Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Oczko
Nikonozaur
05-09-2013, 21:36
Miejsce to samo co wcześniejsze "Morskie oko", dosłownie parę metrów obok. Co ciekawe było tam takich oczek jeszcze kilka i każde w innym kolorze. Niestety światło odmówiło jakiejkolwiek współpracy i zaczął padać deszcz. :(
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/849/f3n7.jpg/)
Zapraszam.
Podoba mi się "słoniowatość" tych kształtów na pierwszym planie. Zdjęcie wydaje mi się bardziej naturalne od poprzedniej odsłony. W kadrze w moim odczuciu jest ciężko ale to nie jest zarzut, ot specyfika terenu.
Coitus Interraptus
05-09-2013, 22:08
Hm, ja widzę, że jest światło, w dodatku ładne, tylko trzeba je pokazać...
jarekf34
05-09-2013, 22:18
Co ciekawe było tam takich oczek jeszcze kilka i każde w innym kolorze. Niestety światło odmówiło jakiejkolwiek współpracy i zaczął padać deszcz. :(
Wielka szkoda bo byś miał fajną "oczkową" serię, a i przy okazji byśmy jeszcze trochę nacieszyli oczęta :)
Ta odsłona również mi podchodzi, fajny detal na skałach no i ten mroczny klimacik, dla mnie super.
Pablo 77
05-09-2013, 22:25
Kolejne bardzo dobre :)
Niebo mieliście konkretne :)
Nikonozaur
05-09-2013, 22:37
Hm, ja widzę, że jest światło, w dodatku ładne, tylko trzeba je pokazać...
No patrz, teraz dopiero to zauważyłem. Dzięki serdeczne za cenną uwagę. Może dorzucisz coś jeszcze równie ciekawego?
:)
równie dobre, mocne jak poprzednie! pierwszy plan ponownie wpisuje się w moje gusta.
Lomax trafni określił skały - faktycznie są słoniowate :) i pełne detali, świetna plastyka i kolorystyka całości
chyba nieco lżejsze niebo teraz podałeś ale opieram się na wspomnieniach tylko ;)
pozdr.
Napisz proszę czy stosowałeś jakąś połówkę czy składałeś kilka expozycji. Generalnie fotka bardzo fajna tylko
góra trochę nienaturalna choć nieźle się komponuje jako całość.
to by było dobre, "oczkowa seria":) co to są właściwie te oczka? to są jakieś osady? zdjecie bardzo oryginalne, mnie sie podoba, jednak odczuwam niedosyt przestrzeni, jakby to złożyć z np. 3 pionowych kadrów może pojawiłaby się oczkowa rodzina :):)
Nikonozaur
06-09-2013, 15:30
Napisz proszę czy stosowałeś jakąś połówkę czy składałeś kilka expozycji. Generalnie fotka bardzo fajna tylko
góra trochę nienaturalna choć nieźle się komponuje jako całość.
Zastosowałem ND400 i być może połówkę 0,3 LEE, nie pamiętam. W każdym razie naświetlanie trwało 15 sekund. Jest to jedna ekspozycja. Jeśli chodzi o górę to oczywiście jest rozjechana długim naświetlaniem, a że chmury wędrują akurat wertykalnie efekt jest taki jaki jest. W takich warunkach możliwe, że górę lepiej byłoby chwycić na krótkim czasie.
to by było dobre, "oczkowa seria":) co to są właściwie te oczka? to są jakieś osady? zdjecie bardzo oryginalne, mnie sie podoba, jednak odczuwam niedosyt przestrzeni, jakby to złożyć z np. 3 pionowych kadrów może pojawiłaby się oczkowa rodzina :):)
Niestety oczka porozstawiane są co kilka - kilkanaście metrów i zapisanie ich na jednym zdjęcie (nawet proponowanym składaku) nie jest możliwe. Poza tym są małe 30-50 cm średnicy i trzeba je robić z niskiego statywu by w ogóle zaistniały w kadrze. Nie mam pojęcia dlaczego tak się od siebie różnią. W każdym razie nie jest to chemia. Jedno było większe (ze 2 m) wypełnione kosmicznie różową, ale mętną cieczą. Niestety deszcz zaczął padać i pękłem, czego teraz strasznie żałuję. :(
Adam Majchrzak
08-09-2013, 00:00
Ktoś wypłukiwał tam złoto? ;)
Ciekawa kraina...
Od siebie dodam, że te "oczka" ciekawie prezentowałyby się, gdyby je przedstawić w formie dyptyku, lub tryptyku [szkoda, że na więcej nie starczyło czasu, można było zrezygnować z dłuższego naświetlania, no dobrze zawsze jest się mądrym siedząc przed komputerem, więc już nie męczę ;) ]
Pozdrawiam! =]
Bartekkw
08-09-2013, 00:03
Fajny kadr i kolor - ciekawie to wyszło