PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 i znikające tryby pomiaru ostrości

PiotrekW
04-09-2013, 14:13
Witajcie,
Mam pytanie odnośnie działania pomiaru ostrości w Nikonie D5100 z obiektywem 18-105 AF-S. Obiektyw jest ustawiony w tryb A. W aparacie wybieram tryb manualny M. Wchodzę w informacje i wybór trybu pomiaru ostrości. Mam 4 tryby do wyboru: AF-A, AF-S, AF-C, M. Wybieram AF-A. Autofokus działa poprawnie. Wyłączam aparat i włączam ponownie w tym samym trybie M. Wchodzę w informacje i mam do wyboru już tylko dwa tryby pomiaru ostrości, np. AF-S i M. Wyłączam i włączam aparat i znowu mam do wyboru cztery tryby. Czy takie objawy są normalne w tym modelu Nikona czy to raczej sprawa serwisowa? Takie same zanikanie trybów pomiaru ostrości jest na wszystkich trybach aparatu, nawet na trybie zielonym.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Piotrek

sebastan
04-09-2013, 16:56
Odtworzyłem Twoją sytuację kilkukrotnie i zawsze mam 4 tryby do wyboru.

zgera
04-09-2013, 18:26
U mnie również 4 tryby po wyłączeniu i ponownym włączeniu, próbowałem kilka razy.

petros
04-09-2013, 21:25
Jaką masz wersję softu ?

PiotrekW
04-09-2013, 21:26
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Dzwoniłem dziś do serwisu Nikona z tym problemem. Facet na infolinii powiedział, że takie objawy nie stanowią o usterce, ale na wszelki wypadek mogę wysłać do nich aparat z obiektywem. Oczywiście sprzęt jest na gwarancji. Czy ktoś z was orientuje się, jak długo po wysłaniu sprzętu do serwisu Nikona mogę czekać na jakąś wiadomość?

PiotrekW
04-09-2013, 21:27
Jaką masz wersję softu ?

Aparat zostawiłem w pracy. Sprawdzę jutro i napiszę.

zgera
05-09-2013, 08:22
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Dzwoniłem dziś do serwisu Nikona z tym problemem. Facet na infolinii powiedział, że takie objawy nie stanowią o usterce, ale na wszelki wypadek mogę wysłać do nich aparat z obiektywem. Oczywiście sprzęt jest na gwarancji. Czy ktoś z was orientuje się, jak długo po wysłaniu sprzętu do serwisu Nikona mogę czekać na jakąś wiadomość?

Zanim wyślesz do serwisu zrób jeszcze reset ustawień dwoma przyciskami oznaczonymi zieloną kropką, zresetuj również ustawienia w menu aparatu, następnie wyjmij baterię na kilkanaście minut, po tych czynnościach sprawdź ponownie jak zachowuje się aparat.
Czas pobytu w serwisie to około 2 tygodnie, czasami dłużej, po wysłaniu sprzętu serwis nie zawsze wysyła wiadomość do klienta z danymi do śledzenia statusu naprawy, trzeba do nich napisać i takie dane uzyskasz.

PiotrekW
05-09-2013, 08:45
Zanim wyślesz do serwisu zrób jeszcze reset ustawień dwoma przyciskami oznaczonymi zieloną kropką, zresetuj również ustawienia w menu aparatu, następnie wyjmij baterię na kilkanaście minut, po tych czynnościach sprawdź ponownie jak zachowuje się aparat.
Czas pobytu w serwisie to około 2 tygodnie, czasami dłużej, po wysłaniu sprzętu serwis nie zawsze wysyła wiadomość do klienta z danymi do śledzenia statusu naprawy, trzeba do nich napisać i takie dane uzyskasz.

Dzięku zegra za podpowiedzi. Niestety dla mnie, te wszystkie czynności robiłem już na polecenie faceta z infolinii Nikona. Ponieważ to nie pomogło, zalecił wysłanie sprzętu do nich. Kazał jeszcze odkręcić obiektyw i sprawdzić styki oraz podnieść lustro i zobaczyć czy nic nie wpadło do środka :)

A czy możliwe jest, że tryby pomiaru ostrości zmieniają się w zależności od światła jakie dociera do obiektywu? Przeczytałem gdzieś wczoraj opinię, że aparat sam określa, który z trybów można wybrać przy danym oświetleniu. Czy możliwe jest, aby automatyka w D5100 działała w ten sposób?

zgera
05-09-2013, 13:21
A czy możliwe jest, że tryby pomiaru ostrości zmieniają się w zależności od światła jakie dociera do obiektywu? Przeczytałem gdzieś wczoraj opinię, że aparat sam określa, który z trybów można wybrać przy danym oświetleniu. Czy możliwe jest, aby automatyka w D5100 działała w ten sposób?

To nie prawda, tryb autofokusa czyli AF-S, AF-A, AF-C, MF, wybierasz sam, podobnie jak pola autofokusa, czyli pojedyncze pole, automatyczny wybór pola, dynamiczny.
Tych ustawień aparat sam nie zmienia bez względu na rodzaj i ilość światła.
W zależności od trybów fotografowania, Auto, PSAM, nie wszystkie rodzaje autofokusa są dostępne.

PiotrekW
05-09-2013, 13:41
Jaką masz wersję softu ?
Sprawdziłem, wersję mam aktualną. Zresztą o to też pytał facet z Nikona.

Jeszcze raz dzięki zgera za odpowiedzi. Nie pozostaje nic innego jak odesłać aparat do serwisu.

ecml
08-09-2013, 19:02
Moim zdaniem, niestety serwis. Żadne oprogramowanie nie "psuje" się w taki sposób, że znikają i pojawiają się jakieś dwie opcje. Jeżeli po resecie jest bez zmian to ewidentnie problemem będzie jakaś fizyczna usterka.

Pozdrawiam,
ecml