Zobacz pełną wersję : Sigma A 30 mm f/1.4 DC HSM
adrianek32
09-09-2013, 03:32
miał ktoś nową wersje tego szkła? w testach wypadła sporo lepiej zauwazyłem rowniez jedna istotna zmiane stara miala pole widzenia 45 stopni a nowa ma 50.7, mysle nad zmiana bo starsza wersja pod D3100 dawala ladny obrazek a pod D7100 jakos mi sie mniej podoba
stara miala pole widzenia 45 stopni a nowa ma 50.7
Trochę to dla mnie dziwne, biorąc pod uwagę że ogniskowa się nie zmieniła.
A co do testów, to ja raczej czytałem, że na f/1.4 jest identycznie, a to chyba ludzi najbardziej interesuje.
adrianek32
09-09-2013, 12:35
wiem że optyczne to nie wyrocznia ale szczególnie brzegi nowej wypadły sporo lepiej, a kąt widzenia jest większy bo zmieniło sie Maksymalne powiększenie: 1:6.8/1:10.4
wiem że optyczne to nie wyrocznia ale szczególnie brzegi nowej wypadły sporo lepiej, a kąt widzenia jest większy bo zmieniło sie Maksymalne powiększenie: 1:6.8/1:10.4
Cóż, z ich specyfikacji wynika, że jest jak mówisz.
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, że jeden obiektyw o tej samej ogniskowej ma szersze pole widzenia od drugiego. I to całkiem sporo
cz4rnuch
09-09-2013, 13:29
...kąt widzenia jest większy bo zmieniło sie Maksymalne powiększenie: 1:6.8/1:10.4 Maksymalne powiększenie zwiększyło się dlatego, że nowa 30tka łapie ostrość od mniejszej odległości, a nie dlatego że ma rzekomo większy kąt widzenia ;)
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, że jeden obiektyw o tej samej ogniskowej ma szersze pole widzenia od drugiego. I to całkiem sporo Kąt widzenia pierwszej wersji podany jest prawdopodobnie dla Sigmy SD15 a ta ma trochę mniejszą matryce niż DXowe Nikony (wg producenta sigma 20.7 X 13.8mm , nikony dx 23.5 x 15.6 mm) Na stronie Sigmy jest gwiazdka z odnośnikiem, na stronie optycznych już jej zabrakło. Pewnie stąd wynika rozbieżność. Pozdrawiam.
Powiększenie jest zależne od ogniskowej i jest zawsze takie samo.
A to co piszesz to skala odwzorowania - i nie ma to nic wspólnego z kątem widzenia.
Maksymalna skala odwzorowania jest przy ustawieniu ostrości na minimum, a kąt widzenia przy maksymum. A zwiększyła się skala, bo stara wersja miała minimum 40cm, a nowa ma 30cm.
A co do różnic w kącie widzenia - a do jakiego systemu patrzycie ?? Bo 30mm na Sigmie, Canonie i Nikonie, to 3 różne kąty widzenia.
adrianek32
09-09-2013, 13:45
no tak macie racje jakoś wszedzie do starej sigmy podają ten sam kat widzenie pewnie kopiowane ze stron stąd taka specyfikacja
sigma 30/1.4 na FF
http://www.thephoblographer.com/2013/09/23/review-sigma-30mm-f1-4-ii-canon-ef/