Zobacz pełną wersję : Komputer do zdjęć
jjanczur
05-09-2013, 11:07
Witam, chciałbym zmienić komputer. Mój stary ledwo zipie, a zdjęć przybywa.
Nieprzekraczalny budżet to 3700zł, jednak po dłuższej kontemplacji i konsultacji z kilkoma moimi znajomymi, zastanawiam się czy nie jest to za mocny i za drogi zestaw. Czy nie będzie to za dużo? Doradzilibyście mi w tej sprawie i pomogli go lekko ograniczyć cenowo?
Płyta główna=> Asus Z87-A-> -> 589,00 zł
Procesor=> Intel Core i7 4770K 3,50 GHz BOX-> -> 1 409,00 zł
Pamięć DRAM=> G.SKILL RipjawsX DDR3 2x4GB 1600MHz CL7-> -> 319,00 zł
Wentylator procesora=>Noctua NH-U12P SE2-> -> 289,00 zł
Karta graficzna=> NVIDIA GeForce 8800 Ultra-> -> Mam ją po starym komputerze
Zasilacz=> Be Quiet Straight Power BQT E5-650W-> mam go
Obudowa=> SilentiumPC Regnum RG-L50 Pure Black - bez zasilacza-> 309,00 zł
Dysk SSD=> OCZ Vertex 3 SSD 2,5" 90GB 550/500 MB/s 85k IOPs-> 410,00 zł
Dysk HDD=> Hitachi TravelStar 7K1000 1 TB (7200, 32MB, Serial ATA/600)-> 300,00 zł
RAZEM => 3 625,00 zł
Obudowę chciałbym wymienić na jakąś tańszą + nie wiem czy 90GB na SSD to nie za mało.
Pozdrawiam Jacek
Nie wiem, czy nie wystarczyłby Ci procesor i5 3750K (albo i bez K, chyba że planujesz podkręcanie) - to też kilkaset złotych różnicy. No i czy rzeczywiście potrzebny jest Ci zamiennik firmowego wiatraka - ja używam tego dostarczonego przez producenta (właśnie na i5 3750K) i w identycznej obudowie SilentiumPC Regnum praktycznie go nie słychać (obudowa ma dwa wielkie wiatraki cichobieżne i ażurową konstrukcję). DUŻO głośniejszy jest napęd DVD ;) Fakt, obudowa stoi pod stołem, ale trudno zakładać, że takiego "grzmota" postawisz sobie na biurku obok myszki ;)
Co do SSD się nie wypowiem, bo nie mam ani nie używałem. Wypróbowałem za to wolumin rozłożony (z Windows 8 Pro, w siódemce też jest) na dwóch dyskach Seagate 500GB i stosuję go do wszelkich cache'y oraz na plik wymiany - działa całkiem fajnie, a jeśli wierzyć pomiarom ATTO Disk Benchmark, jest rzeczywiście prawie 2x szybciej niż pojedynczy dysk, aczkolwiek zapewne nie tak szybki, jak SSD.
darkmajin
05-09-2013, 12:12
na dzień dobry zweryfikuj ceny nie sprawdzam wszystkiego, ale za haswell'a to przepłacasz komuś dobre 200pln..
jjanczur, jeżeli to ma być komputer stricte do zdjęć, to taki potwór jest Ci zupełnie niepotrzebny.
Sprecyzuj zatem, jakie faktycznie będzie miał zastosowanie ten sprzęt.
jjanczur
05-09-2013, 13:23
Obróbka zdjęć i od czasu do czasu może w coś pogram (mało wymagającą strzelankę). Chyba macie racje, aż tak mocnego potwora nie potrzebuje. Może zaoszczędzić trochę na kompie a wrzucić więcej w lepszy monitor. Doradzilibyście mi co mógłbym zamienić i na co? Przyznam się szczerze że ekspertem (ani nawet średnio zaawansowany) nie jestem. zastanawiam się nad : rezygnacja z wiatraka, dysku SSD(tu nie jestem pewny potrzebuję porady), kupienie tańszego procesora. Co sądzicie o płycie głównej ?
kkokosz jak działa to zmostkowanie 2 dysków, mógłbyś dokładniej wyjaśnić lub podesłać jakiś artykuł.
i5 zamiast i7, chwilowo rezygnacja z coolera.
DyskSSD zostaw.
Płyta główna - średnia.
kkokosz jak działa to zmostkowanie 2 dysków, mógłbyś dokładniej wyjaśnić lub podesłać jakiś artykuł.
Chodzi o magazyn - w Windows 7 i Windows 8 można utworzyć tzw. pulę magazynowania, łącząc ze sobą fizyczne urządzenia. Możesz o tym poczytać tutaj: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/raid-windows-8/strona/19034.html. Generalnie chodzi o to, że system sam zbuduje np. macierz RAID 0 (szybka, ale awaria jednego dysku oznacza utratę wszystkich danych), nawet jeśli nie masz na płycie głównej odpowiedniego kontrolera RAID. Wprawdzie jest to rozwiązanie programowe, więc pewnie mniej wydajne niż sprzętowe, ale i tak jest wydajniejsze niż pojedynczy dysk. Ze względu na możliwość awarii (dwukrotnie większa niż na pojedynczym dysku), ja wykorzystuję tę macierz tylko jako zasobnik na cache i plik wymiany + miejsce na pliki pobierane z netu i generalnie pliki tymczasowe. To taki eksperyment, po prostu miałem dwa dyski leżące "odłogiem", a po zakupie obudowy SilentiumPC okazało się, że jest ona BARDZO przestronna i mogę te dyski podłączyć :) Póki co, nie narzekam :)
GoOrange
05-09-2013, 22:35
DyskSSD zostaw
Ten dysk za te pieniądze jest bez sensu, poza tym staroć.
Ten dysk za te pieniądze jest bez sensu, poza tym staroć.
Zgoda. Chodziło mi ogólnie, żeby nie rezygnować z dysku SSD w tym zestawie.
Oczywiście Vertex 3 to staroć i w tej cenie jest kiepską propozycją.
przem426
06-09-2013, 09:26
procek przestrzelony, za to za mało ramu.
wszystko juz zostalo napisane.
Ja mam i5 3550 bez K, 8GB ramu GSkill RipjawsX, dysk SSD intela 120GB i nie widzę potrzeby kupowania niczego szybszego. Robię na tym tylko zdjęcia, grafikę (max 10m^2) i strony www, do wszystkich tych rzeczy sprawdza się bardzo dobrze.
Czasem są zadania w Lr które zamulają, ale są to tak rzadkie i błache rzeczy że tego nie odczuwam. W PS nie spotkałem się nigdy z lagami. Klikam pędzlem i mam. Na Twoim miejscu kupiłbym mocnego i5 haswella i trochę większy dysk SSD. Choć z drugiej strony jeśli Cię stać, to czemu nie? Wkońcu to zakup na parę lat (zakładając że będziesz robił tylko zdjęcia, bez filmowania, to szybszego sprzętu niż to co napisałeś przez kilka lat nie będziesz potrzebował).
josephebeloki
08-09-2013, 16:04
4 rdzenie z i7 na pewno nie zaszkodzą w LR , jeśli jest to kwestia 200-300zł między i5 vs i7 to bierz i7. Wyjdzie LR6 to zapewne się przyda... ja bym od razu zainwestował w jakieś mocne chłodzenie... znaczy , nie lubię szumu komputeru tylko ciszę :).
jjanczur
09-09-2013, 00:07
Josephebeloki bardzo cenna uwaga. Jeszcze pomyślę nad tym komputerem, napisałem do znajomego informatyka i on mi pomorze coś wymyślić. Jak już coś konkretnego będziemy mieli to podrzucę tutaj. On coś mówił o kupieniu 2 dysków SSD 64GB i ich zmostkowaniu. Podobno śmiga o wiele szybciej niż pojedynczy a wychodzi taniej.
krzysztof jot
09-09-2013, 01:13
ja skończyłem poszukiwania na olaniu składaka - kupiłem Dell'a Vostro 470 - mam cisze jak z laptopem, trzy lata gwarancji NBD, konfig z 16 GB RAMU i dyskiem 256 SSD plus HDD, i to było coś koło 4 tys - po co kombinować ?
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=dell+vostro+470&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y
On coś mówił o kupieniu 2 dysków SSD 64GB i ich zmostkowaniu. Podobno śmiga o wiele szybciej niż pojedynczy a wychodzi taniej.
Mówił zapewne o RAID 0 z 2 dysków SSD. Z mojego skromnego doświadczenia, to miało pewien sens na poziomie Vertexów 2 i wcześniej, ale w tej chwili, mając dyski SSD takie jak Samsung 840 Pro, możemy sobie takie zabawy darować, bo różnice w prędkości będą, ale wcale nie bardzo widoczne. :) Różnica cenowa - niezbyt wielka.
po co kombinować ?
Po to, żeby mieć trochę taniej, trochę lepiej, bardziej dopasowane do swoich potrzeb, po to żeby móc podkręcić procesor i mieć "za darmo" trochę mocy :) Powodów do składania samemu komputera może być całkiem sporo. Niektórym wystarczą gotowe ( całkiem niezłe ) zestawy od DELLa i dla sporej części odbiorców jest to jednak lepszy wybór - gwarancja NBD to ogromna wygoda. Jak się chce wyjść ponad procesory dla przeciętnego kowalskiego i wejść w sprzęt dla "entuzjastów/profesjonalistów" to w przypadku gotowych rozwiązań zostają tylko workstation, a tutaj różnice cenowe są dla wielu powalające.
Kurtz, i co Twoim zdaniem robi taki domorosły OC-ter z uzyskanymi mocami?
Przekrzykuje się z koleżkami na wyniki w benchmarkach? :)
Zgadzam się, że buty lepiej szyć na miarę, ale na swoją miarę, a nie według popich oczu, które wszystkie buty widzą zbyt małymi jak na swoją stopę. ;)
Tyle, że do takich wniosków trzeba zwyczajnie dorosnąć.
Pawel Pawlak
09-09-2013, 09:57
Złożenie kompa wydaj się tak banalne że każdy polak potrafi zrobić to lepiej niż np. dell czy hp. Dobór specyfikacji to dopiero błahostka - przecież każdy "wie" a poza tym ma znajomych "informatyków". Tymczasem jak widać po takich wątkach, "entuzjaści" którzy zrobią to naprawdę "lepiej" niż markowi producenci to jednostki. Dla większości taki wybór gotowej, przetestowanej, stabilnie pracującej jednostki z dobrą gwarancją jest tak naprawdę lepszym wyborem. Tylko najczęściej nigdy nie uświadomionym... dlatego potem powstają wątki, jak to MAC jest super bo stabilnie pracuje a PC non stop wymaga jakiś czynności informatyczno - serwisowych i się muli.
Powiem krótko, kupując komputer do pracy, który ma na siebie zarabiać, kupiłbym najmocniejszy na jaki mnie stać, jeśli by się dało nawet z płytą dwuprocesorową i 2x Xeon do tego. I miałbym w pupci to czy jest wystarczająco szybki, wymieniłbym go na nowszy dopiero za parę lat jak by nowe programy zaczęły na nim mulić.
Komputer do pracy ma działać szybko, aby pracowało się wygodnie i bez denerwującego czekania na wszystko. Mnie było stać na stację z i5 Ivy to taką kupiłem, jakby było mnie stać, to kupiłbym EVGA WS + 2x Xeon i przez najbliższe 4-5 lat nie myślałbym o komputerze, poza dokupywaniem dodatkowych HDD na dane.
Jeśli komp zarabia, oszczędzanie na nim nie ma sensu, bo im szybszy kupisz, tym rzadziej bedziesz musiał w nim przekładać bebechy/wymieniać na nowy. O ile gry polepszają się w super tempie (NFS HP 2010r chodzi na FHD max detale, NFS MW 2012 średnio-niskie detale 1280pix) o tyle PS czy Lr nie będzie pożerał co dwa lata 100% mocy więcej. Stać Cię na i7? Kup go. Stać Cię na płytę WorkStation i choć jednego Xeona - kup go, za 2-3 miechy dokupisz drugi, i masz spokój na parę lat.
Profesjonaliści nie składają komputerów.
I tyle mam do powiedzenia w tym temacie.
przem426
09-09-2013, 11:40
Profesjonaliści nie składają komputerów.
tak, tak, a aparatami nie robi się filmów bo to robią kamery...
Znam co najmniej kilku ludzi profesjonalnie zajmujących się grafiką - sprzedających swoje produkty, również większym klientom którzy pracują na sprzęcie złożonym samemu - czy to profesjonaliści czynie, nie wiem. Może miarą profesjonalizmu jest to, kto jakiego komputera używa? to wtedy fakt, profesjonaliści nie składają komputerów. Moim zdaniem, na Polskie warunki to zbyt duże uogólnienie. Na warunki zachodnie już nie.
Dla większości taki wybór gotowej, przetestowanej, stabilnie pracującej jednostki z dobrą gwarancją jest tak naprawdę lepszym wyborem.
Pełna zgoda.
Kurtz, i co Twoim zdaniem robi taki domorosły OC-ter z uzyskanymi mocami?
Niektórzy się bawią w OC, inni się bawią w strzelanie do tarczy. Takie Hobby. A praktyczne zastosowanie? Mam procesor, który ma stockowo taktowanie 2.66GHz. W tej chwili chodzi na 4.0GHz. Zysk? ok 50% więcej wydajności kosztem wsadzenia Noctua NH-D14 do obudowy i posiadania dobrej płyty głównej, którą i tak bym kupił. Dla wielu, podkręcenie procesora oznacza co najmniej 30-40% więcej mocy, czyli np spore zmniejszenie przewagi 2-3x droższego procesora w stosunku do naszego zestawu. I już nie musimy wchodzić w 2011, tylko możemy na 1150 uzyskać zadowalającą nas wydajność.
Znam co najmniej kilku ludzi profesjonalnie zajmujących się grafiką - sprzedających swoje produkty, również większym klientom którzy pracują na sprzęcie złożonym samemu - czy to profesjonaliści czynie, nie wiem. Może miarą profesjonalizmu jest to, kto jakiego komputera używa? to wtedy fakt, profesjonaliści nie składają komputerów. Moim zdaniem, na Polskie warunki to zbyt duże uogólnienie. Na warunki zachodnie już nie.
...
Profesjonalista dba przede wszystkim o ciągłość pracy, a tylko dobra gwarancja zapewnia ten komfort.
Dlatego osobiście nie znam nikogo, kto zawodowo zajmuje się grafiką, kto sam sobie składa komputery przeznaczone do roboty.
Owszem słyszałem o takich składaczach, ba nawet znam ich z nicka na tym forum, ale trochę nie rozumiem takiej filozofii, nawet jeśli ktoś okłada się kopiami pracujących dysków.
Chyba, że taki ktoś złoży sobie dwie identyczne maszyny i w razie problemów z jedną, przełoży tylko dyski i będzie sobie pracował dalej.
... tylko czy to ma jakiś sens?
To nie lepiej od razu kupić markową maszynę z dobrym serwisem?
To nie lepiej od razu kupić markową maszynę z dobrym serwisem?
No zalozmy ze chcialbym kupic markowego Della. Chce zeby mi lyknal 4 dodatkowe dyski 3,5, mial 3 dodatkowe PCI, chce zeby mial procesor 3570K i 16GB ram... I co z tego, ze chce?
Pawel Pawlak
09-09-2013, 15:43
To lepiej pomyślę o wywaleniu tych twardzieli na zewnątrz, a komp dobrać najbardziej zbliżony do naszych oczekiwań z dostępnej gamy :) Nie słyszałem żeby użytkownicy Apple pomimo braku możliwości realizacji takich zachcianek byli niezadowoleni ;) Wybierają komp, często nie znając nawet dokładnego modelu procesora i pracują:)
...
Nie słyszałem żeby użytkownicy Apple pomimo braku możliwości realizacji takich zachcianek byli niezadowoleni ;) Wybierają komp, często nie znając nawet dokładnego modelu procesora i pracują:)
Pracują i mlaskają przy tym z zachwytu. :D
Jaki do dobry, jaki to ładny, jaki to hamerykanski ... "ogryzek".
krzysztof jot
10-09-2013, 01:14
Jak się chce wyjść ponad procesory dla przeciętnego kowalskiego i wejść w sprzęt dla "entuzjastów/profesjonalistów" ......
pierwszy komputer kupiłem w 1989 roku - w Kielcach nie było sklepu, przywoziłem z Krakowa. Zawsze składałem - w kamienicy na parterze mam sklep PC - od lat i od lat super spece składali mi super komputer za super kase. Mam w domu te pozostałości - obudowa za 600 zł, mega płyty, mega zasilacze - tyle ze mimo wszystko po trzech latach nie było sensu tego upgrejdowac, lepiej było złożyć nowy. Dlatego zrozumiałem, że nie da się kupić komputera na 8 lat jeśli chce się mieć nowoczesny szybki i super-hiper.
Dlatego kupiłem to, co absolutnie wystarczy w chwili obecnej, a za trzy lata kupie (ewentualnie) nowy. I raczej mniej stracę.
A super układy super procesory - co wy robicie na tych komputerach ? ja rozumiem, są potrzeby - ale chyba nie w obrabianiu fotografii ? No chyba że ktoś z automatu obrabia milion zdjęć - tylko czy to profesjonalizm jest ?
Mam w domu te pozostałości - obudowa za 600 zł, mega płyty, mega zasilacze - tyle ze mimo wszystko po trzech latach nie było sensu tego upgrejdowac, lepiej było złożyć nowy. Dlatego zrozumiałem, że nie da się kupić komputera na 8 lat jeśli chce się mieć nowoczesny szybki i super-hiper.
Dla mnie to oczywista oczywistość. przyrost wydajności w stosunku do wzrostu kosztu podzespołów jest bardzo nieliniowy. Jednocześnie, dzisiaj liczą się tez inne rzeczy niż wydajność - np energooszczędność, szczególnie, jeżeli mówimy o sprzęcie wykorzystywanym do pracy 24/7 ( jak np stacje do renderingu ).
A super układy super procesory - co wy robicie na tych komputerach ? ja rozumiem, są potrzeby - ale chyba nie w obrabianiu fotografii ? No chyba że ktoś z automatu obrabia milion zdjęć - tylko czy to profesjonalizm jest ?
W obrabianiu fotografii nie aż tak. Ale dla przykładu filmy - bo w końcu nasze aparaty od Nikona takowe też potrafią kręcić ;)
Albo kompilujemy jakieś spore projekty, czy renderujemy grafikę. Ewentualnie, zmieniamy rozmiar 1000 zdjęć, żeby wysłać znajomym i mieć ich z głowy. Czasem gramy.
Komputer, jeżeli ma być tylko do foto i to do tego do pracy - "warsztatu", to wybór komputera gotowego, od dużej firmy, dającej gwarancję NBD jest moim zdaniem optymalny. dla biznesu właśnie ta gwarancja NBD liczy się najwięcej. Ale nie brońmy ludziom być entuzjastami, potrzebować płyty głównej z lepsza sekcją zasilania, czy 2 portami ethernet. Nie brońmy też ludziom podkręcać, szczególnie, że jesteśmy w erze mocno i łatwo podkręcających się procesorów.
...
Ale nie brońmy ludziom być entuzjastami, potrzebować płyty głównej z lepsza sekcją zasilania, czy 2 portami ethernet. Nie brońmy też ludziom podkręcać, szczególnie, że jesteśmy w erze mocno i łatwo podkręcających się procesorów.
Powiedz mi tylko, dlaczego przy okazji wątków jak ten, o nazwie, że przypomnę: "Komputer do zdjęć", wyłażą raz po raz zza pleców jakieś informatyczne Demony o niekoniecznie fotograficznym zabarwieniu? ;)
Bo bardzo często, taki komputer nie ma być komputerem tylko do zdjęć, ale i do okazyjnego pogrania i do filmów i paru innych rzeczy. Kwestie OC w tej chwili są tak "powszechne" właśnie przez łatwość, prostotę, dostępność oraz wymierne korzyści przy łatwych do określenia kosztach. Nie należy się więc dziwić, że pojawiają się w takich tematach, bo i pytający często nie są całkowitymi laikami i swoje doświadczenia ze składakami mają. :)
BialyBST
10-09-2013, 19:05
http://www.arest.pl/konfiguracja-700507 co wy na taki setup? budżet jaki przewiduje to wlasnie ok 4k. Komputer glownie bede uzywal do Ps+Lr i do video ale to mniejszym stopniu. Od grania mam pleja. Lepiej brac skladaka czy moze zaporponujecie mi jakies gotowce?
Ja dziś znalazłem rzecz na którą muszę czekać w PS mając i5 Ivy :D składanie panoram pluginem Photomerge :P na panoramę z 8 zdjęć 12mpix czekałem kilkanaście sekund, na i7 haswell byłoby to pewnie w 3-5s, zawsze to wygodniej :)
Aeon88, a masz jakiś gotowy plan na wykorzystanie tych hipotetycznie zaoszczędzonych sekund, czy to na razie tylko taka wielka improwizacja? :D
Zawsze mnie śmieszy widok, pędzących samochodem na łeb na szyję młodych ludzi, wyprzedzających wszystkie auta, nawet z narażeniem życia, tylko po to, by właśnie niby zaoszczędzić jakiś bliżej nieokreślony czas, który później bezwstydnie przecieka im przez palce, jak woda przez sito.
Wiesz, sekunda do sekundy i się uzbiera :D
Choć to może dziwnie dla Ciebie brzmieć, to jak się przesiadłem z pentiuma Sandy na i5 Ivy, to Lr przestał mielić za każdym razem gdy kliknę preset lub coś poprawię 1-2s, czasem i 3s, i mimo że to bardzo małe ilości czasu to kiedy przestałem musieć na to wszystko czekać praca stała się o niebo przyjemniejsza. Bez porównania. I nie musiałem mieć żadnego planu na wykorzystanie tych 2 sekund, bo nawet nie zdążę się odlać w tym czasie jeśli będzie taka potrzeba. Ale sama wygoda pracy to przepaść. To dlatego napisałem że nie czuję potrzeby kupna niczego szybszego obecnie, bo na nic już nie czekam. Nie mniej kupiłem najszybszy sprzęt na jaki było mnie stać, dlatego dopóki nie będę musiał czekać na efekty po kliknięciu będzie mi służył bardzo dobrze, i to samo radziłbym zrobić koledze autorowi wątku.
Spokój i wygoda to coś bezcennego, a zestaw z pierwzego posta jeśli o fotografię chodzi zapewni mu masę spokoju i komfortu pracy.
BialyBST
10-09-2013, 22:29
a ktory procek lepiej zabrac i7-4820k czy 4770k ?
Jakoś nie wierzę w szczególne umiejętności młodych ludzi, co do właściwego wykorzystania wolnego czasu, w którym rzeczone 10 sekund brzmi w ogóle jak jakiś kiepski żart.
Ktoś, kto nie wymienia oprogramowania zaraz po tym jak pokazuje się ono w sieci, radzi sobie doskonale na LR z trójką z lewej strony numeru wersji na znacznie wolniejszym sprzęcie, niż ten, który jest dostępny obecnie.
Ważne przede wszystkim, by nie dawać się wkręcać w wyścigi, w których w większości i tak jesteśmy bez szans.
Pawel Pawlak
10-09-2013, 22:37
a ktory procek lepiej zabrac i7-4820k czy 4770k ?
Zupelnie inne platformy. Zobcz ceny mb do jednego i drugiego a pewnie latwiej bedzie wybrac ;)
Do tego w pierwszym raczej nie masz co liczyc na zintegrowana grafike, natomiat na wyzsze rachunki za energie raczej tak
BialyBST
10-09-2013, 23:07
dzieki za odpowiedz a moglibyscie zerknac na setup ktory wrzucilem wczesniej ?
Johanan tu nie chodzi o wyścig, tylko o zapewnienie sobie spokoju na jakiś czas. I nie mówię tu o 8 latach bo ktoś tu pisał że się nie da sprzętu na 8 lat kupić, ludzie, ja auta nie kupuję na 8 lat (chyba że to co ostatnio kupiłem :P) a co dopiero komputer... To oczywiste. Ale na 3-4 lata już bez problemu. Czy topowy i7 pierwszej generacji mając do dyspozycji szybkie pamięci RAM w odpowiedniej ilości i szybki dysk SSD dziś zamula w nowym PS/Lr? Nie. A ma już 3-4 lata, i mimo wszytko nawet jak ktoś wymienia oprogramowanie na nowsze jak tylko wyjdzie do sieci to nie odczuwa jakiejkolwiek zamuły podczas normalnej pracy ze zdjęciami na takim sprzęcie. Brat ma i7 920, więc niezbyt wysoki model, bodaj najwolniejszy 4rdzeniowy i7 pierwszej generacji, do dziś jedzie na ostatnim boxowym wydaniu programów od Adobe i wszystko działa mu tak jak powinno.
Dlatego nie piszcie że się nie da, bo się da z palcem w pupci. Obalacie potrzebę kupna dobrego sprzętu bo z wyścigiem i tak się nie wygra, tylko ja pytam po co się ścigać? 4 lata spokojnej pracy po zakupie i7 haswella to mało? Sprzęt na siebie zarabia, po roku się zwróci w najgorszym wypadku, zostają 3 lata na zarobienie na nowy.
To kupowanie sprzętu na styk jest błędem, trzeba brać najlepszy, na jaki nas stać, jeśli nas stać to dziś topowy i7 4770k jest w sam raz. Jak kupisz na styk, za rok poszerzysz działalność, kupisz nowy program, to zaczniesz znowu czekać na efekty po kliknięciu w nim myszką.
To kupowanie sprzętu na styk jest błędem, trzeba brać najlepszy, na jaki nas stać, jeśli nas stać to dziś topowy i7 4770k jest w sam raz. Jak kupisz na styk, za rok poszerzysz działalność, kupisz nowy program, to zaczniesz znowu czekać na efekty po kliknięciu w nim myszką.
Wręcz przeciwnie. i7-4770K nie jest topowy, to jest top w mainstreamowych procesorach co najwyżej. Kupując sprzęt do pracy, trzeba wziąć pod uwagę jego starzenie się oraz opłacalność. Bardziej opłacalne jest kupienie komputera za 3-4k PLN ( czyli takie sensowne minimum ) i wymiana za 3 lata, niż kupienie komputera za 10 i konieczność wymiany za 4-5 lat. Topowy sprzęt to luźno 20k PLN bez bajerów. Teraz to zły moment na kupowanie 2011 moim zdaniem - nie mamy żadnego nowego taniego procesora, dysponującego dużym potencjałem OC, takim jakim był np i7-920 na 1366. W tej chwili bardziej opłaca się poczekać, chyba że nie ma innego wyjścia i potrzebuje się mocy.
Brat ma i7 920, więc niezbyt wysoki model, bodaj najwolniejszy 4rdzeniowy i7 pierwszej generacji, do dziś jedzie na ostatnim boxowym wydaniu programów od Adobe i wszystko działa mu tak jak powinno.
Który, jeżeli ma sensowny komputer moze od ręki podkręcić do 4.0 zakładając tylko lepsze chłodzenie :P
I może patrząc na zegary, był wolniejszy od i7-860, to miał pewne inne zalety :] sam uzytkuje taki procesor.
Tylko.. ze nie był to procesor mainstreamowy, tylko dla entuzjastów :] I świetny deal jeżeli chodzi o kasę.
Johanan tu nie chodzi o wyścig, tylko o zapewnienie sobie spokoju na jakiś czas.
...
O czym Ty właściwie mówisz, bo mam wrażenie, że i Ty i ja, mówimy o zupełnie innych sprawach?
Jeśli nie gonisz w piętkę za nowościami, które wymuszają wymianę sprzętu, to wystarczy Ci do fotografii i sprzęt sprzed trzech lat, ale jeśli Twój komputer nie jest tylko do graficznej roboty, ale i do np. gierek, to zupełnie inna sprawa, bo wtedy MUSISZ uczestniczyć w tym idiotycznym wyścigu sprzętowym, który nie ma końca.
Mówiąc o gonitwie software'owej, mam również na myśli oprogramowanie do fotografii, wcale bowiem niekonieczne jest, korzystanie z najnowszych wersji znanych nam wszystkim z nazwy programów.
Ja mówię Johanan wyłącznie o korzystaniu z kompa do pracy przy zdjęciach bo to forum fotograficzne. Nawet gdzieś wcześniej pisałem że do gier to trzeba co chwila coś zmieniać, ale przy zdjęciach jak kupisz topowy MAINSTREAMowy i7 to masz spokój na 3-4 lata.
Jak widać mówimy o tym samym ;)
PS. Kurtz, chodziło mi o "topowy dla mas" czyli topowy mainstreamowy, a nie high end do rozwiązań najwyższej rangi. :)
BialyBST
11-09-2013, 18:22
dobra spoko fajnie chlopaki ale ktory brac? budzet to 4-5 k z naciskiem raczej w strone 4 :D
burza1979
11-09-2013, 21:37
Procesor: Intel Core i7 4770K 4x3.50 GHz BOX (LGA1150, 8MB, HD4600, 84W) + gra GRID 2
Płyta główna: Gigabyte GA-Z87-HD3, Z87, HDMI, DVI, DSUB, DDR3, SATA3, GBLAN, Raid, ATX, LGA1150
Napęd FDD: 4World Czytnik kart pamieci 3,5" 24-in-1 USB 2.0 Czarny
Pamięci: DDR3 16GB 1600MHz Kingston HyperX Red XMP (2x8GB, DualDDR, CL10)
Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200 1TB, SATA-III, 64MB cache
Nagrywarka: LG GH24NS95 DVD±R 24x, DVD+RW 8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 12x, DVD-RAM 12x, OEM,
Karta dźwięk.: Realtek ALC892 (zintegrowany/a) Inny/a
Karta sieciowa: 10/100/1000 Mbit/s (zintegrowany/a) Inny/a
Karta graficzna: HP NVIDIA Quadro 600 1024MB DDR3, PCI-Ex16
Obudowa: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black (bez zasilacza)
System oper.: Microsoft Windows 7 Home Premium 64Bit PL OEM
Zasilacz do obudowy ATX 700W be quiet Pure Power BQT-L8-700W
OCZ 128GB SSD, 2.5", SATA/600, 550/400, Vector
Ja ostatnio taki sobie złożyłem i czekam na odbiór .
BialyBST
11-09-2013, 22:08
a ile zaplaciles i gdzie zamawiales?
burza1979
11-09-2013, 22:28
www.gral.pl ok 4.600zł
Z zasilaczem moim zdaniem sporo przesadziłeś, a na budę poskąpiłeś.
BialyBST
11-09-2013, 22:53
czyli jak bym bral i7-4820K Quad-Core 3.70 GHz 10MB Intel Smart Cache LGA2011 ten procek to musze kupic tez karte graficzna bo na plycie zinetegrowanej nie ma?
co myslicie o tym?
Link (http://allegro.pl/dell-t3500-xeon-i7-4x2-6-16gb-ddr3-quadro-fx3800-i3514720005.html)
Oj tam buda ma wszystko co potrzeba, kable może włożyć pod płytę, dyski mu się wysuwają w bok (wygoda), ma dużo miejsc na wiatraki, zasilacz na dole nawet na chłodzenie wodne jest miejsce. Także luzik.
Buda, ma dobry design, bo "czerpie" pomysły od innych producentów ( wcale nie mówię, że to źle ), ale jest klepana w chinach i niestety to widać. Przy takiej cenie zestawu, wolałbym coś trochę lepiej wykonanego.
GoOrange
13-09-2013, 22:04
Szkoda że wziąłeś Vectora, mi w Miniaczu dwa poleciały a teraz w Hamaku trzeci. W jeszcze innym kompie Vertex 4 i Samsung 830 starszy 3 x śmigają do dziś. Kupiłem 3 szt. tych OCZ-tów za naprawdę fajne pieniądze ale Vectory to padaka. Dwa po wymianie już pogoniłem, teraz pora ma trzeciego.
Vectora mi po cichu odradzał handlowiec w morele.net, wspominał o sporej ilości zwrotów - sam nie potwierdzę, ale jest to jakaś wskazówka.