PDA

Zobacz pełną wersję : TOKINA AT-X 300mm f/4 (IRF) SD - kto posiada

Musashi_Miyamoto
11-04-2007, 15:28
Kupiłem ten obiektywik:) chciałbym dowiedzieć się czegoś o nim;), może ktoś posiadał proszę o wszelkie informacje te krytyczne jak i pozytywne:)

Pozdrawiam Jaca

Musashi_Miyamoto
12-04-2007, 02:59
znalazłem test w/w obiektywu wykonany z Nikkorem, przeprowadzony przez właściciela obydwu. Mam wielki problem, gdyż nie znam angielskiego:( a tłumaczenie translatorem jest bez sensu:( czy byłby ktoś łaskaw, przeczytał i opisał w skrócie. Z tego co widzę ciekawa lektura;)

http://www.dslr-forum.de/showthread.php?p=1773763

Pozdrawiam i z góry dzięki Jaca

Musashi_Miyamoto
12-04-2007, 18:35
Czy ktoś jest mi w stanie pomóc:(

zurkow
12-04-2007, 19:30
jest jeden problem, bo ten tekst jest napisany w bardziej przyjaznym języku (niż angielskim) ;) - niemieckim
Ja też z chęcią się przyłącze do prośby o krótkie streszczenie i spolszczenie tego tekstu

Musashi_Miyamoto
12-04-2007, 20:01
po Niemiecku, widzę jest tylko kilka 1 zdań, a później rzeczywiście link do niemieckiej stronki

zurkow
12-04-2007, 20:11
faktycznie już pierwsze zdania mnie zniechęciły ;), może przy wolnym czasie się troszkę pomęczę, ale nie obiecuje

Karl Johansson
12-04-2007, 20:33
W skrócie: budowa podobna do analogicznego obiektywu nikkora. nie ma przełącznika manual/auto, pierścień ostrzenia kręci się niezależnie od trybu. Nie ma też ogranicznika ustawienia ostrości. Ogólnie, jeśli chodzi o wygodę użytkowania, budowę, niewiele ustępuje Nikkorowi. Mocowanie do statywu mniejsze niż Nikkorowe, ale stabilne i pewne.

Przy f4 lekko winietuje, ale przy zamknięciu do 5.6 już jest ok. Tak samo traci nieco ostrość na pełnej dziurze, ale przy 5.6 jest lepiej, a najlepszy efekt daje f8. Ostrość pozostaje dobra też na bardziej zamkniętej przysłonie - f11, 16 czy 22. z tc 1.4 daje dobre rezultaty, utrata ostrości niemal niezauważalna.
Dystorsje są dobrze skorygowane, bardzo dobre jest oddanie barw i kontrast.

Szkło bardzo dobrze współpracuje zarówno ze statywem, jak z ręką.

Ogólnie: porównanie cena/jakość wskazuje, że jest to bardzo dobry obiektyw, wart swojej ceny.

o. trochę chaotyczne, ale nigdy nie byłem powieściopisarzem, a caly sens testu skrocony i oddany tutaj :]
Nie musicie mi dziękować :]

Musashi_Miyamoto
12-04-2007, 20:43
Dzięki Karl

Musashi_Miyamoto
18-04-2007, 04:09
dla zainteresowanych jakością znalazłem galerię zdjęć robioną tym obiektywem:

http://www.pbase.com/blindmustangpilot

i co o tym sądzicie;)

Rycerz
05-11-2008, 21:54
Kupiłem ten obiektywik:) chciałbym dowiedzieć się czegoś o nim;), może ktoś posiadał proszę o wszelkie informacje te krytyczne jak i pozytywne:)

Pozdrawiam Jaca

używasz nadal? jesteś zadowolony? sprzedałes?

Musashi_Miyamoto
10-11-2008, 07:04
Cześć sprzedałem dość dawno, ale to bdb. szkiełko:)