Zobacz pełną wersję : Pomocy! Prezent urodzinowy dla przyjaciela, posiadacza nikon d300
prawnikk
04-09-2013, 18:53
Panie i Panowie,
zwracam się do was z olbrzymią prośbą o pomoc w wyborze prezentu dla mojego najlepszego przyjaciela, posiadacza Nikona D300. Jestem totalnym laikiem w tych tematach...
Pasją mojego przyjaciela jest fotografia ale zawsze miał lipę z kasą i oprócz aparatu i obiektywu typu sigma, nie ma nic.
Co jest niezbędne do wykonywania fajnych zdjęć? W tym profesjonalnych... Wiem, że najważniejszy jest obiektyw ale ma jeden czy dwa na prawdę dobre.
Reszty akcesoriów nie ma, nie ma fajnej torby, żadnych parasolek, lamp i wielu innych praktycznych akcesorii/gadżetów. CO MOŻE MU SIĘ PRZYDAĆ NAJBARDZIEJ DO WYKONYWANIA ZDJĘĆ W PLENERZE ETC ?
Mój budżet to od 100 do 1000 zł.
BARDZO PROSZĘ O POMOC, JEGO URODZINY JUŻ JUTRO...........
my w podobnej syttuacji kupilismy koledze gripa
Do pleneru przydaje się lampa błyskowa, do 1000zł masz gigantyczny wybór lamp: ja używam np Metz 52 AF-1 i jestem mega zadowolony
Może statyw? A za 1000 zł to kupisz i lampę, i statyw ;)
prawnikk
04-09-2013, 19:32
Co to jest greap ?
Jaką lampę albo statyw polecacie? Statywu wolałbym nie kupować...
Czy są jakieś inne, tańsze prezenty ?
Czy tą lampę siępodłącza do aparatu ? czy pasuje do D300?
A czy da się podłączyć do tego modelu tablet? jeżeli tak to jaki ?
dziękuję za odpowiedzi :)))))
Co to jest greap ?
Grip, inaczej Battery Pack służy do dodatkowego zasilania i poprawia trzymanie aparatu, wygląda tak: GRIP (http://www.optyczne.pl/3665-nowo%C5%9B%C4%87-Nowy_battery_pack_Meike_MK-60D_do_Canona_EOS_60D.html)
Czy są jakieś inne, tańsze prezenty ?
Tak, pół litra.
Czy tą lampę siępodłącza do aparatu ? czy pasuje do D300?
A czy da się podłączyć do tego modelu tablet? jeżeli tak to jaki ?
Zakłada się na sanki, lub zdalne wyzwalanie lampą wbudowaną, lampa przeznaczona do Nikona pasuje do każdego modelu.
Tablet chcesz podłączyć do aparatu czy do lampy?:-)
Kup gościowi porządną torbę albo plecak. Co ma sprzęt w reklamówce nosić?! Resztę kasy możecie przepić!
Albo szkiełko 35 f1.8. Ja bym bardzo chciał dostać taki prezent.
Jak ma lipe z kasa to bardziej mu sie przyda gotowka niz jakies fotogadzety (bo jak bedzie chcial to sam sobie za ta gotowke cos kupi do aparatu).
a może dołożyć troche i kupic 500 f4... ja bym sie ucieszyl...
W wielu sklepach możesz kupić coś takiego jak kartę podarunkową czy coś w tym stylu.
Zobacz jakie masz sklepy w okolicy. Może oferują taie rozwiązanie.
Sam sobie wybierze co mu się najbardziej podoba i przyda.
Jak jednak prezent w postaci konkretnego przedmiotu to fajny plecak. Może lampa (tanio i chyba w miarę ok Nissin Di622 - na początek świat i ludzie)
Może dodatkowy Accu?
Najlepiej podpytaj delikatnie kolegi czego mu brakuje? ;)
Myślę, że już po urodzinach, przecież to dzisiaj... ;)
prawnikk
05-09-2013, 22:29
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
Podjąłem decyzję, że kupię mu obiektyw, nie drogi co prawda, ale pamiętam modele, którego go na maksa interesowały.
TERAZ MAM PYTANIE, KTÓY WYBRAĆ ??????????
1. http://torian.pl/show.php5?id=389
2. http://fotocyfra.eu/sklep/pl_PL/p/Nikkor-AF-S-DX-18-105-mm-f3%2C5-5%2C6G-ED-VR/171
Myślałem o tym drugim, bo jedzie niedługo na wakacje. Ponoć byłby dobry do takich plenerowych zdjęć...
PROSZĘ O ODPOWIEDZI - JUTRO KUPUJĘ!!!
DZIĘKUJĘ JESZCZE RAZ :)
Majki3City
05-09-2013, 22:46
Są to 2 kompletnie różne obiektywy. Pierwszy to stało ogniskowy jasny obiektyw o bardzo ładnym obrazku, drugi natomiast kitowy zoom. Osobiście wybrałbym ten 35mm f1.8 jest dość szeroki jak na plener. Nie mówię tu oczywiście o zdjęciach panoramicznych czy dużych zbliżeniach do takich zdjęć nada się ten drugi, ja jednak kupiłbym 35mm lub dołożył do Tamrona 70-300 VC USD
Bierz ten pierwszy. Drugi to zoom, średniej bym powiedział jakości (sam posiadam). Jeżeli kupisz dwójkę, to ona z automatu traci na wartości, gdyż bardzo dużo ludzi ją sprzedaje (dodawana w kompletach z aparatem). Jedynka (35mm 1.8G) to naprawdę dobre szkło, wysokiej jakości i bardzo jasne (tak, taki jeden z najważniejszych parametrów obiektywu [razem z ogniskową, gdyby mnie tu koledzy chcieli bić]). Dlaczego dodatkowo powiedziałbym, że jedynka. Skoro kolega ma na chwilę obecną jakiś obiektyw i to jeden, to podejrzewam, że ten obiektyw jest uniwersalny. Dwójka jest też uniwersalnym obiektywem (chodzi o to, że to nie są raczej obiektywy wysokiej klasy, przeznaczone "do wszystkiego"), więc nie sądzę, żeby dwa podobne obiektywy były mu w arsenale przydatne. Jedynka będzie zdecydowanie bardziej odpowiednia.
Natomiast co do Kolegi wyżej - Kolega chyba w życiu tego Tamrona nie miał w ręku i sugeruje się ogniskową, albo nie ma pojęcia o tym jak powinien działać dobrze i prawidłowo obiektyw.
Zazdroszczę trochę koledze, że ma takiego dobrego przyjaciela :)
Oj Artur, czy ty nie wiesz, ze ja to forum czytam wlasciwie codziennie? :D
Koledzy, jestem posiadaczem 18-55 vr i sigmy 50 1.4 i d300. Oba wymienione przez Artura obiektywy chcę w przyszlosci kupic.
Oba są spoko dla mnie i z obu tak samo bardzo bede sie cieszyl. 35 1.8 zawsze chcialem, bo jest po prostu fajny jak na tą cenę i nieważne, czy go dostane, czy nie i tak go kupie.
18-55 vr chcialem zamienic na 18-105 vr, bo jest bardziej uniwersalny - na wakacjach przyda mi sie na pewno mozliwosc zoomowania, tak samo zresztą na codzien. niestety tego typu szkla nie mam od kogo pozyczyc, a jechac na wakacje z zakresem 18-55 to chyba troche szeroko mimo wszystko? wiec 18-105 tez bedzie bardzo trafionym zakupem :)
To czy 18-105 traci bardzo na wartosci tez bym dyskutowal - na allegro chodzą 550-600 zł uzywki, a 35 1.8 ~600 zł, wiec nie jest to jakas diametralna roznica.
No wiec pytanie brzmi tak: majac w perspektywie wyjazd na wakacje, a w torbie 18-55 vr i 50 1.4 sigmy lepiej kupic mi 35 1.8, czy 18-105 vr ?
Mi samemu ciezko na to pytanie odpowiedziec (taki maly klopot ogactwa wyboru sie pojawia) - wiem, ze 35 jest lepsza optycznie i jasniejsza wiec teoretycznie lepsza, ale takie uniwersalne wynalazki jak 18-105 tez nie bez powodu powstają....
ps. tez uwazam ze dobrze miec takiego przyjaciela :D
Pf. Hejt. Teraz to powinien Ci kupić konia bujanego!
A to niby czemu hejt?
Dostałem 18-105 i jestem bardzo zadowolony, nawet podswiadomie gdzies tam go wolalem, mimo ze mysle o 35 to dawna chcialem dostać tego zooma. :) na 35 jeszcze przyjdzie czas. mam juz cos jasnego (50 1.4) i cos dluzszego (105) a sam zakres ogniskowych wydluzyl mi się 2 krotnie. Tam gdzie jade na wakacje raczej slonca i swiatla nie zabraknie :)
Ja mojego najlepszego przyjaciela zaprosiłem do fotobudki, myślę, że czasem warto się oderwać...i po prostu "zabawić".
a może dołożyć troche i kupic 500 f4... ja bym sie ucieszyl...
Tak? A jak byś zrobił selfie bez statywu?
Ja mojego najlepszego przyjaciela zaprosiłem do fotobudki, myślę, że czasem warto się oderwać...i po prostu "zabawić".
Ech, ta wszechobecna promocja homoseksualizmu...
"Ja mojego najlepszego przyjaciela zaprosiłem do fotobudki, myślę, że czasem warto się oderwać...i po prostu "zabawić".
Ale stary już temat odkopałeś. Nie wiem, czy odpisywanie dokładnie po roku od poprzedniej wypowiedzi pomoże w wyborze prezentu, ale "wykopki" we wrześniu- jak najbardziej wskazane.
Archibald6803
06-09-2014, 20:24
.................
Ech, ta wszechobecna promocja homoseksualizmu...
Eeeee , może go nie ochędożył w tej budce ......
Dwóch chłopów na nie całym metrze kwadratowym z jednym siedzeniem za kotarą- eee od razu widać o co kaman ;)
P
Dwóch chłopów na nie całym metrze kwadratowym z jednym siedzeniem za kotarą- eee od razu widać o co kaman ;)
Andrzej1974
24-09-2014, 19:37
Ja kupiłabym statyw albo jakas fajną torbe na aparat.
Po co aż x3?
No fajne pomysły, ale powiem tak: król bije damę, as bije króla, ale nic nie przebije lodzika.