PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D700 - smugi wewnątrz wyświetlacza

mosq
05-09-2013, 17:14
Witam kolegów forumowiczów.
Kupiłem kilka dni temu na zagranicznym serwisie aukcyjnym Nikona D700. W dzisiejszym dniu kurier zapukał do mych drzwi wręczając mi paczkę ze sprzętem. Wszystko pięknie ładnie, aparat w stanie idealnym, tak jak to sprzedająca ujęła w opisie, jednak moją uwagę przykuł wyświetlacz. A dokładniej smugi, które jak się okazało znajdują się wewnątrz aparatu (fot. 1 i 2).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/692/bd0t.jpg/)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/46/mzyu.jpg/)

Sam wyświetlacz działa prawidłowo i bez zarzutów. Ciężko mi uwierzyć, żeby cokolwiek dostało się do środka (pyłki, kurz) bo słyszałem, że D700 jest dosyć dobrze uszczelniony. Nie wiem jaka jest tego przyczyna i czym mogło to być spowodowane. Próbowałem znaleźć podobne przypadki ale nic takiego nie znalazłem.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i potrafi mi wytłumaczyć czym mogą być te smugi spowodowane oraz czy jest możliwość wyczyszczenia tego w serwisie foto.

Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
Adam

molvin
05-09-2013, 18:59
Wygląda to jakby poprzedni właściciel nieumiejętnie wyczyścił wyświetlacz, zanim złożył aparat z powrotem do kupy.
Tak czy inaczej nie jest to normalne.

mosq
05-09-2013, 19:18
Wygląda to jakby poprzedni właściciel nieumiejętnie wyczyścił wyświetlacz, zanim złożył aparat z powrotem do kupy.
Tak czy inaczej nie jest to normalne.

W moim odczuciu aparat nie był rozkręcany (przynajmniej nic na to nie wskazuje). Doczytałem na zagranicznych forach, że problem pojawiał się nie tylko w D700 ale również w D300 ale użytkownicy nic z tym nie robili bo nie wpływa to w żaden sposób na zdjęcia.

zgera
05-09-2013, 19:37
Ta szybka jest przyklejana na taśmie, można ją odkleić z zewnątrz bez rozbierania aparatu, wyczyścić i przykleić ponownie, potrzeba będzie tylko nowa taśma.
Coś takiego znalazłem szybka-nikon-d700-tasma-montazowa (http://allegro.pl/szybka-nikon-d700-tasma-montazowa-i3509161004.html)

kazzi
05-09-2013, 21:59
W moim prawie pięcioletnim korpusie dawno zauważyłem taki jakby nalot.Wydaje mi sie,że to postepowało od krawedzi.Trudno powiedzieć co to jest,jakiś mikro pył czy
efekt utleniania się jakiejś powłoki antyodblaskowej.Mi to nie przeszkadza bo i tak mam założoną ta plastikową osłonkę,a przy podswietlonym monitorku tego nie widać.

mosq
05-09-2013, 22:46
W moim prawie pięcioletnim korpusie dawno zauważyłem taki jakby nalot.Wydaje mi sie,że to postepowało od krawedzi.Trudno powiedzieć co to jest,jakiś mikro pył czy
efekt utleniania się jakiejś powłoki antyodblaskowej.Mi to nie przeszkadza bo i tak mam założoną ta plastikową osłonkę,a przy podswietlonym monitorku tego nie widać.

Dokładnie tak to wygląda i na dobrą sprawę nie przeszkadza a przy podświetlonym wyświetlaczu kompletnie tego nie widać jednak sam fakt tego "defektu" nie daje mi spokoju.
Skłaniam się za pomysłem @zgera i pomyślę nad kupnem i wymianą tej szybki.

Coitus Interraptus
05-09-2013, 22:54
Według serwisu, w modelach D3 występuje taki problem, że w wysokiej temperaturze (np. na słońcu) sublimuje klej, którym jest przyklejona szybka, i osadza się na niej. Może to samo jest w D700? Po prostu zadzwoń do serwisu i spytaj.

cezary-k
06-09-2013, 07:32
mosq, szkoda Twojego zdrowia na wpatrywanie się w takie detale. Rób zdjęcia i ciesz się nowym nabytkiem.

elarco
06-09-2013, 08:39
Miałem tak w d300 i mam w d700 chociaz w mniejszym natężeniu. U kolegi w d700 i d300 jest to samo.
Nikt rozsądny się tym nie będzie przejmował, olej sprawę. Coś tam się musi utleniać czy sublimować jak zwał tak zwał, ale szkoda sobie tym głowy zawracać.
Kupować jakąś szybkę, kleić kombinować... Po co?? IMO bez sensu. ;)

Chacal
06-09-2013, 08:48
Potwierdzam, w D300 mam to samo. Efekt źle przetartej szybki.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

marioo
06-09-2013, 10:13
też takie coś mam.
mam nawet nową szybkę wraz z taśmą klejącą i chciałem ją wymienić, ale wcale tak łatwo nie da się jej wyciągnąć z korpusu.
podgrzewanie i podważanie niewiele pomogło.
może ktoś ma sprawdzony sposób wymianę szyby.

mosq
06-09-2013, 11:14
Napisałem do serwisu Nikona w sprawie smug na szybce ochraniającej wyświetlacz. Oto część wiadomości z odpowiedzią, którą dostałem:

Bez oględzin aparatu trudno podać przyczyny przebarwień ale można przypuszczać, że chodzi o powłoki antyodblaskowe które uległy uszkodzeniu na przykład na skutek niskich temperatur lub długiej ekspozycji obudowy na silnym słońcu.

Wymiana szybki w serwisie Nikona nie ma sensu ze względu na wysoką cenę. Będzie trzeba pomyśleć nad tańszymi rozwiązaniami i może uda mi się wymienić ją we własnym zakresie (jestem człowiekiem, który lubi dbać o sprzęt).

Jak na razie trzeba cieszyć się nowym nabytkiem i nic tylko robić zdjęcia.

marioo
20-12-2013, 20:26
szybka wymieniona na nową.
sprawę załatwiło urządzenie o wdzięcznej nazwie BK-7288. dzięki niemu ściągnięcie szybki zajęło mi dosłownie 5min roboty. tyle czasu potrzebne było na jej podgrzanie suszarką, potem odeszła bez najmniejszego problemu i ani jednej ryski.

także mam teraz na sprzedaż szybkę do D700. urządzonko do jej ściągnięcia sobie zostawiłem.
sprawa rozwiązana, kupa kasy w kieszeni, radość na święta - bezcenna.

Davit
20-12-2013, 22:06
NARZĘDZIE DO OTWIERANIA IPHONE Z
PRZYSSAWKĄ BK-7288 , bravo