Zobacz pełną wersję : Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM - dylematy Poooli
Witam. Macie może jakieś zdjęcia kwiatów, zwierząt wykonane tym szkłem?
Witam. Macie może jakieś zdjęcia kwiatów, zwierząt wykonane tym szkłem?
Duży zbiór, ale niestety praktycznie wszystkie mocno retuszowane:
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13138
Witam, jak u sigmy z ostrością? Ja lubię bardzo ostre zdjęcia, czy sigma sprosta moim oczekiwaniom?
Dlaczego nie pójdziesz do jakiegoś sklepu i sama nie przetestujesz? Najlepiej ze swoim body. Zrób kilka rawów lub chociaż jpg z małym wyostrzaniem.
Generalnie - jak trafi to jest ostra ;)
Witam, jak u sigmy z ostrością? Ja lubię bardzo ostre zdjęcia, czy sigma sprosta moim oczekiwaniom?
Może pytanie zadam głupie ale czy ostrośc jest jedynym kryterium? Jak tak to proponuję rozejrzeć się za obiektywem macro :)
Może pytanie zadam głupie ale czy ostrośc jest jedynym kryterium? Jak tak to proponuję rozejrzeć się za obiektywem macro :)
Nie, ostrość nie jest jedynym kryterium, ale ważnym, o innych już czytałam. Nie chcę za bardzo makro obiektywu, dlatego chcę wiedzieć czy taka stałka się nada.
aikidudi
04-09-2013, 02:41
Nie, ostrość nie jest jedynym kryterium, ale ważnym, o innych już czytałam. Nie chcę za bardzo makro obiektywu, dlatego chcę wiedzieć czy taka stałka się nada.
taka stałka się nada tylko pytanie do czego :)
Sam użytkuje taką Sigmę i jeśli trochę rozwiniesz swoją myśl o co dokładnie Ci chodzi to postaram się odpowiedzieć. Na ten moment jeśli chodzi ci o trafianie w punkt to sigma trafia :) czasem AF błądzi ale to zależy od oświetlenia. Na ten moment to używam 3 obiektywów tj. właśnie 50mm Sigma, 35mm Nikon i 70-200 Tamron.
Musisz sobie zdawać sprawę, że AF mimo że ma silnik to jakimś tam demonem prędkości nie jest, ale ja go używam najczęściej przy kiepskim świetle więc pewnie dlatego. Jak trafi to jest ostro :)
Ostrość i światło to 2 najlwieksze zalety tego obiektywu.
Roznie bywa z autofokusem, ale im dluzej uzywam tym bardziej przekonuje sie ze to kwestia ustawien i swiadomosci pewnych rzeczy.
Jak bede mial chwile podrzuce kilka zdjec z tej sigmy.
taka stałka się nada tylko pytanie do czego :)
Sam użytkuje taką Sigmę i jeśli trochę rozwiniesz swoją myśl o co dokładnie Ci chodzi to postaram się odpowiedzieć. Na ten moment jeśli chodzi ci o trafianie w punkt to sigma trafia :) czasem AF błądzi ale to zależy od oświetlenia. Na ten moment to używam 3 obiektywów tj. właśnie 50mm Sigma, 35mm Nikon i 70-200 Tamron.
Musisz sobie zdawać sprawę, że AF mimo że ma silnik to jakimś tam demonem prędkości nie jest, ale ja go używam najczęściej przy kiepskim świetle więc pewnie dlatego. Jak trafi to jest ostro :)
Chcę nią fotografować portrety, ale także zdjęcia przyrody, kwiaty, zwierzęta itp. Ale jeśli piszesz, że nie jest zbyt szybki, to zastanawiam się nad którymś z Nikkorów 50mm 1.4G albo 50mm 1.4D.
Ostrość i światło to 2 najlwieksze zalety tego obiektywu.
Roznie bywa z autofokusem, ale im dluzej uzywam tym bardziej przekonuje sie ze to kwestia ustawien i swiadomosci pewnych rzeczy.
Jak bede mial chwile podrzuce kilka zdjec z tej sigmy.
Ok, to czekam ;)
Witam. Mam taki problem z obiektywem Sigma 50mm f/1,4 EX DG HSM, a właściwie z jego specyfikacją, a dokładniej z maksymalnym powiększeniem i trybem macro. Na jednej stronie (gdzie kupuje się obiektywy) pisze, że maksymalne powiększenie to 1:4.2, i jest macro. Natomiast na innej pisze, że nie ma macro i maksymalne powiększenie wynosi 1:7.4. Więc już nie wiem. Które informacje są prawdziwe? Dodam iż na tej stronie zakupuje się obiektywy, więc raczej by źle nie napisali? Ale ja już nie wiem, a może to zależy od ceny? Np. Ten z maksymalnym powiększeniem 1:4.2 jest droższy? Albo może mogą być różne powiększenia? Czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
cz4rnuch
05-09-2013, 00:07
Zanim Ci odpowiem, mam dla Ciebie 2 rady. Po pierwsze nie zakładaj z każdym pytaniem dotyczącym tego samego obiektywu nowego wątku bo się robi śmietnik. Zanim założysz nowy wątek upewnij się za pomocą szukajki czy aby już ktoś takiego nie założył a jeśli tak to tam zadawaj pytania (dla ułatwienia dodam, że istnieje przynajmniej jeden wątek dotyczący Sigmy 50 i liczy sobie blisko 40 stron). Moja druga rada to taka, że jak masz wątpliwości to zajrzyj na stronę producenta, zazwyczaj podaje on takie dane w specyfikacji. Sklepy czasami nie wiedzą nawet co sprzedają, a czasami po prostu wkrada im się błąd. Na koniec napiszę, że Sigma 50 1,4 nie jest żadnym obiektywem makro i tak jak napisano na jednej ze stron na którą się powołujesz da ci maksymalną skalę odwzorowania równa 1:7,4. Kliknij sobie na źródłełko: <<klik>> (http://www.sigmaphoto.com/product/50mm-f14-ex-dg-hsm)
Zanim Ci odpowiem, mam dla Ciebie 2 rady. Po pierwsze nie zakładaj z każdym pytaniem dotyczącym tego samego obiektywu nowego wątku bo się robi śmietnik. Zanim założysz nowy wątek upewnij się za pomocą szukajki czy aby już ktoś takiego nie założył a jeśli tak to tam zadawaj pytania (dla ułatwienia dodam, że istnieje przynajmniej jeden wątek dotyczący Sigmy 50 i liczy sobie blisko 40 stron). Moja druga rada to taka, że jak masz wątpliwości to zajrzyj na stronę producenta, zazwyczaj podaje on takie dane w specyfikacji. Sklepy czasami nie wiedzą nawet co sprzedają, a czasami po prostu wkrada im się błąd. Na koniec napiszę, że Sigma 50 1,4 nie jest żadnym obiektywem makro i tak jak napisano na jednej ze stron na którą się powołujesz da ci maksymalną skalę odwzorowania równa 1:7,4. Kliknij sobie na źródłełko: <<klik>> (http://www.sigmaphoto.com/product/50mm-f14-ex-dg-hsm)
;// Jako iż w sklepie powiedzieli mi, że ma maksymalnie powiększenie 1:4.2, i macro więc to przesądziło mój zakup. Powiedzieli mi że, że 5-6 jest dobre, powyżej 6 słabe już a poniżej 5 bardzo dobre, a nikkor 50 1.4G ma 1:6.6 czyli lepszy pod tym względem, w takim razie różnica jest ogromna pomiędzy 1:4,2 a 1:7,4 a to fatalnie ;// Co mam teraz zrobić? Nie wyjdą mi takie zdjęcia jakie bym chciała ;/
cz4rnuch
05-09-2013, 00:38
Widzisz, rozrzuciłaś swoje pytania w 4 wątkach i nawet za bardzo nie wiadomo o co Ci chodzi. Chcesz stałkę do portretów, zwierząt(Jakich? Psów, orangutanów w zoo czy może ptaków?), owadów, kwiatów i chcesz to wszystko w jednym obiektywie? Jaki masz aparat? Jeśli coś z linii amatorskiej typu D3100 lub D5100 to kup sobie obiektyw makro, np tamrona 60/2. Jest jasny(choć nie tak bardzo jak sigma o którą pytasz) więc nada się do portretów, ma zbliżoną ogniskową do 50tki, ma skalę 1:1 więc będzie świetny do makro i jest bardzo ostry. Do zwierząt się nie nadaje chyba że masz w domu leniwego kota.
Poola przeginasz. 5 tematów z 5 pytaniami na temat jednego obiektywu. Przecież wszystko jest o tym samym szkle, po co zakładasz ciagle nowe tematy?
Pomijam fakt, że o tej Sigmie wiele na tym forum napisało, poczytaj najpierw.
Ten obiektyw nie jest macro, nie ma trybu macro. Skąd ci to przyszło do głowy? Nie słuchaj tych twoich sprzedawców, widzą, że się nie znasz i ci gadają głupoty.
Kontynuuj pytania o sigme 50 mm w tym wątku. Nie zakładaj kolejnego!
cz4rnuch
05-09-2013, 08:07
Jest jeszcze inna Sigma 50. Jest to obiektyw makro ze skalą odwzorowania 1:1 ale ze światłem 2.8. Możliwe, że tym specom ze sklepu z tym właśnie obiektywem się coś pomyliło (oraz pewnie jeszcze z kilkoma innymi). Co do twojego dramatu, że nie wyjdą Ci zdjęcia takie jakie chciałaś to napisz dokładnie co masz na myśli, bo wszystkie stałki które wcześniej wymieniłaś mają słabiutkie odwzorowanie. To, że od 5 do 6(cokolwiek by to znaczyło, pewnie chodzi o drugą cyfrę w skali odwzorowania) jest git, powyżej słabo a poniżej 4 hiper cacy to albo koledzy ze sklepu się po prostu z Ciebie nabijają, albo nie wiedzą co mówią albo chcą ci opchnąć z premedytacją najdroższy towar. Nie zdziwiłbym się gdyby to również oni nakładli Ci do głowy, że potrzebujesz akurat 50 ze światłem 1.4. Moja rada na dziś: omijaj ten sklep szerokim łukiem a jeśli naprawdę uważasz, że do twoich zdjęć potrzebujesz skali odwzorowania 1:4 lub mniejszej i to by Cie zadowoliło to mam bardzo dobrą wiadomość. W swoim arsenale szkieł posiadasz już taki obiektyw i pewnie o tym nawet nie wiesz. Chodzi mi o twój taniutki kicik czyli Nikkor 18-55 który ma maksymalną skalę odwzorowania 1:3,2
Jest jeszcze inna Sigma 50. Jest to obiektyw makro ze skalą odwzorowania 1:1 ale ze światłem 2.8. Możliwe, że tym specom ze sklepu z tym właśnie obiektywem się coś pomyliło (oraz pewnie jeszcze z kilkoma innymi). Co do twojego dramatu, że nie wyjdą Ci zdjęcia takie jakie chciałaś to napisz dokładnie co masz na myśli, bo wszystkie stałki które wcześniej wymieniłaś mają słabiutkie odwzorowanie. To, że od 5 do 6(cokolwiek by to znaczyło, pewnie chodzi o drugą cyfrę w skali odwzorowania) jest git, powyżej słabo a poniżej 4 hiper cacy to albo koledzy ze sklepu się po prostu z Ciebie nabijają, albo nie wiedzą co mówią albo chcą ci opchnąć z premedytacją najdroższy towar. Nie zdziwiłbym się gdyby to również oni nakładli Ci do głowy, że potrzebujesz akurat 50 ze światłem 1.4. Moja rada na dziś: omijaj ten sklep szerokim łukiem a jeśli naprawdę uważasz, że do twoich zdjęć potrzebujesz skali odwzorowania 1:4 lub mniejszej i to by Cie zadowoliło to mam bardzo dobrą wiadomość. W swoim arsenale szkieł posiadasz już taki obiektyw i pewnie o tym nawet nie wiesz. Chodzi mi o twój taniutki kicik czyli Nikkor 18-55 który ma maksymalną skalę odwzorowania 1:3,2
To w takim razie jeśli kit tyle ma, to słabo, ale każdy chwali sobie sigmę, myślałam, że również za to, w takim razie sigma będzie beznadziejna? Jeśli am skale odwzorowywania 1:7,4 to jest słaba bardzo ;/ Ale jeśli nie ma innych sigm, tylko w skali 1:7,4 to jak ktoś wykonał takie zdjęcie? http://sigmaphotos.s3.amazonaws.com/styles/gallery_featured/s3/images/photos/dandylion_seed_0.jpg
chodzi mi też o to, żeby takie zdjęcie wychodziły, sigmą. Kitem takie nie wychodzą, choć ponoć ma lepszą skalę odwzorowywania. Więc już nie rozumiem, większa skala(chodzi mi o to, że 1:7,4 w takim razie lepsze niż 3,2) tym, lepsze zdjęcia? Powinno być odwrotnie.
Pooola, nie pisz posta pod postem, możesz edytować poprzedni dodając treść.
Jeśli chcesz makro i portret w jednym szkle to pozostaje Ci Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1
Widzę, że nie wiesz za bardzo o co chodzi z tymi wszystkimi oznaczeniami. Dlaczego uparłaś się na 1.4? Chcesz małą GO robiąc zdjęcie dmuchwca?
Może narażę się ale w dobrej wierze ;) a może podejść do tematu z innej strony nie lepiej jak jakiś spec od makro doradzi nie obiektyw a kompakt + np. raynoxa ? >do małych zwierząt/owadów/kwiatów amatorsko chyba będzie ok. Cenowo moze wyjsc podobnie..
Pooola, nie pisz posta pod postem, możesz edytować poprzedni dodając treść.
Jeśli chcesz makro i portret w jednym szkle to pozostaje Ci Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1
Widzę, że nie wiesz za bardzo o co chodzi z tymi wszystkimi oznaczeniami. Dlaczego uparłaś się na 1.4? Chcesz małą GO robiąc zdjęcie dmuchwca?
Posta pod postem napisałam dlatego, że mi się zaciął komputer, potem tamto wykasowałam ale ostatecznie 2 dodało, a nie wiem jak usunąć post. A 1.4 dlatego, że światło dobre. A sigma podobno robi najlepszy bokeh ze wszystkich 50-tek. A jeśli chodzi o to co chcę fotografować, to portrety oczywiście, ale czasem również kwiaty, zwierzęta. Dlatego chciałam kupić taki co by się nadawał w miarę. A na 50-tce świetne portrety wychodzą. Ale też np. http://sigmaphotos.s3.amazonaws.com/styles/gallery_featured/s3/images/photos/dandylion_seed_0.jpg takie właśnie chce robić też, ale skoro sigma ma skale odwzorowywania 1:7,4 to nie wiem jak to ktoś zrobił ;/
To jest zapewne crop a nie cały kadr. Gdzie będziesz robić te portrety, że tak ważne jest światło? Poważnie piszę, przemyśl 50mm f/1.8G lub - jak masz potrzebę wydania więcej PLN - 85mm f/1.8G.
Może narażę się ale w dobrej wierze ;) a może podejść do tematu z innej strony nie lepiej jak jakiś spec od makro doradzi nie obiektyw a kompakt + np. raynoxa ? >do małych zwierząt/owadów/kwiatów amatorsko chyba będzie ok. Cenowo moze wyjsc podobnie..
Może i lepiej by było, ale to już będzie za dużo wszystkiego mam już lustrzankę, i chcę przy niej pozostać, dlatego piszę tyle o tym obiektywie, ponieważ, chcę się dowiedzieć czy posłuży mi nie tylko do portretów, ponieważ nie jestem profesjonalistką, więc po prostu tyle obiektywów nie będzie mi potrzebnych. Ale dziękuję za podpowiedź :)
Posiadam w.w model i takiego zdjęcia latawców nie da się zrobić bez bardzo mocnego przycięcia kadru.
Co więcej zakładając że "latawiec" jest duży i ma ze 3 cm szerokości to trzeba mieć odwzorowanie 1:2 (około i na oko oczywiście) na FX żeby takie zdjęcie bez przycinania wykonać (jesli się mylę, poprawcie).
Więc to może być równie dobrze 50/2.8 macro....
Edit: półśrodkiem i do portretów i do kwiatków może być tamron 90/2.8.
To jest zapewne crop a nie cały kadr. Gdzie będziesz robić te portrety, że tak ważne jest światło? Poważnie piszę, przemyśl 50mm f/1.8G lub - jak masz potrzebę wydania więcej PLN - 85mm f/1.8G.
Aha. No światło jest ważne. A obiektyw już kupiłam, więc dlatego się pytam o to odwzorowywanie czy się bardzo rozczaruję (bo na stronce pisało, że ma tryb macro, a jednak piszą ludze, że nie), ale sądząc po tamtym zdjęciu raczej nie.
Aha. No światło jest ważne. A obiektyw już kupiłam, więc dlatego się pytam o to odwzorowywanie czy się bardzo rozczaruję (bo na stronce pisało, że ma tryb macro, a jednak piszą ludze, że nie), ale sądząc po tamtym zdjęciu raczej nie.
Nie wiem na jakiej stronce tak było napisane, ale to nie jest obiektyw macro, nawet pseudo macro.
Posiadam w.w model i takiego zdjęcia latawców nie da się zrobić bez bardzo mocnego przycięcia kadru.
Co więcej zakładając że "latawiec" jest duży i ma ze 3 cm szerokości to trzeba mieć odwzorowanie 1:2 (około i na oko oczywiście) na FX żeby takie zdjęcie bez przycinania wykonać (jesli się mylę, poprawcie).
Więc to może być równie dobrze 50/2.8 macro....
Edit: półśrodkiem i do portretów i do kwiatków może być tamron 90/2.8.
Ale ja już kupiłam sigmę, więc nowe obiektywy odpadają, a chcę robić PRZEDE WSZYSTKIM portrety, no zdjęcia kwiatów czasem.
Nie wiem na jakiej stronce tak było napisane, ale to nie jest obiektyw macro, nawet pseudo macro.
No to nie wiem ;/ Bo nie jedynie na tamtej stronce, poza tym do różnym mocowań tak samo pisało, więc tyle błędów by było jeszcze takich znaczących?
cz4rnuch
05-09-2013, 15:16
Próżny trud. Z pięć osób już Ci pisało, że to nie jest obiektyw do makro, dałem Ci link do strony producenta gdzie możesz sobie sprawdzić skalę odwzorowania, większość osób odradzało Ci ten zakup, ja np z tego właśnie względu, że stałki ze światłem 1.4 to szkła bezkompromisowe. Jeśli się wie jak i do czego je wykorzystać to świetnie, ale niestety nie są to obiektywy uniwersalne. Sam w doborze sprzętu kieruję się podobną zasadą, nie zarabiam na zdjęciach więc szukam bardziej uniwersalnych rozwiązań a przy tym godzę się na to że niesie to za sobą konieczność pójścia na kompromis. Dlatego poleciłem Ci inny obiektyw, dobry i do portretu i do makro. Na koniec już mnie zabiłaś, poprosiłaś o rady i wszystkie je zignorowałaś oznajmiając że obiektyw już kupiłaś. Teraz pewnie liczysz na to, że ktoś się jednak doszuka magicznego przełącznika makro, albo poda Ci ja sobie taki zrobić w domowym zaciszu nie tracąc przy tym gwarancji. Daj już lepiej sobie spokój z tymi dopytywaniami, ciesz się nowym obiektywem i koniecznie zainwestuj w wiedzę, bo chłopaki ze sklepu strasznie Ci w głowie namieszali.
Skoro już kupiłaś... to po co tyle tematów? Sama zobaczysz czy skala odwzorowania Ci odpowiada przy zdjęciach kwiatów. W portrecie raczej będziesz zadowolona.
Próżny trud. Z pięć osób już Ci pisało, że to nie jest obiektyw do makro, dałem Ci link do strony producenta gdzie możesz sobie sprawdzić skalę odwzorowania, większość osób odradzało Ci ten zakup, ja np z tego właśnie względu, że stałki ze światłem 1.4 to szkła bezkompromisowe. Jeśli się wie jak i do czego je wykorzystać to świetnie, ale niestety nie są to obiektywy uniwersalne. Sam w doborze sprzętu kieruję się podobną zasadą, nie zarabiam na zdjęciach więc szukam bardziej uniwersalnych rozwiązań a przy tym godzę się na to że niesie to za sobą konieczność pójścia na kompromis. Dlatego poleciłem Ci inny obiektyw, dobry i do portretu i do makro. Na koniec już mnie zabiłaś, poprosiłaś o rady i wszystkie je zignorowałaś oznajmiając że obiektyw już kupiłaś. Teraz pewnie liczysz na to, że ktoś się jednak doszuka magicznego przełącznika makro, albo poda Ci ja sobie taki zrobić w domowym zaciszu nie tracąc przy tym gwarancji. Daj już lepiej sobie spokój z tymi dopytywaniami, ciesz się nowym obiektywem i koniecznie zainwestuj w wiedzę, bo chłopaki ze sklepu strasznie Ci w głowie namieszali.
Tak, sprawdzałam na tamtej stronie, ale tu pisze inaczej, tam inaczej. Ja nie pisałam, że szukam obiektywu TYPOWO i do makro i do portretu po równo. Może i taki obiektyw byłby lepszy od tego co ja kupiłam ( dlatego zastanawiam się teraz, jak już tak piszesz, czy dobrze zrobiłam ). Ale ja wg. nie pisałam, że szukam obiektywu, tylko jaką ma tą skalę. A jeśli chodzi o to makro, to to jest zdjęcie makro: http://forum.cdrinfo.pl/attachments/f43/47966d1210797739-zdjecia-makro-dscn0086.jpg a podobne wysyłałam niedawno, tylko zrobione sigmą, ale z cropem to było czy jakoś tak, a było ostre i wg. więc jak każde zdjęcie da się tak zrobić to dobrze, bo o coś takiego mi właśnie chodziło. A ja aż takich zdjęć nie chcę robić (przynajmniej teraz to mnie takie fotografowanie nie interesuje): http://www.tapeta-makro-pajak.na-telefon.org/tapety/makro-pajak.jpeg bo to to już wg. inna bajka.
Skoro już kupiłaś... to po co tyle tematów? Sama zobaczysz czy skala odwzorowania Ci odpowiada przy zdjęciach kwiatów. W portrecie raczej będziesz zadowolona.
I właśnie o to mi chodziło. Ale potem nie będzie można oddać.
cz4rnuch
05-09-2013, 15:42
Tak, sprawdzałam na tamtej stronie, ale tu pisze inaczej, tam inaczej... I jak myślisz, kto ma rację? Producent na oficjalnej stronie czy Pan Mietek któremu zapłacili ryczałtem(z góry uprzedzam że się nie znam na umowach pracowych) za wklepanie do bazy sklepu 1500 pozycji w 2 dni.
P.s To zdjęcie, które ostatnio podlinkowałaś(z kolejnym dmuchawcem :)) bez problemu da się zrobić kitem który już masz.
I jak myślisz, kto ma rację? Producent na oficjalnej stronie czy Pan Mietek któremu zapłacili ryczałtem(z góry uprzedzam że się nie znam na umowach pracowych) za wklepanie do bazy sklepu 1500 pozycji w 2 dni.
P.s To zdjęcie, które ostatnio podlinkowałaś(z kolejnym dmuchawcem :)) bez problemu da się zrobić kitem który już masz.
To w takim razie po co makro? Nie no ja już nic nie rozumiem, czyli takie zdjęcia da się takimi obiektywami zrobić? Jak ja takie właśnie zdjęcia chcę,(a nie takie np.:https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR5vc4cdAXTZLnxFjXA9iJeNlnee-tsfikUAEOIXu8HvZ1KC9O2 ) a skoro kitem się wykona( mi się osobiście udało, bo nie ostrzy zbytnio, ale tam na zdjęciu tamtym wcześniejszym był ten crop, czy jakoś tak więc może tak spróbuję) No ale jak kitem, to taką sigmą raczej też a sigma ma lepszy bokeh więc jeszcze lepiej ;)
http://www.tapeta-makro-pajak.na-telefon.org/tapety/makro-pajak.jpeg bo to to już wg. inna bajka.
tak przypadkiem, widziałem chyba bardzo podobne zdjęcie makro na naszym forum (temat Dark'a?)
on na przykład robi zdjęcia odwróconym Takumarem.
Nie ma obiektywów od wszystkiego, a szczególnie jeśli chodzi o makro, tam trzeba specyficznych szkieł które ostrzą z bliska - i wcale nie trzeba mieć f/1.4, w większości przypadków będzie ono raczej przeszkadzało.
No ale jak kitem, to taką sigmą raczej też a sigma ma lepszy bokeh więc jeszcze lepiej ;)
Tak, jakby ten bokeh był najważniejszy w zdjęciach makro.
..(bo na stronce pisało, że ma tryb macro, a jednak piszą ludze, że nie),Czy możesz w takim razie podać linka do strony gdzie tak napisano?
Przy czym Sigma kłamie. Najczęściej podaje się, że macro zaczyna się od skali odwzorowania 1:2. A Sigma pisze macro przy co drugim swoim obiektywie (także zoomach), choć daleko im do szkieł macro.
To w takim razie po co makro? Nie no ja już nic nie rozumiem, czyli takie zdjęcia da się takimi obiektywami zrobić? Przy małych odległościach GO jest bardzo mała. Problem by dało się fotografować z małych odległościach da się rozwiązac na kilka sposobów. Np pierścienie pośrednie (u ciebie - te przenoszące AF-S), soczewki nasadkowe, odwrotne mocowanie obiektywu. Oczywiście także najlepiej - zakup obiektywu macro mającego skalę 1:1.
Moja rada - pierw poczytaj jak się to robi a dopiero potem szukaj rozwiązań sprzetowych. Przy macro potrzebna jest wiedza jak zrobić określone zdjęcie - ta dziedzina foto ma sporo pułapek. Sprzęt to rzecz wtórna.
Co więcej, nabycie dedykowanego obiektywu z odwzorowaniem 1:1 rozwiązuje jeden problem, ale w zamian dorzuca ze trzy nowe.
Co więcej, nabycie dedykowanego obiektywu z odwzorowaniem 1:1 rozwiązuje jeden problem, ale w zamian dorzuca ze trzy nowe.
Jakie problemy?
Jak uzyskać taką ostrość i taki bokeh sigmą jak na tym zdjęciu: http://farm4.static.flickr.com/3650/3413649800_e4892165be_o.jpg ? Głowę i dziób ma bardzo ostry a reszta jest rozmyta.
Robiąc zdjęcie z bliska ma się małą głębię ostrości. To nie jest makro. Zdjęcie robiono obiektywem Canon 50/1.8.
Zainstaluj sobie oprogramowanie do odczytywania Exifów zdjeć, to ci ułatwi analizę (o ile w zdjęciu nadal pozostawią exif).
Do przeglądarki Firefox taki dodatek masz tu: http://christian-eyrich.de/mozilla/fxif/index.html?en do innych przeglądarek sobie wygooglasz. Popularna jest też Opanda www.opanda.com
Robiąc zdjęcie z bliska ma się małą głębię ostrości. To nie jest makro. Zdjęcie robiono obiektywem Canon 50/1.8.
Zainstaluj sobie oprogramowanie do odczytywania Exifów zdjeć, to ci ułatwi analizę (o ile w zdjęciu nadal pozostawią exif).
Do przeglądarki Firefox taki dodatek masz tu: http://christian-eyrich.de/mozilla/fxif/index.html?en do innych przeglądarek sobie wygooglasz. Popularna jest też Opanda www.opanda.com
Dziękuję ;)
Don_Sulco
06-09-2013, 21:24
Mam tę Sigmę już parę lat i fakt daje radę ale w portrecie:) bo do makro to jakoś bez rewelacji się nadaje- lepszy jest T28-75.
A jeśli chciałaś szkło do portretu i makro to trzeba było kupić N105 micro i sprawa załatwiona.
Pozdr.
Mam tę Sigmę już parę lat i fakt daje radę ale w portrecie:) bo do makro to jakoś bez rewelacji się nadaje- lepszy jest T28-75.
A jeśli chciałaś szkło do portretu i makro to trzeba było kupić N105 micro i sprawa załatwiona.
Pozdr.
Dziękuję :)
raczej tamrona 90 2.8
Z tej Sigmy bedziesz naprawde zadowolona, 1.4 daje naprawde fantastyczne mozliwosci w polaczeniuz wyzszym iso przy kiepskim swiete, daje swietną GO i jest bardzo ostra.
105 micro to cholernie wąskie szklo i jak chcialabys zrobic jakies inne zdjecie to okazaloby sie, ze w 90% sytuacji nie masz się juz dokąd cofnąc i masa fajnych kadrow chocby w portrecie Ci ucieka.
50 to mozliwie najlepsze szklo laczace uniwersalnosc, obrazek i jasnosc.
moze i przy macro bedziesz troche zawiedzona, bo nie jest to obiektyw do tego, ale jako pierwszy dobry obiektyw da ci ju sporo dobrej zabawy i fajnych fot.
na obiektyw macro dozbieraj sobie 1000zl i masz juz mega wybór
raczej tamrona 90 2.8
Z tej Sigmy bedziesz naprawde zadowolona, 1.4 daje naprawde fantastyczne mozliwosci w polaczeniuz wyzszym iso przy kiepskim swiete, daje swietną GO i jest bardzo ostra.
105 micro to cholernie wąskie szklo i jak chcialabys zrobic jakies inne zdjecie to okazaloby sie, ze w 90% sytuacji nie masz się juz dokąd cofnąc i masa fajnych kadrow chocby w portrecie Ci ucieka.
50 to mozliwie najlepsze szklo laczace uniwersalnosc, obrazek i jasnosc.
moze i przy macro bedziesz troche zawiedzona, bo nie jest to obiektyw do tego, ale jako pierwszy dobry obiektyw da ci ju sporo dobrej zabawy i fajnych fot.
na obiektyw macro dozbieraj sobie 1000zl i masz juz mega wybór
Jestem zadowolona ;) , w portretach ten obiektyw sprawuję się świetnie. Chciałabym też zrobić takie zdjęcie :
http://img.likely.pl/photo/large/20120829/dziewczyna-czarno-biale-likely-pl-1392b5f7.jpeg http://us.123rf.com/400wm/400/400/photopiano/photopiano1209/photopiano120900107/15427420-czarno-biale-zdjecie-z-atrakcyjnych-kobiet-dotyka-jej-twarzy-portret-brunetka-arabskiej-kobiety-z-do.jpg (twarz jest taka jasna) jak takie zrobić?
Jestem zadowolona ;) , w portretach ten obiektyw sprawuję się świetnie. Chciałabym też zrobić takie zdjęcie :
http://img.likely.pl/photo/large/20120829/dziewczyna-czarno-biale-likely-pl-1392b5f7.jpeg http://us.123rf.com/400wm/400/400/photopiano/photopiano1209/photopiano120900107/15427420-czarno-biale-zdjecie-z-atrakcyjnych-kobiet-dotyka-jej-twarzy-portret-brunetka-arabskiej-kobiety-z-do.jpg (twarz jest taka jasna) jak takie zrobić?
Odpowiedz jest banalnie prosta.
Poczytać o fotografi zanim się zacznie robić zdjęcia.
Zakupić klamoty.
Praktyka.
astramus
07-09-2013, 18:47
Dokładnie, czytać, wykonywać zdjęcia, uczyć się na błędach i wyciągać wnioski. Rozumiem, że chcesz robić takie i inne zdjęcia ale wiesz dobrze, że większość zdjęć zamieszczanych w internecie jest już po mniejszej lub większej obróbce w procesie postprodukcji. Same szkło jest jak najbardziej ważne, ale niektórych efektów nie da się wykonać aparatem. Taka smutna prawda. Moim zdaniem 50/1.4 lub 85/1.8 będzie bardzo dobrym wyborem aby uzyskać płytką GO.
M.
Pierścienie redukcyjne. Ma ktoś? Na czym to polega? Jaki efekt można uzyskać?
Pierścienie redukcyjne. Ma ktoś? Na czym to polega? Jaki efekt można uzyskać?
A na czym polega opcja "szukaj" ?
To pytanie zadaj sobie na początek...
A na czym polega opcja "szukaj" ?
To pytanie zadaj sobie na początek...
yyy, pomyliło mi się. Chodziło mi o pierścienie pośrednie. Tak szukałam, podobno dają dobrą jakość, ale nie wiem o co chodzi z tym, że np. jest 13mm, 21mm i 31mm. Im mniejsza liczba tym większe powiększenie? Używać ich z obiektywem stałoogniskowym czy zmiennoogniskowym? Kupić z przeniesieniem automatyki czy bez?
yyy, pomyliło mi się. Chodziło mi o pierścienie pośrednie. Tak szukałam, podobno dają dobrą jakość, ale nie wiem o co chodzi z tym, że np. jest 13mm, 21mm i 31mm. Im mniejsza liczba tym większe powiększenie? Używać ich z obiektywem stałoogniskowym czy zmiennoogniskowym? Kupić z przeniesieniem automatyki czy bez?
Pierwszy raz tego typu post wystawiam :/ Poczytaj, sprawdź oferty, ceny... Temat był już wałkowany wielokrotnie i wykładanie go za każdym razem komuś kto jest nowy zwyczajnie zaśmieca forum.
Cześć,
przepraszam, że odgrzebuję temat, ale skoro w tytule ma obiektyw, którym jestem zainteresowany, to nie będę zakładał nowego.
Pytanie - dla Was zapewne proste, dla mnie nie do końca, bo jestem słaby w te klocki - czy po zapięciu tego obiektywu (Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM) w Nikona D60 będę miał w pełni funkcjonalny autofocus? Body nie ma wbudowanego silnika focusa, HSM w nazwie obiektywu sugeruje mi, że obiektyw go ma, ale wolę się upewnić - czy ktoś to sprawdził?
Z góry dzięki za odzew!
knopers1
10-04-2014, 16:52
szklo ma silnik HSM, bedzie dzialac...