Zobacz pełną wersję : D5000 + lampa błyskowa
peter-jerry
07-09-2013, 15:55
Zamierzam w przyszlym tygodniu dokupic do aparatu lampe błyskowa. Bedzie to pierwsza lampa (koniecznie z TTL), z jaka bede mial do czynienia, a budzet to maksymalnie 500 zl (wole nowa, ale uzywka tez wchodzi w gre). Im mniej obecnie wydam kasy tym dla mnie lepiej.
Przekopalem alledrogo i wybralem dwa modele: Yongnuo YN-468 II oraz Sunpak PZ42X.
Ze wzgledu na to, ze kompletnie sie na lampach nie znam, to prosze Was o pomoc. Ktora z tych lamp jest lepsza? A moze macie inne propozycje?
Wybrałeś chyba 2 najgorsze lampy jakie są (no prawie najgorsze). Od biedy ujdą. YN-468 jest trochę lepsza od Sunpaka, choć chyba minimalnie słabsza.
Jak chcesz coś dobrego, to te 500zł nie starczy.
peter-jerry
07-09-2013, 16:51
To co proponujesz, jesli mialbym jeszcze poczekac i dolozyc kasy?
Z około 500zł możesz ustrzelić Metz 48 i czasami SB600. Te lampy będą lepsze, od Sunpaka i YN Oczywiście w grę wchodzą tylko używki.
Z nowych, to:
Yongnuo YN-565EX
Metz 52 AF-1
Nissin Di700 - choć tej nie jestem pewien, czy warto. Jest to zupełna nowość, a Nissiny Di622 są bardzo kapryśne jeśli chodzi o TTL.
Z używanych:
Nikon SB-600
Nikon SB-800
Metz 48 AF-1 lub 50 AF-1
peter-jerry
07-09-2013, 18:22
Przejrzalem jeszcze raz alledrogo i jesli poczekam troche, to bede mogl kupic ktoras z tych lamp:
- Voeloon V500
- Yongnuo YN-565EX
- Nissin Di700
- Meike MK-900
- Metz 44 AF-1
- Nissin Di622 Mark II
Czyli kompletne maksimum to 700 zl i ani grosza wiecej. Lampa jednak nowa.
Nigdy wczesniej nie slyszalem o Nissin Di700 ale teraz troche poczytalem i mnie zainteresowal. Nie znam sie na LP, ale narzekaja ze ma za malo.
Nigdy wczesniej nie slyszalem o Nissin Di700 ale teraz troche poczytalem i mnie zainteresowal. Nie znam sie na LP, ale narzekaja ze ma za malo.
Ma niemal identyczną moc co SB-700... tzn, jest trochę mocniejsza.
A onaniści zawsze będą narzekać... Młotki Metza też dla nich będą za słabe.
peter-jerry
07-09-2013, 21:32
czyli Di700 będzie dobrym wyborem?
czyli Di700 będzie dobrym wyborem?
I tak i nie.
Ja Nissina nie polecam.
Mam Di622 mk I, miałem przez jakiś czas mk II i w obu TTL był zdu***ny.
Jak jest Di700 nie wiem, choć wygląda, że to odnowiona Di622 mk II, więc może być podobnie.
poczekaj dołóż troche kup używaną D600 np tutaj:
http://allegro.pl/sb-600-lampa-blyskowa-nikon-i3520875889.html
Mam Di622 mk I, miałem przez jakiś czas mk II i w obu TTL był zdu***ny.
mk I to fakt, TTL jest beznadziejny ale mk II ma już znacznie lepszy, z budżetowych nowych lamp śmiało bym brał tego nissina di622 mk II, ja na swoją nie narzekam ;-)
peter-jerry
08-09-2013, 10:39
mk II ma już znacznie lepszy, z budżetowych nowych lamp śmiało bym brał tego nissina di622 mk II, ja na swoją nie narzekam ;-)
Skoro tak zachwalasz Di622 Mk II, to warto dopłacić kilkadziesiąt złotych do Di700?
nie wiem, nie miałem jej nawet w ręku
Ja nie wiem czemu wszyscy zawsze polecają używane SB-600 w tym budżecie.
Ja jakbym miał do czegoś dokładać to pewnie do YN565EX, bo się chociaż do strobingu w przyszłości by przydała. Moc przyzwoita, w przeciwieństwie do SB-600.
mk I to fakt, TTL jest beznadziejny ale mk II ma już znacznie lepszy, z budżetowych nowych lamp śmiało bym brał tego nissina di622 mk II, ja na swoją nie narzekam ;-)
Niestety w obu działa identycznie.
w mk I były problemy, ale na pierwszym sofcie, jak się wysłało do aktualizacji, to działała "poprawnie"...
Tak czy owak Nissin nie ma ani iTTL, ani iTTL-BL. To co jest w Nissinie, to jakieś dziwne coś pomiędzy tymi trybami.
I tak przy iTTL uwzględnia odległość odczytaną z obiektywu, przy obiektywach bez tej funkcji robią się dziwne jazdy.
Jedyna sytuacja, kiedy Di622 mk I i II działają poprawnie w iTTL, to jak się je "zawiesi". Wtedy działa w nich najprostszy TTL - czyli beż lampa robi to co jej aparat mówi i nie wtrąca się do tego.
Di866 mk II niestety działa podobnie, choć jest minimalnie lepiej.
Najlepszy przykład na błędnie działający TTL czy tam komunikację z body, to fakt, że nie działają w ogóle, albo źle działają przy wyzwalaczach radiowych z TTL.
I niestety mimo, że są to dobrze zbudowane, wytrzymałe lampy o całkiem dużej mocy, to skopane oprogramowanie mocno osłabia ich wartość użytkową.
Już YN-468II lepiej sprawuje się w TTL od Di622 mk II, mimo że lampa ma mniej funkcji. Ale też ma jedną dość ważną - ręczne sterowanie zoomem.
peter-jerry
11-09-2013, 22:09
Dzisiaj kurier przywiózł mi nowego Nissina Di700, więc mam czym się teraz bawić :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w tym temacie.
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc proszę jeszcze o info, w jaki sposób moim Nikonem mogę wyzwolić lampę odłączoną od sanek. Jest taka opcja w aparacie czy też muszę kupić przewód synchronizacyjny albo inne cuda?
D5000 nie ma sterownika CLS, więc tylko na błysk z wbudowanej lampy. Di700 musisz ustawić w tryb slave i ustawić moc. W aparacie lampa w M/128
Dzisiaj kurier przywiózł mi nowego Nissina Di700, więc mam czym się teraz bawić :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w tym temacie.
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc proszę jeszcze o info, w jaki sposób moim Nikonem mogę wyzwolić lampę odłączoną od sanek. Jest taka opcja w aparacie czy też muszę kupić przewód synchronizacyjny albo inne cuda?
Gratuluje zakupu i od razu polecam zacząć czytać na ten temat.
http://foto.jasiu.pl/
to na początek
peter-jerry
12-09-2013, 09:29
D5000 nie ma sterownika CLS, więc tylko na błysk z wbudowanej lampy. Di700 musisz ustawić w tryb slave i ustawić moc. W aparacie lampa w M/128
Dzięki za info, bo własnie nie wiedziałem, jak to zrobić. M/32 to maksimum. Lampa zewnętrzna "musi widzieć" błysk wbudowanej lampy? Czyli muszą być do siebie skierowane przodem lub pod kątem?
W takim razie, żeby wyzwalać lampę bezprzewodowo, potrzebna jest fotocela?
Di700 ma wbudowaną fotocelę. Tylko trzeba ją ustawić we właściwy tryb (z przedbłyskami lub bez).
peter-jerry
12-09-2013, 09:42
A jak zrobić, żeby D5000 wyzwalał Di700 bez błysku wbudowanej lampy?
peter-jerry
12-09-2013, 09:52
Tylko wyzwalacz radiowy.
Kierując się wyborem, muszę zwracać uwagę na model aparatu lub lampy, czy po prostu, żeby był pod Nikona?
Może jakieś przykłady?
To już jest osobny temat. Poczytaj o Pixel King itp.
Generalnie prostsze tylko wyzwalają i trzeba ustawić lampę w M lub A. Te lepsze przenoszą iTTL.
peter-jerry
12-09-2013, 10:38
To już jest osobny temat. Poczytaj o Pixel King itp.
Generalnie prostsze tylko wyzwalają i trzeba ustawić lampę w M lub A. Te lepsze przenoszą iTTL.
OK, dzięki za porady.
A jak zrobić, żeby D5000 wyzwalał Di700 bez błysku wbudowanej lampy?
Da się, ale nie pchaj się w wyzwalacze TTL - Nissin źle z nimi działa, albo nie działa wcale.
Pixel podaj od razu, że lampy Nissina nie są kompatybilne z ich wyzwalaczami TTL.
Yongnuo też nie ma tych lamp jako zgodne, choć Di866 mk II działa z YN622N.
Zostają wyzwalacze bez TTL, z którymi Di700 powinna działać bez problemów, ale moc błysku ustalana ręcznie z poziomu lampy.
peter-jerry
12-09-2013, 13:10
Zostają wyzwalacze bez TTL, z którymi Di700 powinna działać bez problemów, ale moc błysku ustalana ręcznie z poziomu lampy.
Używając lampę bezprzewodowo chcę korzystać z manuala, więc nie będę płacił za TTL.
Dzięki za pomoc.
wormgirl
18-10-2014, 11:12
Znalazłam ten wątek w google, podczas szukania informacji o tym jak wyzwalać lampę nissin di700 bez wbudowanej lampy, jak do tej pory robiłam.
Jest to trudne i wkurzające, słaby zasięg, nie zawsze da się lampę wyzwolić, jeśli jest schowana za ścianą lub postawiona nieco dalej...
Do autora wątku: możesz napisać czy udało ci się kupić wyzwalacz do tej lampy a jeśli tak, to jaki?
Do forumowiczów: jakie to będą wyzwalacze bez TTL które z tą nieszczęsną nissin di700 będą współpracowały?