Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-55 - problem !
Nataliaq148
06-09-2013, 12:08
Witam,
Mam pytanie, ponieważ posiadam aparat firmy NIKON D3200 obiektyw: AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6 G! Wykonuję dziennie około 400-500zdjęć... i on pewnego czasu zacina mi się obiektyw i nie chcę złapać ostrości przy czym wydaję dziwny piszczący dźwięk i trzeba na chwilkę poczekać pozmieniać opcję i dopiero rusza... i od pewnego czasu dzieję mi się to 2-3 razy dziennie i uniemożliwia mi to dalszą pracę... niestety nie mogę odesłać na gwarancję bo nie mam zastępczego sprzętu i nie wiem czy to jest problem obiektywu czy też aparatu... jeśli ktoś miał taki problem bardzo proszę o pomoc bo nie wiem czy kupować nowy obiektyw... czy to coś pomoże...
Pozdrawiam
Nataliaq148
Nie masz żadnego znajomego, aby podpiąć pod body inny obiektyw?
Co to znaczy, że obiektyw się zacina? Piszczy obiektyw? Stabilizacja? Jakie opcje trzeba pozmieniać?
Problem dotyczy na pewno obiektywu. Skoro jest na gwarancji, to trzeba odesłać. Na ten czas pożyczyć inny lub kupićużywany i potem odsprzedać.
Który to dokładnie model, bo ten opisany na pewno nie jest już na gwarancji
Nataliaq148
06-09-2013, 12:43
Witam,
Kurcze no nie wiem ciężko to tak opisać... po prostu gdy chcę wykonać zdjęcie i przytrzymuję przycisk do robienia zdjęć wtedy obiektyw mi się nie ustawia i zaczyna piszczeć jak naciskam i on próbuję złapać ostrość to jej wtedy nie łapie bo nie może się ustawić i wydaję wtedy ten dziwny dźwięk... chętnie bym się pożyczyła, ale niestety nie wszyscy są skorzy do tego aby komuś pożyczyć bo to drogie sprzęty i się boją... jestem w stanie kupić nowy obiektyw, ale nie wiem czy to jest właśnie tym spowodowane...
Pozdrawiam
Model D3200, na pewno mam gwarancje bo pytałam w NIKONIE, a jaki model to nie mam pojęcia szczerze mówiąc... nie znam się po prostu na aparatach :(
Model obiektywu. G, G II czy G VR?
Nataliaq148
06-09-2013, 12:51
taki obiektyw jak ten mam : http://allegro.pl/obiektyw-nikon-18-55-vr-zadbany-i3517883811.html identyczny.
Też stawiam na obiektyw. Niestety, musisz od kogoś pożyczyć a ten uszkodzony wyslac do naprawy.
Jeśli ten D3200 był w zestawie z owym obiektywem, to będzie zapewne VR.
Nataliaq148
06-09-2013, 13:02
może po prostu za dużo zdjęć robimy i on nie nadąża też tak może być ??;> A sam obiektyw można wysłać tak ??;>
A tak przy okazji, to co tak pstrykasz? W tym tempie zajedziesz puszkę w pół roku. Sam obiektyw też nie jest pancerny.
I kiedy to obrabiasz?
Nataliaq148
06-09-2013, 13:13
no dziennie muszę wystawić na allegro 20-40 aukcji, każda aukcja ma po 9zdjęć a musimy zrobić dwa razy zdjęcie aby wybrać najładniejsze :-) To co myślisz, że najlepiej kupić do wydajności takiej ??;> No niestety taka praca i zdjęcia muszą być - dlatego też rozważam nad kupnem drugiego aparatu, ale nie mam pojęcia jakiego ....
marekawo
07-09-2013, 08:29
Przy takim ogromie prac ;-),to ja bym zakupił np. AF-S 40mm Macro