Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Warszawa nocą
Zapraszam do komentowania
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img42.imageshack.us/img42/5850/613c.jpg)
Coitus Interraptus
03-09-2013, 22:35
Ile teraz kosztuje pokój w Forum? :)
To zdjęcie było robione z Novotelu. A ile kosztuje w Novotelu? Tego nie wiem, bo byłem służbowo:P
Coitus Interraptus
03-09-2013, 22:42
Jaki tam Novotel... Forum, tabliczka czekolady, zemsta Szwedów itp. ;)
No tak, masz rację. Przecież kiedyś to był hotel Forum:)
Ile teraz kosztuje pokój w Forum? :)
To zdjęcie było robione z Novotelu. A ile kosztuje w Novotelu? Tego nie wiem, bo byłem służbowo:P
Haha :) Zabawne nieporozumienie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Novotel_Warszawa_Centrum)...
A odnośnie zdjęcia, jak dla mnie trochę za ciasno u góry i z dołu, i razi spadek jakości na niebie. Pochylenie budynków też.
EDIT - no i się spóźniłem z linkiem :)
Coitus Interraptus
03-09-2013, 22:56
24 mm; szerzej zoom już mu nie chciał się rozjechać ;)
Haha :) Zabawne nieporozumienie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Novotel_Warszawa_Centrum)...
Musicie mi to wybaczyć, gdyż nie jestem Warszawiakiem.
A odnośnie zdjęcia, jak dla mnie trochę za ciasno u góry i z dołu, i razi spadek jakości na niebie. Pochylenie budynków też.
EDIT - no i się spóźniłem z linkiem :)
Niestety nie miałem statywu i zdjęcie było robione z ręki przy iso 1600, co spowodowało iż przy wywoływaniu z niebem stało się, to co się stało.
Również masz rację, że trochę ciasno, w szczególności z dołu. Niestety nie mogłem nic z tym zrobić, bo 24mm to najszerzej, czym dysponowałem, a cofnąć nie maiłem się gdzie;)
Coitus Interraptus
03-09-2013, 23:00
Mnie niebo nie przeszkadza, ale myślę, że spokojnie można coś z niego wyciągnąć.
No i mogłeś sobie zażyczyć pokój na wyższym piętrze, byłoby szerzej :P
Wiele wyżej to już się nie dało, bo chyba było to z 27 albo 28 piętra robione:) Z niebem jest pewnie tak jak mówisz, zdecydowanie nie jestem mistrzem suwaczków w Lightroomie;)
Coitus Interraptus
03-09-2013, 23:09
Powiedzmy, że Lightroom nie jest mistrzem suwaczków ;)
Borat1979
03-09-2013, 23:57
Niestety nie miałem statywu i zdjęcie było robione z ręki przy iso 1600, co spowodowało iż przy wywoływaniu z niebem stało się, to co się stało.
Również masz rację, że trochę ciasno, w szczególności z dołu. Niestety nie mogłem nic z tym zrobić, bo 24mm to najszerzej, czym dysponowałem, a cofnąć nie maiłem się gdzie;)
Ale wyprostować mogłeś :) Balans bieli też jakiś nie za bardzo bo takiej niebieskiej poświaty na całym centrum to raczej nie ma. Inaczej skadrować żeby nie uciąć iglicy patyka też. A jak nie miałeś tylko 24 mm to trzeba było zrobić 3-4 kadry w pionie i połączyć. Miał byś, całe rondo i cały patyk :)
Coitus Interraptus
04-09-2013, 10:17
Borat, czepiasz się ;)
No ale wyprostować by można.
Balans bieli ustawiłem taki, jak wydawał mi się najbardziej korzystny, albo inaczej mówiąc, taki, który najbardziej mi się podobał. Nie zawsze fotografia musi wiernie odtwarzać rzeczywistość. Co do składania z 3-4 kadrów, pewnie można było tak zrobić, ale z ręki nie łatwo to zrobić dobrze, a nie dysponowałem statywem.
A sfotografowałeś prawą część sceny w pionie ? Ten fragment wydaje mi się najciekawszy, a pion pozwolił by na zmieszczenie pałacu i ronda.
A sfotografowałeś prawą część sceny w pionie ? Ten fragment wydaje mi się najciekawszy, a pion pozwolił by na zmieszczenie pałacu i ronda.
Wydaje mi się, że takie zdjęcie mam zrobione, ale muszę odkopać. Jak znajdę, to wrzucę tu.
Borat1979
04-09-2013, 12:06
Nie zawsze fotografia musi wiernie odtwarzać rzeczywistość.
Ale pół kadru świecące na niebiesko i pół na pomarańczowo wygląda raczej dziwnie :)
Borat, czepiasz się ;)
Nie czepiam się tylko komentuję :)
Ale pół kadru świecące na niebiesko i pół na pomarańczowo wygląda raczej dziwnie :)
To wynika z różnego rodzaju oświetlenia ulic. Przy kolorach, poza nasyceniem i ogólnym balansem bieli nic nie grzebałem.
Borat1979
04-09-2013, 15:04
To wynika z różnego rodzaju oświetlenia ulic.
Nie ma niebieskich latarni ulicznych :)
Coitus Interraptus
04-09-2013, 17:04
Nie ma niebieskich latarni ulicznych :)
W ogóle nie ma czegoś takiego jak kolor. Jest tylko długość fali, na którą różne detektory różnie reagują, nie wyłączając Twojego oka :P
Borat1979
04-09-2013, 17:41
W ogóle nie ma czegoś takiego jak kolor. Jest tylko długość fali, na którą różne detektory różnie reagują, nie wyłączając Twojego oka :P
W takim razie nie ma latarniani ulicznych mającej taka długość fali, która odpowiada niebieskiej barwie rejestrowanej przez detektor. Chyba ze detektor jest wadliwy albo błędnie skonfigurowany :)
Coitus Interraptus
04-09-2013, 18:13
Pogubiłeś się. Kolor nie istnieje, więc detektor rejestruje daną długość fali, która potem przez monitor jest odtwarzana. To, że widzisz niebieski, jest problemem Twojego receptora, a właściwie układu przetwarzającego, czyli mózgu ;)
Borat1979
05-09-2013, 11:43
Pogubiłeś się. Kolor nie istnieje, więc detektor rejestruje daną długość fali, która potem przez monitor jest odtwarzana. To, że widzisz niebieski, jest problemem Twojego receptora, a właściwie układu przetwarzającego, czyli mózgu ;)
W tym przypadku wina leży po stronie aparatu oraz softu i jego niewłaściwego ustawiania a nie oka :)
Trudnoonazwe
07-09-2013, 10:00
Plama pomarańczowego koloru pod Pałacem rzuca się w oczy. Pokusiłbym się o korektę tego obszaru zdjęcia, wtedy całość byłaby w jednym klimacie.