PDA

Zobacz pełną wersję : Dodatkowe pomiary w trybie M - D40

ecml
07-09-2013, 17:16
Hej Panie i Panowie,

Z lustrzanką nie miałem kontaktu od ponad 30-tu lat, wybaczcie więc potencjalnie mniej mądre pytania :)

Mam Nikona D40 z kitowym Nikkorem 18-55. Zabieram się za przypomnienie sobie trybu manualnego i urodziło mi się jedno pytanie - ustawiam ostrość manualnie, przysłonę, czas, poprawki ekspozycji, czy jest sens/powód czekać jeszcze na coś z wciśniętym do połowy spustem migawki?

Pozdrawiam,
ecml

GonzoG
07-09-2013, 17:20
Jak masz wszystko w manualu, to wciśnięcie spustu do połowy aktywuje tylko pomiar światła i wskazanie czy jest dobrze ustawiona ostrość (zielona kropa).
Aparat nic sam nie robi.

ecml
07-09-2013, 17:30
Dziękuję za info, tak mi się też wydawało. Jedyne w czym (chyba?) będzie grzebał procesor to auto iso (jeżeli jest włączone oczywiście). Swoją drogą, jakoś nie mogę zrozumieć nikonowego zestawienia wskazań drabinki i różnych migotań ikony od auto iso gdy pokazują coś jednocześnie. Muszę potestować...

Pozdrawiam,
ecml

Seś@
07-09-2013, 19:24
Ustawiaj stałe ISO, manualnie.

Dexter88
07-09-2013, 19:30
Wybudzony aparat ustawia auto iso na bieżąco po aktywacji pomiaru.

ecml
08-09-2013, 18:53
U mnie iso ustawia się na auto tylko przy programach tematycznych, przy P/S/A/M, aby działało cały czas (we wszystkich trybach) trzeba przełączyć opcję w menu. Generalnie, jak radził Seś, wyłączyłem sobie dla M automatyczne iso + ustawiłem zmianę czułości pod lewym kciukiem i już wszystko gra - szybko, intuicyjnie, bez zagadek co pokazuje drabinka...

Pozdrawiam,
ecml