i kontrastującą z nimi białą altanką na górze. Nie jestem w 100% przekonany czy taka duża pusta przestrzeń poniżej to dobry pomysł ale sam nierzadko brnę w tym kierunku. Autorom na ogół to nie przeszkadza, gorzej z widzami.

TOP67
10-09-2013, 20:13
Bardzo mi się podoba, właśnie z tą pustą przestrzenią i ramką.

pgaik
10-09-2013, 20:15
Świetne ;)
Dobrze że nie ma kamieni w rozmytej wodzie :))))

matios
10-09-2013, 22:14
bardzo lubię tego typu bw. Wszystko mi się tutaj podoba

Sebastianito
10-09-2013, 23:53
W panoramę to!

EONOnly
11-09-2013, 13:53
Bardzo fajna obróbka. Dla mnie miejsca na dole jednak odrobinę za dużo, ale mimo wszystko - zdecydowanie na plus.

jacekz40
11-09-2013, 14:16
Całkiem ciekawie wyszło, mnie się podoba :)

kaliszfornijczyk
11-09-2013, 21:46
Niebo i woda super. Nie jestem zawodowcem w tych sprawach ale tak ostre molo w taki " mglisty" dzień jakoś mi nie pasuje, wygląda jak wycięte. Ja bym końcówkę mola nakrył trochę białym gradientem. Ot moja wizja :)
Nie mniej jednak podoba mi się inny punkt widzenia.

Adam Majchrzak
12-09-2013, 01:51
Nie jestem w 100% przekonany czy taka duża pusta przestrzeń poniżej to dobry pomysł ale sam nierzadko brnę w tym kierunku. Autorom na ogół to nie przeszkadza, gorzej z widzami.

Chciałem z większą ilością nieba, ale...
Wyjaśnienie takiego kadrowania jest banalne, prócz mgły, dość mocno wiało w połączeniu z deszczem i stróżem(:lol:), który zamykał bramę i stał za plecami czekając aż zwinę się ze sprzętem.
Nie sprzyjało to spokojnemu foceniu, więc by co chwila nie przecierać filtra ściereczką skierowałem go bardziej na dół, i wtedy parasol który i tak za wiele nie pomagał w końcu spełnił swoje zadanie. :razz:

Dobrze że nie ma kamieni w rozmytej wodzie :))))

Spokojnie, spokojnie, będą i kamienie :lol:

W panoramę to!

Never! :razz: :twisted:

...tak ostre molo w taki " mglisty" dzień jakoś mi nie pasuje, wygląda jak wycięte. Ja bym końcówkę mola nakrył trochę białym gradientem. Ot moja wizja :)

Ciekawa koncepcja, będę musiał spróbować podobnego zabiegu ;) Dzięki!
Odnośnie mgły, to uwierz mi była, z tyłu mola znajduje się zatoka z mnóstwem jachtów, kutrów, a w tle widnieją klify, dzięki mgle wszystko to zostało pięknie wyizolowane ;)

Dzięki za Wasze komenty, pozdrawiam! =]

Ps. Czy zauważacie ta tej fotce banding?

Kulten
12-09-2013, 10:53
Ps. Czy zauważacie ta tej fotce banding?

Tak, poziomy. Im bliżej dolnej krawędzi tym wyraźniejszy. Wydrukuj i zobacz czy nadal będzie widoczny.

Adam Majchrzak
12-09-2013, 11:19
Tak, poziomy. Im bliżej dolnej krawędzi tym wyraźniejszy. Wydrukuj i zobacz czy nadal będzie widoczny.

No właśnie. Jest jeszcze półkolisty w LG.
Chyba z ciekawości odwiedzę lab.

Dzięki ;)

Kulten
12-09-2013, 13:21
No właśnie. Jest jeszcze półkolisty w LG.
Chyba z ciekawości odwiedzę lab.

Dzięki ;)

To w lewym górnym wygląda jak porysowana matryca. Obym się mylił ale mam u siebie coś podobnego i zawsze muszę stemplować. Efekt czyszczenia matrycy w moim przypadku na szybko, niestety.

Wywołując rawa zmniejsz mocno Brightness i obserwuj miejsce z tą kreską.

jarekf34
12-09-2013, 20:39
Jak dla mnie całkiem przyjemny kwadracik wykroiłeś tym bardziej, że miałeś poganiacza za plecami ;):)
Przypomina mi to trochę prace forumowego kolegi Martineza.

jarekf34
12-09-2013, 20:40
Jak dla mnie całkiem przyjemny kwadracik wykroiłeś tym bardziej, że miałeś poganiacza za plecami ;):)
Przypomina mi to trochę prace forumowego kolegi Martineza.