Zobacz pełną wersję : sigma 17-50 2.8 problem z zoomem
kszysiek2
04-09-2013, 12:33
Witam,wczoraj pzrztrafiła mi się niezbyt fajna sytuacja otoż podczas robienia fotek d7100 + sigma 17-50 2.8 zaciął mi sie zoom na ogniskowej 25mm tzn, łapie od 25mm do 50mm ,czy komuś jeszcze zdarzyło sie to kiedyś,a moze jakaś podpowiedż jak mogę samemu to wyleczyć.
Mnie się zablokował na 19mm w drodze na urlop tak, że miałem wakacje z szerokim kątem 17-19mm. Obiektyw jeszcze na gwarancji, więc wysłałem do serwisu, który naprawił go błyskawicznie. W opisie naprawy dokręcenie luźnych elementów i kasacja luzów. Nie widziałem z zewnątrz żadnych "luźnych elementów", więc nawet gdyby nie był na gwarancji raczej nie próbowałbym samodzielnej naprawy.
kszysiek2
04-09-2013, 12:53
a czy po tej naprawie nie musiałeś ponownie kalibrować ją z body aby dobrze działał AF?
Nie, wysłałem do naprawy sam obiektyw. Po naprawie wszystko działało tak, jak przed.
Ewidentne uszkodzenie mechaniczne. Raczej do działu serwis niż optyka.
a moze posypal sie ten przelacznik od blokady? tak z ciekawosci pytam - czy naprawa cos kosztowala jesli sprzet na gwarancji?