Zobacz pełną wersję : Nikon DX - który obiektyw 50 mm wybrać?
Witam. Chciałabym się zapytać, który obiektyw będzie najlepszy do Nikona D90, myślę nad tymi:
-Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G
-Nikkor AF 50mm f/1.4 D
-Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM
Wiem, że było już dużo wątków o tym, czytałam je, ale jedni piszą, że sigma lepsza, a inni, że nikkor więc już nie wiem. Który lepiej będzie współgrał z D90? Który ma lepszy bokeh? Może macie jakieś zdjęcia wykonane nimi?
Witam. Chciałabym się zapytać, który obiektyw będzie najlepszy do Nikona D90, myślę nad tymi:
-Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G
-Nikkor AF 50mm f/1.4 D
-Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM
Wiem, że było już dużo wątków o tym, czytałam je, ale jedni piszą, że sigma lepsza, a inni, że nikkor więc już nie wiem. Który lepiej będzie współgrał z D90? Który ma lepszy bokeh? Może macie jakieś zdjęcia wykonane nimi?
Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM czy Nikkor AF-S 50mm f/1.4G ? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=84088)
Ile byś wątków nie założyła, to znajdą się zwolennicy obu szkieł.
Jakie masz jeszcze obiektywy? To ma być szkło głównie do portretu?
Mam jeszcze kit 18-55 i nikkor 55-300. Nie, nie tylko do portretu.
Skoro masz kit 18-55 to ustaw go na 50mm i sprawdź czy to nie będzie za wąsko na DX. Rozważ jeszcze 35mm f/1.8G, a zamiast 50 f/1.4G pomyśl nad 50 f/1.8G - jest tańsza i ma szybszy AF.
Ale ja bym wolała jakąś 50, którąś z tamtych, co podałam. I z f/1.4. Tak, wiem, że tamte są tańsze, ale niekoniecznie lepsze.
Posłuchaj jak ci inni mówią - po co masz wydawać więcej kasy na szkło jak możesz mieć taniej i lepiej. 50 1.4 nie wykorzystasz w pełni na DX i tak przy portrecie będziesz przymykać przesłonę między 2,0-2,8.
Najlepiej przestrzel oba obiektywy i wybierz ten który Tobie bardziej pasuje. W D90 nie masz mikroregulacji, więc i tak powinnaś sprawdzić jak się zachowuje AF.
astramus
01-09-2013, 18:09
Z doświadczenia powiem Tobie, że bokeh bardziej mi się podobał w sigmie - to raczej zasługa listków przysłony. Sigma jest szybsza od AF-S ale większa od Nikkora, a co za tym idzie prawie dwa razy cięższa. Jednak z sigmą bym uważał, potrafi mieć niezłe FF/BF.
M.
Posłuchaj jak ci inni mówią - po co masz wydawać więcej kasy na szkło jak możesz mieć taniej i lepiej. 50 1.4 nie wykorzystasz w pełni na DX i tak przy portrecie będziesz przymykać przesłonę między 2,0-2,8.
No właśnie nie wiem czy tak lepiej, czytałam różne opinie, i lepsza podobno 1.4. Czemu nie wykorzystam?
Chyba się zdecyduję na sigmę jednak, a wie ktoś może o jaki filtr chodzi? Czytałam gdzieś kiedyś, że można taki wynegocjować przy zakupie. Po co on jest?
Czy kupując tą sigme 50 mm do d 7100 , robiąc zdięcia będą one takie jak ja je widze w wizjerze czy mniejsze,okrojone ???
Chodzi o ten przelicznik i kąt widzenia.
To co widzisz, to będzie.
To co widzisz, to będzie.
Tzw WYSIWYG ;) Do tego D7100 ma wizjer o prawie 100% pokryciu kadru.
[QUOTE=TOP67;3236004]To co widzisz, to będzie.[/Q
czy to szkło na dx ma tylko przeznaczenie portretowe? Nadaje się do reporterki , sale weselną ,kosciół?
Jeśli masz odpowiedni dystans, to tak. Ale raczej stosuje się dużo szersze obiektywy.
Jeśli masz D7100 z jakimś obiektywem, to ustaw 50 mm i popatrz.
Jeśli masz odpowiedni dystans, to tak. Ale raczej stosuje się dużo szersze obiektywy.
Jeśli masz D7100 z jakimś obiektywem, to ustaw 50 mm i popatrz.
szersze on ma 77 mm.
nie chodzi o średnicę filtra.
nie chodzi o średnicę filtra.
ok kupuje 35 mm.
35mm też na weselu będzie wąskie.
18-35/1.8 tutaj myślę byłoby najciekawsze na d7100 ;)
35mm też na weselu będzie wąskie.
18-35/1.8 tutaj myślę byłoby najciekawsze na d7100 ;)
Niestety, nowości kosztują (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/7173144) :???:
hostman22
22-10-2013, 18:54
te nowości kosztują mało za 3200 zł masz 18mm, 24mm, 28mm i 35mm wychodzi po 800zł za szkło, to dużo wg Ciebie ?
te nowości kosztują mało za 3200 zł masz 18mm, 24mm, 28mm i 35mm wychodzi po 800zł za szkło, to dużo wg Ciebie ?
Rozumując w ten sposób najtaniej wyszłoby kupić 18-300 :wink:
Odpowiadając na Twoje pytanie - nie uważam, żeby wspomniana cena była szczególnie wysoka za ten obiektyw.
Jednak nie porównywałbymw taki sposób - z czterema stałkami. Zoom to zoom, choćby tak jasny i bardzo dobry. Jedno i drugie ma przecież swoje plusy i minusy.
Na każdy towar - tak obiektyw, jak i cokolwiek innego - znajdzie się grupa klientów, którzy go potrzebują, zapłacą za niego i będą zadowoleni korzystając z niego, czego serdecznie życzę wszystkim użytkownikom nowej Sigmy 18-35mm f/1.8
hostman22
22-10-2013, 22:49
warpman masz rację jak mi zrobią 18-300/1.8 to biorę w ciemno :mrgreen: Fakt jest taki że jest klockowaty (o dziwo bliżej w wymiarach mu do nikkor 24-70 niż do sigmy 24-70 ;) ), inna sprawa że użytkowników pod dx nikt nie uraczył obiektywami stałoogniskowymi, więc wyboru raczej nie ma żadnego..