Zobacz pełną wersję : Nikon 40
Sylwester
11-04-2007, 01:54
Witam
Mam pytanie do tych co nabyli D40 lub d40X. Moje pytania to:
1. jak jasny jest wizjer?
2. Jak szybko działa aparat?
3. Na ile zdjęć starcza bateria?
4. Czy zadawalający jest poziom szumów przy iso 800 i 1600?
5. Jak z jakością zdjeć ogólnie?
6. Z czym porównywaliscie swoje nikusie D40 i dlaczego akurat ten wybór?
pozdrawiam
Sylwek... oprócz trzymania baterii (choć nie jestem pewien i co do tego) wszystko juz po kilka razy było na forum wiec "szukaj"
po za tym jakie mają byc odpowiedzi?
calkiem jasny,
srednio jasny,
nie jasny?
nikt nie wie co dla Ciebie znaczy jasny i szybki więc musisz się do czegoś odnieść,
nie chcę być upierdliwy ale jeżeli poczytałbyś wcześniej forum
to na pewno zadałbyś bardziej konkretne pytanie
saboteur81
11-04-2007, 10:36
1. Bardzo jasny, jakoś 10x jaśniejszy niz w kompaktach
2. 0,8 sek. od klikniecia power robi fotke
3. dużo, wczoraj bawilem sie nim 2h, wypsrtykalem jakies 400 RAW z lampa, i potem troche jpg, dzisiaj jakies 30 fotek i spadla mi dopiero jedna kreska (jakis fenomen albo zle podaje stan baterii :) )
4. jak wlaczone jest odszumianie to nA 1600 widac trochę szumów, ale niewiele i sa dosc ladne, nie jakeis kolorowe, bardziej takie półcienie, na 800 nie przygladalem sie na kompie, ale na wyswietlaczu w aparacie nie widac w ogole praktycznie
5. Zdjecia sa bardzo ostre, dokladnosc odwzorowania kolorow cudowna. Automat pomiaru bieli dziala idealnie, szaleje troche jak sie cyka z lampa, ale to chyba kazdy tak ma, wystarczy wybrac profil WB - lampa.
6. porownywalem z canonem 350 i 400d no i z d40x. Canony maja tragicznego gripa, w ogole jakios dziwnie leza, a 350 jest w pytke ciezki w porownaniu do d40. d40x nie mialem w rece, ale zdecydowanie za drogi jak na razie.
stad decyzja o d40 :)
Moja rada, idz do sklepu, pobaw sie nim, pozwola ci cyknac przykladowe foty. Wez sobie wydrukuj color-charta
i bedziesz mial odpowiedzi na pytania wlasnorecznie wykonane :)
Ja od siebie moge z czystym sercem polecic d40.
Sylwester
11-04-2007, 12:43
A mam jeszcze takie pytanko, czy D 40 porównywaliście z jakimś olympusem np. E330 lub E410 lub E500?
Witam
Mam pytanie do tych co nabyli D40 lub d40X. Moje pytania to:
Witam.
Jest ok.
0.96 sek pomiar + zdjęcie, 0,21 sek z ostrością manualną, 0,21 sek po wcześniejszym pomiarze ostrości.
Ostatnio "w cyklu mieszanym" (80%jpg i 20%raw), zrobiłem ok.700
5. Jak z jakością zdjęć ogólnie?
Dla mnie rewelacja.
6. Z czym porównywaliscie swoje nikusie D40
Porównałem z zasobnością portfela.
i dlaczego akurat ten wybór?
Ponieważ, to lustrzanka (zawsze chciałem taká mieć).
Ponieważ, to Nikon (nie trzeba komentować).
Ponieważ, prosty w obsłudze, z polskim interfejsem, przeznaczony dla ludzi początkujących (takim jestem).
Ponieważ, za przystępną cenę.
pozdrawiam
Gorąco polecam i pozdrawiam.
Akurat nie posiadam D40 ale jesli zalezy ci na niskich szumach przy wyzszych iso to w "Olka" bym sie nie pchał...
ziuteczny
11-04-2007, 20:09
Ponieważ, to Nikon (nie trzeba komentować).
trzeba, Kanonierzy i tak górą :))
Kanonierzy górą? a w LM nie grają ;)
Pozdrawiam
trzeba, Kanonierzy i tak górą :))
W języku polskim, zdanie rozpoczynamy z dużej literki, polecamhttp://so.pwn.pl/zasady.php?id=665. Pamiętaj o tym następnym razem.
Chciałbyś wciągnąć mnie w wojnę systemów??? Jeszcze jeden taki wybryk i mama neostrade odetnie...
Jak to ktoś ładnie kiedyś powiedział:
Gon sie leszczu.
Witam.
1. Wizjer jest ok.
2. Wystarczajaco szybko.
3. Hmm okolo 600.
4. Przy 800 jest w miare ok, przy 1600 juz sa dosyc mocno widzoczne, ale da sie przezyc.
5. Jakosc jest bardzo dobra.
6. Porównywałem z olympusem e500, i canonem 350, ale wybrałem Nikona bo jest moim zdaniem napewno lepszy od e500, i chyba od canona tez :)
pozdrawiam
"Jak to ktoś ładnie kiedyś powiedział:
Gon sie leszczu."
Moze i ladnie, ale i tak nie warto powtarzac... ;)
Nieco pogladow na ten temt:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?goto=newpost&t=21143
Forum jest sympatyczne i szkoda to zmieniac ;)
Ja posiadam od 1,5 miesiąca D40.
Obłsuga banalna, wygoda użytkowania ogromna.
Bateria 400-500 zdjęć maks, nie wiem skąd te wyniki w okolicy 800 ?
Powoli mi już nie pasuje KITowy obiektyw (a może to mój brak umiejętności ;), więc polecam od razu kupić 18-70 lub lepszy.
Przed zakupem D40 prawie kupiłem C 350D, ale po testach w sklepach (polecam Ci pójść do jakiś fotojokerów, saturnów itp. i po prostu pobawić się aparatami, zobaczyć, dotknąć, popstrykać) zdecydowanie wybrałem D40.
Testowałem dziś D40 w Fotojokerze i jedna rzecz bardzo mnie wkurzała. Po przystawieniu do oka aparatu chciałem wprowadzić kompensację ekspozycji. Wcisnąłem odpowiedni przycisk i .... zaświecił się monitor dając nieźle po oczach. Nie wyobrażam sobie takiego manewru w ciemnym pomieszczeniu - chyba by człowiek oślepnął na krótką chwilę. Niby nic ale bardzo denerwujące.
Popieram. U mnie jest identycznie.
Natomiast ja mam inne pytanie.
Jezeli chciałbym dokupić jeszcze jeden akumulator, to polecacie jakiejś konkretnej firmy czy trzeba po prostu trafić ?
Chciałbym tak do 1700mAh.
aparat jest błyskawiczny! zjada na sniadanie kompakty jak leci :P kit wiadomo troche ciemny ale nie jest tak zle :) jak dla mnie do iso 1600 fotki sa super... na 3200 juz sapie :P ten monitorek faktycznie troche daje po oczach czasem ale mi to akurat nie przeszkadza :P
ostatnio byla burza i niemoglem sie powstrzymac zeby zapolowac na pioruna :P ale!... ostatnia kratka baterii :/ i w konsekwencji zrobilem o dziwo!! ok. 40 fotek z czasami wszystkich po 30s. !! bylem w szoku!!!! ;p
na poczatku chcialem dokupic jakis akumulatorek ale doszedlem do wniosku ze jest to mi nie potrzbene (jak na razie:P)
jedyny minus to brak srubokreta
reszta jest super
i ostatnio mialem w swoich łapach c400d (kiedys bylem strasznie na niego napalony:P) i zdziwilo mnie jakos jego wykonania! taki jakis kompaktowy sie wydawal... daremny... i wogole 400d chyba z 20x wolniejszy... menu praktycznie nie kontaktowalo.. nie szlo szybko przegladac fotek... strasznie wolny... d40 to zupelnie inna bajka! jedynie 400d szybciej robil zdjecia z lampa
pozdro
aneczka18
05-06-2008, 00:31
1. Dla mnie ok, wystarcza mi taka jasnosc :)
2. Nawet dobrze sie zbiera
3. Dzis zrobilam 499 zdjec i bateria nadal cala (JPG)
5. Na 800 i 1600 znosna... Na HI 1 mozesz sobie popatrzyc jak wygladaja w moim ostatnim temacie z fotkami :) do tego byla jeszcze kompensacja ekspozycji na +5.0 i obiektyw S70-200 APO DG MACRO AF-Motor
5. Jakosc zdjec?? Z aparatu mozna duzo wycisnac jesli ma sie umiejetnosci
6. Nie porownywalam z zadna lustrzanka, tylko jak to juz ktos wyzej wspomnial z zawartoscia kieszeni :P Za ta cene jest na poczatek wystarczajacy zeby w ogole zapoznac sie z dzialaniem lustrzanki i oswoic sie z nimi :)
agawytka
05-06-2008, 10:39
Dziwne, bo ja zrobiam na jednym adowaniu ostatnio 2135 fotek :)
I w sumei tak mam za kazdym razem przy ladownaiu, ze starcza na ok 2000 zdjec.
Pozdrawiam
Dorzucę coś od siebie. Miałem d40 3,5 miesiąca. Sprzedałem. Kupiłem Pentaxa k200d i nie żałuję. Pomijając wiele elementów, o których była tu mowa (śrubokręt:)), zyskałem jedną bardzo istotną rzecz - górny wyświetlacz monochromatyczny - jak dla mnie nieoceniony. Brakowało mi tego w d40. Nie tylko dlatego polecam d80 wszystkim, którzy chcą wejść w system Nikona. Warto dołożyć te parę stówek. A i jeszcze jedna rzecz irytująca w d40 - zmiana parametrów kiedy trzeba szybko zrobić zdjęcie to katorga - trzeba grzebać w menu.
[]...rzecz irytująca w d40 - zmiana parametrów kiedy trzeba szybko zrobić zdjęcie to katorga - trzeba grzebać w menu.
przyciśnięcie 1 (jednego) guzika i wybranie parametru do zmiany spośród wszystkich podstawowych wykorzystywanych przy foceniu (kolejny "klik"), zmiana parametru (klik), zatwierdzenie (klik)... mi to zajmuje ok. 4-5 sekund. Może nie jest to błyskawica, ale katorga też nie. Poza tym d40 ma 1 guzik, pod który możesz zaprogramować parametr najczęściej zmieniany... To tak, żeby zrównoważyć tą katorgę :) Nie twierdzę, że jest świetnie (bo we wspomnianym d80, jest lepiej), ale nie demonizujmy...
... a świecenie wyswietlaczem po oczach... tak, to fakt - do tego przyzwyczajałem się długo...
Bazyl - kupiłem na ebaju (w Hong-Kongu) akumulator identyczny (wyglądem) z tym "fabrycznym" za ok 40% ceny tego co u nas w sklepach (z przesyłką). Obydwa wyglądają i działają tak samo (pół roku naprzemiennego używania)...
A mółbyś zapodać linkiem ?
Kupiłem coś takiego: http://cgi.ebay.com/New-Battery-for-Nikon-EN-EL9-ENEL9-DSLR-D40-D40X_W0QQitemZ300230754703QQihZ020QQcategoryZ48519 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Nie jest to raczej link do tego kogoś, u którega ja kupiłem - nie mogę Ci tego konkretnego podać, bo ja osobiście konta na ebaju nie mam, paypala nie mam... więc do historii zakupów też dostępu nie mam. Znajomy "załatwił" całą transakcję za mnie, ja mu tylko pokazałem co ma kupić. Ale to co kupiłem wygląda tak jak w tym linku powyżej.
Witam
Posiadam nikona d40 Mam taki mały problem.Nie umiem wgrać płyty ze sterownikami a chciałbym wrzucić do archiwum na laptopie asus a6000 zdjęcia z karty sandisk extreme 3 4 gb z datami wczytują mi sie wszystkie zdjęcia a czytnik kart
nie widzi jej więc podłączam przez usb .Miałem do tej pory canona a 510 z karta 512 i przerzucałem przez program canona a nikon przez niego nie odczytuje .
Z góry dziękuje za pomoc (proszę nie pisać ze w necie jest tego pełno ;) )
KrzysztofS
05-06-2008, 21:13
rozumiem ze chcesz po prostu przegrac zdjecia z pamieci aparatu (karty) na lapka tak?
Witam. Mam D40 od ponad roku i jestem ogólnie zadowolony. Niedawno przerzuciłem sie na format NEF i powiem szczerze - odkryłem ten aparat na nowo. Jakość fotek znakomita, zniknęły tez denerwujące mnie artefakty w cieniach ( nie wiem czy to tez macie, ale u mnie czasem pojawiała sie biało-czarna kasza w głęboko niedoświetlonych obszarach fotki).
Ostatnio jednak odczułem wady małego korpusu a co za tym idzie - małego gripa. Dokupiłem SB 600 i 18-200 VR , po zamontowaniu aparacik chce wyskoczyć z ręki. Następna lustrzanka na pewno będzie masywniejsza :)
KrzysztofS
05-06-2008, 21:25
jezeli zalezy Ci na gripie to sa tez third-party gripy do d40, tak tylko dla scislosci
Witam
Posiadam nikona d40 Mam taki mały problem.Nie umiem wgrać płyty ze sterownikami a chciałbym wrzucić do archiwum na laptopie asus a6000 zdjęcia z karty sandisk extreme 3 4 gb z datami wczytują mi sie wszystkie zdjęcia a czytnik kart
nie widzi jej więc podłączam przez usb .Miałem do tej pory canona a 510 z karta 512 i przerzucałem przez program canona a nikon przez niego nie odczytuje .
Z góry dziękuje za pomoc (proszę nie pisać ze w necie jest tego pełno ;) )
Google Twoim przyjacielem: link (http://support.microsoft.com/kb/934428)
A co myślicie np o tym: http://allegro.pl/item372462259__f%5D_akumulator_en_el9_1700mah_niko n_d40_d60_wawa.html ?
Parametry, cena, itp...
TristisAnima
06-06-2008, 12:09
A co myślicie np o tym: http://allegro.pl/item372462259__f%5D_akumulator_en_el9_1700mah_niko n_d40_d60_wawa.html ?
Parametry, cena, itp...
Na 90% będzie miała takie same parametry jak bateria oryginalna czyli 1000mAh, nalepka o niczym nie świadczy. Ale za tę cenę myślę, że i tak warto.
Także szukałem i znzlazlem za ok 70 zł. chyba HAMA z gwarancją na 5 lat Firma trochę bardziej znana,cena podobna no i zawsze ta gwarancja jakby nie było.Pewnie tą wybiorę.
piotrek007
06-06-2008, 17:24
Czesc
Zdjecia juz robie rok, moj D40+18-55vII+55-200VR+SB400 przebyly Atlantyk na malej zaglowce, zwiedzily podwodne rafy, spalone sloncem moczary Ameryki Poludniowej i nadal dzialaja bez wahania.
Witam
Jak slonce. D50,D70 i C350D odpadaja.
Jak blyskawica. Wlaczasz i pstrykasz. Seria okolo 3 zdjecia/sek. Do sportu moglo by byc szybciej ale na codzien ok. Przegladanie zdjec bardzo wygodne (np mozna przewijac powiekszone zdjecia i porownywac ostrosc)
Wiecej niz robie jednego dnia czyli okolo 700. Zuzycie baterii zalezy glownie od tego, jak dlugo dziala wyswietlacz. Wystarczy przegladac zdjecia bez konca i bateria sie rozladuje bez jednego zdjecia pstryknietego. Mysle, ze przy wylaczonym wyswietlaczu mozna by i z 1000 pstryknac.
4. Czy zadawalający jest poziom szumów przy iso 800 i 1600?
Jak w kazdej lustrzance formatu DX. 800 nie ma szumow, ostrosc troche spada, 1600 pojawia sie szum, na odbitkach A4 nie widoczny.
5. Jak z jakością zdjeć ogólnie?
Zalezy od fotografa. A serio to super. Bardzo dobre kolory, bardzo ostry obiektyw kitowy, odbitki A3 godne oprawienia w zlote ramki i wyslania do Luwru.
6. Z czym porównywaliscie swoje nikusie D40 i dlaczego akurat ten wybór?
Rozgladalem sie za C 350D, ale to szmelc, jesli chodzi o jakosc wykonania, maly wizjer i mikro wyswietlacz. D40 mial w komplecie bardzo dobry obiektyw, dobre wykonanie i super cene.
Fotki w galeriach w linkach ponizej.
pozdro
niezły z ciebie entuzjasta :)
no i jak każdy fan , nieobiektywny trochę :)
Po prostu zadowolony z zakupu :)