Zobacz pełną wersję : D7000 jako zapas
Witam ! W niedalekiej przyszłości planuję zamianę d90(niestety iso słabe i matryca już nie pierwszej nowości) na d7000 które byłoby zapasem gdyby d700 zepsuł się podczas wesela. Mam pytanie do użytkowników. Czy af podoła podczas tańca i innych wymagających miejsc typu ciemny kościół ? Jak się ma sprawa z olejem czy zanika po jakimś przebiegu ?
Z góry dziękuję za odp ;)
siwyozzman
04-09-2013, 14:34
Wg mnie spokojnie można D7000 używać równolegle z D700. Do czułości iso 1600 na odbitkach nie będzie specjalnie widać różnicy...chyba że na plus dla D7000 :)/kolory!/ Układ AF działa szybciej i lepiej niż w D90. Piszę bo znam oba modele z autopsji. W D7000 można z powodzeniem używać śledzenia 3D - w starszych amatorskich modelach AF-C to porażka. Co do oleju to nie ma reguł - nie wszystkie chlapią... Na plus to bardzo cicha praca - w porównaniu z D700 to przepaść które jest na przeciwległym biegunie w tym temacie :) Co do wysokiego iso to nie spodziewaj się cudów - jest lepiej niż w D90 szczególnie w zakresie powyżej iso 1600 ale do profesjonalnych potrzeb nie nadużywałbym wyższego poziomu niż właśnie 1600. Robiłem zdjęcia na wakacjach o zmierzchu stosując nawet iso 6400 - w starszych puszkach nie było nawet takiej czułości nie mówiąc o jej stosowaniu :) - przy dobrym naświetleniu klatki i zmniejszeniu pliku zdjęcie jest akceptowalne ale jak napisałem to tylko pamiątka rodzinna... Długo się wahałem - kupiłem używane z bardzo niskim przebiegiem i jestem bardzo zadowolony. Jest szybki, dyskretny, zdjęcia nie wymagają dużej ingerencji - a jeżeli potrzebujesz je edytować to rawy są bardzo "pojemne" Długo byłem fanem aparatów typu D70s czy D200 ale już nie wróciłbym się do nich - jakość zdjęć dzieli przepaść - albo inaczej - żeby zdjęcia z tych starych korpusów jakoś wyglądały, trzeba było się trochę nagimnastykować w konwerterze...z D7000 jest szybciej i łatwiej.
Dzięki może ktoś się jeszcze wypowie ;D ?
megasnajper
04-09-2013, 20:41
D7000 ma lepszy AF niż D90, w ciemnym pomieszczeniu bez jasnego obiektywu się nie obejdzie, ale jeżeli D90 było backupem D7000 na pewno sprawdzi się nie gorzej ( a moim zdaniem zdecydowanie lepiej). Niestety masz szansę trafić na model chlapiący olejem, wtedy niezbędne będzie czyszczenie, ale nawet biorąc to pod uwagę nie wahałbym się zbytnio.
D7000 spełnia to co opisujesz jako problemy D90, lepsze ISO i osiągi matrycy, AF również moim zdaniem jest lepszy.
nalezy pamietac o problematycznym AF w D7K.
nalezy pamietac o problematycznym AF w D7K.
Właśnie tak się naczytałem i chyba jednak wole d300 ;/ szkoda... matryca jak w d90 iso słabe ale przynajmniej af pewny.
Wiadomo, że broni się swego, ale ów problematyczny af to rozumiem problem do usunięcia w serwisie, to nie jest norma czy wada fabryczna tego typu. Swój d 7000, mam niespełna miesiąc, zdjęć zrobiłem około 600 i z af-em jest normalnia, szybciej i pewniej niż w d 90 czy pentaxie k - 5. Jasne, że jak bym miał kasę to bym kupił d 7100, ale obecna cena d 7000 jest bardzo okazyjna i jak ktoś nie może czekać powiedzmy kilkunastu miesięcy aż d 7100 wyraźnie stanieje, to d 7000 nie jest złym wyborem. Choć jeśli masz kupić d 300 s, to cenowo prawie tyle samo, co d 7100. Brałbym d 7100.
megasnajper
05-09-2013, 22:08
Mój D7000 jest bez problematyczny i chyba z tego co czytałem tu na forum problem jest do usunięcia w serwisie.
Jeżeli chcesz mieć pewność AF to na pewno D300(s) pewniejszy, ale jak sam zauważyłeś nie będziesz miał lepszego ISO ani lepszej matrycy.
jw lucas zauważył to co w 100% spełniłoby Twoje oczekiwania to chyba D7100, nie było na razie większych problemów z AF.
Jako backup sądzę jednak, że D7000 się sprawdzi, najwyżej posprawdzaj AF przed zleceniem.
siwyozzman
05-09-2013, 22:12
Właśnie tak się naczytałem i chyba jednak wole d300 ;/ szkoda... matryca jak w d90 iso słabe ale przynajmniej af pewny.
To troszkę nie tak...Znam te modele dobrze bo każdy z nich miałem bądź mam/d90 d300 d7000/ Nie można pisać że d90 w porównaniu z d7000 ma słabe iso = słaba matryca. Matryca to nie tylko użyteczne wysokie czułości bo w tym akurat d7000 jest tylko trochę lepsze. Ogromna przewaga tej matrycy to rozpiętość tonalna i dynamika na niskiej czułości. W tym temacie D7000 miażdży starszych braci DX - jest również lepsza od D700. Zdjęcia z d7000 mają przyjemniejszą w odbiorze kolorystykę i wymagają mniej pracy na plikach.
Co do AF - jest wyraźnie lepiej niż w D90 - szybciej, AF-C nareszcie używalne w amatorskiej serii... Prawdopodobieństwo konieczności kalibracji układu AF w serwisie jest znacznie większe niż kiedyś, ale to niestety tyczy się nie tylko d7000 choć rzeczywiście nie da się ukryć że ten model szczególnie w Polsce ma złą sławę... Jestem użytkownikiem D7000 - długo się wahałem póki co nie żałuję zakupu.
Mój D7000 jest bez problematyczny i chyba z tego co czytałem tu na forum problem jest do usunięcia w serwisie.
Proponuje bys poczytal jeszcze raz lub daj linki do miejsc gdzie napisano, ze serwis jest w stanie to usunac / gdzie ludzie pisza, ze nie maja problemow z AF.
RigorMortis
06-09-2013, 18:20
Kolejny wątek - wytrych na temat niewłaściwej pracy autofokusa w D7000. Prowokacja i to nawet udana.
Jak nie masz zbyt dużo kasy to kup D7000, jeśli pieniądze nie są ograniczeniem to kup D71000. To jest jedyne kryterium, wątek można zamknąć.
Proponuje bys poczytal jeszcze raz lub daj linki do miejsc gdzie napisano, ze serwis jest w stanie to usunac / gdzie ludzie pisza, ze nie maja problemow z AF.
Ja nie mam problemów z nietrafiającym AF.
A co do usuwania tego problemu w serwisie - to polski serwis ma wszystkich głęboko w d.... i jedyne co im się chce robić to kalibrować oraz syfić matówki.
A jak chcesz wiedzieć, gdzie ludzie piszą że serwis usuwa - tu na forum. Serwis Nikona w DE usuwa problemy z AF.
megasnajper
06-09-2013, 18:37
nie będę się wdawał w bezsensowne dyskusje bo wyjdzie znów offtop, jak w wątku o D7000.
jako przykładowy post z listą zadowolonych użytkowników podaję: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3163260&postcount=7037
Część użytkowników jest z tego modelu zadowolona, w tej cenie MOIM zdaniem jest godny polecenia.
Kolejny wątek - wytrych na temat niewłaściwej pracy autofokusa w D7000. Prowokacja i to nawet udana.
Jak nie masz zbyt dużo kasy to kup D7000, jeśli pieniądze nie są ograniczeniem to kup D71000. To jest jedyne kryterium, wątek można zamknąć.
Panie Rigor Mortis chyba źle zrozumiałeś moją prośbę na temat opinii d7000.... Niestety nie była to prowokacja nie udało Ci się. Reszcie dziękuję bardzo za każdą opinię. Chyba będę szukał używki z możliwością sprawdzenia aparatu przez parę dni. W sumie jest 10 dni na sprawdzenie sprzętu w prawie nieprawdaż ?
Jeżeli serwis nikona w pl nie umie kalibrować d7000 to może ten serwis potrafi http://www.ftronik.pl/naprawy.html ? korzystał ktoś ?
10 dni na sprawdzenie, ale chyba tylko w przypadku nowego sprzętu, jeśli chcesz kupić używkę, to nie wiem, jak to do końca jest. A o d 7000 lepiej nie czytać, bo osiwiejesz. Ja już postanowiłem, że nie czytam, bo zacznę krzywym okiem patrzeć na mój egzemplarz. Powtarzam, mojemu egzemplarzowi nic nie jest, sigmy używam z korektą - 14, dynamika i kolorki w tej puszce bardzo mi odpowiadają, ale uczciwie napiszę, że gdybym miał więcej pieniędzy brałbym d 7100.
nie będę się wdawał w bezsensowne dyskusje bo wyjdzie znów offtop, jak w wątku o D7000.
jako przykładowy post z listą zadowolonych użytkowników podaję: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3163260&postcount=7037
Część użytkowników jest z tego modelu zadowolona, w tej cenie MOIM zdaniem jest godny polecenia.
ja go lubię chociaż ten AF... no dobra... obiecuję, że spróbuję z serwisem DE nim zacznę psioczyć następny raz.