Zobacz pełną wersję : Problem z dyskiem, windows go nie widzi, czyli popsuty?
Seagate 3tb, wlozylam go do obudowy po USB, ale Windows 8 go nie widzi, w zarzadzaniu dyskami, jest tylko info ze 3,86 GB i ze "nieznany" jak chce wlaczyc GPT, to wywala error, blad danych E/S, - nie wiem o co chodzi..
Czyli rozumiem ze trafila mi sie wadliwa sztuka? Sprawdzalam w innym komputerze i to samo.
Może Twój kontroler nie obsługuje tak dużych dysków.
Johanan obsluguje bez problemow bo mam stary WD i tez 3tb i wszystko smiga bez problemow na nowszym i starym komputerze, ale dobra jutro go oddam bo nic tutaj nie wymysle, jak Windows nie widzi nowego dysku to trzeba go "zainicjowac", i to chcialam zrobic zeby ustawic na nim GPT, ale tu wlasnie problem jest, ze nie da rady bo jest ERROR urzadzenia "E/S" i najwyrazniej mysle, ze uszkodzony mechanicznie.
a mialam nadzieje, wrocic do starych dobrych bezawaryjnych Seagate, ale jak widac, wszystko zawodzi..
Czesc, wymienili mi nowy dysk na drugi nowy i ten sam problem: SATA S.M.A.R.T pokazuje: Capable and status BAD.
Gdybym wiedziala ze Seagate takie problemy sprawia, bym wziela WD, bo nie wiem co mam o tym myslec, kolejny dysk i kolejny do wymiany.. Rozumiem raz sie zdarzy wadliwa seria, ale drugi raz to juz lekka przesada..
To nie jest wina seagate, drugi dysk dokladnie to samo, moze upgrade biosu?
To nie jest wina seagate, drugi dysk dokladnie to samo, moze upgrade biosu?
ale mozesz wyjasnic, dlaczego twierdzisz, ze to nie jest wina seagata? Skoro sklep mi wymienil na nowy, no to chyba uszkodzony? Bios zaktualizowalam i tak nic nie pomoglo, poza tym na i7 bios chyba jest w miare swiezy, a tam tez nie dziala, dodam ze WD ktory ma taka sama pojemnosc 3 tb dziala bez zadnych problemow, na core 2 duo, dzialal tez jak mialam stary bios, ale nawet na i7 fajnie dziala, a ten nie chce.. ciekawi mnie dlaczego, ale nic nie wymysle po prostu po raz drugi odesle do sklepu..
Wiesz ja mam i7 i bios wcale nie musi byc najnowszy, procesor raczej nie ma nic do dysku, problem z kontrolerem, sadze, ze to bedzie nowy dysk, sklep wymienil bo to nie PL i wymieniaja zeby nie miec problemow.
Dziwi mnie sytuacja, ze dysk wywala ten sam blad, moze odeslali ten sam dysk, mozesz podpiac ten dysk bezposrednio po kablu SATA?
Moze problem jest w USB, moze to jakas wymyslna obudowa i potrzebuje USB3.0 a moze nie bedzie dzialac na USB3.0 choc przy 3TB nie sadze...
Ja po prostu nie lubie jak ktos tak stwierdza, ze to wina seagate, bo ja od 10 lat mam tylko dyski seagate i nigdy nie mialem problemu, nawet jak lata temu mieli wpadke a ja mialem dysk z "wadliwej" serii, dysk dziala do dzis, mialem za to problemy z dyskami WD serii Green i wciaz slysze, ze te problemy maja inni, ale nie wieszam kotow na firmie WD ktora jest jedna z czolowych.
Mozliwe, ze cos jest nie tak z obudowa, albo kontrolerem dyskow, zobacz na stronie producenta plyty, czy nie ma uaktualnienia biosu albo zobacz na stronie seagatea czy ktos juz nie raportowal takiego problemu.
Jak mozesz to podaj dokladnie jaki blad wywala windows, moze po bledzie da sie cos znalezc a jak sie Tobie nie chce to odeslij dysk i popros o wymiane na WD, ja jednak sadze, ze to nie musi byc zepsuty dysk;)
Moze tu cos bedzie http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/194531en
Jak mozesz to podaj dokladnie jaki blad wywala windows
"ERROR DE DISPOSITIVO E/S", obojetnie czy dysk podpiety pod sata czy pod usb to jest to samo.
W drugim komputerze podpiety pod usb ten sam blad. W zarzadzaniu dyskami, figuruje jako "desconocido" (unknown/nieznany). W dwoch komputerach. wiec nie da sie ustawic GPT.. Zreszta MBR tez.
Ja nie wieszam "psow" na Seagate, po prostu dziwi mnie to ze drugi dysk i nie dziala i ten sam blad. Dysk przyslali z inna seria, wiec inny.
Mekano, zainstaluj najnowszy sterownik kontrolera, bo coś mi się widzi, że tu jest problem.
Nie da sie go sformatowac w zarzadzaniu dyskami?
"ERROR DE DISPOSITIVO E/S"
Mimo dobrych checi nie wygugluje po hiszpansku;)
...
Mimo dobrych checi nie wygugluje po hiszpansku;)
http://www.youtube.com/watch?v=7Q7C9v8FZbI ;)
Nie pomyslalem o youtubie:D A chodzilo mi o to, ze to co wyguglowalem, bylo dla mnie nie zrozumiale;)
Z tego by wynikalo, ze wystarczy przeinstalowac kontroler...no i nie jest ten seagate taki zly jak go maluja:D
Seagate 3tb, wlozylam go do obudowy po USB, Czy twoja obudowa obsługuje dyski tej wielości - tu chyba pies pogrzebany. Dawniej jak kupowałem obudowę to było info, że obsługuje dyski XXX do 1 TB, a dyski YYY do 2 TB. Dopiero ta moja nowsze obudowa obsługuje jeszcze większe dyski.
Ale kolezanka wspominala, ze podpinala dysk po SATA, tez o tym wspominalem, filmik pokazuje jak rozwiazac problem;)
Ten blad na j. polski mozna przetlumaczyc: Blad urzadzenia E/S.
Johanan sterownik jest okej, instalowalam, nic nie pomoglo i filmik tez ogladalam wczesniej, ten sam, nie pomogl mi jednak, nie mialam tak samo jak na filmie.
i do Jacek_Z i Greg77, obudowa jest 100 % okej, pisalam wczesniej, ze dysk innej firmy 3tb (bo taki mam inny WD), nie ma najmniejszego problemu w tej obudowie USB, wiec to nie wina obudowy, ze nie przyjmuje tak duzego dysku. - tak samo w stacjonarnym podlaczony pod Sata inny 3 tb mi dziala, a Seagate nie.
Mimo najszczerszych checi, nie moglam go niestety reaktywowac, bo zeby moc go sformatowac trzeba zaincjowac go najpierw by sie pokazal w systemie na GPT, niestety, nie udalo sie.
Temat w tej chwili zamkniety, sklep wymieni mi dysk na inny, bo z nim nie mam zadnych problemow.
I jeszcze jedno, nie chcialabym by tym moim watkiem, ktos sie zniechecil do firmy Seagate, po prostu napisalam o problemie i wszystko i nie sadzilam ze dziwnym trafem przydarzy mi sie po raz drugi taka sytuacja i taki sam problem.. od wielu lat uzywalam dyskow Seagate i mam do nich jako takie zaufanie, a to ze mi nie dziala nie potrafie zrozumiec, przeciez jakbym miala cos ze sprzetem to inny 3tb tez by nie dzialal..
Dyski w tej chwili to loteria obojetnie jaka marka, trzeba miec po prostu szczescie, ja akurat do dyskow cos ostatnio go nie mam.
i do Jacek_Z i Greg77, obudowa jest 100 % okej, pisalam wczesniej, ze dysk innej firmy 3tb (bo taki mam inny WD), nie ma najmniejszego problemu w tej obudowie USB, .To wcale nie jest takie oczywiste jakby się wydawało. Bo własnie to, że inny model dysku może mieć decydujące znaczenie. Pamiętam, że dotarłem do listy dysków, które w danej obudowie mogły być uzywane i w zależności od producenrta/modelu mogły mieć rózną max pojemność.
Mekano, podaj model tego dysku, to coś poszperam na jego temat, a poza tym niechaj to będzie wykrzyknik dla potencjalnych jego nabywców.
Mekano, a próbowałaś użyć DiscWizard: http://www.seagate.com/pl/pl/support/downloads/discwizard/ ?
Model dysku to: 3 TB Barracuda 7200 rpm - ST3000DM001, firmware: CC24, wersja 1CH166, bo sa dwie, inna ma numer 9YN166.
i teraz informacje nie sprawdzone, a opinie innych po angielsku z internetu:
(miedzy innymi stad: http://www.tonymacx86.com/general-hardware-discussion/85891-seagate-barracuda-14-1-2-3-tb-firmware-problems.html )
Firmware nie da sie zmienic, - wiec nie ma szans podlaczyc dysk pod raid bo potrzebne jest inne firmware, a te niestety nie da sie zmienic.. i jak dla mnie to co przeczytalam rowniez na angielskich stronach o tym dysku, to zaluje ze wczesniej nie poczytalam opinii o nim, bo nie zamowilabym tego dysku.. ludzie pisali tez ze dysk potrafi zawiesic sie na pare sekund, 30 sekund.. i ktorys wlasnie model chyba ten: 1CH166, potrafi "cwierkac i cykac" !!!
--
Johanan instalowalm discwizard, nic mi to nie dalo, dysk juz jest w drodze do sklepu, zamienilam go na sprawdzony, inny, 3tb..
A do wszystkich ktorzy maja zamiar kupic Seagate 3 TB, prosze nie traktowac mojego watku jako wyznacznika by omijac Seagate 3tb szerokim lukiem, po prostu mi sie to zdarzylo, ze nie dzialaly dwie wersje, moze przypadek, moze uszkodzony, nie wiem..
ktos inny moze kupic i moze nie miec zadnych problemow, - to jest loteria i tyle. Tak przynajmniej mysle.
I cokolwiek sie nie wybierze, mam na mysli jakakolwiek marke, to i tak to jest raczej bez roznicy, bo kazda moze pasc.
http://www.hardware.fr/medias/photos_news/00/40/IMG0040670_1.jpg
http://www.hardware.fr/medias/photos_news/00/40/IMG0040670_1.jpg
Ten z obrazka ma firmware: CC4B, mi sie trafil z firmware CC24, model 1CH166,a jest jeszcze model 9YN166, ktory ma jeszcze inne firmware CC43, chyba..
Ten z obrazka ma firmware: CC4B, mi sie trafil z firmware CC24, model 1CH166,a jest jeszcze model 9YN166, ktory ma jeszcze inne firmware CC43, chyba..
Trudno mi po prostu uwierzyć w Twojego wyjątkowego pecha.
Coś zrobiłaś źle i nie według wskazówek producenta: http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/168595en .
A zdjęcie podrzuciłem dlatego, byś przeczytała co producent pisze na naklejce z wykrzyknikiem. ;)
Mi tez niestety, nie chce sie w to wierzyc, wedlug mnie powinno byc tak jak z WD podlaczasz dysk i 0 problemow, wszystko dziala jak trzeba, inaczej duzy procent ludzi bedzie mialo ten sam problem co ja, jesli cos innego trzeba jeszcze robic no oprocz GPT, wiadomo. Niestety nie mialam innego wyjscia, musialam zamienic po prostu na WD, bo po raz trzeci nie chcialam ryzykowac, ze bedzie ten sam problem.. a nie lubie tez WD, bo raz mi sie tez kiedys popsul, wiec nie chcialam rowniez ryzykowac kolejnej porazki z WD green.. ale na rynku kroluja Seagate i WD, wiec za duzego wyboru to tez nie ma.. a to i tak dysk zapasowy, wiec sporadycznie uzywany, wiec mam nadzieje, ze kolejny pozyje bez jakiejs szybkiej awarii.
--
Johanan dysk mi wykrywal w Biosie.
I kontroler w Windowsie tez wykrywal i pokazywal nazwe dysku.