PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70 - 200 mm f2.8 nie ostrzy w trybie live view.

jaro_jk
09-09-2013, 17:02
Czy może ktoś spotkał się z problemem, podczas ostrzenia w trybie live view, przy obiektywie Tamron 70 - 200 mm f2.8 ? Zakupiłem Nikon D600, więc od razu zabrałem się za intensywne sprawdzanie sprzętu i okazało się, że AF wyżej wymienionego obiektywu, praktycznie (coś jakby próbował, ale nie ma efektu) nie działa w trybie live view. Pomyślałem, że to wina aparatu. Postanowiłe go przetestować z nikonem D90 i to samo. Wnormalnym trybie czyli detekcji fazowej, obiektyw ostrzy dobrze. Pozdrawiam

krzysiek.81
09-09-2013, 21:50
Miałem to samo z D7000. Wysłałem do serwisu i niby wymienili coś tam (jakąs płytkę )i AF w tybie Live Viev zaczął działać. Niestety zepsuli przy okazji co innego tzn. w danych Exif zapisywały sie inne ogniskowe niz ustawione na obiektywie (np. przy 200 mm w Exif zapisywało 190mm ). Wysłałem do serwisu z powrotem do naprawy. Wymienili znowu jakas część (enkoder zoom ). Po tej naprawie AF w live wiew znów nie działał :(...dziwne, nawet w serwisie nie potrafili tego wyjaśnic :). Odpuściłem w końcu temat bo nie chciało mi się znów do serwisu słać a i tak nie korzystałem z LiveView.

pawulon
09-09-2013, 22:34
Serwis Tamrona jest do bani... W sigmie po prostu wgrywają nowe oprogramowanie i działa.

andy royal1209
27-02-2016, 19:31
Zainspirowany uwaga dotyczaca ostrosci zdjec w innym watku zaczalem sie przygladac jak to jest u mnie. Wiem, ze ten watek juz jest stary, ale nie znalazlem nigdzie nawiazania do mojego problemu (LV z Tamronem). Moj Tamron nie ostrzy mi w trybie Live View. Fakt, nigdy go wczesniej nie uzywalem (LV) i pewnie nie bede, co do ostrosci zdjec i autofocusa tez raczej nie mam zastrzerzen (no super byloby gdyby ostrzyl szybciej, ale tu nie o tym mowa). I pytanie: robic cos z tym? Jesli tak to co? Na chwile obecna T to moj jedyny obiektyw.

GonzoG
27-02-2016, 20:12
Jedynie serwis na to pomoże. Trzeba albo wymienić elektronikę AF, albo zaktualizować soft, wszystko zależy od samego obiektywu (jak stary).

andy royal1209
27-02-2016, 20:29
No wlasnie, ale czy w kontekscie wypowiedzi krzysiek.81 i zgodnie z zasada, ze lepsze jest wrogiem dobrego, wogole warto?

Pytam, bo wlasnie przymierzam sie do zakupu Tamrona 70-200 i nie wiem, czy to kwestia wspolpracy Tamronow z Nikonem (bo z D90 tez nie ostrzyl w LV) i moze lepiej zaczac sie rozgladac za Sigma, albo uzywanym Nikonem? Czy jesli nie mam zastrzezen do ostrzenia mojego Tamrona to sie tym wogole zajmowac? A moze bez tego nigdy sie nie dowiem, ze moj Tamron moglby byc jeszcze bardziej ostry?

Bo jesli jest jak napisal Aeon88 w tym watku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270212 (Zrób zdjęcie portretowe ale ostrość ustaw w trybie live view, czyli włącz podgląd na ekranie i niech wtedy aparat ustawi ostrość. Nie ma opcji żeby aparat wtedy się*pomylił, więc sprawdzisz faktyczną jakość swojego obiektywu. Szkło może miec*BF/FF z tym aparatem i przy normalnym ostrzeniu w zależności od odległości będzie mniej lub bardziej ostrość odchodzić od miejsca gdzie ostro być powinno.), to moze nie znam fatycznej jakosci mojego obiektywu. Przyznam, ze troche mi to doskwiera.

GonzoG
27-02-2016, 21:04
To problem tylko starszych szkieł i to o ile się nie mylę tylko tych z własnym silnikiem. W nowszych problem usunięto.

nikoniarz
27-02-2016, 23:21
Jeśli komuś to kiedyś w czymś pomoże- T70-200/2.8 Di LD Macro oraz T28-75 (z silnikiem) ostrzą w LV przy współpracy D300 i D3. W każdym trybie- i fazowym i kontrastowym.

andy royal1209
29-02-2016, 10:49
Czy oprocz braku mozliwosci ostrzenia w LV innych jeszcze przykrych niespodzianek powinienem sie spodziewac, zeby bylo warto wysylac do serwisu? Dodam, ze wedlug mnie obiektyw nie ma problemu z AF. Albo inaczej -ja nie mam problemu z jego ostrzeniem ;)