Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Doomsday - [Nemeth]
Witam
Komu tytuł nie pasuje po ang. to niech sobie przetłumaczy ;)
Rugia
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/270f213002b3f434804606b073494bdbd6lkwfa-3.jpg
źródło (http://fc07.deviantart.net/fs70/f/2013/251/2/7/270f213002b3f434804606b073494bdb-d6lkwfa.jpg)
D800|24-120mm/24mm|f/8|8 s|ISO100
Pozdr.
Przepraszam za słowa krytyczne ale konwersja do bw jaką obrałeś nie służy skalom u dołu zdjęcia. Pozwoliłeś im w ten sposób zlać się z otoczeniem.Pokazując w kolorze te zdjęcia ukazałeś dużo więcej dynamiki.
Tylko, że w kolorze to były zupełnie inne zdjęcia z większą ilością światła. A jak wiesz, jak tego światła nie ma za wiele, to w bw się nie ugra zbyt dużo. Tym bardziej, że w kolorze ten kamień na pierwszym planie wypada jeszcze gorzej i bardziej blado. A wyciągać go i przekręcać w białą tonację nie było sensu bo odciągał wówczas uwagę od chmury.
Masz rację.
..., więc mogłeś zostawić kolorze. Nie każde zdjęcie nadaje się do bw. Nie zrozum mnie źle, nie chcę nic narzucać tylko tak jak to bywa czasem i w portrecie nie wszystko dobrze wygląda w bw.
W kolorze musiałbym zrobić cukierasa, żeby wyciągnąć chmurę. W bw chmura wygląda zdecydowanie lepiej.
Hmm, u mnie na ekranie ta górna (ta bardziej jednolita) część chmury trochę nie domaga z jakością ale zrucam to na karb kompresji. Poza tym można kombinować z obróbką bardziej selektywnie bawiąc się na poszczególnych elementach.
Dobra już Ci nie marudzę w wątku.
Hmm, u mnie na ekranie ta górna (ta bardziej jednolita) część chmury trochę nie domaga z jakością ale zrucam to na karb kompresji.
Nie wiem co widzisz u siebie, ale nie mogę wykluczyć że coś się mogło posypać jak się zmniejsza obrazek z 7.000 px do 700 px. Jeśli chodzi o przejścia tonalne to ciężko mi się do tego odnieść (laptop a eizo jakoś niedomaga). Sprawdzę przy druku :)
Poza tym można kombinować z obróbką bardziej selektywnie bawiąc się na poszczególnych elementach.
;) Też tak sądzę. Co więcej, zawsze tak dłubię.
Dobra już Ci nie marudzę w wątku.
Marudź. Od tego są te wątki.
(...) laptop a eizo jakoś niedomaga (...)
?
Matryca w laptopie jest jaka jest. Taka sobie :) A zewnętrzny, stacjonarny eizo niedomaga. Obraz miga (nie wiem czy matryca pada czy to problem z kablami). Słowem, czasami nie jestem pewien co widzę ;)
Rozumiem Myślałem, że sugerujesz ekran na jakim oglądam m.in Twoją pracę.
Na laptopie na ogół wszystko dobrze wygląda, no może poza świecącymi krawędziami, które każdy laptop z jakim miałem do czynienia mocno podbijał (nawet jak ich nie było).
Podoba się B&W, faktycznie kamienie trochę straciły polotu ale tak też może być ;)
Jednak tego badyla można było usunąć, by nie rozpraszał sielnaki!
Mowa, o tym pierwszym czymś.
Bartekkw
09-09-2013, 17:09
Przepraszam za słowa krytyczne ale konwersja do bw jaką obrałeś nie służy skalom u dołu zdjęcia. Pozwoliłeś im w ten sposób zlać się z otoczeniem.
Się Maćku podpiszę - troszkę bardziej agresywnie w PP i będzie dobrze. Kadr fajny jak dla mnie
Adam Majchrzak
10-09-2013, 16:25
Mi tak łagodna konwersja pasuje, bardziej przykuwa uwagę zamknięcie kadru z lewej strony (chciałoby się ciut więcej, i nie mam tu na myśli kwadratu :razz: ) no i wspomniana wcześniej przez Biegly'ego gałąź.
Rozumiem, że nie chodzisz na plener z siekierą :lol: ale ja postarałbym się to "w jakiś sposób" usunąć ;)
Pozdrawiam! =]
jacekz40
11-09-2013, 13:28
Bardzo sympatycznie podane, przyjemne w odbiorze :)