Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 i rozpoczęcie szkoły z tym sprzetem
Marianna
04-09-2013, 18:46
Witam,
Kupiłam ostatnio D5100 z 18-55(słabo sie sprawdza, poluje na 18-105) + tamron 80-300. Zastanawiam się czy startowac do szkoły policealnej z tym sprzetem. Chodzi o to, że ludzie zaczynający w tych szkołach mają o wiele lepsze sprzety, mnie na taki póki co nie było stać, wybrałam ten. Co myślicie?
Lepszy sprzęt nie będzie robił lepszych zdjęć, a jako aparat do nauki D5100 jest zupełnie wystarczający.
18-55 wybitnie dobry nie jest, ale też się nada.
A co do 18-105 - jak ma być to do szkoły fotograficznej, to zapomnij o takich zoomach. Raczej zainwestuj w jasne obiektywy stałoogniskowe, bo one będą o wiele bardziej potrzebne.
To samo tyczy się tele - tu zapewne piszesz o Tamronie 70-300 i to tym za 600-700zł... Jeśli tak, to zapomnij, bez znaczenia jakie zastosowanie.
Jak chodzi o 70-300 VC USD - to do domowego pstrykania, czy amatorskiego robienia sportu się nada, ale przy zastosowaniach w szkole będzie słabo.
Zastanów się lepiej nad takimi szkłami:
Nikkor 35/1.8
Nikkor 50/1.8 G
Nikkor 85/1.8 G
80-300? A nie 70-300? Słuchaj sprzęt nie gra aż tak wielkiej roli jak umiejętności fotografa. Inwestycja w książki, kursy no i masa pomysłów - wtedy wychodzą dobre zdjęcia. Ewentulanie możesz zostawić 18-55 - 18-105 poza zakresem za wiele ci nie da - może tą 2/3 EV na 50 mm. Szukaj stałki 35/50/85.
Edit: GonzoG - mnie ubiegł :D
wielu chcialoby zaczynac z takim sprzetem
Marianna
04-09-2013, 19:12
Dzięki za odpowiedzi, potrzebowałam opini kogoś, kto w tym siedzi i mnie pokieruje.
Stalka rzecz jasna, musi być, tez się rozglądam
Witam,
Kupiłam ostatnio D5100 z 18-55(słabo sie sprawdza, poluje na 18-105) + tamron 80-300. Zastanawiam się czy startowac do szkoły policealnej z tym sprzetem. Chodzi o to, że ludzie zaczynający w tych szkołach mają o wiele lepsze sprzety, mnie na taki póki co nie było stać, wybrałam ten. Co myślicie?
Pani Marianno, jeżeli potrafi Pani ocenić, że 18-55 słabo się sprawdza z D5100 to powinna Pani od razu startować na studia fotograficzne (jeżeli takie są) anie do szkoły policealnej
Marianna
05-09-2013, 06:46
Pani Marianno, jeżeli potrafi Pani ocenić, że 18-55 słabo się sprawdza z D5100 to powinna Pani od razu startować na studia fotograficzne (jeżeli takie są) anie do szkoły policealnej
Są, ale do tego potrzeba śmiałości i przebicia, mi tego brak, dlatego tez potrzebuje popchnięcia żeby zastartowac w policealnej...
Życie jest za krótkie na brak śmiałości.
D5100 nada sie aż za bardzo do szkoły. Wywal ino :) te szkła co masz do szuflady na krajobrazy. N 35 1,8G podstawa, oraz jak nazbierasz kasę N 85 1,8G.
Zrobisz tym studio, plener, ćwiczenia, czyli wszystko. Szkoła to nie focenie kotleta gdzie przydaje sie ergonomia. W szkole powoli na wszystko będzie czas.
Matryce d5100 ma cudowna, a to przecież najważniejsza cecha aparatu w dzisiejszych czasach.
Jako uzupełnienie wspomnianych 35 oraz 85, poszukaj N50 1,8 seria E. Mały i tani. Na pewno sie tez przyda.
Moja rada - nie kupuj kundelków. Z tym korpusem nie masz kalibracji. Możliwe problemy z bf/ff mogą być uciążliwe.
Ps.
Ja d5100 traktuje tak samo jak inne moje puszki. Czy to d700, RB67, czy d5100 zrobi robotę odpowiednio użyty jeśli zaplanujesz prace w sposób należyty.
D5100 nada sie aż za bardzo do szkoły. Wywal ino :) te szkła co masz do szuflady na krajobrazy. N 35 1,8G podstawa, oraz jak nazbierasz kasę N 85 1,8G.
Zrobisz tym studio, plener, ćwiczenia, czyli wszystko. Szkoła to nie focenie kotleta gdzie przydaje sie ergonomia. W szkole powoli na wszystko będzie czas.
Matryce d5100 ma cudowna, a to przecież najważniejsza cecha aparatu w dzisiejszych czasach.
Jako uzupełnienie wspomnianych 35 oraz 85, poszukaj N50 1,8 seria E. Mały i tani. Na pewno sie tez przyda.
Moja rada - nie kupuj kundelków. Z tym korpusem nie masz kalibracji. Możliwe problemy z bf/ff mogą być uciążliwe.
Ps.
Ja d5100 traktuje tak samo jak inne moje puszki. Czy to d700, RB67, czy d5100 zrobi robotę odpowiednio użyty jeśli zaplanujesz prace w sposób należyty.
Oczywiscie potrzebna będzie pozniej lampa oraz jakaś blenda. Ale to pozniej...
cz4rnuch
05-09-2013, 09:07
Do szkoły fotograficznej nie uczęszczałem więc mam o tego typu placówkach mgliste pojęcie, ale zgadzam się z D90 że D5100 z zestawem stałem przyda Ci się Marianno bardziej niż ciemne zoomy.
P.s Bardzo mi się podoba porównanie z kundelkami. Są tańsze od rasowców(albo nawet darmowe), zazwyczaj żyją dłużej i rzadziej chorują, kochają tak samo mocno a jak się wezmie z psiego bidula to nawet bardziej :)