Zobacz pełną wersję : Matówka do F90x
Witam,
prośba o pomoc. Mam i używam F90x. Z różnych przyczyn zmuszony jestem do używania tylko AF gdyż manualne ostrzenie na tej oryginalnej matówce bez klina i rastra a tylko z potwierdzeniem ostrości w korpusie nie zawsze jest skuteczne w moim wykonaniu. I dlatego prośba do tych, którzy być może wiedzą albo jeszcze lepiej stosowali takie rozwiązanie w praktyce. Chodzi o informację o rodzaju matówki, która będzie z klinem i rastrem i będzie pasowała do F90x ( najlepiej bez przeróbek). Szukałem w sieci ale... niestety nie znalazłem.
Każda pomoc mile widziana..
Oficjalnej (nikonowskiej) matówki z klinem ani rastrem nie ma. Może beattie?
ja ostateczne doostrzanie manualnym obiektywem robię na elektroniczne potwierdzenie
EDIT: http://www.camerascreens.com/35mm-nikon-intenscreens.php?pg=3
Tanio nie będzie
Oficjalnej (nikonowskiej) matówki z klinem ani rastrem nie ma. Może beattie?
ja ostateczne doostrzanie manualnym obiektywem robię na elektroniczne potwierdzenie
EDIT: http://www.camerascreens.com/35mm-nikon-intenscreens.php?pg=3
Tanio nie będzie
Dzięki :). Tej strony nie znałem. Faktycznie drogo. Chyba taniej wyszłoby kupienie aparatu z taką matówką niż ona sama .
Ktoś kiedyś pisał z jakiego body matówka po lekkim przycięciu pasowała do 90x, ale nie mogę tego znaleźć.
Trudno trzeba będzie się bawić w przyszłości z potwierdzeniem elektronicznym.
Napisz do Katz Eye: http://www.katzeyeoptics.com/
Albo masz tu za 135 zielonych http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&Q=&sku=80474&is=REG&A=details
Ktoś kiedyś pisał z jakiego body matówka po lekkim przycięciu pasowała do 90x, ale nie mogę tego znaleźć.
Poczytaj tu: http://www.flickr.com/groups/565478@N23/discuss/72157623256751186/
Dodam dla ułatwienia, mam popsuty F301 (wiele wspólnych części z EM), wizjer ma z super klinem, polecam ...
Odwdzięczę się pytaniem: jak tanio załatwić problem korekty wzroku +1 +1.5 (awaryjnie +2dptr)
Dla mnie brak klina i rastra to zaleta F90, nic mi tego wielkiego telewizora nie zasłania.
Ja nie kombinowałbym z matówką (samodzielna wymiana nie będzie łatwa). Kupiłbym raczej nikona FE2 lub F3 niż matówkę za cenę wyższą niż wartość F90.
Dla mnie brak klina i rastra to zaleta F90, nic mi tego wielkiego telewizora nie zasłania.
Za wiele rzeczy lubię F90X. Tylna ścianka której można zaufać, zatyczka wziernika do zdjęć ze statywu, tu przewyższa modele teoretycznie wyższe. Brakowało mi jakiś czas wężyka, ale już mam (firmy Pixel za 19zł z przesyłką z kraju ryżem płynącego ;) )
AF w tym aparacie się nie nastawia, AF tu zapie....la. Bez pudła ale trzeba poznać specyfikę bo jednopunktowy. Ułamkowe działki migawki (F90X), i jej zakres czasów, wszystkie potrzebne pomiary.
Brakło bym mi MOŻE podnoszenia lustra, MOŻE 100% kadru do slajdów, onanizmem by były maksymalne oczekiwania z manualami (np. że nie widzę przysłony w celowniku albo nie ma matrycowego - podoba mi się słowo telewizor, naprawdę komfortowy), korekta dioptrii nie jest wbudowana, trzeba to znaleźć.
EDIT: nie sprzedaję i nie dlatego chwalę (choć sprzedaję sporo manualnych szkieł), prędzej dokupię kolejny na inny rodzaj filmu.
Ktoś wstawił matówkę z klinem do F90x?
madebyzosiek
15-09-2016, 22:57
Kolega zeberek1 wmontował matówkę z FA do F90x. Mówi, że szczęśliwy jest :)
zeberek1
22-09-2016, 10:40
Jak najbardziej potwierdzam. Dziala super i jest jaśniutko i wyrażniutko!
Tylko skąd wziąć taką matówkę w miarę niedrogo, do tego piłowanie... Trzeba na razie żyć z kropką ;)
Szukaj na ebay lub allegro - może być też matówka K2 od FM2/FE2 - są takie same jak w FA, ewentualnie K3 z FM3a.
zeberek1
24-09-2016, 13:12
Jedna rzecz mnie ciekawi dlaczego tak jest ze gdy zalozylem matowke z FA do F90 to musialem ja odwrócic "do góry nogami" zeby klin pokazywal prawidlowo ostrosc manualnego nikkora ustawionego na nieskonczonosc. Wyglada to tak jakby przy oryginalnej dolna plaszczyzna matowki albo plaszczyzna tworzenia sie obrazu byla jednak minimalnie w innej pozycji njz tej z FA zalozonej prawidlowo czyli klinem do dołu.
Tą swoją matówkę z FA sam dopasowałeś do F90 czy już taką przerobioną dostałeś?
zeberek1
25-09-2016, 10:08
Sam doszlifowalem u znajomego optyka na szlifierce do szkieł okularowych. Trzeba było ściąć po ok 1mm z krótszego boku. Podpowiem tylko ze matówka z F301 tez moze byc warta uwagi.
Remigiusz222
01-10-2016, 16:56
musialem ja odwrócic do góry nogami
zeberek1
01-10-2016, 18:18
Z jakiego aparatu? F301? I pasuje i dziala poprawnie?
Ktoś może wie, czy matówki do F90 i F90x są takie same? Bardzo proszę o pomoc.
zeberek1
08-11-2016, 17:47
Dokładnie takie same bo to sa praktycznie identyczne aparaty. Tylko troche zmieniona elektronika na plus w F90X.
Dzięki, w zasadzie na razie odpuściłem klin, jak duży wizjer to można się obyć, bo potwierdzenie ostrości działa bardo dobrze w takim F90x, czy F601, czego nie można powiedzieć o niskich, cyfrowych modelach(np D3000/D3100).
zeberek1
08-11-2016, 19:36
No w koncu F90X to byla swego czasu semi profi puszka. Ale i tak matowka nie jest moim zdaniem zbyt wybitna do ręcznego ostrzenia. Juz zdecydowanie lepsza wydaje mi sie ta z F501. Ale klin i mikroraster to jednak i tak jest zupelnie inna bajka do manualnych szkieł.
Możesz napisać coś o tym wizjerze - matówce z F501? Dlaczego taka cudowna i czy też taki duży wizjer jak F90x? Matówka od F301 pasuje?
PS: Rozbierałeś F90x, bo pomiędzy szybką wizjera a pryzmatem mam kurz? :(