PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Z widokiem na latarnie

Greg77
07-09-2013, 19:58
Czwartkowy wieczor na Loop Head, czekalem na tym klifie prawie godzine zeby dorwac zachodzace swiatlo i jak widac schowalo sie za chmura...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/163/dtej.jpg/)

Spascmar
07-09-2013, 20:06
Piękna fota. Klif i niebo nad morzem bajka. Ale woda przy klifie ma nienaturalny zafarb a skały na pierwszym planie jak dla mnie są za jasne i za bardzo świecą się porosty, mech czy co tam :-) Ale mogę się nie znać.

Mich77
07-09-2013, 20:06
Kadr, swiatło, miejsce, klimat - extra.
Minus - za mocno wyostrzyłeś. Chyba, że mi się wydaję bo od jakiegoś czasu praktycznie w ogóle nie ostrzę zdjęć.

Greg77
07-09-2013, 20:09
Ale woda przy klifie ma nienaturalny zafarb

Na jakiej podstawie wnosisz, ze jest to nie naturalny kolor?

Kadr, swiatło, miejsce, klimat - extra.
Minus - za mocno wyostrzyłeś. Chyba, że mi się wydaję bo od jakiegoś czasu praktycznie w ogóle nie ostrzę zdjęć.

Wiesz co walcze z ostrzeniem bo ostrze inna technika, ogolnie bardzo jestem z niej zadowolony, ja tam lubie ostro...;)

Spascmar
07-09-2013, 20:17
Taki kolor to woda to może mieć na lazurowym wybrzeżu. Irlandia leży w strefie raczej chłodnej, umiarkowanej. Woda będzie miała kolor raczej stonowany, zdecydowanie ciemniejszy. Tak jak zaraz za pierwszymi skalami. Ogólnie jest super, ja maże o takich fotach.
Pozdrawiam.

Greg77
07-09-2013, 20:19
Wiesz co, bywam nad oceanem bardzo czesto, robie krajobrazy jak i zdjecia sportowe, woda w Irlandii miewa kolor jak na lazurowym wybrzezu, gwarantuje Tobie ;)

maniak666
07-09-2013, 20:24
Spacmar-popatrz na foty z Seven Sisters. Pd wybrzeże Anglii. Takiej lazurowej wody nie ma nawet na Lazurowym Wybrzeżu;)
KLIK (http://www.fotoferia.pl/portfolio/maniak666/photo/36385&status=pub&p=6#full)

Spascmar
07-09-2013, 20:27
A ja napisałem przecież ze mogę się nie znać :-)
Dla mnie troszeczkę za mocno ta woda i skały na pierwszym planie.

Nikonozaur
07-09-2013, 23:39
Fajnie jest, PP bardzo porządny z ładnie podkreślonymi kolorkami. Oczywiście szkoda braku kropki nad "i" w postaci zachodowego światła niemniej jednak zdjęcie spokojnie daje radę.

darek6902
08-09-2013, 01:41
He he, kilka godzin wcześniej przepływałem koło Loop Head - jakieś 10 mil na zachód.
A fota bardzo mi się widzi.

Greg77
08-09-2013, 02:13
Swiat jest maly, szkoda, ze tak trudno sie zgadac :D
Kilka godzin po mnie pewna Irlandka ktora znam z sieci zrobila tam cudne zdjecia z droga mleczna...

Zahir
08-09-2013, 02:22
co do koloru wody wokół wyspy to się zgodzę - takich kolorów jak na przykład w okolicach Durdle Door to nawet na Krecie nie widziałem ;)
fota jak zwykle u ciebie, może tylko tytułowej latarni trochę mało ;) i faktycznie mocny pierwszy plan

shaolin
08-09-2013, 12:22
Odrobinke wiecej dolu w LD (tam gdzie woda najblizej konca kadru) dla mnie i bedzie git malina!

Reszta mi sie podoba. No dobra - moze delikatnie przeostrzone ;)

Adam Majchrzak
08-09-2013, 17:04
@ maniak666 & -zahir- --- po ostatnim osunięciu się klifu w zatoce Man O'War, okoliczna woda przybrała na długo kolor seledynu, a jak zaświeciło Słońce to dopiero były barwy ;)
Wydaje mi się, że duża w tym zasługa skał wapiennych, z których zbudowane są klify.

Co do foty, to wole tak, niż ze Słońcem przebijającym się tuż nad horyzontem [mam nadzieję, że nie jesteś fanem "gwiazdeczek" :lol: :razz: ].
Powiedz, z tych chmur to zdejmowałeś coś koloru, bo te szarości są bardzo fajne, tylko mi nie podchodzi okolica gdzie zaczyna się kolorowa przepychanka.
Co do kadru to też nieco więcej dołu ;)

Pozdrawiam! =]

Ps. Widzę tam fajny motyw na troszkę większą ogniskową...

Greg77
08-09-2013, 17:36
Gwiazdki pachna mi lekkim kiczem, choc nie mowie, ze nie pokaze kiedys zdjecia z gwiazdka...lubie zdjecia pod slonce, ale wole takie gdzie slonce jest owalne.
Co do chmur to kolor prawie nie tykany, lekko zawsze trzeba, ale nie robilem tych szarosci w 90% taki kolor byl, te czerwienie od spodu chmury to tez natura, moze lekko podbita, ale na tym polega obrobka zdjec prawda.
A dluzsza ogniskowa, coz zaluje bo dwa inne szkla lezaly w plecaku a ja czekalem kiedy sie slonce przebije przez ten fragment pod chmura, nie doczekalem sie, mam jednak blizsze zdjecia konca tego klifu z latarnia, bo pewnie o nim mowisz ;)
Co do koloru zdjecia to zapewniam specjalistow ktorzy widzieli kiedys na wakacjach, ze kolory oceanu moga takie byc a nawet jeszcze intensywniejsze, wszystko zalezy od swiatla i koloru dna, im glebiej tym woda ciemniejsza, tam jednak gdzie jest malo wody kolory sa niesamowite.
Dla zainteresowanym nie obrobiony RAW wykrojony fragment w CNXie

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/692/swik.jpg/)

Łukasz O.
08-09-2013, 19:10
Wiesz co walcze z ostrzeniem bo ostrze inna technika, ogolnie bardzo jestem z niej zadowolony, ja tam lubie ostro...;)

Hmmm... a podzielisz się tą techniką? No chyba, że jest ściśle tajna :P

A co do zdjęcia, to za każdym razem jak patrzę na Twoje kadry to zastanawiam się kiedy ja dojdę do takiego poziomu...? SUPER!!!

mozable
08-09-2013, 22:23
Momentami troszeczkę sie zlewa skraj pierwszoplanowego klifu z wodą [w miejscach wody z większym odblaskiem] , może polar by pomógł , ale ja tam sie nie znam za bardzo . Genialny ten osad pomarańczowy ale ten pierwszy plan ciut za jasny jak dla mnie . Ogólnie wyszło super. I jak kolega wyżej : to za ta nowa technika ostrzenia jakbyś mógł napisać ?

Greg77
08-09-2013, 22:29
Byl bys trzecia osoba ktorej wysylam PM z technika ostrzenia...

Polecam technike Marca Adamusa a dokladny opis tutaj http://www.youtube.com/watch?v=-MrBH9s-a80

Mam jeszcze jedna technike ktorej ostatnio sie ucze i jest bardzo podobna do tej z filmu...

shaolin
09-09-2013, 04:59
Greg ostro ok, ale nie jak Ci sie gorka swieci... ;) wiec jakas slaba ta technika :D

nimnull
09-09-2013, 08:23
Ja tam narzekać nie mam zamiaru, biorę jak jest.
Mnie osobiście znalezienie dobrej techniki wyostrzania doprowadza do szału :)
Pozdrawiam Mirek

Greg77
09-09-2013, 10:51
Greg ostro ok, ale nie jak Ci sie gorka swieci... ;) wiec jakas slaba ta technika :D

Mam jeszcze jedna technike ktorej ostatnio sie ucze i jest bardzo podobna do tej z filmu...

;)

deemes
09-09-2013, 11:02
wszystko cacy, kadr i kolorki takie "Twoje", podoba sie w całości. jedyne o co bym sie czepnąl to lewy, górny narożnik, kawałek chmurki przeostrzony, ale możliwe że juz ktoś o tym wspomniał:)

shaolin
09-09-2013, 11:03
Ucz sie, ucz! Ale jak jeszcze raz wrzucisz swiecaca gorke to Cie znajde na koncu swiata... :twisted: ;)

Greg77
10-09-2013, 09:11
Jeszcze raz temat kolorow...

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gC5u646X0to#t=113

Wojt-I
10-09-2013, 12:15
Gregu nie chciales sie pozbyc tych slupow z drutami (?) na lewym lądzie?

Greg77
10-09-2013, 12:32
Hehe no nie, wiesz co jakos lyso by to wygladalo...choc znajac siebie kiedys bym tak zrobil :D

jacekz40
11-09-2013, 13:31
Czepiać się nie ma czego, kawał porządnego krajobrazu, bardzo fajne foto :)