PDA

Zobacz pełną wersję : Pixel King a Yongnuo 468 II?

Wins
07-09-2013, 11:57
PK definitywnie odmawia współpracy z lampą Yongnuo 468 II. W trybie TTL na panelu lampy zmienia się wartość przesłony, wyzwala błysk ale aparat nie rejestruje zdjęcia /tylko to co w świetle zastanym/. W trybie manualnym jest to samo. Sprawdzałem rożne czasy synchronizacji od 320 do 100 i nic. Wcześniej miałem Pixel Rook i w żadnym z dostępnych tam trybów nie było problemu. Z SB910 wszystko działa bez zarzutu. Przy wykorzystaniu 2 lamp równocześnie /2 odbiorniki/ 910 ok; YN błysk i brak rejestracji. Czyli ustawienia aparatu jednakowe dla obu lamp.
Przy założeniu bezpośrednio lampy na nadajnik wszystko jest ok. ale to również w Pixel Rook działał również TTL.
Jeszcze raz sprawdziłem - nie działa. Nie wiem co o tym myśleć?! Dlaczego PR działa a PK nie działa?

GonzoG
07-09-2013, 12:13
rook będzie działał, bo tam nie ma TTL.

Co do PK - nie jesteś pierwszą osobą, która stwierdza, że tanie lampy nie chcą na nim poprawnie działać.
A czemu - najwyraźniej lampa wymaga czegoś w komunikacji, czego nie ma przy podpięciu do PK, a może wyzwala się zbyt późno albo zbyt wcześnie.

Sprawdź z czasami rzędu 1/10s czy dłuższymi - jak nie będzie światła, to znaczy, że wyzwala się za wcześnie.
Oraz przy wyzwalaniu na drugą kurtynę - jeśli się pojawi, to potwierdzi, że za wcześnie, jak nie, to wiadomo, że za późno.

Tak czy owak, jest to w 90% wina lampy.

Wins
07-09-2013, 13:53
Przeczyściłem styki. Ponowne próby i nic. Zmieniłem tryb na tylną kurtynę - działa. Inne tryby - działa. Tylko w przypadku trybu redukcji czerwonych oczu brak zdjęcia (?!) Dlaczego, co może powodować taki stan?

GonzoG
07-09-2013, 16:11
Przeczyściłem styki. Ponowne próby i nic. Zmieniłem tryb na tylną kurtynę - działa. Inne tryby - działa. Tylko w przypadku trybu redukcji czerwonych oczu brak zdjęcia (?!) Dlaczego, co może powodować taki stan?

Tryb redukcji czerwonych oczu realizowany jest przez lampę i wymaga bezpośredniej komunikacji lampy z aparatem. Wyzwalacze radiowe na taką komunikację nie pozwalają.