PDA

Zobacz pełną wersję : Przysięga ślubna z innej perspektywy

mplutek
01-09-2013, 22:59
Mi to zdjęcie się bardzo podoba. A Wam?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://patrycjairobert.sfotografowani.pl/images/Exclusive_86_.jpg)

aikidudi
01-09-2013, 23:04
mozesz wytłumaczyć co ci się podoba?

mplutek
01-09-2013, 23:06
Nie powinno się odpowiadać pytaniem na pytanie :)

Robson_87
01-09-2013, 23:26
Pozwól że odpowiem śpiewająco.
Nic cieeekkkawegooo.
Najważniejszych osób tych które składają sobie przysięgę nie widać, a to jest chyba tematem zdjęcia.

TheKilla
01-09-2013, 23:28
Połączenie głów Młodej i Świadkowe wyszło co najmniej dziwnie :P

mplutek
01-09-2013, 23:33
Najważniejszych osób tych które składają sobie przysięgę nie widać, a to jest chyba tematem zdjęcia.

Chyba oglądamy inne zdjęcie.

aikidudi
01-09-2013, 23:33
Nie powinno się odpowiadać pytaniem na pytanie :)

gdzie tak pisze? :)

tak na serio, to chciałbym poznać twoją interpretacje co w tym zdjęciu ci się tak podoba, bo jak dla mnie to jest kosz.

mplutek
01-09-2013, 23:34
Połączenie głów Młodej i Świadkowe wyszło co najmniej dziwnie :P

Mi akurat to się podoba ale byłem ciekaw opinii innych.

tak na serio, to chciałbym poznać twoją interpretacje co w tym zdjęciu ci się tak podoba, bo jak dla mnie to jest kosz.

Nie mam pojęcia co w tym zdjęciu mi się podoba ale uważam to zdjęcia za ciekawe. A kosz to chyba lekka przesada (albo ja już mam wypaczony gust od tych ślubniaków).

FHR
01-09-2013, 23:54
Nic ciekawego, usunąłbym już w aparacie.

josephebeloki
02-09-2013, 00:17
kiepsko... brak głównych aktorów na planie.

mplutek
02-09-2013, 00:28

Ja tam widzę głównych aktorów. Ich buźki są nawet w okolicach mocnych punktów.

Widzę, że zdjęcie się ogólnie nie podoba :( Trochę jestem zdziwiony. Ja swojego stanowiska nie zmieniam :)

aikidudi
02-09-2013, 00:48

Widzę, że zdjęcie się ogólnie nie podoba :( Trochę jestem zdziwiony. Ja swojego stanowiska nie zmieniam :)

no to gratuluje :)

josephebeloki
02-09-2013, 08:06

Byle by się młodym podobało...

button
02-09-2013, 12:06
Podzielam zdanie, że to zdjęcie do wywalenia na etapie przeglądania miniatur, czy to w puszcze czy na kompie.
No chyba, że komuś podobają się twarze młodych wylewające się z głów świadków oraz najostrzejszy na zdjęciu (ale nadal nieostry) kapłan, którego wzrok błądzi gdzieś poza głównym planem.
Dlatego, właśnie nie mam zamiaru zajmować się zawodowo fotografią - nie chciałbym komuś w podobny sposób psuć pamiątek z tak ważnego dnia.

mplutek
02-09-2013, 17:09
Chyba domyślacie się, że to nie jest jedno zdjęcie z przysięgi i że młodzi dostali również inne, "normalne" zdjęcia. To ujęcie wykonane było eksperymentalnie i uważam że świetnie nadaje się jako uzupełnienie całego materiału.

Kwestię ostrości pominę bo teraz o tym nie dyskutujemy.

mariusz2704
02-09-2013, 19:24
Też nie chwytam o co chodzi w tym zdjęciu, ale gdybym twierdził, że mi się podoba to bym napisał dlaczego. Już nie mówię, że w kilku zdaniach, ale jakaś mała drobnostka co takiego fajnego jest w tym zdjęciu.

qualin
02-09-2013, 21:44
To ujęcie wykonane było eksperymentalnie i uważam że świetnie nadaje się jako uzupełnienie całego materiału.

Zrobiles takiego gniota z pelna swiadomoscia? Masakra :/

genghiskhan
02-09-2013, 21:49
Zaintrygowany tytułem wątku postanowiłem wejść.....
Dostało Ci się już po uszach od innych userów, więc powtarzał nie będę.
Może masz jakąś inną klatkę ze ślubu?

mplutek
02-09-2013, 22:01
Zrobiles takiego gniota z pelna swiadomoscia? Masakra :/

Tak, perfidnie i z pełną świadomością.

Tak oglądam to zdjęcie co kilka godzin czytając Wasze komentarze. Myślę sobie - może oni wszyscy mają rację! Jednak nie będę ulegał Waszym opiniom. Dla ta klata jest trochę oderwana od standardów ale jest ok. Mi się podoba. Dziękuję za wasze opinię. Ciężko było je czytać ale przynajmniej wiem, że byliście szczerzy.

Proszę oto inne klatki z tej ceremonii.

źródło (http://patrycjairobert.sfotografowani.pl/images/Exclusive_85_.jpg)

źródło (http://patrycjairobert.sfotografowani.pl/images/Exclusive_82_.jpg)

źródło (http://patrycjairobert.sfotografowani.pl/images/Exclusive_91_.jpg)

KamilM
02-09-2013, 22:50
Dużo lepsze. W/g mnie, eksperymenty czasami lepiej zachować dla siebie :).

mplutek
02-09-2013, 23:19

Tak na tych zdjęciach są widoczni młodzi i wszystko jest ogólnie jak należy. Szkoda tylko, że takich podobnych zdjęć, tylko na tym forum są dwa miliony.

Trzeba "eksperymentować na ludziach" to pobudza kreatywność i rozwija horyzonty.

rul3z
03-09-2013, 09:46

Nie przesadzaj kolego. Gdyby tak wszyscy myśleli, to niejedno świetne zdjęcie byłoby wymazane jeszcze w puszce.
Odnośnie zdjęcia, domyślam się co miał autor na myśli, ale nie wydaje mi się by ten kierunek był słuszny. Wyszło dość karykaturalnie z tymi głowami, choć zamysł ciekawy. Czasami mam wrażenie, że dla szanownych kolegów z forum wszystko jest białe lub czarne... ;)
Eksperymentuj dalej kolego i nie demotywuj się małym spektrum tolerancji u innych, powodzenia!

mplutek
03-09-2013, 22:23
rul3z mówi jak jest!

Ps: o demotywacji nie ma mowy!

BolzZ
05-09-2013, 13:44
Mi w pierwszym zdjęciu ciekawym wydało się, że zarówno ksiądz jak i młodzi miny mają jak na pogrzebie a nie ślubie. Ale na kolejnych w tej kwestii nic się nie zmieniło, ponadto kadry nadal przypadkowe i zaśmiecone.

mplutek
05-09-2013, 14:56
...kadry nadal przypadkowe i zaśmiecone.

Co masz na myśli? Napisz coś więcej.

josephebeloki
05-09-2013, 15:57
Tak na tych zdjęciach są widoczni młodzi i wszystko jest ogólnie jak należy. Szkoda tylko, że takich podobnych zdjęć, tylko na tym forum są dwa miliony.

Trzeba "eksperymentować na ludziach" to pobudza kreatywność i rozwija horyzonty.

No ja też raz kupiłem Tyskiego zamiast Żywca którego lubię. No butelka podobna, w kuflu kolor identyczny , gołym okiem nie do rozróżnienia , jest setki piw które wyglądają tak samo => tyle, że smak nie ten co trzeba...

Czasem poprawny kadr kompozycyjnie jest do niczego => a zacznijmy od tego, że te kadry są technicznie słabe... a wystarczyłoby troszkę tu obciąć, tam obciąć... no ale tak jak mówisz =>"to pobudza kreatywność i rozwija horyzonty"

Zatem pobudź w sobie te elementy (kreatywność i horyzonyt) i obrób te fotki tak jak trzeba i będzie okej... bo da się z nich zrobić w miarę normalne zdjęcia.

No ale błagam Cię, nie rzucaj nam tutaj wszystkiego i nie karz nam w głowie kadrować/cropować no i może jeszcze przepały usuwać :) => my chcemy mieć efekt finalny, po użyciu Twojej KREATYWNOŚCI i ROZWOJU HORYZONTÓW !!!

Ale duży plus , że się odważyłeś => od czegoś trzeba zacząć !!! Brawo.

mplutek
06-09-2013, 13:06
No ja też raz kupiłem Tyskiego zamiast Żywca którego lubię. No butelka podobna, w kuflu kolor identyczny , gołym okiem nie do rozróżnienia , jest setki piw które wyglądają tak samo => tyle, że smak nie ten co trzeba...

Czasem poprawny kadr kompozycyjnie jest do niczego => a zacznijmy od tego, że te kadry są technicznie słabe... a wystarczyłoby troszkę tu obciąć, tam obciąć... no ale tak jak mówisz =>"to pobudza kreatywność i rozwija horyzonty"

Zatem pobudź w sobie te elementy (kreatywność i horyzonyt) i obrób te fotki tak jak trzeba i będzie okej... bo da się z nich zrobić w miarę normalne zdjęcia.

No ale błagam Cię, nie rzucaj nam tutaj wszystkiego i nie karz nam w głowie kadrować/cropować no i może jeszcze przepały usuwać :) => my chcemy mieć efekt finalny, po użyciu Twojej KREATYWNOŚCI i ROZWOJU HORYZONTÓW !!!

Ale duży plus , że się odważyłeś => od czegoś trzeba zacząć !!! Brawo.

Dzięki za wpis. Co do kadrowania to jestem z tym ostrożny, gdyż sprzęt jest jaki jest i czasem szum nie pozwala szaleć. Szkoda, że tyle energii poświęciłeś na wykład o piwach zamiast napisać coś konkretnego.

PS: nie rzucam tu wszystkiego i nic nie karzę. Zdjęcia zamieściłem na prośbę genghiskhana. Gdzie widzisz przepały?

doomin
06-09-2013, 18:23
A mnie się zdjęcie podoba, w końcu pokazane inaczej, a nie jak na setkach zdjęć ze ślubu. Jest grupa fotografów ślubnych dla których takie ujęcia to normalka , na tym forum to jeszcze dziwi.

mplutek
06-09-2013, 19:35
A mnie się zdjęcie podoba, w końcu pokazane inaczej, a nie jak na setkach zdjęć ze ślubu. Jest grupa fotografów ślubnych dla których takie ujęcia to normalka , na tym forum to jeszcze dziwi.

Bardzo się cieszę, że podoba Ci się zdjęcie (już traciłem nadzieję). Też zauważyłem, że zdjęcia w których temat główny jest na dalszym planie coraz częściej można zobaczyć w portfoliach fotografów. Moim zdaniem, takie kadry świetnie uzupełniają reportaż.

pawulon
06-09-2013, 20:37
Widzę że nikt nie zakapował o co chodzi w tym pierwszym zdjęciu... Ja myślę, chodzi o to że na zdjęciu wygląda jakby to ksiądż składał przysięgę.

Andrzej1974
08-09-2013, 07:49

Dla mnie głównym bohaterem 1. zdjęcia zdjęcia jest... "wielki" ksiądz. Hm.. czy taki był zamysł autora?

mplutek
08-09-2013, 20:03
Widzę że nikt nie zakapował o co chodzi w tym pierwszym zdjęciu... Ja myślę, chodzi o to że na zdjęciu wygląda jakby to ksiądż składał przysięgę.

Nie chodzi o to. Ksiądz mówi swoje i tyle.

Dla mnie głównym bohaterem 1. zdjęcia zdjęcia jest... "wielki" ksiądz. Hm.. czy taki był zamysł autora?

Zamysłem autora było pokazanie przysięgi ślubnej w trochę inny sposób. Głównymi bohaterami są państwo młodzi i ksiądz. W pozostałych rolach udział wzięli Pan i Pani świadkowa.

josephebeloki
08-09-2013, 21:57
...szkoda, że tyle energii poświęciłeś na wykład o piwach zamiast napisać coś konkretnego...

... jak TY nie rozróżniasz przenośni/przekazu od zwykłego zdania... myśl !!!

Pokaż nam jakieś inne śluby które robiłeś. Chciałbym zobaczyć Twoje klasyczne ślubne ujęcia, jak sobie radzisz w tych podstawowych kadrach, które każda para chce mieć... ,a nie szukanie wymowy fotki i zabawa w fotografię artystyczną. Zatem pokaż nam coś dobrego twoim zdaniem co masz, ale z tych podstawowych klasycznych kadrów.

Pytanie: Czy stojąc przed młodymi/księdzem, specjalnie celowałeś w taką kompozycję czy dopiero przy oglądaniu zdjęć zobaczyłeś co zrobiłeś, bo nie wiedziałeś nawet, że takie zdjęcie posiadasz :)?

I jeszcze jedna rzecz, jak wydrukujesz młodym tą fotkę, bądź pokażesz na ekranie, to zapytaj ich , jak im się podoba te zdjęcie? Czy się sobie podobają na tym zdjęciu... od tak po prostu... to będzie dla Ciebie najlepsza ocena.

Pozdrawiam.

docxxx
08-09-2013, 22:31
Kolejny wątek z gatunku: zdjęcie do dupy, ale autor się kłóci, że przemawia przez nie artyzm i siły witalne. Ten kadr z początku to jakieś nieporozumienie i pogódź się z tym. Po prostu beznadziejny. Od razu pocieszę Cię, że nie pierwsze takie zdjęcie i nie ostatnie. Nam też się zdarza popełniać gnioty, ale nie bronimy ich jak Częstochowy. Ot, ksiądz z rozdziawioną gębą, mikrofon z głowy, bezsensowne rozmycie i potylice ludzi. Co jest w nim ciekawego? NIC i już. Przeżyjesz tę krytykę.
Jak chcesz, to możemy wstawić Ci tu jeszcze gorsze zdjęcia i poprawimy Ci humor. Ewentualnie proponuję to: http://www.sadanduseless.com/2011/02/awfully-photoshopped-russian-wedding-pictures/

mplutek
08-09-2013, 22:46
... jak TY nie rozróżniasz przenośni/przekazu od zwykłego zdania... myśl !!!

Pokaż nam jakieś inne śluby które robiłeś. Chciałbym zobaczyć Twoje klasyczne ślubne ujęcia, jak sobie radzisz w tych podstawowych kadrach, które każda para chce mieć... ,a nie szukanie wymowy fotki i zabawa w fotografię artystyczną. Zatem pokaż nam coś dobrego twoim zdaniem co masz, ale z tych podstawowych klasycznych kadrów.

Pytanie: Czy stojąc przed młodymi/księdzem, specjalnie celowałeś w taką kompozycję czy dopiero przy oglądaniu zdjęć zobaczyłeś co zrobiłeś, bo nie wiedziałeś nawet, że takie zdjęcie posiadasz :)?

I jeszcze jedna rzecz, jak wydrukujesz młodym tą fotkę, bądź pokażesz na ekranie, to zapytaj ich , jak im się podoba te zdjęcie? Czy się sobie podobają na tym zdjęciu... od tak po prostu... to będzie dla Ciebie najlepsza ocena.

Pozdrawiam.

josephebeloki ja Twoją przenośnie doskonale zrozumiałem, obawiam się że to ty nie zrozumiałeś mnie.

Zadałeś mi pytanie ale już nie wiem czy to żart czy pytasz serio? Zdjęcie wykonałem przechodząc z jednej na drugą stronę kościoła podczas przysięgi. Byłem świadomy tego, że będąc na środku kościoła, spoglądając przez plecy świadków zobaczę parę młodą i księdza, którzy w danej chwili załatwiali jakieś sprawy.

Czy to w ogóle jest teraz istotne? Ja tylko zapytałem czy to zdjęcie podoba się innym na forum. Oczekiwałem odpowiedzi tak bo... lub nie bo... Po co tyle zamieszania wprowadzać? Bardzo mi się to nie podoba Panie kolego. Pozdrawiam.

Kolejny wątek z gatunku: zdjęcie do dupy, ale autor się kłóci, że przemawia przez nie artyzm i siły witalne. Ten kadr z początku to jakieś nieporozumienie i pogódź się z tym. Po prostu beznadziejny. Od razu pocieszę Cię, że nie pierwsze takie zdjęcie i nie ostatnie. Nam też się zdarza popełniać gnioty, ale nie bronimy ich jak Częstochowy. Ot, ksiądz z rozdziawioną gębą, mikrofon z głowy, bezsensowne rozmycie i potylice ludzi. Co jest w nim ciekawego? NIC i już. Przeżyjesz tę krytykę.
Jak chcesz, to możemy wstawić Ci tu jeszcze gorsze zdjęcia i poprawimy Ci humor. Ewentualnie proponuję to: http://www.sadanduseless.com/2011/02/awfully-photoshopped-russian-wedding-pictures/

Przynajmniej napisałeś konkretnie dlaczego Ci się nie podoba - szacunek. Uważam, że Twoja ocena jest bardzo surowa no ale trudno sam tego chciałem. W zasadzie chyba wszystko już zostało powiedziane (skrytykowane) o tym zdjęciu więc co kończymy temat?

Ps: dziękuję za link. Teraz będę miał koszmary w nocy ;)

SligoDarek
10-09-2013, 21:06
Jakby mlodzi byli oddani ostro (w miare) to by bylo ok. ale tu widac
, ze jest nie trafione i dla tego mi sie nie podoba. kadr bylby nawet ok.
Kiedy ksieza sie zreflektuja , zeby zaczac uzywac mikrofonikow przypietych do sutanny:)? A nie z estradowka podjezdza pod nos:)

mplutek
10-09-2013, 21:32
Jakby mlodzi byli oddani ostro (w miare) to by bylo ok. ale tu widac
, ze jest nie trafione i dla tego mi sie nie podoba. kadr bylby nawet ok.
Kiedy ksieza sie zreflektuja , zeby zaczac uzywac mikrofonikow przypietych do sutanny:)? A nie z estradowka podjezdza pod nos:)

Wiem, że to nie ładnie zrzucać winę na sprzęt ale ten którym obecnie dysponuje bardzo lubi robić niespodzianki z ostrością. Mimo wszystko cieszę się, że jednak widzisz w tym zdjęciu "coś tam fajnego". Pozdrawiam

sezon
13-09-2013, 07:53
Jak najbardziej na tak jeśli chodzi o eksperymenty. Ale to zdjęcie zaliczyłbym do mniej udanych z racji tego, że jak byśmy nie spojrzeli to uwagę przyciąga twarz księdza który wygląda na trochę zagubionego/z innej bajki. Gdyby chociaż jakiś uśmiech, gdyby wzrok młodych spotkał się ze wzrokiem kapłana. Wtedy według mnie mogłoby być lepiej. Jednak w tym konkretnym przypadku zapomniałbym o tym zdjęciu i starał się iść dalej :)

Benny_Bennasi
15-09-2013, 00:57
Ale co to zdjęcie ma przedstawiać? znudzonego księdza? Koniecznie ujęcie "przez coś" ?? jak inni kasacja już w aparacie...

charlie_kr
15-09-2013, 12:42
No nic ciekwego. Nie widać młodych jak mówią przysięgę, ksiądz brzydki, kadr średni a obróbka fatalna.

dalu
15-09-2013, 21:05
nie wypowiadam sie o obrobce, ale kadr dla mnie fatalny, wszystko pozaslaniane glowami ;-)

mastervit
15-09-2013, 22:03
No nic ciekwego. Nie widać młodych jak mówią przysięgę, ksiądz brzydki, kadr średni a obróbka fatalna.

... i w tym jest cały artyzm tego zdjęcia. Jestem jak najbardziej na "Tak"

SligoDarek
16-09-2013, 01:14
Jakby za artyzm uznawac takie zdjecia to 99% spoleczenstawa utrzymywaloby sie z tegoze. A tak nie jest.

Andrzej1974
22-09-2013, 10:20
... i w tym jest cały artyzm tego zdjęcia. Jestem jak najbardziej na "Tak"

Hmm... artyzm powiadasz... A w którym miejscu tego zdjęcia go dostrzegasz?

[...] Ewentualnie proponuję to: http://www.sadanduseless.com/2011/02/awfully-photoshopped-russian-wedding-pictures/

Dzięki za linka :-)

mastervit
22-09-2013, 22:15
Hmm... artyzm powiadasz... A w którym miejscu tego zdjęcia go dostrzegasz?

Według mnie, autor zdjęcia opanował maestrię oddawania ludzkich uczuć. Na zdjęciu jest ukazany główny bohater (nie para młoda) - zmęczony, a może znużony kapłan. Również sama technika stworzenia tego zdjęcia podkreśla jego samopoczucie w tej właśnie chwili: obraz jest lekko niewyraźny, w szarej tonacji. Myślę, że fotograf doskonale osiągnął zamierzony cel.

tcywek
12-10-2013, 18:28
Albo z nas żartujesz albo masz dobrego dilera ;)