PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - ciemne plamy na zdjeciach

joss
10-04-2007, 23:32
Witam.
Zgodnie z regulami kazdego forum przejrzalem najpierw liste watkow i odpowiedniego nie znalazlem, wiec pisze:
Mam provlem jak w tytule - na zdjeciach pojawila sie ciemna plama. Jednego dnia, nagle - ktores kolejne zdjecie mialo juz ta plame.
Sklada sie z kilkudziesieciu pikseli i nie zawsze jest taka sama - ma rozna wielkosc (o kilka/kilkanascie pikseli) i rozne stopnie nasycenia. Z cala pewnoscia nie jest to zabrudzenie obiektywu.
Czy ktos z Was spotkal sie z czyms takim? Co moze byc powodem - czy mam pecha i to wada matrycy, czy cos innego?
Z gory dzieki i pozdrawiam.

flyski
10-04-2007, 23:35
musiałbyś niestety wrzucić fotkę z tą plamą do wglądu, bo ciężko coś z opisu jedynie wywnioskować ...

Czornyj
10-04-2007, 23:37
Syf na matrycy. Poszukaj na forum rad nt. czyszczenia.

joss
10-04-2007, 23:48
Link:

http://img237.imageshack.us/img237/6862/97854427te6.jpg

W PD - trudno nie zauwazyc :)
Niestety, mysle ze nie chodzi tu o syf na matrycy. Jak mowilem, wyglada to roznie na roznych fotkach - ma rozna wielkosc i nasycenie. (moge wrzucic inna fotke, lub wyciac ta plame z kilku zdjec i nie pomniejszac, jesli to pomoze).

Czornyj
10-04-2007, 23:51
Klasyczny syf na matrycy i to całkiem spory okaz. Jego "kształt" zmienia się w zależności od przysłony jakiej aktualnie użyjesz. Przedmuchaj i pogadamy ;)

ekonet
10-04-2007, 23:56
Ja też myślę, że to syf na matrycy, z gatunku wędrownych. Co Ci szkodzi - zamiast się zamartwiać, podnieś lustro, otwórz migawkę i wydmuchaj. Potem zamelduj. Powodzenia.

joss
11-04-2007, 00:05
Panowie, az mi glupio. Bylem pewien, ze syf na matrycy nie ma prawa byc wedrowny. Przedmuchane i po sprawie - teraz tylko kilkadziesiat zdjec z Norwegii do poprawienia :)

Jakbyscie wiedzieli, jak mi ulzylo, nie zloscilibyscie sie za zalozenie odrebnego watku - co byc moze przyszlo Wam do glowy. Pozdrawiam i dziekuje.

flyski
11-04-2007, 00:05
Fakt (raczej) niezbity, jest to syf do wydmuchania gruchą z apteki bez stresu