Zobacz pełną wersję : Kilka pytań odnośnie systemu N i D90tki
Witam wszystkich.
Na wstępie powiem że mam Pentaxa k-7 i zastanawiam się nad zmianą na Nikona D90, który jest już leciwy,z resztą jak i moje k-7 co mi kompletnie nie przeszkadza.
Wiem że puszki są bardzo zbliżone parametrami, wiec wielkich różnic się nie spodziewam.
Do zmiany skłania mnie radiowe wyzwalanie TTLa, czego w Pentaxie jak na razie nie można uświadczyć.
I tu pytanie, czy w ogóle jest to możliwe z D90 np przy pomocy wyzwalacza Yongnuo YN-622N ?
Jeśli tak, to z jak najkrótszymi czasami można go synchronizować w trybie HSS ?
Kolejne pytanie tyczy się współpracy tanich stałek jakie będą mnie interesowały.
A mianowicie
50mm 1.8D i 35mm 1.8G.
Jak z ich celnością na np 20fotek i ogólnie współpracy z D90.
I czy w systemie N można kupić za rozsądne pieniądze ostrą stałkę 100mm lub 135mm nie ciemniejszą jak 3.5 ?
Jeśli tak to jaką?
Sorry za głupie pytanie ale nie znam jeszcze systemu nikona :)
Co do YN-622N - synchronizuje się z takimi czasami jakie ma aparat. Warunkiem jest też lampa z obsługą takiej synchronizacji.
W D90 najkrótszy czas to 1/4000s.
Co do celności szkieł - zależy w od szkieł. Jak są dobrze ustawione i aparat nie ma przesunięcia AF, to trafiają prawie za każdym razem. Ile niecelnych, to zależy od tego w jakich warunkach robisz zdjęcia.
Co do stałek 100-135mm - zależy co rozumiesz za rozsądną cenę. Jak ma być ostra, to całkiem tania być nie może:
Sigma 105 f/2.8 EX DG Macro - ok 2000zł
Tokina AT-X 100 f/2.8 - ok 1500zł
Micro Nikon AF-S 105 f/2.8 G - ok 3000zł
Tamron AF 90mm F/2,8 - ok 1600zł
Tamron 90/2.8 VC USD - ok 3000zł
wszystko to ceny nowych szkieł. Używane taniej.
Co do YN-622N - synchronizuje się z takimi czasami jakie ma aparat. Warunkiem jest też lampa z obsługą takiej synchronizacji.
W D90 najkrótszy czas to 1/4000s.
Co do celności szkieł - zależy w od szkieł. Jak są dobrze ustawione i aparat nie ma przesunięcia AF, to trafiają prawie za każdym razem. Ile niecelnych, to zależy od tego w jakich warunkach robisz zdjęcia.
.
Warunki to głównie plener wiec światło raczej spoko.
Ale też interesuje mnie celność w głębokim cieniu na dworze jak i świetle sztucznym o średnim natężeniu / pokojowym.
I tu pewnie najgłupsze pytanie.Czy są szkła manualne w systemie N które przenoszą sterowanie przesłony ?
Warunki to głównie plener wiec światło raczej spoko.
Ale też interesuje mnie celność w głębokim cieniu na dworze jak i świetle sztucznym o średnim natężeniu / pokojowym.
I tu pewnie najgłupsze pytanie.Czy są szkła manualne w systemie N które przenoszą sterowanie przesłony ?
W dobrych warunkach wszystko działa dobrze.
Co do szkieł manualnych - przenoszenie przesłony w D90 masz tylko ze szkłami Nikona z elektroniką.
Przy szkłach bez elektroniki nie ma nawet pomiaru światła. Szkła M42 wymagają adaptera z soczewką, która pogarsza jakość obrazu, bo jak na razie nikt nie robi takowych z soczewkami wysokiej jakości.
No ok ,wiec już prawie wszystko wiem.
Ale dla ścisłości ,jakie oznaczenie mają te szkła z elektroniką ( ale nie z AF ) ?
I czy D90 ma potwierdzenie ostrości z manualami ?
Pewnie niebawem zagoszczę na tym forum na bardzo długo ,bo chęć zdalnego błyskania jest naprawdę duża.
Miałbym jeszcze jedno pytanie.Skąd można zassać rawy z d90 ?
Chciałbym jeszcze zobaczyć na co pozwala matryca.
No ok ,wiec już prawie wszystko wiem.
Ale dla ścisłości ,jakie oznaczenie mają te szkła z elektroniką ( ale nie z AF ) ?
I czy D90 ma potwierdzenie ostrości z manualami ?
Pewnie niebawem zagoszczę na tym forum na bardzo długo ,bo chęć zdalnego błyskania jest naprawdę duża.
Miałbym jeszcze jedno pytanie.Skąd można zassać rawy z d90 ?
Chciałbym jeszcze zobaczyć na co pozwala matryca.
O ile dobrze pamiętam, to wszystkie szkła Nikona z elektroniką, to już szkła AF.
Są natomiast szkła innych producentów z elektroniką i bez AF (np. Samyang).
Co do potwierdzenia ostrości - jest zawsze.
Co do RAWów (na szybko znalezione w internecie):
http://www.photographyblog.com/reviews_nikon_d90_3.php
http://www.ephotozine.com/site-search/d90-raw-files