PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup d800 czy pozostać z d600?

hulk2012
10-09-2013, 10:57
Jestem posiadaczem d600 od kilku miesięcy (540 strzałów) i nie moge powiedzieć abym był niezadowolony z jakości zdjeć które wraz z 50mm 1.8g (póki co jedyne szkło) byłem w stanie "wyprodukować". Jednak wraz z zachwytem pojawił sie rownież mankament w postaci oleju na matrycy. Krótko po odesłaniu puszki do serwisu nikona, olej powrócił w podwójnej postaci. Jednocześnie przymierzam sie do zakupu kilku szkieł. W związku z tym nasuwa mi sie pytanie: czy warto pozbyć sie d600 i zainwestować w d800 oraz 2-3 średniej klasy (18-35mm D + ...) szkła czy pozostać z d600 walcząc z olejem i nadzieja ze zniknie po jakimś czasie i zakupie 2-3 najlepszej klasy (14-24mm, 24-70mm lub ...) ?

A może wejść z szeregi Canona 5d Mark iii lub Sony A99?

Wspomnę ze jestem początkującym fotografem "strzelajacym" śluby, krajobrazy (rownież nocą) i portrety. Nie kręcę natomiast Video.

TOP67
10-09-2013, 11:00
Jesteś pewien, że to olej?

Pawel Pawlak
10-09-2013, 11:21
porządna grucha i zestaw do czyszczenia matryca "na mokro" zapewne wyjdą taniej niż zamiana D600 na d800 czy canona. Zwłaszcza że nie masz pewnośnie że inne body nie będą cierpiały na taką samą przypadłość jak Twój D600

hulk2012
10-09-2013, 11:58
porządna grucha i zestaw do czyszczenia matryca "na mokro" zapewne wyjdą taniej niż zamiana D600 na d800 czy canona. Zwłaszcza że nie masz pewnośnie że inne body nie będą cierpiały na taką samą przypadłość jak Twój D600

Jest pretekst do przesiadki na coś "lepszego" co wystarczy na dłużej..

Jesteś pewien, że to olej?

Niestety taki raport z serwisu nikona wiec i drugim razem po pojawieniu sie "kropek" nie mam wątpliwości.

MstrG
10-09-2013, 12:00
Pokaż tutaj kilka zdjęć z tym olejem. Na jakich przysłonach go widać?

darek6902
10-09-2013, 12:01
Jest pretekst do przesiadki na coś "lepszego" co wystarczy na dłużej..

To może zrezygnować z półśrodków i od razu D4? :D

hulk2012
10-09-2013, 12:24
To może zrezygnować z półśrodków i od razu D4? :D

Budżet pozwala na dokładkę (pod zakup szkieł) 7-8k plus pieniążki z d600 wiec D4 raczej nie wchodzi w grę..

psm
10-09-2013, 13:15
Kup D800, to jest półprofesjonalne body. Ma lepsza specyfikację od D600.

manfred
10-09-2013, 14:04
Kup se D800 i daj ludziom spokój.

carac
10-09-2013, 14:10
Nie od dziś wiadomo, że o jakości zdjęcia decyduje przede wszystkim optyka. Jeśli miałbyś kupować d800 i nieco słabsze szkła, to mz. mija się to z celem, bo dostaniesz zdjęcia nie wiem, czy nie gorsze od tych z d600 z obiektywów profi.

hulk2012
10-09-2013, 14:27
Kup se D800 i daj ludziom spokój.

Dzięki!

Greg77
10-09-2013, 16:00
Kup D800, to jest półprofesjonalne body. Ma lepsza specyfikację od D600.

To raczej profesjonalne body a nie "pol" a co do specyfikacji to i tu o tu sa plusy i minusy...

Autorze jak masz na to to kup sobie D800 i do tego ogromiaste dyski, oraz zainwestuj w dobre szkla, moim zdanie roznicy w obrazku nie zobaczysz wcale.

trixiglk
10-09-2013, 16:15
Jestem posiadaczem d600 od kilku miesięcy (540 strzałów) ...
Wspomnę ze jestem początkującym fotografem "strzelajacym" śluby... Nie kręcę natomiast Video.

Bardzo ciekawe to co napisałeś. Na moje wynika, że D600 spokojnie starcza. A z plamami da się żyć lub można je usunąć.

psm
10-09-2013, 16:32
To raczej profesjonalne body a nie "pol" a co do specyfikacji to i tu o tu sa plusy i minusy...

Autorze jak masz na to to kup sobie D800 i do tego ogromiaste dyski, oraz zainwestuj w dobre szkla, moim zdanie roznicy w obrazku nie zobaczysz wcale.

W polskich realiach to nawet D300 jest przez wielu uznawany za profesjonalny sprzęt :)
Dziwią mnie pytania tego typu jak zadał autor wątku. Jeśli ilość wydanych pieniędzy ma się przekładać na satysfakcje
z robieni zdjęć to odpowiedź jest prosta, trzeba kupić droższy.

Kiedyś również przywiązywałem ogromną uwagę do sprzętu, choć umiałem znacznie mniej niż teraz.
Pewnego razu obejrzałem prace jednej z forumowych koleżanek wykonanych marnym D40 i posiadany sprzęt
nijak się miał do wartości merytorycznej jej prac. Jeśli ma się "to coś", to dobre zdjęcia wykonasz dowolnym aparatem.
Życzę wszystkich wytrwałości w dążeniu do doskonałości własnego warsztatu fotografii.

karolt
10-09-2013, 16:37
Dzięki!

Kup D4, dodatkowo masz podświetlane guziczki. Bezcenne!

MstrG
10-09-2013, 18:37
Chyba się nie doczekam odpowiedzi na mój post, może nie zauważyłeś, więc napiszę jeszcze raz: Pokaż tutaj kilka zdjęć z tym olejem. Na jakich przysłonach go widać?

Daj linki do tych zagranicznych for z Twoim tematem, sam chętnie poczytam.

kcr
10-09-2013, 19:49
Jestem posiadaczem d600 od kilku miesięcy (540 strzałów)
Wspomnę ze jestem początkującym fotografem "strzelajacym" śluby, krajobrazy (rownież nocą) i portrety. Nie kręcę natomiast Video.

540 strzałów - to chyba jeszcze żadnego ślubu tą 600-tką nie zrobiłeś?

dammiz
10-09-2013, 20:06
Eee, tam. D800 jest 50% droższy od D600, więc robi 50% lesze fotki. I jest profi (właściwie półprofi), ale można zastosować skrót myślowy, że profi. Pozdro dla kumatych - żeby zaakcentować merytoryczność tej dyskusji.

kcr
10-09-2013, 20:11
Ale niestety robi 60% gorsze fotki od D4:)

hulk2012
10-09-2013, 20:15
540 strzałów - to chyba jeszcze żadnego ślubu tą 600-tką nie zrobiłeś?

Jeszcze nie a juz przy 540-ciu strzałach jest olej

dammiz
10-09-2013, 20:15
No ale jak nie starczy na D4 to co zrobić... Mnie też na D4 nie stać, więc muszę żyć ze świadomością, że mógłbym robić 3 razy lepsze zdjęcia niż robię D700.

trixiglk
10-09-2013, 20:21
W polskich realiach to nawet D300 jest przez wielu uznawany za profesjonalny sprzęt :) ...

Tak wiem zapewne profi jest dopiero D3. Jednak nadal są kraje gdzie D300 jest objęty NPS - niestety w PL nie. Twoja wypowiedź dziwi tym bardziej w kontekście tego co napisałeś dalej.
A autor jeśli koniecznie chce wydać kasę to niech kupi D800. Ja kupiłbym zestaw do czyszczenia matrycy.

P.S. Dane ze stronki Nikon USA: "The D300 is a Pro-level D-SLR with a 12.3-MP DX-format CMOS sensor with Nikon EXPEED Image Processing System and large, 3-inch 921,000-dot color LCD."
Źródło: http://www.nikonusa.com/en/Nikon-Products/Product-Archive/Digital-SLR-Cameras/25432/D300.html

Jura10
10-09-2013, 20:24
Jesty onanizm jak nic? Jest olej, ale za parę tyś. klapnięć go nie uraczysz chyba, że pod mikroskopem będziesz szukał. Myślisz, że w D800 oleju nie znajdziesz? To też loteria.

Panerai
10-09-2013, 21:40
Szanowny Kolego.
Posiadam D 800 z zacnej edycji 2013r wprost z Niemcowni. Początkowo chlapnął olejem, którego plamy mam do dzisiaj bo widoczne są chyba od f 20. Nie mam czasu wysłać go do czyszczenia, a te kilka kropek likwiduję PS. Zrobiłem sobie testowe zaplamione zdjęcie chyba w maju 2013r i obecnie sprawdzam nakładając obraz, że nowych plam NIET ! Pewnie wyślę body do czyszczenia gdzieś późną jesienią. Fakt, że D 800 to już nie aparat, a MASZYNA pełną gębą ale są rzeczy na NIE (jak dla mnie). Jest boleśnie ciężki ... i nie przekonają mnie teksty marzycieli, że "słodki to ciężar". Najważniejszą jednak "wadą" jest fakt, że BARDZO, BARDZO, BARDZO łatwo o poruszone zdjęcia i to nawet przy krótkich czasach np. 125, 160. Matryca 36 mpx nie wybacza wielu sytuacji, które teoretycznie bez przeszkód powinny być robione z ręki. Wspomina o tym sam producent w jednych z folderów reklamowych.

Na Twoim miejscu pozostałbym z zacnym D 600 i zainwestował w szklarnię z wyższej półki. Obrazek zależy w znakomitej większości od jakości szkła.
To tyle jesli chodzi o moje amatorskie zdanie. / ja wolałbym w D 800 matrycę maksymalnie 24 mpx/. Poza tym aparat D 800 jakościowo miażdży resztę bandy :)

hulk2012
10-09-2013, 22:28
Szanowny Kolego.
Posiadam D 800 z zacnej edycji 2013r wprost z Niemcowni. Początkowo chlapnął olejem, którego plamy mam do dzisiaj bo widoczne są chyba od f 20. Nie mam czasu wysłać go do czyszczenia, a te kilka kropek likwiduję PS. Zrobiłem sobie testowe zaplamione zdjęcie chyba w maju 2013r i obecnie sprawdzam nakładając obraz, że nowych plam NIET ! Pewnie wyślę body do czyszczenia gdzieś późną jesienią. Fakt, że D 800 to już nie aparat, a MASZYNA pełną gębą ale są rzeczy na NIE (jak dla mnie). Jest boleśnie ciężki ... i nie przekonają mnie teksty marzycieli, że "słodki to ciężar". Najważniejszą jednak "wadą" jest fakt, że BARDZO, BARDZO, BARDZO łatwo o poruszone zdjęcia i to nawet przy krótkich czasach np. 125, 160. Matryca 36 mpx nie wybacza wielu sytuacji, które teoretycznie bez przeszkód powinny być robione z ręki. Wspomina o tym sam producent w jednych z folderów reklamowych.

Na Twoim miejscu pozostałbym z zacnym D 600 i zainwestował w szklarnię z wyższej półki. Obrazek zależy w znakomitej większości od jakości szkła.
To tyle jesli chodzi o moje amatorskie zdanie. / ja wolałbym w D 800 matrycę maksymalnie 24 mpx/. Poza tym aparat D 800 jakościowo miażdży resztę bandy :)

Ogromne dzięki za wyczerpujący komentarz. Chyba trzeba będzie jednak zainwestować w szkiełka z tego co widzę.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/mesanage-2.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/09/11/mesanage.jpg)

Grucha sie juz pojawiła. I jak nie pomoże to serwis zapuka ponownie...

Hamarama
10-09-2013, 22:31
BARDZO, BARDZO, BARDZO łatwo o poruszone zdjęcia i to nawet przy krótkich czasach np. 125, 160. Matryca 36 mpx nie wybacza wielu sytuacji, które teoretycznie bez przeszkód powinny być robione z ręki. Wspomina o tym sam producent w jednych z folderów reklamowych.

)
Zdecydowanie potwierdzam. Właśnie wróciłem z sesji i znowu widzę, że tam gdzie d700 robił zawsze ostre zdjęcia to w d800 jest poruszone. Trzeba wydłużać czasy i baardzo kontrolować pozycję ciała, stabilność aparatu.

Remol71
10-09-2013, 22:40
Z ciekawości zapytam. Kiedy przydatne jest 36Mpix na ślubach ? Chyba aby perfekcyjnie uwidocznić i analizować pryszcze panny młodej, po wykonaniu fototapety na największą ścianę w pokoju :) Rozszerzę pytanie. Do czego wogóle potrzeba 36Mpix ?? Nawet do plakatu mam wątpliwości, bo nie ogląda się plakatu lupą, a rozdzielczość kątowa ludzkiego oka potrzebuje tak naprawdę ok. 10Mpix. No ale ja tam się nie znam, bo amator jestem i tak z ciekawości pytam. Może ktoś poda logiczny argument, poza onanizmem 1:1 na monitorze.

manfred
10-09-2013, 22:41
Wydłużyć czy raczej skrócić bo to chyba nie to samo

slasib
10-09-2013, 22:50
Jeszcze nie a juz przy 540-ciu strzałach jest olej
to niech Ci jakiś spawacz zamontuje taką małą rynienkę do zbierania oleju i będziesz miał gratis do auta

hulk2012
11-09-2013, 00:27
pokaz zdjęcie tego oleju, a nie fotkę "patrzcie_jakiego_fajnego_mam_maczka_-_niby_że_kupiłem_gruchę"...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/ga3agaby-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/09/11/ga3agaby.jpg)
Plamy od lewego górnego rogu po prawy

hulk2012
11-09-2013, 00:38
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/yme2e3yg-2.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/09/11/yme2e3yg.jpg)
B&W

kcr
11-09-2013, 07:16
Wg. mnie to tylko kurz:)

carac
11-09-2013, 07:48
też mi się tak wydaje, że to jakieś pyłki na matrycy...

Cooder
11-09-2013, 09:39
A ja mam to samo na swojej matrycy i dmuchanie gruszką niestety nic nie dało :-/ A manipulować na mokro się jeszcze nie odważyłem... Ale zmieniać puszki z tego powodu nie zamierzam.

lesander
11-09-2013, 10:03
Jak jesteś pewny, że to olej oddaj do serwisu, niech coś z tym zrobią albo wymienią na nowe body i zostań przy D600.
A kasa zostanie na szkiełka.

MaciekW
11-09-2013, 10:14
Zdecydowanie potwierdzam. Właśnie wróciłem z sesji i znowu widzę, że tam gdzie d700 robił zawsze ostre zdjęcia to w d800 jest poruszone. Trzeba wydłużać czasy i baardzo kontrolować pozycję ciała, stabilność aparatu.

Hej, czy mógłbyś sprawdzić, czy po zmniejszeniu zdjęcia np. do 12 mpix to poruszenie jest nadal widoczne w porównaniu do D700? Ew. jeśli nie masz czasu na to, to podesłać mi jakiegoś takiego poruszonego Twoim zdaniem NEFa, żebym sobie sam mógł sprawdzić?

Greg77
11-09-2013, 11:42
To co jest na zdjeciach to zwykle syfki, kurz a nie olej, mam tak samo, po prawie 1k zdjec mam tego sporo, ale nie powiem, ze nie da sie zdjec robic. Takie syfki to przy f22 widac u mnie, nie wiem po co robic zdjecia na f22.
Z tego co czytalem to kolega hulk2012 robi "slubniaki" i rodzinne a tam przeslony tak wysokie potrzebne nie sa...u mnie gorzej, ale daje rade.

hulk2012
11-09-2013, 12:44
To co jest na zdjeciach to zwykle syfki, kurz a nie olej, mam tak samo, po prawie 1k zdjec mam tego sporo, ale nie powiem, ze nie da sie zdjec robic. Takie syfki to przy f22 widac u mnie, nie wiem po co robic zdjecia na f22.
Z tego co czytalem to kolega hulk2012 robi "slubniaki" i rodzinne a tam przeslony tak wysokie potrzebne nie sa...u mnie gorzej, ale daje rade.

Pstrykam sobie również sporo dla przyjemności a to zdjęcie robione było w f.14. Co do kurzu to zdecydowanie są to plamki oleju. Grucha nic nie pomaga..

TOP67
11-09-2013, 13:09
Olej inaczej wygląda. Jest jaśniejszy w środku i ma wyraźne brzegi

Greg77
11-09-2013, 13:27
Pstrykam sobie również sporo dla przyjemności a to zdjęcie robione było w f.14. Co do kurzu to zdecydowanie są to plamki oleju. Grucha nic nie pomaga..

Grucha nie pomaga na wszystkie pylki, niektore sa przyklejone, czyszczenie na mokro pomaga, jak masz blisko do serwisu to dawaj na gwarancji a jak nie to wolal bym poszukac dobry punkt ktory czysci matryce (chyba,z e pozbycie sie aparatu na dwa, trzy tygodnie to nie problem dla Ciebie), problem podobno znika po kilku tysiacach zdjec.
Olej wyglada inaczej, pokaz zdjecie przy f22 czystego nieba to bedziemy pewni, ale to na 99% nie olej.

Olej inaczej wygląda. Jest jaśniejszy w środku i ma wyraźne brzegi

Dokladnie.

To jest mniej wiecej 1/6 kadru na f22 i to bylo zdjecie nr 0616, czyli teraz bedzie ich wiecej, niektore juz sa widoczne jako plamka przy f11 a to juz dla mnie problem...to jest lewy gorny naroznik.
Mam zamiar samemu przeleciec matryce na mokro bo nie mam zamiaru rozstawac sie z aparatem na kilka tygodni, tym bardziej, ze jestem przed ciekawymi wakacjami i tam aparat bede potrzebowal;)
Jednak na obrazku na 99% sa pylki, ogladalem matryce pod swiatlo i nawet je widac, jezeli bedziesz mial takie cos na f22 to znaczy ze to nie olej.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/706/bj4i.jpg/)

MstrG
11-09-2013, 13:34
Mi również to wygląda na kurz. Dobre dmuchanie powinno pomóc ;) a jak nie to kwiaty :D
Zamiast dokładać do D800 lepiej kup dobre szkła, ja ostatnio jestem zakochany w nikkorze 70-200. Praktycznie go nie zdejmuję, nawet żona zaakceptowała jego wymiary oraz wagę. Odwdzięcza się za to rewelacyjną jakością i pracą (obiektyw - nie żona ;) ) autofocusa - na prawie 400 zdjęć usunąłem 5 nietrafionych. W połączeniu z DR matrycy D600 jest super.

hulk2012
11-09-2013, 13:55
Mi również to wygląda na kurz. Dobre dmuchanie powinno pomóc ;) a jak nie to kwiaty :D
Zamiast dokładać do D800 lepiej kup dobre szkła, ja ostatnio jestem zakochany w nikkorze 70-200. Praktycznie go nie zdejmuję, nawet żona zaakceptowała jego wymiary oraz wagę. Odwdzięcza się za to rewelacyjną jakością i pracą (obiektyw - nie żona ;) ) autofocusa - na prawie 400 zdjęć usunąłem 5 nietrafionych. W połączeniu z DR matrycy D600 jest super.

Dzięki za poradę. Rownież myśle nad 70-200mm. W dxomark zdobyły wynik 26 pod d600. Jednak kuszą mnie stalki z racji wyższego IQ. Póki co mam 50mm 1.8g i kilka minolti rokkor pod Sony nex7. Spodobała mi się metodyka fotografowania stalkami. Mniej kłopotu z kadrem ze względu na brak zooma. To dlatego mam ochotę na d800. Można spokojnie cropowac i zmieniać kadr w domku na spokojnie na wszystkie sposoby (po wstępnej analizie) ze względu na 36mp. Masz jakieś doświadczenie w temacie ze stalkami?

Grucha nie pomaga na wszystkie pylki, niektore sa przyklejone, czyszczenie na mokro pomaga, jak masz blisko do serwisu to dawaj na gwarancji a jak nie to wolal bym poszukac dobry punkt ktory czysci matryce (chyba,z e pozbycie sie aparatu na dwa, trzy tygodnie to nie problem dla Ciebie), problem podobno znika po kilku tysiacach zdjec.
Olej wyglada inaczej, pokaz zdjecie przy f22 czystego nieba to bedziemy pewni, ale to na 99% nie olej.

Dokladnie.

To jest mniej wiecej 1/6 kadru na f22 i to bylo zdjecie nr 0616, czyli teraz bedzie ich wiecej, niektore juz sa widoczne jako plamka przy f11 a to juz dla mnie problem...to jest lewy gorny naroznik.
Mam zamiar samemu przeleciec matryce na mokro bo nie mam zamiaru rozstawac sie z aparatem na kilka tygodni, tym bardziej, ze jestem przed ciekawymi wakacjami i tam aparat bede potrzebowal;)
Jednak na obrazku na 99% sa pylki, ogladalem matryce pod swiatlo i nawet je widac, jezeli bedziesz mial takie cos na f22 to znaczy ze to nie olej.

Masz doświadczanie w czyszczeniu na mokro czy to jakaś prostota?

Greg77
11-09-2013, 14:21
Masz doświadczanie w czyszczeniu na mokro czy to jakaś prostota?

Kiedys czyscilem matryce w D40 bo denerwowaly mnie dwa syfki :mrgreen:, podrapalem ja jakimis domowymi packami z karty kredytowej, ale ryska byla nie widoczna ponizej f22, wiec problem nie istnial tak na serio, nauczylem sie wtedy, ze nie ma co wariowac o kilka pylkow, D600 syfi jednak i mnie to denerwuje, ale dam rade i mysle tylko o tym, ze przestanie syfic jak to obiecuja...

Co do czyszczenia, coz moj znajomy kupuje zawsze dobrej marki packi do czyszczenia (takie sterylne) i do tego ma dobry plyn w duzej ilosci, czyscil mi matryce kilka razy w poprzednich puszkach i robil to skutecznie, choc tam bylo po kilka syfkow i czyszczenie raz na dwa trzy lata :D
Jezeli znajomy sie tego nie podejmie dla mnie to kupie taki sam zestaw i wyczyszcze sam, trzeba miec rece jak slon i robic to na budowie zeby to spaprac, troche wyczucia i dobry sprzet do czyszczenia, dam znac za jakies dwa tygodnie przed urlopem jak wyszlo, bo mam zamiar zrobic to przed wyjazdem.
Fakt jest taki, ze zestaw do czyszczenia jest dosc drogi, trzeba kupic dobry plyn, bo to wazne zeby nie zostawiaj jakis smug, nie przesadzac z nim i jak bedzie trzeba to skozystac z kilku sterylnych "patyczkow" a nie czyscic jednym kilka razy, jak trzeba to przejechac matryce kilka razy na mokro i na koniec na sucho oczywiscie czystym "patyczniem" i bedzie idealnie...

Taki zestaw jest pewny, choc sa tez inne, ten jednak znam - "pack (http://www.amazon.co.uk/Photo-Solutions-Sensor-Cleaning-PS0220/dp/B000F6VRJC/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1378902058&sr=8- 5&keywords=sensor+cleaning)i" i plyn (http://www.amazon.co.uk/Photo-Solutions-Eclipse-Cleaning-Bottle/dp/B0000AUR1I/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1378902058&sr=8-6&keywords=sensor+cleaning)

Prawda jest taka, ze cena spora, ale kupujemy to raz, plyn mamy na kilka lat a patyczki powinny wystarczyc na dwa trzy czyszczenia...

A tu masz na innym forum jak wyczyscic (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/106647-sensor-swab-i-eclipse-photographic-solutions.htm), nawet nasze chlopaki tam pisza...

MstrG
11-09-2013, 14:29
Dzięki za poradę. Rownież myśle nad 70-200mm. W dxomark zdobyły wynik 26 pod d600. Jednak kuszą mnie stalki z racji wyższego IQ. Póki co mam 50mm 1.8g i kilka minolti rokkor pod Sony nex7. Spodobała mi się metodyka fotografowania stalkami. Mniej kłopotu z kadrem ze względu na brak zooma. To dlatego mam ochotę na d800. Można spokojnie cropowac i zmieniać kadr w domku na spokojnie na wszystkie sposoby (po wstępnej analizie) ze względu na 36mp. Masz jakieś doświadczenie w temacie ze stalkami?

Możesz przecież wypożyczyć sobie obiektyw na jeden czy kilka dni. Aktualnie stałki czekają grzecznie, aż się znowu nimi zainteresuję.

Panerai
11-09-2013, 15:12
Wracając na chwilę do problemu z syfami na matrycy. Wykonaj zdjęcie na f 20 czy wyżej i obejrzyj w dużym powiększeniu. Jeśli dana plamka ma czarny, ciemny środek i wokół niego znajduje się delikatna otoczka to na 99% masz plamę oleju. Jeśli całość do krawędzi plamy włącznie jest jednolitej barwy to na 99% paproch. Paprocha trzeba by namiętnie wydmuchiwać dużą gruchą, z plamą nie zrobisz nic ... znaczy się czyszczenie na mokro. To wszystko, dziękuję za uwagę.

hulk2012
11-09-2013, 15:40
Wracając na chwilę do problemu z syfami na matrycy. Wykonaj zdjęcie na f 20 czy wyżej i obejrzyj w dużym powiększeniu. Jeśli dana plamka ma czarny, ciemny środek i wokół niego znajduje się delikatna otoczka to na 99% masz plamę oleju. Jeśli całość do krawędzi plamy włącznie jest jednolitej barwy to na 99% paproch. Paprocha trzeba by namiętnie wydmuchiwać dużą gruchą, z plamą nie zrobisz nic ... znaczy się czyszczenie na mokro. To wszystko, dziękuję za uwagę.

Wielkie dzięki przyjacielu!

Kiedys czyscilem matryce w D40 bo denerwowaly mnie dwa syfki :mrgreen:, podrapalem ja jakimis domowymi packami z karty kredytowej, ale ryska byla nie widoczna ponizej f22, wiec problem nie istnial tak na serio, nauczylem sie wtedy, ze nie ma co wariowac o kilka pylkow, D600 syfi jednak i mnie to denerwuje, ale dam rade i mysle tylko o tym, ze przestanie syfic jak to obiecuja...

Co do czyszczenia, coz moj znajomy kupuje zawsze dobrej marki packi do czyszczenia (takie sterylne) i do tego ma dobry plyn w duzej ilosci, czyscil mi matryce kilka razy w poprzednich puszkach i robil to skutecznie, choc tam bylo po kilka syfkow i czyszczenie raz na dwa trzy lata :D
Jezeli znajomy sie tego nie podejmie dla mnie to kupie taki sam zestaw i wyczyszcze sam, trzeba miec rece jak slon i robic to na budowie zeby to spaprac, troche wyczucia i dobry sprzet do czyszczenia, dam znac za jakies dwa tygodnie przed urlopem jak wyszlo, bo mam zamiar zrobic to przed wyjazdem.
Fakt jest taki, ze zestaw do czyszczenia jest dosc drogi, trzeba kupic dobry plyn, bo to wazne zeby nie zostawiaj jakis smug, nie przesadzac z nim i jak bedzie trzeba to skozystac z kilku sterylnych "patyczkow" a nie czyscic jednym kilka razy, jak trzeba to przejechac matryce kilka razy na mokro i na koniec na sucho oczywiscie czystym "patyczniem" i bedzie idealnie...

Taki zestaw jest pewny, choc sa tez inne, ten jednak znam - "pack (http://www.amazon.co.uk/Photo-Solutions-Sensor-Cleaning-PS0220/dp/B000F6VRJC/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1378902058&sr=8- 5&keywords=sensor+cleaning)i" i plyn (http://www.amazon.co.uk/Photo-Solutions-Eclipse-Cleaning-Bottle/dp/B0000AUR1I/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1378902058&sr=8-6&keywords=sensor+cleaning)

Prawda jest taka, ze cena spora, ale kupujemy to raz, plyn mamy na kilka lat a patyczki powinny wystarczyc na dwa trzy czyszczenia...

A tu masz na innym forum jak wyczyscic (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/106647-sensor-swab-i-eclipse-photographic-solutions.htm), nawet nasze chlopaki tam pisza...

Wdzięczny jestem za twój input.

TOP67
11-09-2013, 17:14
Tak wygląda olej na matrycy

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/7158137836_f3d47f2e3a_z-2.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5442/7158137836_f3d47f2e3a_z.jpg)

kurczeblade
11-09-2013, 18:00
Kup ta d800 , jak Ci się pojawi olej , to będziesz już mógł kupić d4 :)

markB
12-09-2013, 11:42
Mogę kolegę pocieszyć, że olej na matrycy przestaje się ukazywać po kilku czyszczeniach. Też tak miałem z D3 i problem zniknął.

hulk2012
12-09-2013, 13:42
Mogę kolegę pocieszyć, że olej na matrycy przestaje się ukazywać po kilku czyszczeniach. Też tak miałem z D3 i problem zniknął.

Super. Mam tez taka nadzieje. A jak spisuje się D3?

markB
12-09-2013, 16:46
Nigdy nie miałem poważnych problemów z tą puszką, aczkolwiek teraz mniej ją używam.

Karrampuk
15-09-2013, 02:02
muszę zmartwić autora wątku. D800 lubi też chlapnąć olejem. Mnie się to przytrafiło.
Jak koledzy pisali. Po pierwsze szkło, po drugie szkło i po trzecie dobre szkło.
Kiedyś na zlocie Olympusclub kolega z moim 70-200 i swoim D90 zrobił takie fotki, że mi "kopara opadła". Jak Ci zostanie jakaś kasa to zainwestuj w książki o tematyce foto :-) Ja tak zrobiłem ... Teraz jest mi lepiej ;-)

Leon343
16-09-2013, 19:23
Natrzaskałem D600 już prawie 30tys. klatek, ale żeby jakaś plama wyszła w biały dzień to się nie spotkałem. Dopiero na F20 wyszło to fakt, ale moje pyłki blade i mizerny były. Gdyby nie forum i temat o kurzu, to bym nie wiedział, że go mam. Ale jak już się wie, to się gorzej śpi.
Może przed foceniem włóż aparat do lodówki. Olej gęsty nie chlapie. :)

Jacek_Z
16-09-2013, 22:19
Może przed foceniem włóż aparat do lodówki. Olej gęsty nie chlapie. :)Ale wtedy migawka chodzi wolniej i trzeba skrócić czasy. Np zastosować 1/125 zamiast 1/60. Przez gęstszy olej odmierzy się i tak 1/60 ;)

hulk2012
19-09-2013, 11:23
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/09/19/4yhypada.jpg)
A jednak...

przem426
19-09-2013, 12:01
a jednak... ekshibicjonista-onanista :)

od razu uprzedzam pytanie, tak, warto zamienić d800 na d4, pomimo mniejszej liczby megapikseli, na mieście mówią że to jednak lepsza puszka.

Leon343
19-09-2013, 12:36
hulk2012 z jakiej angielskiej stronki ściągnąłeś to zdjęcie? :) Podobno wersja angielska ma przycisk spustu po przeciwnej stronie. To prawda? :)

hulk2012
19-09-2013, 13:39
a jednak... ekshibicjonista-onanista :)

od razu uprzedzam pytanie, tak, warto zamienić d800 na d4, pomimo mniejszej liczby megapikseli, na mieście mówią że to jednak lepsza puszka.

Kolego sympatyczny. Jest wiele za d800 o czym ty nie masz zielonego pojęcia. A to dlatego ze zamiast pogłębiać wiedzę swój czas siedzasz na obrażaniu i dyskryminacji tych którzy wchodzą w szeregi zawodowców. Twarzą w twarz nie odważyłbys sie mi tego powiedzieć zapewniam cię...

hulk2012 z jakiej angielskiej stronki ściągnąłeś to zdjęcie? :) Podobno wersja angielska ma przycisk spustu po przeciwnej stronie. To prawda? :)

Następny "śwaniak"

przem426
19-09-2013, 13:45
Kolego sympatyczny. Jest wiele za d800 o czym ty nie masz zielonego pojęcia. A to dlatego ze zamiast pogłębiać wiedzę swój czas siedzasz na obrażaniu i dyskryminacji tych którzy wchodzą w szeregi zawodowców. Twarzą w twarz nie odważyłbys sie mi tego powiedzieć zapewniam cię...

kolego przesympatyczny. posiadanie profesjonalnego aparatu nie czyni cię zawodowcem, a zaledwie posiadaczem profesjonalnego aparatu.

o zaletach (i wadach) d800 także wiem conieco ponieważ jestem posiadaczem tegoż profesjonalnego korpusu.

niesamowicie bawi mnie natomiast twoja chęć pokazania światu jakie to genialne zabawki posiadasz.
a pomimo iż jestem tylko amatorem, wiem że pojęcia "jakość obrazu" i "IQ" to to samo - nawiązując do innego twojego "zawodowego" wątku.

pozdrawiam, i uśmiechu życzę.

MstrG
19-09-2013, 13:53
Kolego sympatyczny. Jest wiele za d800 o czym ty nie masz zielonego pojęcia. A to dlatego ze zamiast pogłębiać wiedzę swój czas siedzasz na obrażaniu i dyskryminacji tych którzy wchodzą w szeregi zawodowców. [...]

Pozostaje nam tylko cieszyć się, że kolejny forumowicz wszedł w szeregi zawodowców.

Leon343
19-09-2013, 14:10
Jako "śwaniak" (???), muszę pogratulować ci hulk2012, bo tylko prawdziwy zawodowy snajper wykona 540 strzałów w kilka miesięcy (nawiązując do twojego pierwszego postu). Chyba że 500 natrzaskali ci w serwisie? Warto będzie po kilku miesiącach odkupić od ciebie D800 z przebiegiem poniżej 1000. :) Tylko nie zrywaj foli z wyświetlacza.

TOP67
19-09-2013, 14:20
Aparat kupiony. Temat zamykam.