PDA

Zobacz pełną wersję : Tanie głowice - hit czy shit?

mishaT
03-09-2013, 18:20
Cześć, jakiś czas temu kupiłem statyw Cullmanna, z którego jestem bardzo zadowolony poza jednym ale... Mianowicie głowica kulowa nie ma szybkozłączki. Wcześniej korzystałem z szybkozłączki i ciągłe odkręcanie i przykręcanie głowicy lub - szybsze rozwiązanie - wyjmowanie całej kolumny, jest dla mnie wkurzające.

W związku z tym szukam jakiejś głowicy kulowej z szybkozłączką i trafiłem na spory wybór takich za 40-50 PLN. Firm nie znam (np. Fripers, Fancier, Camrock) i nie wiem czy za te pieniądze da się kupić coś co się nie rozleci z zamontowanym aparatem. Używam body i szkieł pod FX, więc głowica raczej nie musi dźwigać ciężarów.

Będę wdzięczny za Wasze opinie lub polecenie czegoś porządnego w rozsądnej cenie.
PS A czy ma sens na obecną głowicę nakręcić samą szybkozłączkę?

GonzoG
03-09-2013, 18:52
Z tanimi głowicami jest tak samo jak z tanimi statywami.
Kulowe często nie mają obrotu, a blokada kuli odbywa się przez dociskanie kuli śrubą czy krzywką. A te które mają obrót, to albo w ogóle nie blokowany, albo blokowany razem z kulą.
Używanie takiej z cięższym sprzętem jest niemal nie wykonalne szczególnie przy statywie.

Borat1979
03-09-2013, 19:04
W związku z tym szukam jakiejś głowicy kulowej z szybkozłączką i trafiłem na spory wybór takich za 40-50 PLN. Firm nie znam (np. Fripers, Fancier, Camrock) i nie wiem czy za te pieniądze da się kupić coś co się nie rozleci z zamontowanym aparatem. Używam body i szkieł pod FX, więc głowica raczej nie musi dźwigać ciężarów.
Jak ci nie szkoda własnego sprzętu to śmiało :p Osobiści nie przykręciłbym aparatu z obiektywem za kilka tyś do wątpliwej jakości głowicy za 40 zł.

mishaT
03-09-2013, 22:35
@GonzoG - dzięki, ale mógłbyś mi rozjaśnić jak głowica kulowa może nie mieć obrotu i być blokowana inaczej niż przez dociskanie kuli śrubą lub krzywką? Mam głowicę Cullmann CB5.1, która też jest raczej z niższej półki, więc nie wiem czy podczas wymiany na którąś z podanych przeze mnie cokolwiek stracę.

@Borat - spodziewałem się, że ktoś udzieli mało merytorycznej odpowiedzi na zasadzie "jak ci nie szkoda sprzętu za kilka tyś. to...". Czyli wg Ciebie tylko drogie jest dobre? Czy należy kupować produkty tylko znanych firm, które mają ceny zawyżone bo płaci się za nazwę? Kiedyś z D80 używałem najmniejszego statywu Velbona za kilkadziesiąt złotych (został mi po kompakcie) i nie miałem żadnych problemów.

GonzoG
03-09-2013, 23:52
@GonzoG - dzięki, ale mógłbyś mi rozjaśnić jak głowica kulowa może nie mieć obrotu i być blokowana inaczej niż przez dociskanie kuli śrubą lub krzywką? Mam głowicę Cullmann CB5.1, która też jest raczej z niższej półki, więc nie wiem czy podczas wymiany na którąś z podanych przeze mnie cokolwiek stracę.

Normalnie. Chyba wszystkie lepsze mają docisk albo przełożeniem albo hydrauliczny (śruba służy tylko do tego aby mechanizm docisnął kulę od dołu. Daje to możliwość regulacji oporu z jaką będzie pracować głowica, a dodatkowo samo dokręcenie i zablokowanie głowicy nie wymaga żadnego wysiłku.

A co do braku obrotu - tam mogą nie mieć. Jest to zupełnie normalne w tanich głowicach, gdyż część z nich jest "przewidziana" do monopodów, gdzie obrotu nie trzeba.

Ja mam jedną z najtańszych - Freepower 591BH (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1478_Profesjonalna-Glowica-Kulowa-591BH-FreePower.html) - całkiem dobrze się sprawuje przy lekkim sprzęcie (do ok 2kg)

@Borat - spodziewałem się, że ktoś udzieli mało merytorycznej odpowiedzi na zasadzie "jak ci nie szkoda sprzętu za kilka tyś. to...". Czyli wg Ciebie tylko drogie jest dobre? Czy należy kupować produkty tylko znanych firm, które mają ceny zawyżone bo płaci się za nazwę? Kiedyś z D80 używałem najmniejszego statywu Velbona za kilkadziesiąt złotych (został mi po kompakcie) i nie miałem żadnych problemów.

Odpowiedź jest merytoryczna.
Skądś się ceny rzędu 200-300zł biorą, szczególnie, że są to produkty tanich firm. A te porządne to i 500 czy więcej kosztują.

Borat1979
04-09-2013, 00:29
To po co w ogóle to pytanie? Kup taką za 40 zł a jak znajdziesz to nawet za 10 zł.
Gdyby nie było różnicy to nikt by nie kupował głowicy za 200 zł czy 500 zł

kux
04-09-2013, 00:43
Kiedyś z D80 używałem najmniejszego statywu Velbona za kilkadziesiąt złotych (został mi po kompakcie) i nie miałem żadnych problemów.

myślę, że kluczowe jest to "kiedyś"

otóż ja kiedyś miałem statyw hanimex
wiadomo - jedna "półka" co hamy, velbony itp...
ale kiedyś....
i gdybym miał go do dzisiaj to bez obaw przykręciłbym do niego moje D300 z gripem i SB900
na luzie...

bo tamten statyw projektował zapewne chiński, ale jednak inżynier...

dziś "zespół" projektowy stanowi księgowa i marketingowiec.

reasumując:

w dzisiejszych czasach obawiałbym się bardzo tanich rzeczy, które mają kluczowy wpływ na bezpieczeństwo sprzętu

Borat1979
04-09-2013, 02:34
myślę, że kluczowe jest to "kiedyś"

otóż ja kiedyś miałem statyw hanimex
wiadomo - jedna "półka" co hamy, velbony itp...
ale kiedyś....
i gdybym miał go do dzisiaj to bez obaw przykręciłbym do niego moje D300 z gripem i SB900
na luzie...

bo tamten statyw projektował zapewne chiński, ale jednak inżynier...
Podejrzewam, że wtedy nawet inżynier nie był chiński :)

drhardware
04-09-2013, 07:59
.. Mianowicie głowica kulowa nie ma szybkozłączki. ..

A może wystarczy dokupić szybkozłączkę z płytka? Np Manfrotto

adriansocho
04-09-2013, 08:04
To po co w ogóle to pytanie? Kup taką za 40 zł a jak znajdziesz to nawet za 10 zł.
Gdyby nie było różnicy to nikt by nie kupował głowicy za 200 zł czy 500 zł

Każdy wolałby jeździć oplem niż maluchem, ale oprócz odpowiadania ogólnikami (że opel lepszy) można też napisać, że ma lepszy silnik, bardziej wytrzymałą karoserię, wygodniejsze fotele itp. I chyba szczegółowej odpowiedzi o różnicach oczekiwał pytający, np. ja jakbym zadał takie pytanie to chciałbym m.in. wiedzieć, jak jest ze sztywnością takiej taniej głowicy (czy aparat poruszy się czy nie na samowyzwalaczu) oraz jaka jest różnica w wygodzie korzystania z blokady kuli.

mishaT
04-09-2013, 20:25
@GonzoG - dzięki za wyjaśnienie. Czyli w moim Cullmannie też mam głowicę z tych tańszych, choć markową. Plus tego taki, że nie powinienem zauważyć dużej różnicy jeśli kupię coś z dolnej półki.

@drhardware - kurde jakoś nie mogę znaleźć. Jest mnóstwo samych płytek, ale płytek z adapterem jak na lekarstwo. Jeszcze poszukam później...

@adriansocho - dzięki za wyręczenie mnie w odpowiedzi. Popieram w 100%.

bernikon
17-09-2013, 13:13
Można znaleźć w Guglach taki Adapter Manfrotto (http://www.google.pl/search?client=opera&q=Adapter+Manfrotto+323+do+statywu+z+szybkoz%C5%82 %C4%85czk%C4%85+RC2+200PL-14&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest).