Zobacz pełną wersję : ZNIKAJĄCY ... FOLDER
Witam!
Przepraszam za pytanie nie całkiem "foto", ale z tego co wiem na forum jest wielu informatyków, więc może ktoś będzie mógł mi pomóc. :?
W czasie wyjazdu wakacyjnego zabrakło mi miejsca na karcie (Pretec 1 GB), więc skorzystałem z lokalnej internetcafe i poprosiłem o przepisanie ich na DVD-ROM. Po paru dniach sytuacja się powtórzyła, więc poprosiłem o dogranie kolejnej partii zdjęć. Po powrocie do domu stwierdziłem, że mój komp "widzi" tylko pierwszy folder, a drugiego jakby wogóle nie było (używam Windy XP, dvd Toshiba SD-M612). :?: :shock: :x :oops: :cry: :evil: Skok ciśnienia maksymalny. :?:
No ale przecież po nagraniu "tam" sprawdziłem i wszystko było ok.
Spróbowałem u kumpla w pracy na laptoku i wszystko było ok. Może ktoś mi podpowie jak zrobić by zobaczyć też i drugi folder u siebie i skopiować go na dysk.
"DROGA REDAKCJO - CO ROBIĆ" :( :oops:
Zrobiłeś sobie CD wielosesyjny ?
Tak bywa z kompatybilnością napędów cd/dvd-rom, gdy w grę wchodzi kilka sesji nagrywania płytki. Spróbuj na jakiejkolwiek nagrywarce zamknąć ostatnią sesję na tym dvd poprzez np. dogranie jeszcze czegoś do tej płyty i odznaczenie opcji "płyta wielosesyjna" lub zaznaczenie opcji w stylu "zamknięcie płyty". Wtedy jest szansa, że Twój napęd zobaczy całą zawartość płyty. A jeśli nie, to pozostaje Ci zgrać wszystkie zdjęcia na twardy dysk komputera, który widzi całość i ponowne nagranie całego materiału "za jednym zamachem" na nowej płycie. Powodzenia.
--
emc2
Zrobiłeś sobie CD wielosesyjny ?
:oops: Chyba wielosesyjny :oops: mi zrobili :oops: tam.
W domu mam tylko nagrywarkę CD i odtwarzacz DVD. Gościu który za drugim razem zgrywał mi zdjęcia coś się zamotał gdy go poprosiłem żeby sprawdzić nagranie stwierdził że coś tam musi zamknąć - ale jak pisałem po tym sprawdziłem i wszystko - -obie sesje - były nagrane. A w domu mój DVD widzi tylko pierwszą sesję, a u kolegi widoczne są obie. Może i bym mógł zgrać u niego brakujące zdjęcia, ale co dalej - on nie ma nagrywarki (żadnej). Ja niestety nic nie mogę na płycie zamknąć ani odznaczyć :cry: A dla mnie najważniejsze jest dlaczego :?: mój DVD nie widzi tych plików. Zaznaczam - że obydwie "sesje nagraniowe" tam odbyły się na tym samym urządzeniu.
W ostateczności mogę iść do labu i tam z kiosku puścić te pliki do ponownego zgrania na płytę (tam, sprawdzałem, też obydwie sesje są widoczne) - więc się chyba nie powieszę :?
Póki co - dzięki za zainteresownie problemem info-lamera :oops:
Zgraj gdzieś ten CD gdzie widać obie sesje ponownie i zamknij CD a multisesion unikaj jak ognia . Same kłopoty tylko a przy obecnych cenach płytek niewarto. Jeżeli już tak bardzo chcesz kup jakies dobre CDRW sformatuj i tam gdzie mają nagrywarki będzie widziane jako dodatkowy twardy dysk z dostępem z poziomu eksproratora. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Antonina
22-07-2005, 12:22
Witaj ja też tak kiedyś sobie zrobiłam ale udało się mi wszystkie zdjęcia odzyskać takim programem : Digital Image Rcovery on w przeciwieństwie do RescuPro czyta ze wszystkich nośników jakie są i różne formaty więc wszystko odzyskasz wybierasz tylko napęd z którego chcesz odzyskać i wskazujesz gdzie ma zapisać odzyskane dane i czekasz jak chcesz to Ci wyśle na e-mail bo to jest mały program spakowany zajmuje 578 KB
Pozdrawiam
Dzięki za informację. Na razie dałem sobie jakoś radę prosząc innego znajomego, którego DVD potrafiło odczytać tą płytkę w całości, o zapisanie jej na HD i ponowne wypalenie danych na drugiej płytce, już nie jako multisesja (jak radził sjm). Myślałem, że moje DVD wymaga nowych sterowników, ale podobno to i tak by nic nie dało. Będę wdzięczny za podesłanie tego programu który mi zaoferowałaś - może się jeszcze kiedyś przydać (chociaż wolałbym żeby nie :? )
[email protected]
Antonina
22-07-2005, 15:37
Program do odzyskiwania poszedł na e-mail
Nie demonizujmy z tym unikaniem płytek wielosesyjnych. Te dane tam są tylko stary sprzęt widzi tylko pierwszą sesję. Programy do nagrywania ostrzegają przy tworzeniu płytki jako wielosesyjnej, że mogą być problemy z kompatybilnością.
Antonina
26-07-2005, 09:02
Nie demonizujmy z tym unikaniem płytek wielosesyjnych. Te dane tam są tylko stary sprzęt widzi tylko pierwszą sesję. Programy do nagrywania ostrzegają przy tworzeniu płytki jako wielosesyjnej, że mogą być problemy z kompatybilnością.
NO nie za bardzo się z tobą zgodzę bo ja miałam na płycie DVD 2,80 GB zdjęć i dograłam 400 MB i po nagraniu było widać tylko to 400 MB nagrywane było wszystko na tej samej nagrywarce i tym samym programem Nero wiedz kompatybilność niby jest zachowana a zdjęć nie widać jedynie jak sobie mogłam z tym poradzić to program do odzyskiwania
Pozdrawiam
Jest wiele czynników wpływających na efekt końcowy. Częto problemem sa płytki - i to nie tylko noname, ale też firmowe. Często wina leży tez po stronie użytkownka. Przy dogrywaniu sesji program pyta o to która jest ostatnia. W przypadku błędnego wskazania np gdy wskażemy nie ostatnią tylko przedostatnią, ostatnia sesja pozostanie na dysku, ale da się ją odczytac tylko np programem do odzyskiwania. Oczywiście nie wiem do końca co mogło być przyczyną Twoich problemów - pewnie analiza płytki mogłaby to wyjasnić - ale cieszę się, że udało Ci się odzyskac dane. Ja ze swojej strony polecam nagrywanie płytek w 2 kopiach (a i dodatkowy stary dysk w szufladzie na ważne dane przydaje się).
Antonina
26-07-2005, 10:01
To ja mam do ciebie jeszcze pytanie co zrobić z płytą DVD na którą nagrałam kilka programów żeby mieć zapasową kopie w razie utraty czy zniszczenia oryginału na grałam w programie nero wybrałam zapisz dane nagrałam kilka programów a teraz po włożeniu dysku komputer informuje mnie że w stacji dysków jest nierozpoznawalny format plików i jeszcze jedno do niedawna w meni mój komputer dysk DVD był oznaczony DVD RW a teraz mam DVD RM co to znaczy czy to może być z tego powodu :?: :?: :?:
Przypuszczam, że system oeracyjny to windows xp. Ta zmiana oznaczenia nastąpiła tak nagle czy wgrywałaś jakąś paprawkę ? Płytkę sprobuj odczytać na innym komputerze. Trudno zdalnie mając ograniczoną liczbę informacji ocenić co się stało. Przy nagrywaniu płytek warto robić weryfikację po zapisie - dawniej dodatkowo jeszcze kopiowałem tesotwo całą płytę na dysk twardy i porównywałem binarnie z oryginałem. Ale od dawna nie miałem żadnych niespodzianek więc to kopiowanie testowe i porównywanie odpuściłem sobie.
Antonina
26-07-2005, 11:20
Tak system to XP mam zainstalowany Service Pack 2 i stało się to nagle ale nagrywarka CD pokazuje normalnie CD-RW tylko z DVD jest taki problem DVD-RM