Zobacz pełną wersję : Umowa z modelem i współpraca z wydawcą. Pytania.
anytramka
03-09-2013, 11:01
Witam,
Mam pytanie, mianowicie
na jakiej zasadzie podpisujecie umowę z Modelem, kiedy zamierzacie sprzedać/oddać zdjęcie np na okładkę książki, czy całą sesję (za publikację) do magazynu?
Oczywiście, kiedy sesja jest na zasadzie TFP. (nie pytam o typową komercję).
Oraz drugie pytanie, jak wygląda sprawa z rozsyłaniem zdjęć do magazynów/wydawnictw?
Wysyłacie po prostu maila do wydawnictwa, które Was interesuje z linkiem do swojego PF? Czy do grupy zdjęć? Czy może w wiadomości dołączacie zdjęcia, które chcecie oddać/sprzedać?
Jeżeli tak, to w jakim formacie? I jak wygląda umowa?
Jeszcze jedno dodatkowe pytanie. Czy ktoś mógłby podać mi wzór umowy z Modelem, na zasadzie TFP lub opłacona przez modela. Co warto w niej zawrzeć jeszcze, poza tym, że zdjęcia nie mogą być edytowane i obrabiane, oraz wykorzystane w celach komercyjnych przez Modela?
Będę wdzięczna za odpowiedź,
Pozdrawiam
Anytram :)
Witam,
Mam pytanie, mianowicie
na jakiej zasadzie podpisujecie umowę z Modelem
w tym dziale jest kilkanascie jesli nie kilkadziesiat watkow dotyczacych podpisywnia umow z modelami.
podpowiem - umowa o dzielo i model release
kiedy zamierzacie sprzedać/oddać zdjęcie np na okładkę książki, czy całą sesję (za publikację) do magazynu?
oddawanie zdjec za publikacje to faktycznei najlepszy sposob na rozpoczecie kariery fotograficznej... lepszym rozwaizaniem jest jednak zaplacenie za mozliwosc publikacji - wtedy jest znacznie wieksza szansa na to ze twoje zdjecia ukaza sie w magazynie
Oczywiście, kiedy sesja jest na zasadzie TFP. (nie pytam o typową komercję).
proponuje przeczytac definicje TFP - szczegolnie jesli chodzi o sprzedaz zdjec i/lub czerpanie z tego korzysci materialnych
jak wygląda sprawa z rozsyłaniem zdjęć do magazynów/wydawnictw?
ja preferuje droge telepatyczna. lacze sie na poziomie abstrakcji z mozgiem szefa dzialu marketingu i na poziomie neutronow wpisuje swoje nazwisko w komorce "must be"
Czy ktoś mógłby podać mi wzór umowy z Modelem, na zasadzie TFP lub opłacona przez modela. Co warto w niej zawrzeć jeszcze, poza tym, że zdjęcia nie mogą być edytowane i obrabiane, oraz wykorzystane w celach komercyjnych przez Modela?
udowodniono naukowo ze wlasnoreczne poszukiwanie rozwiazan dobrze wplywa na rozwoj mlodziezy. na tym forum sa dziesiatki linkow do wzorow umow, w googlach sa ich setki. Naprawde polecam - to nie boli.
anytramka
03-09-2013, 12:16
ulżyło Ci? myślisz teraz pewnie, że jesteś super mistrzem ;) Fajnie, nie ma to jak wypróżnianie się na forum, na anonimowych użytkowników, którzy szukają pomocy osób doświadczonych. Brawo, uhuhu sarkazm masz w małym placu, pewnie jesteś też super fotografem. Dziękuję za cenne wskazówki, szczególnie odnośnie telepatii.
A teraz może poczekam na kogoś ogarniętego w temacie.
Fajnie, nie ma to jak wypróżnianie się na forum, na anonimowych użytkowników, którzy szukają pomocy osób doświadczonych.
niedoswiadczenie uzytkownicy skoro umieja czytac i pisac oraz posiadaja komputer powinni tez nabyc umiejetnosc korzystanai z wyszukiwarki. wystarczy przejrzec ze dwie strony w tym dziale by znalezc odpowiedzi na zadane pytania.
pewnie jesteś też super fotografem.
alez skad, ja w ogol nie dotykam aparatu - zywie sie udzielaniem sarkastycznych rad leniwym gimnazjalistkom :)
anytramka
03-09-2013, 12:37
Jak łatwo jest Ci oceniać innych. Gratuluję, pewnie ma to związek z Twoim super umysłem, telepatią i tak dalej. Zgłoś się do mam talent, czy innego idiotycznego programu.
Odpowiedzi na pytanie "jak zacząć współpracę z wydawnictwem" nie ma. A jest to część postu. Jednak najwidoczniej Ty zakończyłeś czytanie na pierwszym zdaniu, więc zbytnio nie mamy o czym rozmawiać.
Swoją drogą, skoro WSZYSTKO o co zapytałam, jest na forum, to po co w ogóle odpowiadasz na post. Nuda widzę w Poznaniu.
Zgłoś się do mam talent, czy innego idiotycznego programu.
probowalem ale wojewodzki sie wkurzal jak odpowiadalem na jego pytania zanim je zadal.
Odpowiedzi na pytanie "jak zacząć współpracę z wydawnictwem" nie ma. A jest to część postu. Jednak najwidoczniej Ty zakończyłeś czytanie na pierwszym zdaniu, więc zbytnio nie mamy o czym rozmawiać.
rozumiem ze bedziesz zakaldac osobne watki przy kazdym pomysle?
- jak zaczac wspolprace ze sklepem internetowym
- jak zaczac wspolprace z fryzjerem
- jak zaczac wspolprace z agecnje reklamowa
- a moze zupelnie naczej zaczyna sie wspolprace ze sprzedawca hot-dogow a inaczej ze sprzedawca sznurowek?
podpowiem ci - najlepiej zaczac od wspolpracy z wlasnym mozgiem. daje to calkiem przyzwoite efekty i rozwiazuej wieksozsc problemow
Swoją drogą, skoro WSZYSTKO o co zapytałam, jest na forum, to po co w ogóle odpowiadasz na post. Nuda widzę w Poznaniu.
z dobrej i nieprzymuszonej woli poinformowania cie ze masz wszystko na tacy owszem za darmo ale same sobie ja musisz przyniesc. to nie jest trudne i nie wymaga zbyt wiele wysilku.
Odpowiedzi na pytanie "jak zacząć współpracę z wydawnictwem" nie ma.
Ależ proszę. Prześpij się z kimś ważnym z wydawnictwa.
Ja kiedyś "bzyknąłem" naczelną, co zaowocowałem współpracą z wydawnictwem.
Ależ proszę. Prześpij się z kimś ważnym z wydawnictwa.
I to niby JA jestem zlosliwy? :D
RobertMiernik
03-09-2013, 15:37
Po umowy i zgody na publikacje zerknij tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=235173
Każdy teraz ma smarkfona więc ułatwienie spore...
anytramka
03-09-2013, 16:12
RobertMiernik, dziękuję :)
Ja jednak wolałabym mieć wszystko na papierze. Ale aplikacja też dobra.
Nadal jednak powtarzam pytanie nr 2: w jaki sposób zacząć współpracę z wydawnictwem/wydawcą? Czy ktoś miał z tym styczność?
W zleceniu komercyjnym jest to prosta sprawa, bo dostajesz zlecenie i już. A jak startuje się do czasopisma lub na okładkę książki?
MOŻLIWE, że moje pytanie jest na niskim poziomie, jednakże nie znam na nie odpowiedzi. Nie wiem, w jaki sposób zaproponować dobre zdjęcie lub sesję w zamian za publikację.
Tak więc czekam nadal na odpowiedź kogoś, kto miał już z tym styczność.
:)
RobertMiernik
03-09-2013, 16:44
Aplikacja służy tylko do tworzenia umowy, końcowy efekt to pdf do wydrukowania papierowego.
Co do rozpoczynania współpracy, to jako kto chciałbyś tą współpracę rozpocząć?
Jak startujesz do czasopisma to po prostu przygotuj serię, którą chciałbyś wystartować i roześlij próbki do czasopism, inaczej się nie da...
Edytorial to ciężki temat, zdjęcia do czasopism są 'charakterystyczne'...
Przygotuj serię 3-5 zdjęć i roześlij gdzie trzeba.
anytramka
03-09-2013, 17:40
hm, racja. Tylko, że wolałabym mieć podpis w oryginale. Jestem trochę przewrażliwiona na tym punkcie ostatnio, ponieważ podjęłam się współpracy z bardzo początkującą modelką i moje zdjęcia zostały potraktowane różnymi programami graficznymi... Tak więc, postanowiłam podpisywać umowy i pomyślałam, że zapytam na forum, skoro już piszę post.
Jeżeli chodzi o współpracę, to w charakterze fotografa. Cały czas robię zdjęcia aby uzupełnić portfolio. Sprawia mi to ogromną radość, ale pomyślałam, że czas coś z tym dalej zacząć robić. Widziałam, że fotografowie 'rozsyłają' swoje zdjęcia do magazynów, czy właśnie na okładki książek, w zamian za publikację.
Też chciałabym w najbliższym czasie spróbować swoich ''sił'', stąd to pytanie.
Właśnie o to pytałam. Czyli 3-5 zdjęć, mailem.
Ja wiem, że sprawiam wrażenie osoby zupełnie nieogarniętej w tym temacie, ale wolę zrobić z siebie anonimowego "głupka" na forum, niż prawdziwego głupka w kontakcie z klientem.
Tak więc bardzo Panu dziękuję za wyrozumiałość i pomoc :)
Sprawia mi to ogromną radość, ale pomyślałam, że czas coś z tym dalej zacząć robić.
pierwsze pytanie - CO chcesz z tym robic? jak chcesz zarabiac - zaloz dzialalnosc lub dzialaj na umowe zlecenie/umowe o dzielo. jak chcesz traktowac jako hobby - rob dalej zdjecia
Widziałam, że fotografowie 'rozsyłają' swoje zdjęcia do magazynów, czy właśnie na okładki książek, w zamian za publikację.
Też chciałabym w najbliższym czasie spróbować swoich ''sił'', stąd to pytanie.
skoro widzialas to chyba wiesz jak? i skoro widzialas to co za problem zapytac tych u ktorych widzialas?
i skoro takowych widizalas to nie mozna ich nazwac inaczej niz idiotami strzelajacymi sobie w kolano. komercyjnych publikacji nie rozdaje sie za podpis.
i dlaczego mam wrazenie ze to kolejna prowokacja? :D
anytramka
03-09-2013, 18:41
sailor... poważnie, zmień ton, albo przestań się wypowiadać.
"Co chcesz z tym dalej robić" - na początek 'wystarczy mi', że ktoś będzie publikował efekty tego, co lubię robić. Zarabianie przyjdzie z czasem.
Widząc efekt, zawsze wiesz jak go osiągnąć? ...no tak, telepatia i "te spawy".
sailor... poważnie, zmień ton, albo przestań się wypowiadać.
a co zlego jest w tonie porzedneij wypowiedzi? jels nie podoba ci sie prawda - zglos moderatorowi.
jak teraz bedizesz rozdawac zdjecia za darmo to kto ci potem za nie zaplaci? podpowiem - nikt.
"Co chcesz z tym dalej robić" - na początek 'wystarczy mi', że ktoś będzie publikował efekty tego, co lubię robić. Zarabianie przyjdzie z czasem.
zarabianie nie przychodzi z czasem. skoro rozdajesz zdjecia to masz metke rozdajacej zdjecie. nikt ci za foty nie bedize placil skoro moze je miec za darmo. w najlepszym przypadku rzuca ci jakis ochlap.
jesli uwazasz ze robisz wystarczajaco dobre zdjecia by byly publikowane to kasuj za publikacje.
jesli uwazasz ze nie sa warte by za nei placic to naucz sie robic takie by byly warte.
to bardzo proste i logiczne. dajac zdjecia tylko po to by byly opublikowane strzelasz w kolano sobie i innym.
po pierwsze - nikt nie kupi dobrych zdjec bo twoje ma za darmo, a w polsce swiadomosc jakosci fotografii jest w powijakach, po drugie nikt nie kupi pozniej twoich zdjec jak juz beda dobre bo znajdize sie ktos kto da za darmo.
po trzecie - dajac zdjecia do publikacji wykonujesz usluge - jesli ktos zyczliwy wysle informacje do skarbowki i ta zrobi kontrole w wydawnictwie, to na ciebie spadnie obowiazek, z racji ze tego nie zrobilas doloza ci kare.
to tyle jesli chodzi o robienie fot za darmo.
Widząc efekt, zawsze wiesz jak go osiągnąć? ...no tak, telepatia i "te spawy".
alez skad. ale wystarczy pomyslec, poczytac, poszukac.. zadalas sobie ten trud? i dlaczego nie?
Może najlepiej napisz do nich maila z propozycją współpracy na wybranych przez Ciebie płaszczyznach hmm? Poprzyj propozycję swoim portfolio. To chyba najprostszy początek :)