PDA

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Styl wolny na zielonej macie ;)

wigi
11-04-2007, 14:41
Dzisiejsze, te mrówki są znacznie mniejsze od rudnic.
Skala około 2:1, 80-90% kadru. S70 + pierścienie + dyfuzor, przysłona f22, czas 1/200s.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img139.imageshack.us/img139/7566/mrowki11rk0.jpg)

i crop 1:1, dla oceny ostrości ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/4928/mrowki12yf5.jpg)

JacekM
11-04-2007, 14:56
Widze ze swietnie sie nowe szkielko spisuje.

klon
11-04-2007, 21:47
Nr 1 fantastyczna- swiatło, kadr, akcja. Pieknie.

Dyziek
11-04-2007, 22:29
1 rewelacja:-D

wigi
12-04-2007, 23:07
Widze ze swietnie sie nowe szkielko spisuje.
Tak, jestem zachwycony jego jakością optyczną :)

jchyra
13-04-2007, 07:29
przecudownie układem i kolorem opowiedziana historia
duży plus

Dark
13-04-2007, 09:24
Kapitalna jakość. Świetna kompozycja, kolorystyka, GO. Tytuł tylko dopełnia całości. Gratuluję :)

TiTeUF
13-04-2007, 12:17
Niesamowite te foty walisz. Jakie uzywasz pierscienie do tego ???

hicks
13-04-2007, 13:59
Bajka :)

wigi
13-04-2007, 15:35
Niesamowite te foty walisz. Jakie uzywasz pierscienie do tego ???
Używam pierścieni Soligora z przeniesieniem wszystkiego, ale dla samych zdjęć to jest bez znaczenia jakich pierścieni się używa, bo to przecież tylko kawałki rurek wypełnionych powietrzem ;)
jedynie możemy mówić o wygodzie użytkowania :)

TiTeUF
13-04-2007, 17:50
Używam pierścieni Soligora z przeniesieniem wszystkiego, ale dla samych zdjęć to jest bez znaczenia jakich pierścieni się używa, bo to przecież tylko kawałki rurek wypełnionych powietrzem ;)
jedynie możemy mówić o wygodzie użytkowania :)

Fakt z tym ze przy tak malej GO jak w macro bez AF to raczej trudno dobrze chwycic i szkoda by bylo sie narobic nieostrych fotek ... Tez myslalem o kupnie pierscieni ale na razie nie stac mnie na te drozsze a te bez przenoszenia raczej nie wchodza w gre ze wzgledu wlasnie na brak AF ...

Dark
13-04-2007, 18:46
Możesz mi wierzyć lub nie... z AF masz większą szansę na zrobienie nieostrej fotki... zwłaszcza gdy robisz z ręki. Ponadto tracisz dużo czasu na ustawienie się i najmniejszy ruch powoduje, że to co Ci złapał AF jest już "nieaktualne" (a nawet AF-C tu nie pomoże). Sam obiekt może w tym czasie nawiać. Na kilka tysięcy zdjęć makro tylko kilka zrobiłem z AF. Pozostaje znaleźć dobry punkt oparcia i balansując ciałem ustawiać ostrość.

TiTeUF
13-04-2007, 19:00
Możesz mi wierzyć lub nie... z AF masz większą szansę na zrobienie nieostrej fotki... zwłaszcza gdy robisz z ręki. Ponadto tracisz dużo czasu na ustawienie się i najmniejszy ruch powoduje, że to co Ci złapał AF jest już "nieaktualne" (a nawet AF-C tu nie pomoże). Sam obiekt może w tym czasie nawiać. Na kilka tysięcy zdjęć makro tylko kilka zrobiłem z AF. Pozostaje znaleźć dobry punkt oparcia i balansując ciałem ustawiać ostrość.

Interesujace ... Ja mam soczewke nakladana na razie na zwykly kit i jak robie to cykam seryjnie tzn robie kilka ujec bardzo szybko wiec zawsze jakies jest ostre :)

Czyli w sumie mowisz ze mozna kupic byle jakie piercienie i nimi focic ? Czy moze jakas marka jest lepsza od innych ... jak zadna nie przenosi AF to powinno byc wszysko jedno, nie :?

Dark
13-04-2007, 19:19
Też robię kilka, ale najczęściej wystarczą 2 - 3. Więcej robię ze względu na zmianę pozycji i inne uchwycenie modelu.

Tak. Wystarczy cokolwiek, co zmieni ci odległość ostrzenia. Nawet rura od odkurzacza z gwintem Nikona :)

wigi
13-04-2007, 19:54
TiTeUF, Dark dobrze mówi, tak właśnie jest, a od przeniesienia AF zdecydowowanie ważniejszy jest pomiar światła, bo zmieniając wartość czasu lub przysłony nie musisz się tak bardzo martwić o prawidłową ekspozycję...

TiTeUF
13-04-2007, 20:33
Tak. Wystarczy cokolwiek, co zmieni ci odległość ostrzenia. Nawet rura od odkurzacza z gwintem Nikona :)

A w sumie nie lepiej kupic mieszek, nawet do M42 i pozniej przejsciowke do Nikon'a ? Skoro i tak nie ma AF ani pomiaru swiatla to mozna do tego mieszka zakupic jakis ostry tani ruski obiektyw

Albo jak nie to do mieszka albo pierscieni Nikon'a mozna sobie pozwolic na jakis manualny Nikkor w stylu AIS czy cos podobnego bo bardzo dobre sa a i tak ani AF ani pomiaru nie bedzie wiec w tym wypadku by sie oplacalo ...

jchyra
13-04-2007, 20:36
a czy w makro nie ostrzy się przesuwając modela razem ze scenografią zamiast mieszkiem czy kamerą?

TiTeUF
13-04-2007, 20:43
a czy w makro nie ostrzy się przesuwając modela razem ze scenografią zamiast mieszkiem czy kamerą?

W sumie tak ale mieszek jest praktyczniejszy od pierscieni bo mozna sobie posuwac w ta i w ta az do osiagniecia odpowiedniej dlugosci

jchyra
13-04-2007, 20:52
nie mówiłem o rozciąganiu mieszka, czy pierścieni :-), ale o przesuwaniu na szynie pod całym zestawem
czy wygodniej jest machać zestawem czy modelem
bo ja, to bawiłem się dawno temu jeszcze Pentakonem SIX i łatwiej mi było suwać i ostrzyć fotografowanym modelem
ale w moim przypadku model aparatu był słusznych rozmiarów i wagi, to może robiłem coś na odwrót :-)