Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikor 20mm/2.8 vs Sigma20mm/1.8

mazioli
03-09-2013, 13:29
Witam
szukam szerszego oczka na sluby przy swietle zastanym. do tej pory mialem mozliwosc pobawienia sie nikorem i jego af jestem zachwycony jednakze pojawila sie u mnie mozliwosc rowniez zdobycia w malych pieniążkach wspomnianej sigmy czy ktos sie juz nia bawil ? czy ma ktos porownanie co do nikora 20mm jak z af ? szybszy,wolnijszy, Czy moze taki sam jak w obiektywie Nikona ? byl bym wdzieczny gdyby ktos odpowiedzial kto mial mozliwosc przetestowania obydwu 20'tek :) Pozdrawiam !

JAP
03-09-2013, 21:00
miałem obydwie; sigma była zauważalnie szybsza ale się myliła, nikkor trochę wolniejszy, ale i tak dosyć szybki, dużo większy procent celnych strzałów.
Sigmy pozbyłem się szybko; nikorka niestety też bo musiał pomóc sfinansować 17-35, trochę go żałuję..
Sigmą dało się zrobić zdjęcie z kilku cm. daje możliwość efekciarstwa (jak ktoś lubi)

adrianek32
03-09-2013, 21:29
mazioli a jakie masz body FX czy DX

mazioli
04-09-2013, 09:37
Dx. Dziekuje za porownanie czytajac ze sigma minimalnie szybsza samoistnie oczy ze zdziwienia mi sie otworzyly, bo co do celnosci to obstawialem wlasnie ze nikor bedzie lepiej Dzialac, No nic Bardzo Dziekuje i pozdrawiam :)

R
04-09-2013, 10:27
nikkor jest 2.8, sigma 1.8. jak skrecisz sigme na 2.8 to jest genialna... celna i ostra. a nikkora masz nadal na pelnej dziurze... sigma jest duza i ciezka, nie jest demonem szybkosci, ale nie zawodzi. daje bardzo dobry obrazek i jak ktos napisal... mozna robic zdjecia z kilku cm... jak ktos lubi zabawe szerokim - jest super.

adrianek32
04-09-2013, 12:41
tyle ze do DX te szkła specjalnie szerokie nie będą

mazioli
04-09-2013, 15:40
ja nie szukam strasznie szerokiego szkla, wiem jakie przeliczenia maja 20 na moim body dlatego tez 20 mnie interesuja. Dziekuje Za podzielenie sie informacjami co do szkiel duzo wnioslo ale zamet w glowie co kupic jest dalej ale z tmy uporac musze sie juz sam ;) raz jeszcze wielkie Dzieki !! :)

R
04-09-2013, 15:43
na dx sigma tez niezle dziala, ale to totalnie nie to co na fx. nie chodzi nawet o szerokosc, ale o GO i ogolny efekt tego szkla... na dx tego zupelnie nie widac.