PDA

Zobacz pełną wersję : Jak robić zdjęcia przy oświetleniu latarni ulicznych?

pavel0910
05-09-2013, 18:52
Witam.
Od niedawna posiadam Nikona D50 + Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR. Z fotografią dopiero zaczynam. Chciałem kiedyś zrobić kilka zdjęć w nocy, przy świetle latarni ulicznych. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Zdjęcia z lampą błyskową wychodzą w miarę dobre, ale obiekt na zdjęciu jest oświetlony, a tło czarne - normalne przy zdjęciach z lampą. Jeśli robię zdjęcia bez lampy to tło mam ładne, ale całe zdjęcie jest pomarańczowe. Ustawiałem krótkie czasy, długie (aparat na statywie), różne wartości przysłony, balans bieli, ale nic to nie dawało. Nie wiem jak robić takie zdjęcia. Czytałem różne poradniki, ale tam tego nie ma. Proszę o poradę dla bardzo początkującego. ;)

manfred
05-09-2013, 19:10
Żadna lampa błyskowa. Najprościej udajesz się w rejon latarni, która będzie powiedzmy w centrum kadru. Wykonujesz tam pomiar PRE. Następnie wracasz w miejsce z którego robisz zdjęcie. Ustawiasz długi czas naświetlania sprawdzasz wykres robisz kilka wersji ot i cała filozofia.

pavel0910
05-09-2013, 19:22
Możesz trochę dokładniej? Robię pomiar PRE i na górnym wyświetlaczu miga mi tylko napis Good. Nie wiem dokładnie jak to zrobić.

manfred
05-09-2013, 19:24
To weź instrukcję przeczytaj i się naucz jak to się robi. Pomiar pre robimy w tym miejscu które będzie na zdjęciu. Jesli zrobisz pomiar pre a zmieni się oświetlenie to trzeba znowu je dokonać.

pavel0910
05-09-2013, 19:37
Ok, sprawdziłem to, wiem jak działa i jak tego używać. Ale czy to znaczy, że najlepiej byłoby mieć przy sobie zawsze białą kartkę? :) Bo nie zawsze możemy znaleźć blisko nas coś takiego.

manfred
05-09-2013, 19:41
Tylko nie kupuj jakiś drogich kartek kodaka lub innych cudów. Nie zawsze ale w większości sprawdza się Twoja druga dłoń czy to lewa czy prawa.