PDA

Zobacz pełną wersję : SB900 - wymiana silniczka zoom'u (palnik)

sebastian_gora
07-09-2013, 19:21
Witam

Po upadku nie działa w w moim SB-900 zoom palnika. Rozebrałem lampę i widzę, że sam silnik działa ale nie kręci tym metalowym pałąkiem, że tak to nazwę, który dalej napędza sanki palnika.
Pisałem do paru serwisów ale żaden nie ma takiego silniczka a serwis Nikona zaś nie chce podać kwoty naprawy. Trzeba wysłać lampę do wyceny itd. Czy ktoś wie gdzie taki silniczek można w rozsądnej kwocie wymienić lub nawet i zakupić i wymienić samemu?

Pozdrawiam
Sebastian Góra

TOP67
07-09-2013, 20:43
Nie takie rzeczy się naprawiało.

Co to znaczy kręci się? Kręci się jak podłączysz prąd czy jak kręcisz ręcznie?

sebastian_gora
07-09-2013, 20:51
Silniczek się kręci po podłączeniu zasilania. Nie kręci się jedynie ten pałąk czyli przy upadku naruszona została współpraca silniczka z tym pałąkiem. Czasem gdy "chwyci" to zakręci nim ale zazwyczaj słychać tylko sam silniczek . Jak włączy się lampę to zoom robi taki startowy przebieg w górę i w dół, prawda? I słychać, że silnik to wykonuje, działa więc.

TOP67
07-09-2013, 21:03
To wystarczy sprawny majsterkowicz.
Pewnie poszła tulejka mocująca oś silnika z gwintem.

sebastian_gora
07-09-2013, 21:09
Możecie kogoś polecić?
Silniczek wygląda na nierozbieralny ale może się mylę. Takie maleństwo.
Chętnie oddam go w dobre ręce.

TOP67
07-09-2013, 22:14
A skąd wiesz, że nie działa zoom? Obserwujesz wyświetlacz czy palnik?
Bardzo często padają szczotki enkodera i lampa po prostu nie raportuje pozycji palnika.

sebastian_gora
07-09-2013, 22:19
Obserwuję palnik, rozebrałem lampę na drobne.
Lampa upadła na ziemię a następnie się utopiła w rzece więc suszyłem ją rozkładając na drobne.
Wysuszyłem, lampa działa ale jest wspomniane mechaniczne uszkodzenie silniczka.
Widzę go i słyszę patrząc na niego. Nie ma wątpliwości, że działa ale nie kręci dalszych elementów.

TOP67
07-09-2013, 22:22
A kręci się ta nagwintowana oś?
Wyżej chyba napisałeś, że nie. Ale w takim razie usterka tkwi w połączeniu jej z osią silnika.

sebastian_gora
07-09-2013, 22:26
No własnie tu jest problem, silnik kręci ale ten metalowy element, który dalej napędza sanki nie kręci się już.

sebastian_gora
10-10-2013, 15:11
Chciałbym odświeżyć temat.
Kontakt z serwisami znalezionymi w google niewiele daje. Większość z nich nie chce się podjąć wymiany silniczka lub liczą za to astronomiczne kwoty (np między 500 a 1000zł). Może jednak ktoś posiada namiar na specjalistyczny serwis lamp błyskowych, który w rozsądnej cenie naprawi lub wymieni silniczek palnika? Będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam
Sebastian Góra

TOP67
10-10-2013, 15:32
Tu pytałeś? http://www.fototech-serwis.pl/pl/

sebastian_gora
10-10-2013, 16:11
Tak, wysłałem już do nich maila z zapytaniem.
Okazuje się, że można dostać niemal wszystkie części do SB900 ale nie silniczek zoomu :(

Czy ktoś może wymieniał kiedyś taki silniczek? Może da się go zastąpić silniczkiem z innego modelu, innej marki zupełnie? Nie mam pojęcia na ile podobne w działaniu i kształcie są do siebie takie silniczki.

nigel
10-10-2013, 16:24
Spróbuj może tu
http://www.fotonaprawy.pl/
do Chorzowa, z Rybnika nie jest tak daleko a i wcześniej możesz zadzwonić jak coś.
Jeśli człowiek się tego podejmie, to mogę go polecić w 100%. Tanio, jak barszcz, a naprawdę bardzo solidnie.

Miro MJ
17-10-2013, 21:05
Wygląda na to, że mam podobny problem z moją SB-600.
Niestety zaliczyła w sobotę upadek z meblościanki. W prawdzie w pokrowcu, ale zoom palnika również przestał działać :-(
Po włączeniu silniczek również robi parę razy bzzz bzzz i po chwili na wyświetlaczu pojawiają się - - . Palnik cały czas stoi w miejscu.

TOP67
17-10-2013, 21:32
W SB-600 naprawiałem silnik, który się wyłamał z uchwytu. Sam silnik kręcił, tylko nie zazębiał się z palnikiem.

Miro MJ
17-10-2013, 21:42
Naprawa polegała na wymianie jakiś części ?
Czy może wystarczyło rozkręcić lampę i poskładać do kupy jakieś elementy, które na skutek upadku mogły się porozpinać ?

TOP67
17-10-2013, 21:54
Naprawa polegała na wklejeniu silnika na stałe.
W tym modelu często padają też szczotki enkodera, ale wtedy widać ruch palnika.

Miro MJ
17-10-2013, 22:24
W takim razie nie mam wyjścia, w niedzielę będzie trochę czasu to spróbuję ją rozkręcić i zobaczę co tam widać.
Palnik na pewno stoi w miejscu, więc jest spora szansa, że silniczek podobnie się wyłamał ;-/

sebastian_gora
21-10-2013, 23:51
Żaden serwis nie chce się podjąć naprawy (poza Nikonem ale koszt 400-500zł). Poużywam sobie więc lampy z zoomem w jednej pozycji, trudno. Jakby ktoś miał do sprzedania uszkodzoną SB900 ale ze sprawnym silniczkiem to chętnie kupię.

TOP67
22-10-2013, 08:49
Nie chce mi się wierzyć, że sprawny majsterkowicz nie potrafi zamocować osi do silnika.

sebastian_gora
22-10-2013, 13:04
Napisałem do kilkunastu serwisów. Niektórzy w ogóle się nie odezwali mimo przypomnień, inni odpowiedzieli negatywnie. Niestety, brak serwisu, który w rozsądnej kwocie zechciałby się podjąć naprawy silniczka. Taki fakt.

TOP67
22-10-2013, 13:30
Bo serwis, który żyje z napraw się tego nie podejmie. Im wygodniej wymienić cały blok (jak mają) lub zająć się inną robotą. Tu potrzeba hobbysty.

Ja sprzedałem swoją SB-900 więc nie mam jak zajrzeć, by się wypowiedzieć autorytarnie. Wiem to co widzę w serwisówce.

TOP67
22-11-2013, 23:10
Lampa w końcu trafiła do mnie. Diagnoza była jednak błędna. Nic się w silniku nie połamało, bo jest to silnik krokowy. Jego budowa jest prosta jak cepa, na dobrą sprawę składa się z trzech części. Nie ma żadnych szczotek, styków i niczego co się zużywa (poza łożyskami). Zastosowano tu najprostszy silnik bipolarny o dwóch cewkach. To co było słychać jako brzęczenie, to praca jednej cewki. Silnik obracał się w tę i z powrotem o 1/4 obrotu. Aby uzyskać ruch obrotowy, należy dostarczać sekwencyjnie impulsy do cewek.
Nawet wymontowałem silnik i podłączałem kolejno napięcie z 3xAA do cewek. Za każdym razem silnik obracał się o kawałek. Aby ruch był w tym samym kierunku, trzeba pamiętać też o zmianie biegunowości co 2 cykle.

Koniec, końców, zabrałem się za elektronikę i znalazłem problem.