PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 problem z kolorami

lukaszcin
07-09-2013, 13:05
Witam mam Nikona D7000 robiąc zdjęcie w pokoju przy ustawieniach f/1.8 1/30 s iso 200 balans na auto1 ściany w pokoju wychodzą mi prawie białe mimo tego że są zielone pastelowe tak samo jest na pełnym automacie jak zapale światło w pokoju to już jest ok zdjęcia na zewnątrz też wychodzą dobrze z lampą tak samo w czym jest problem czy to coś z pomiarem światła jest nie tak ?

Hakus
07-09-2013, 13:12
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Przestaw się na balans bieli ręczny. Zrób zdjęcie białej kartki w normalnych warunkach oświetlenia jak w twym pokoju. Ustaw w aparacie ustawianie WB ze wzornika. Zrób zdjęcie i daj znać jaki efekt.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalk 4

lukaszcin
07-09-2013, 13:15
też próbowałem tego wczoraj i było dobrze :-) ale auto 1 działa od 3500 do 8000 K czyli powinien sobie poradzić bez problemu

Hakus
07-09-2013, 13:18
W bardziej nietypowych warunkach oświetlenia jak i słabym świetle np. W pomieszczeniu AWB często się po porostu gubi i jest to raczej normalne zjawisko.

Ps możesz też sprawdzić czy oby na pewno profil barw aparatu masz ustawiony na sRGB czy na Adobe. Ustaw na to pierwsze jeśli jest inaczej.

lukaszcin
07-09-2013, 13:18
bywa tak że zdjęcie nie che wyjść na żadnym trybie na żadnych ustawieniach najgorsze jest to że pojadę do sklepu gdzie go kupiłem a kupiłem w Bydgoszczy i muszę śmigać 110 km w dwie strony a oni pykną parę zdjęć i powiedzą że jest dobrze

Hakus
07-09-2013, 13:26
Jeśli AWB się gubi to prawdopodobnie żaden z trybów tematycznych nie zrobi ci tego dobrze. Jeśli próbowałeś zdjęcia ze wzornikiem i było ok to i z aparatem też jest wszystko ok.

GonzoG
07-09-2013, 13:40
też próbowałem tego wczoraj i było dobrze :-) ale auto 1 działa od 3500 do 8000 K czyli powinien sobie poradzić bez problemu

No i radzi sobie bez problemu. AWB próbuje tak ustawić aby mieć biel. Jak masz lekko zielone ściany, to zrobi z nich białe, bo uważa, że jest to zabarwienie od światła.

Jak zapalisz światło i pewnie żarowe, to automatycznie zmienia się barwa i już aparat inaczej reaguje.

AWB nie sprawdza się kiedy masz w kadrze dużo zieleni, szczególnie gdy nie jest zbyt intensywna, jak i przy barwach z dużą ilością magenty - wtedy balans koryguje zieleń/magentę tak aby uzyskać biel.

lukaszcin
08-09-2013, 09:00
Byłem wczoraj u fotografa stwierdził że aparat jest ok byłem w Foto joker też powiedzieli że jest ok po prostu cały czas się uczę heh :D dzięki koledzy za pomoc :-)

tomek67
08-09-2013, 10:01
Rób zdjecia w RAW + jpg.
Gdy są ok to kasujesz RAWy, gdy kolory wyjdą kiepskie to mozesz na komputerze łatwo ustawić balans bieli.
Na płycie masz darmowe oprogramowanie Nikona do takiej edycji.
Dodatkowo RAWy umożliwiają korektę jasności gdy zdjęcia są nieco za jasne/ciemne.