Zobacz pełną wersję : Jaki laptop/netbook/tablet?
elektronik_tk
02-09-2013, 20:46
Jak w temacie. Co polecacie w teren? Zwykle chodzi o wyjazd kilkudniowy, gdzie fajnie było by wstępnie obrabiać zdjęcia na bieżąco (Lightroom). Coś niedużego i w miarę wydajnego i nie za drogiego ;) do tego jakiś tablet (do prezentacji zdjęci klientowi).
Lenovo Thinkpad X220 X230, te okolice. Lekko, całkiem wydajnie, wytrzymałe, z przyzwoitą matrycą, definitywnie nie-tanie. Tanio nie dostaniesz sensownej matrycy moim zdaniem.
Może taki: http://www.kuzniewski.pl/p12733,lenovo-thinkpad-w530-n1g4gpb164-core-i7-3720qm-15-6-hd-16384-500-quadro-k1000m-dvd-windows-8-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html ?
Lenovo Thinkpad X220 X230, te okolice. Lekko, całkiem wydajnie, wytrzymałe, z przyzwoitą matrycą, definitywnie nie-tanie. Tanio nie dostaniesz sensownej matrycy moim zdaniem.
Dopisałbym jeszcze, że można je długo używać na baterii ;) na 9cell jestem w stanie przerobić materiał z 2 spotkan pilki noznej w LR (laptop praktycznie przez cale mecze wlaczony z 3g/wifi) i zostaje z 20-30%
rychu_cmg
03-09-2013, 00:24
Thinkpady X220 X230 dużo słabiej świecą na baterii ? Bo przy T61 w słońcu obraz przy zasilaniu z baterii pozostawia wiele do życzenia.
Thinkpady X220 X230 dużo słabiej świecą na baterii ? Bo przy T61 w słońcu obraz przy zasilaniu z baterii pozostawia wiele do życzenia.
Swieca tak samo jak na zasilaczu. Rewelacji nie ma (troche ponad 200cd/m2), ale wystarcza to do (jako takiej) "obrobki" w sloncu.
rychu_cmg
03-09-2013, 00:39
Swieca tak samo jak na zasilaczu. Rewelacji nie ma (troche ponad 200cd/m2), ale wystarcza to do (jako takiej) "obrobki" w sloncu.
A miałeś okazję go porównywać z Macbook Air 13 ?
Coś mi sie wydaje, że kolega szuka czegoś nie za drogiego, a Thinkpady do tej kategorii nie należą.
elektronik_tk
03-09-2013, 03:25
Właśnie coś z naciskiem bardziej na zrzucanie zdjęć i obróbce typu kadrowanie i kolory na czuja ;) byle się nie wnerwiać na wolne tempo działania sprzętu. Obróbka konkretna materiału to już w domu na stacjonarce. Nie zajmuję się fotografią sportową, gdzie już zaraz trzeba foty wrzucać, więc nie do takiego zastosowania mi to potrzebne. Raczej chodzi o obrobienie kilku zdjęć z koncertu żeby pokazać ogólnie co się działo.
Radziecki
03-09-2013, 07:46
W kwestii tableta(u/y) dobrze mi służy Sony Xperia S. Ma od razu kieszeń na karty SD i daje soczyste kolorki na wyświetlaczu, do prezentacji zdjęć nawet prosto z puchy idealnie.
krolewicz
03-09-2013, 08:34
ja ostatnio kalibrowałem mojego x220 na ips to wyszło okolice 300cd/m2 przy maksymalnym podświetleniu
elektronik_tk
03-09-2013, 08:35
W kwestii tableta(u/y) dobrze mi służy Sony Xperia S. Ma od razu kieszeń na karty SD i daje soczyste kolorki na wyświetlaczu, do prezentacji zdjęć nawet prosto z puchy idealnie.
Smartfona to ja mam ;) Tabletu dużego szukam jak już.
tak zerkałem, że cena używanego x220 jest jeszcze do przełknięcia. Jeśli na prawdę warto to troszkę poczekam i kupię.
ja ostatnio kalibrowałem mojego x220 na ips to wyszło okolice 300cd/m2 przy maksymalnym podświetleniu
lol, sorry, ostro mi w glowie sie pokielbasilo ;) az podpialem czujnik i jest ponad 300, a nie 200 jak pisalem ;)
A miałeś okazję go porównywać z Macbook Air 13 ?
Nie, nie dotykam rzeczy z nadgryzionym jablkiem ;)
elektronik_tk
30-10-2013, 02:49
czym się różni x220 od x230 prócz klawiatury?
czym się różni x220 od x230 prócz klawiatury?
Do porównań dodaj sobie jeszcze x240, x1 carbon, x1 carbon touch, bo to zamknie tę serię.
Różnice, to wyposażenie, obudowa, czyli nic nowego. ;)
Przez ostatni tydzień uporczywie szukałem odpowiedniego laptopa dla siebie. Wcześniej pracowałem na Lenovo X201i, jednak chciałem zmienić na coś szybszego i z lepszym wyświetlaczem. Początkowo rozważałem X220/X230 z matrycą IPS, ale bardzo wąski gamut tych monitorów i niewielka rozdzielczość skutecznie mnie zniechęciły. Następnie rozważałem: Samsunga 730U3E, Dell XPS 13/14/15, HP Envy 14 Spectre, Sony VAIO Pro, Lenovo X1 Carbon, Macbook Pro Retina i wiele innych w tym też Lenovo W520/W530.
Ostatecznie kupiłem wczoraj Asus'a UX32VD. Główny powód zakupu to znakomita matryca (z tego co wiem najlepsza spośród PC-towych laptopów poniżej 15") i dobra okazja cenowa, na którą trafiłem. Laptop ma wszystko co trzeba - jest dobrze wykonany, bardzo zgrabny, lekki, ma świetny ekran (IPS, 1920x1080, dobry gamut, równomierność), mocny procesor (i7-3517U), możliwość wymiany dysku (HDD zmieniłem na SSD, mam więc teraz 2 dyski SSD: 128GB + 24GB wbudowany), możliwość rozszerzenia pamięci (po wymianie jednej kości mam 10GB: 8GB + 2GB wlutowane na stałe), 3 złącza USB 3.0, komplet złącz obrazu (HDMI, miniDP z przejściem na VGA), przyzwoitą grafikę (Intel 4000 + GT 620M 1GB). Już nie mogę doczekać się instalacji Lightrooma :)
No i głupio zrobiłeś, bo na dniach pojawi się w sklepach w Polsce W540.
ps. Procek i7-3517U, to ślamazara (!). :D
elektronik_tk
30-10-2013, 12:56
a ewentualnie coś z 900p w pionie? bo to 768 trochę mnie martwi.
No i głupio zrobiłeś, bo na dniach pojawi się w sklepach w Polsce W540.
ps. Procek i7-3517U, to ślamazara (!). :D
Gdybym zdecydował się na W to kupiłbym najbardziej wypasionego W520, nie widzę sensu nadmiernego przepłacania za nowości. Szukałem czegoś co zapewni mi dobre osiągi, bardzo dobry wyświetlacz i mobilność. Lenovo W niestety tego nie spełnia, do prac stacjonarnych mam inną maszynę. i7-3517U to zdecydowanie nie ślamazara, przynajmniej do moich zastosowań. Tam gdzie wielowątkowość nie jest dobrze wspierana, różnice pomiędzy dobrymi 2-rdzeniowymi i7kami a wypasionymi 4-rdzeniowymi jest właściwie tylko w cenie :)
To może nowy Samsung Ativ 9 Plus. Właśnie wchodzi do sprzedaży. Rozdzielczość 3200 x 1800 jest chyba zadowalająca;-) Klasyczny MacBook killer.
...
i7-3517U to zdecydowanie nie ślamazara, przynajmniej do moich zastosowań. ...
http://ark.intel.com/pl/products/65714/Intel-Core-i7-3517U-Processor-4M-Cache-up-to-3_00-GHz
http://www.notebookcheck.pl/Intel-Core-i7-3517U.71553.0.html
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-3517U+%40+1.90GHz
Nie da się ukryć, że jest to żółw.
Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że nie wszystkie aplikacje będą dobrze wyglądały na takiej rozdzielczości. Taki sam problem ma Macbook Retina. M.in. dlatego u mnie Retiny odpadły.
http://ark.intel.com/pl/products/65714/Intel-Core-i7-3517U-Processor-4M-Cache-up-to-3_00-GHz
http://www.notebookcheck.pl/Intel-Core-i7-3517U.71553.0.html
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-3517U+%40+1.90GHz
Nie da się ukryć, że jest to żółw.
Powtórzę - do moich zastosowań nie :)
http://www.cpubenchmark.net/singleThread.html
Powtórzę - do moich zastosowań nie :)
A to już jak uważasz, dobrze chociaż, że matryca pogrywa gamut sRGB, bo byłby inaczej całkowity klops. :D
http://www.notebookcheck.pl/fileadmin/_migrated/pics/farbraum_17.jpg
elektronik_tk
31-10-2013, 02:34
To może nowy Samsung Ativ 9 Plus. Właśnie wchodzi do sprzedaży. Rozdzielczość 3200 x 1800 jest chyba zadowalająca;-) Klasyczny MacBook killer.
nie szalejmy tak ;) powiedzmy budżet ~2500max (oczywiście w grę wchodzą używane ;), max 14 cali, sensowna długość pracy na baterii, dobra matryca no i te min 900 w pionie. T430?
GoOrange
31-10-2013, 22:07
Tylko jakoś do ceny nie jestem przekonany. Model z matrycą FHD, 4GB, 128GB SSD z prockiem i5-4200U to koszt rzędu 5000 -5500 zł. Aż się boję myśleć ile stanie wersja z retinopodobną matrycą. Za tą kasę wolałbym MacBooka i do OS X-a nikt Cię nie zmusza, ale za to zawsze masz wybór. Ja za nieco słabszy procesor (słabszy głównie w kwestii energooszczędności), zapłaciłem 2100 zł, fakt to była okazja ale Surface Pro widywałem już bez łaski za 2700 zł bez sprzętowej klawiatury.
Aż się boję myśleć ile stanie wersja z retinopodobną matrycą.
Co to znaczy retinopodobną? Dziwne sformułowanie. Retiny robił Samsung i to jego technologia, a nie zostało to wcześnie wdrożone, ze względów praktycznych, również softowych. Ogromna rozdzielczość to jedno, wykorzystanie tego w software, oraz wygodna praca, to drugie.
Moim zdaniem, Surface Pro 2 jest genialnym sprzętem, dla ceniących sobie mobilność i wydajną pracę. Z power coverem brzmi to dla mnie jak jedno z najciekawszych urządzeń w segmencie (ultra)przenośnych komputerów. Nie jest to sprzęt dla plebsu, jak androidowe syfo-tablety, ale łączy zalety laptopa i tabletu, kosztem nieco większej niż w tabletach wagi, ale z nieporównywalnie mocniejszym procesorem, normalnym systemem Windows 8.1, oraz MS Office, czyli główny deal breaker.
Marcin Jakubowski
01-11-2013, 11:40
Co to znaczy retinopodobną? Dziwne sformułowanie. Retiny robił Samsung i to jego technologia, a nie zostało to wcześnie wdrożone, ze względów praktycznych, również softowych. Ogromna rozdzielczość to jedno, wykorzystanie tego w software, oraz wygodna praca, to drugie.
Moim zdaniem, Surface Pro 2 jest genialnym sprzętem, dla ceniących sobie mobilność i wydajną pracę. Z power coverem brzmi to dla mnie jak jedno z najciekawszych urządzeń w segmencie (ultra)przenośnych komputerów. Nie jest to sprzęt dla plebsu, jak androidowe syfo-tablety, ale łączy zalety laptopa i tabletu, kosztem nieco większej niż w tabletach wagi, ale z nieporównywalnie mocniejszym procesorem, normalnym systemem Windows 8.1, oraz MS Office, czyli główny deal breaker.
Wypowiadasz się w sposób bardzo autorytatywny. Jednocześnie na koniec wypowiedzi rzucasz tekstem, z którego można wnioskować, że jednak nie wiesz o czym piszesz ;)
Masz rację, totalnie bez sensu napisane. Jak się człowiek śpieszy i robi dziesięć rzeczy naraz to takie idiotyczne kwiatki wychodzą.
Chodziło mi o sytuację gdzie chcemy kupić zwykły tablet, najlepiej tani, na androidzie i sprawdzamy użyteczność aplikacji do plików pochodzących z MS Office czy po prostu aspirujących do oferowania tej samej funkcjonalności co produkty od MS. Znam kilka osób które właśnie z tego względu podziękowały wszelkim ARMowym tabletom i kupiły Surface Pro. ( głównie chodziło o Excela ).
GoOrange
01-11-2013, 17:56
Nie miałem okazji sprawdzić jak działa Office ma Windows RT ale jeśli jest dobrze to już tylko krok do iPadów i Androidów.
sam stoję aktualnie przed wyborem i poszukiwaniem maszyny, to może ktoś obeznany w temacie coś doradzi ;)
koniecznie musi spełniać: procek i5/i7, 8GB ram lub ewentualnie więcej, ekran max 14 cali przy małych wymiarach całości, najmniej około 11.6, wysoka rozdzielczość (coś więcej niż 768 px na wysokosc ;) ), niska, jak najniższa waga, ssd jako główny dysk,
co fajnie gdyby było: min. 3 porty usb, rj45, display port, długa praca na baterii, modem 3g, dotykowy ekran,
budżet koło 5k netto, ale jak wiadomo - im mniej tym lepiej ;)
póki co widzę że spełnia mi prawie wszystko lenovo x1 carbon, ale jakoś nie do końca jestem do niego przekonany... coś innego może w podobnym budżecie się znajdzie?
Czemu nie jesteś przekonany do X1 Carbon? Bo patrząc po wymaganiach, to jest mniej więcej to czego chcesz ;P
Brak RJ45? Dotykowego ekranu?
Niska waga, to dla Ciebie ile?
nie szalejmy tak ;) powiedzmy budżet ~2500max (oczywiście w grę wchodzą używane ;), max 14 cali, sensowna długość pracy na baterii, dobra matryca no i te min 900 w pionie. T430?
Wyprzedażowy Asus UX32VD z rewelacyjną (jak na laptopa) matrycą 1920x1080 (kryje sRGB), całkiem mocnym prockiem , SSD+HDD kosztował mnie 2800zł. Trafiłem dobrą okazję i takich właśnie okazji przy ograniczonym budżecie trzeba szukać.
T430 będzie na pewno trwały, wytrzymały itd. ale jego matryca to bieda z nędzą jeżeli chodzi o gamut (zakres wyświetlanych barw) - http://www.notebookcheck.net/Review-Lenovo-ThinkPad-T430-Notebook.81802.0.html.
T430 ma TNa, więc ex cathedra to jest bryndza.
velaskez
03-11-2013, 00:31
póki co widzę że spełnia mi prawie wszystko lenovo x1 carbon, ale jakoś nie do końca jestem do niego przekonany... coś innego może w podobnym budżecie się znajdzie?
Lenovo X240 i będziesz miał wszystko czego potrzebujesz, tylko cena brutalna: http://www.kuzniewski.pl/p15335,lenovo-thinkpad-x240-20am0014pb124f-core-i5-4300u-12-5-hd-12288-528-16-m-2-ssd-512-ssd-intel-hd-4400-windows-8-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html
2 USB, max 12 GB RAM, 1366 x 768, niskonapięciowy procesor. To już lepiej X230 - szybciej, lepiej, taniej.
Marcin Jakubowski
03-11-2013, 12:38
2 USB, max 12 GB RAM, 1366 x 768, niskonapięciowy procesor. To już lepiej X230 - szybciej, lepiej, taniej.
albo dołożyć 500 i mieć rmbp z dyskiem 512 na PCIe ;)
Jakoś tak łapię z kontekstu, że pytający potrzebuje Windowsa, a kupowanie Maca dla samej obudowy chyba mija się z celem.
Marcin Jakubowski
03-11-2013, 13:36
bez napinki - bo nie łapiesz kontekstu. "Buźkę" Ci wyświetla?
Ja z pierwszego posta łapię, że miał to być sprzęt, który nie jest drogi. No i nagle pada propozycja za 7500 zł. Jest równie sensowna co moja - tyle, że ja dokładam buźkę. Więc Pokój :)
Ale ja się nie napinam, tylko odpowiedziałem. To, że nie wrzuciłem emotikonki, nie oznacza, że jestem wkurzony jak kret na plaży ;) Maki są fajne, ale jeśli ich jednym zadaniem ma być odpalanie Windowsa to chyba mija się to z celem. Co do "niedrogości", to czy 5k zł netto to "niedrogo"? To pożycz tysiaka ;)
nie, produkty spod jabłka odpadają do nich przekonania nie będę miał nigdy ;)
właśnie i opinie mieszane o x1 carbon czytałem... i nie wiem sam. x230/240 brałem pod uwagę no ale albo coś nie za bardzo albo cena zabija...
Brak RJ45? Dotykowego ekranu?
Niska waga, to dla Ciebie ile?
w kilku miejscach gdzie pracuje mam tylko kabel bez wifi, dotykowy ekran - kwestia przyzwyczajenia, ale pracuje jakis czas juz na hp tm2 i jednak nie raz mazałem po ekranie obcym ;)
niska waga to max około 1,5kg, no 1,6 kg ekstremalnie ;)
velaskez
03-11-2013, 23:41
nie, produkty spod jabłka odpadają do nich przekonania nie będę miał nigdy ;)
właśnie i opinie mieszane o x1 carbon czytałem... i nie wiem sam. x230/240 brałem pod uwagę no ale albo coś nie za bardzo albo cena zabija...
w kilku miejscach gdzie pracuje mam tylko kabel bez wifi, dotykowy ekran - kwestia przyzwyczajenia, ale pracuje jakis czas juz na hp tm2 i jednak nie raz mazałem po ekranie obcym ;)
niska waga to max około 1,5kg, no 1,6 kg ekstremalnie ;)
http://winson.pl/laptopy.pdf tu masz X1 Carbon od Winsona, taniej nie znajdziesz w takiej specyfikacji (5450,-). Kupowałem kiedyś od nich kilka rzeczy, ceny mi śmierdziały (za niskie). Wytłumaczyli to nie posiadaniem magazynu - operują minimalnymi ilościami, które im od razu schodzą.
http://winson.pl/laptopy.pdf tu masz X1 Carbon od Winsona, taniej nie znajdziesz w takiej specyfikacji (5450,-). Kupowałem kiedyś od nich kilka rzeczy, ceny mi śmierdziały (za niskie). Wytłumaczyli to nie posiadaniem magazynu - operują minimalnymi ilościami, które im od razu schodzą.
Tylko zapomnij o oficjalnej gwarancji.
elektronik_tk
11-12-2013, 04:53
a co myślicie o Lenovo Yoga 13? Poza trym że matryca błyszcząca to chyba będzie dobrą alternatywą?
elektronik_tk
26-12-2013, 16:31
Kupiony jednak Samsung NP730U3E-S02PL z 10GB ramu jestem zadowolony jak na razie ;)
Witajcie
Obrabiam sobie zdjęcia w cs5 na laptopie Acer Aspire 5633
- Intel Core 2 Duo T5500 / 1.66 GHz ( Dual-Core )
- GeForce Go 7300
- 1GB RAM
Demon prędkości to nie jest co widać gdy ładują się jakieś akcje czy też jak to tam nazwać trwa proces przetwarzania zdjęcia po skorzystaniu z jakiegoś efektu w jakimś pluginie. Tanim kosztem chciałem trochę "podciągnąć" ten sprzęt, żeby praca stała się przyjemniejsza (szybsza) np dokupując RAM. Jednak za niewiele więcej niż miałaby wynosić pamięć wylicytowałem w dobrym stanie laptopa. Cena niska ale pomińmy to bo ten laptop to:
HP G56
- Intel Celeron Dual Core CPU T3500 @ 2.10Ghz
- Intel Graphics Media Accelerator 4500M
- 3GB RAM
Procesor i grafika bardziej się przysłużą, martwi mnie jednak ta zintegrowana karta graficzna. Pytanie - czy osiągi tego laptopa znacznie bardziej poprawią pracę na moim cs5? Poszperałem trochę i chyba grafika intela trochę się gryzie z cs5 - http://forums.adobe.com/thread/858142