Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki Nikon D3200 vs D5100
Witam.
Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki cyfrowej. Wybór padł na dwa modele Nikon D3200 oraz Nikon D5100. Jeżeli chodzi o obiektywy to zastanawiam się nad 18-105 na początek. Choć myślałem też o zainwestowanie w 18-200. A może polecacie inny obiektyw/obiektywy albo inne zestawienie?
Nie interesują mnie też bajery jak: ruchomy ekran LCD, nagrywanie full HD czy 24,4 megapikseli które nie wiem czy wykorzystam jako amator (a może wykorzystam później?). Jeżeli chodzi o fotografie to zależy mi na mobilności, a także na tym żeby nie zmieniać co chwilę szkieł. Chciałbym robić zdjęcia na wszelkiego rodzaju imprezach, czyli zloty, konwenty, imprezy miejskie, koncerty. A także robić zdjęcia pozowane czy na „jeden strzał”. W grę wchodzą też zdjęcia budynków i architektury oraz foty z wycieczek/wypadów. Fotografowanie w pomieszczeniach przy słabym oświetlenia jak i pięknej słonecznej pogodzie.
Trochę się tego nazbierało. Wiem że nie można mieć aparatu do wszystkiego i oczekiwać na początku nie wiadomo czego bo aparat jest narzędziem i dużo zależy od osoby stojącej za aparatem. Wiem też że w późniejszym czasie będzie trzeba zainwestować w aparat i dodatki. Przejrzałem już sporo forów,stron oraz wątków, a także różnego rodzaju opinie na temat tych dwóch aparatów.
Ale proszę o Waszą pomoc i opinie w wyborze aparatu oraz obiektywu, a także pomocne rady.
Ostatnio najczęściej polecany na forum zestaw dla amatora: D5100 + sigma 17-50 f/2.8 OS HSM
Możesz wziąć pod uwagę jeszcze: D5100 + 18-105VR + 35mm f/1.8G
Robson_zg
05-09-2013, 14:01
Ja też pół roku temu szukałem cos dla siebie i też pierwszą lustrzanke. Przeczytałem tu wiele stron a że budżet miałem ograniczony, kupiłem wychwalane tu i sprawdzone D90 + 18-105, następnie dokupiłem stałke 35 1,8 i później 55-200. Teraz czekam na przesyłke N70-300 VR a 55-200 pójdzie na sprzedaż. Taki zestaw w zupełności wystarczy. W przyszłości niedalekiej wymienie 18-105 na S17-50 2,8.
Jesteś jak widze też z ZG, wiec jak chcesz, to możesz moim zestawem popstrykać, może wtedy bardziej Cie przybliży do podjęcia jakiejś decyzji.
A winobranie tuż tuż.....będzie możliwość pofocić :)
hostman22
05-09-2013, 18:19
pytanie czemu w obecnych czasach to ma być lustro.. ;)
harpooon
05-09-2013, 19:42
pytanie czemu w obecnych czasach to ma być lustro.. ;)
Boguś Linda powiedział by "w imię zasad"...bo mając lustro masz do dyspozycji dużo dobrych szkieł które pozwolą Ci robić fajne zdjęcia
bo mając lustro masz do dyspozycji dużo dobrych szkieł które pozwolą Ci robić fajne zdjęcia
Pod warunkiem że Cię na nie stać, lustrzanka to studnia bez dna. :smile:
harpooon
05-09-2013, 20:24
Pod warunkiem że Cię na nie stać, lustrzanka to studnia bez dna. :smile:
Masz racje....właśnie katuje obiektyw który nie mam pewności ale chyba jest walniety ...robi mi cuda ze zdjęciami...
hostman22
05-09-2013, 20:30
Boguś Linda powiedział by "w imię zasad"...bo mając lustro masz do dyspozycji dużo dobrych szkieł które pozwolą Ci robić fajne zdjęcia
jakby aparaty bez lustra nie miały dobrych szkieł ;)
tak czy owak autor, chce podpinać 18-105 i 18-200 i używać do
Jeżeli chodzi o fotografie to zależy mi na mobilności, a także na tym żeby nie zmieniać co chwilę szkieł. Chciałbym robić zdjęcia na wszelkiego rodzaju imprezach, czyli zloty, konwenty, imprezy miejskie, koncerty. A także robić zdjęcia pozowane czy na „jeden strzał”. W grę wchodzą też zdjęcia budynków i architektury oraz foty z wycieczek/wypadów. Fotografowanie w pomieszczeniach przy słabym oświetlenia jak i pięknej słonecznej pogodzie.
problem tym ze wszystko gabarytowo będzie klocowate, a zdjęcia te same..., ale jak ktoś lubi 'pakować łapę' cały czas ;)
Pod warunkiem że Cię na nie stać, lustrzanka to studnia bez dna.
Nie zgadzam się. Ma to także swoje dno. Ja się akurat zatrzymałem na dole i na razie ilość mojego sprzętu w 300% mi wystarcza, a czas na robienie zdjęć po prostu zmalał do 5% (zakup nowego używanego auta, remont w chacie związany z zamieszkaniem córki, praca zawodowa i .... kicha)
Nie zgadzam się. Ma to także swoje dno. Ja się akurat zatrzymałem na dole i na razie ilość mojego sprzętu w 300% mi wystarcza, a czas na robienie zdjęć po prostu zmalał do 5% (zakup nowego używanego auta, remont w chacie związany z zamieszkaniem córki, praca zawodowa i .... kicha)
Nie wiem w jakim momencie Kolega się zatrzymał, ale ja do dna nigdy nie dojdę.
Marzy mi się:
Nikkor 17-55 f/2.8
coś szerokiego w stylu 10-20
Nikkor 85 f/1.8
Nikkor 70-300 VR
Dobra systemowa lampa, plus przeciętny statyw i parę innych gadżetów.
Wydanie 10 000 zł na powyższy zestaw dla przeciętnego amatora zawsze pozostanie w sferze marzeń.
Panowie, nie możemy mieć wszystkiego od razu - przynajmniej my amatorzy. Nie mamy kasy z focenia ale mamy dużą frajdę ze zrobienia ciekawej fotki tanim sprzętem. I chyba o to chodzi. Pozdrawiam i życzę rychłego odbicia się od dna
Robson_zg
06-09-2013, 08:24
Nie wiem w jakim momencie Kolega się zatrzymał, ale ja do dna nigdy nie dojdę.
Marzy mi się:
Nikkor 17-55 f/2.8
coś szerokiego w stylu 10-20
Nikkor 85 f/1.8
Nikkor 70-300 VR
Dobra systemowa lampa, plus przeciętny statyw i parę innych gadżetów.
Wydanie 10 000 zł na powyższy zestaw dla przeciętnego amatora zawsze pozostanie w sferze marzeń.
Jak już marzymy, to ja zamiast Nikkora 70-300 VR poproszę Nikkora 70-200 2,8
Dzięki za poradę co do zestawienia MstrG. W obecnej chwili Robson_zg jest mnie mniej, niż więcej w ZG. Tak winobranie było by idealnym poligonem doświadczalnym na wypróbowanie aparatu. Ale chyba nie zabawie. Dokładnie dobre szkła zostają, a aparaty czasem odchodzą. No i od czegoś trzeba zacząć. Głownie używam kompaktu Lumixa FX01, ale dla mnie zawsze czegoś brakuje. Nie ma co porównywać kompaktu do lustrzanki. Miałem w ręce już Nikona D3100 z obiektywem 18-55, robiło się nim przyjemnie zdjęcia(wiadomo różnica). Zastanawiam się raczej czy inwestować aż 18-200 na sam początek. Skoro jak pisał MstrG można używać 18-105VR + 35mm f/1.8G i na start wystarczy. A o „napakowaną rękę” od obiektywu się nie boję hostman22. Wiadomo po kilkuset zdjęciach człowiek wie czego mu brakuje i co potrzebuje. Chodzi mi raczej o zestaw szkieł na początek. Dlatego pytam się o najlepsze zestawienie na start. Jak pisałem na początku w grę wchodzą dwa body (taki finanse) które jak czytałem na początek są wystarczające. A opinia o obu bardzo by mi się przydała.
harpooon
06-09-2013, 14:05
Ja mam problem z tym nikorrem 70-300....po pierwsze głośny jakies takie dziwne odgłosy wydaje mechanizm autofocusa..i co też niebywałe na czułościach powyżej 100 iso pojawiają sie nie wiem jak to nazwać artefakty szumu ..w rawach, koleś na temat dzieków powiedzial mi w pcworld(tam gdzie kupiłem szkło) ze może ten obiektyw tak ma..kitowy obiektyw(18-55) tak nie robi więc nie wiem czy mam walniętą sztukę czy tak ma byc..kitowy na wyższych iso nie robi tych jak to okresliłem artefaktów a puszka to 5100 ktoś ma idee co z tym robic?
harpooon
06-09-2013, 14:05
Ja mam problem z tym nikorrem 70-300....po pierwsze głośny jakies takie dziwne odgłosy wydaje mechanizm autofocusa..i co też niebywałe na czułościach powyżej 100 iso pojawiają sie nie wiem jak to nazwać artefakty szumu ..w rawach, koleś na temat dzieków powiedzial mi w pcworld(tam gdzie kupiłem szkło) ze może ten obiektyw tak ma..kitowy obiektyw(18-55) tak nie robi więc nie wiem czy mam walniętą sztukę czy tak ma byc..kitowy na wyższych iso nie robi tych jak to okresliłem artefaktów a puszka to 5100 ktoś ma idee co z tym robic?
Interpunkcja obowiązuje nawet jeśli wyjechałeś za granicę ;)
Pokaż zdjęcie z tymi artefaktami.
Wyłącz VR i zobacz czy nadal obiektyw wydaje dziwne i głośne odgłosy.
harpooon
06-09-2013, 17:21
To nie wina VR..af tak hałasuje jak złapie ostrość jest głośne klik...tu masz nefa http://www.sendspace.pl/file/9cda732a698f96054ce980b resztę mogę pokazać we wtorek kiedy będę miał dostęp do dysku w domu, pozdrawiam
Andrzej1974
06-09-2013, 18:48
Ostatnio najczęściej polecany na forum zestaw dla amatora: D5100 + sigma 17-50 f/2.8 OS HSM
Możesz wziąć pod uwagę jeszcze: D5100 + 18-105VR + 35mm f/1.8G
Jeżu zastanów się na tym, co napisał Ci MstrG a na pewno będziesz zadowolony. JA mam prawie opcję nr 2. ale opcja nr 1. też b. ciekawa.
hostman22
08-09-2013, 00:18
A o „napakowaną rękę” od obiektywu się nie boję hostman22. Wiadomo po kilkuset zdjęciach człowiek wie czego mu brakuje i co potrzebuje. Chodzi mi raczej o zestaw szkieł na początek. Dlatego pytam się o najlepsze zestawienie na start. Jak pisałem na początku w grę wchodzą dwa body (taki finanse) które jak czytałem na początek są wystarczające. A opinia o obu bardzo by mi się przydała.
tylko ile ty tych zdjęć robisz, że się nie boisz (porobisz parę reportaży, to zmienisz zdanie ;) )
setup na początek i tak będziesz mieć rozbudowany, bo chcesz robić wszystko :mrgreen: 16 przyda się do architektury, ale 85 może okazać się za krótkie na wycieczki, imrezy eventy najlepiej mieć coś z 1.4 lub chociaż 1.8 50/35 do wyboru. A i zapomniałbym ma być mobilnie i bez zmiany co chwilę szkieł - wymienione 18-200 akurat nie było by mobilnie, ale rajdy czy pokazy lotnicze być tym obskoczył wygonie, chociaż lepsza byłaby końcówka z 300mm.
body 3200 na pewno ma lepszą matrycę i 24mpx da ci trochę swobody gdy zabraknie mm, przez oba patrzysz na świat przy pomocy luster więc taka sama kicha, oba mają po 4fps, po 11 pól i do obu chyba nie podepniesz AI. Najlepiej samu sprawdzić wielkość i jak radzi sobie AF, a resztę ładować w szkła...