PDA

Zobacz pełną wersję : XRite ColorChecker - działanie + pytania towarzyszące

yozz84
01-09-2013, 12:11
Zacznę od tego iż jako tako wiem jak używać sam colorchecker, przetestowałem go trochę... jak stworzyć profil poprzez preseta w LR też... (https://www.youtube.com/watch?v=42gmmfHAhck&list=PLEtxQWVgBccEZ5qNmmMaRqb--MOMOM3qO&index=4). Jednak mam kilka pytań które towarzyszą temu narzędziu i chciałbym je lepiej zrozumieć oraz wpływ w zależności od warunków fotografowania...

1. Gdzie są umiejscawiane profile kalibracji które buduje wtyczka w LR? Nie mogę ich znaleźć w standardowym miejscu albo źle szukałem... (Win 8)
2. W przypadku tworzenia profilu, plugin / preset nie prosi mnie o wprowadzenie nazwy jak jest to pokazane na filmiku... co za tym idzie gdy próbuje wykonać drugi profil to pyta czy poprzedni nadpisać :/ Dość często zdarza się też że wtyczka nie może wykryć rogów tablicy i sam muszę kadrować obrazek by "załapał" tablice do budowania profilu poprzez wtyczkę.

i trochę głębsze pytanie...
3. W jaki sposób połączyć profile z plikami DNG, plikami z aparatu RAW, importem i resetowaniem DNG to wartości z przypisanym juz profilem a nie gołym i wyblakłym RAWem itd?

Wyjsciowym stanem do dalszej pracy jest dla mnie plik RAW + plik XMP w którym zaszywam pewne dane które chce aby potem LR je odczytał i przy imporcie zaaplikował (abym pewnej pracy nie musiał wykonywać w LR). Teraz jak z tego stadium przejść do pracy z plikami DNG z nałożonym profilem ?

4. Co robicie z plikami RAW po uzyskaniu plików DNG? kasujecie? zostawiacie? to jakby powielanie informacji... a zakładajac ze np. z D700 plik wazy koło 10MB a z D800 około min. 30MB to po jakiejś imprezie robi nam się niezły podwójny stosik...

5. Zakładajac iż używam jednego profilu nikona w aparacie (zmodyfikowany standard) i mam podobne warunki oświetleniowe np. słoneczny dzień, pochmurny dzień, pomieszczenia bez oświetlenia z dziennym światłem. Czy istnieje sposób by np. zbudowac 2 - 3 profile tak by standardowo można by było ich używać bez tworzenia za kazdym razem nowego profilu w kazdym "nowym" miejscu? czy takie podejscie zda egzamin? czy musze za kazdym razem fotografowac karte kolorów pomimo tego ze fotografuję tym samym aparatem? (wem ze warunki oswietleniowe sie zmieniaja a co za tym idzie BW, ale zakladajac ze przed wykonywaniem zdjęć fotografuje cześć szarą i ustawiam poprawny balans bieli to czy kolory nie powinny byc wszedzie ok? tak jak to widze np. na aparacie?

Z góry dziękuję za wyjaśnienia i wskazówki.

GonzoG
01-09-2013, 13:49
1 - profile są wrzucane do folderów LR i do pliku z listą profili.
2 - nie prosi o nazwę, bo nazwa nadawana jest na podstawie EXIF
3 - nie da się ich połączyć z żadnym RAW, bo z nimi nie łączy się profili. Profile możesz zapisać jedynie w danych obróbki (katalog LR, czy pliki XMP).
4 - a po co robić DNG, jeśli LR czyta oryginalne RAWy ??
5 - CC jest po to aby używać go gdy potrzebny, a nie aby leżał w szafie, to raz. Dwa to to, że sama zmiana temperatury światła wpływa wszystkie kolory. Korekta tego samym balansem bieli nie da tego co użycie wzornika takiego jak CC.

yozz84
01-09-2013, 15:56
1 - folder Color Profiles mam pusty i nie ma w nim profilu, przejrzałem też inne ale nie mogę znaleźć :/
2 - Ale w filmie jest pokazane w 3:02 że otwiera sie okienko z możliwością wpisania nazwy profilu... jak zatem sie to odbywa i co w exifie musi byc uzupełnione (metadata, które pole?) by nazawac budowany profil?
3 - Miałem na mysli inne połączenie... resetując rawa w LR mamy czysty plik z aparatu... resetujac DNG powinienem otrzymac DNG z zerowymi suwakami i profilem z aparatu na podstawie colorcheckera... jak zatem ogarnac workflow importowania by taki efekt uzyskac? moje założenie wysunąłem po obejrzeniu filmiku użytkownika DR500... wspomina on o tym iż nawet po zresetowaniu ustawień ma on plik (w domysle rozumiem ze DNG) z zerowymi suwakami ale poprawnym profilem kolorów... idac dalej ma te same kolory niezaleznie od tego z jakiej puszki były rawy / nefy... wiec jak zabrac sie do tego tematu majac D700 i D800... ? czy mogę prosić o jakąś szerszą wypowiedź i wskazówki? moze być na PW jesli nie chcesz zdradzac szerzej informacji... chociąz uważam ze forum jest od tego by powiekszac swoją wiedze i byc lepszym w tym co sie robi...
4 - to tyczy sie apropo mojej odpowiedzi do tego co napisałem wyzej w pkt 3.
5 - nie zamierzam go trzymac w szafie, ale sa sytuacje powtarzalne jak fotografowanie w słoneczny dzien... stad tez pytanie... szukając głębiej doczytałe msie o tzw. Dual Illuminant profile... czy moze ktoś wytłumaczyć na chłopski rozum o co chodzi i kiedy sie powinno tego uzywać?

GonzoG
02-09-2013, 00:10
1 - nie wiem skąd masz folder "color profiles", bo wszystko jest w:
<program files> /<program files (x86)> \Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5\Resources\CameraProfiles\Camera
albo
<program files> /<program files (x86)> \Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5\Resources\CameraProfiles\Adobe Standard

2 - a co z tego że tak jest w filmie. Zobacz kiedy ten film powstał i na jakiej wersji softu. Stary soft pozwalał tworzyć profile z nazwami tylko z poziomu oprogramowania. Wywołane przez LR nazwę dawało automatycznie.

3. Po resecie i NEF i DNG będą miały identyczny profil. Profil to również jedno z ustawień wywołania (tak jak suwaki) i jest on resetowany zawsze do tego samego, domyślnego ustawienia.
Jak chcesz mieć profil z CC po resecie - kłaniają się podstawy użytkowania LR i domyślne ustawienia dla danego aparatu i/lub ISO (łatwo to znaleźć pod prawym przyciskiem myszy), a to czy ustawienia te uwzględniają ISO czy nie - w ustawieniach programu.

5 - automat przy zdjęciach z oświetleniem o różnych temperaturach - jak działa nie wiem, bo gdy bawiłem się CC, to tego nie używałem
A kiedy to używać - gdy masz 2 źródła oświetlenia na zdjęciu i chcesz aby dla obu było w miarę jednakowo - np. gdy masz lampę błyskową + światło żarowe, czy jarzeniowe.

yozz84
02-09-2013, 10:03
1 - Szukałem w katalogu uzytkownika windows tam gdzie są składowane np. presety... nie sądziłem ze będą wrzucane po za katalog (chociażby z powodu późniejszego szybkiego backupu, teraz to katalog wiecej do kopiowania)
2 - Nie zwróciłem uwagi na date filmu. Dziękuję za uwagę.
3 - Nie korzystałem do tej pory z domyslnych ustawień, uzupełnię wiedzę ;)
5 - Ok

GonzoG
02-09-2013, 10:48
Profile są zawsze z profilami, raczej dziwne byłoby gdyby były w folderze presetów. Szczególnie, że profile są tylko pod dany model aparatu oraz muszą zostać dodane do listy profili. Samo wgranie ich od folderu nic nie daje.

yozz84
02-09-2013, 11:13
Profile są zawsze z profilami, raczej dziwne byłoby gdyby były w folderze presetów. Szczególnie, że profile są tylko pod dany model aparatu oraz muszą zostać dodane do listy profili. Samo wgranie ich od folderu nic nie daje.

Miałem na mysli zestaw folderów i ustawiń tu: C:\Users\[użytkowmik]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\
A nie tu: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom\

Mimo wszystko utworzonego profilu jeszcze nie znalazłem... zrobię to jak bede miał więcej czasu po pracy.

Dziękuję za wskazówki i pomoc...
gdyby chciał ktoś jeszcze inny rozwinąć temat to chętnie podyskutuję...

Jacek_Z
29-06-2015, 15:20
Jak mały fragment zdjęcia może zajmować Colorchecker by oprogramowanie potrafiło jeszcze wygenerować profil?
Musi wzorzec zajmować cały kadr, połowę, ćwierć, czy mniej?

Inaczej - czy da się umieścić Colorcheckera w rogu zdjęcia, zrobić profil, zdjęcie wykadrować i mieć je super oprofilowane?
Mając 36 Mpx mozna przecież sporo kadrować, nawet po usunięciu (wykadrowaniu) będącego w rogu colorcheckera ma się spooooro megapikseli.
No właśnie, tylko czy CC może być na zdjęciu taki malutki?

Bielack
29-06-2015, 22:57
Jak mały fragment zdjęcia może zajmować Colorchecker by oprogramowanie potrafiło jeszcze wygenerować profil?

Jeśli korzystam ze swojego Color Checkera, daję go do potrzymania modelowi; Na zdjęciu pełnej sylwetki z mojego D90 (CC jest wielkości dwóch dłoni) bez problemu generuję profil.

Jacek_Z
29-06-2015, 23:29
Dzięki. Czyli daje sie wygenerować profil, gdy CC zajmuje malutką część kadru. Super :)

Bielack
30-06-2015, 00:24
Gdybym przesadził z tą całą sylwetką, to tutaj działało bez pudła:
1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/xrite7995-1.jpg
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2015/06/x-rite-7995.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/xrite1608-1.jpg
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2015/06/x-rite-1608.jpg)

Carlos_lo
30-06-2015, 08:58
Dzięki. Czyli daje sie wygenerować profil, gdy CC zajmuje malutką część kadru. Super :)

zwroc uwage, zeby CC byl ostry, bo czasem sie gubi w rozpoznaniu markerow i trzeba recznie i ustawiac, i zeby nie byl do gory nogami

Sent from my iPhone using Tapatalk

siedemczwartych
30-06-2015, 11:12
tylko czy tak produkowany profil oddaje prawdę o całościowym oświetleniu? Czy nie ma ryzyka, a właściwie chyba jest, że właśnie fragment z checkerem będzie miał przekłamania np od obiektywu czy od koloru ubrania itp?

Jacek_Z
30-06-2015, 12:08
Przeciez jak ma on dawać prawidłowe profile to właśnie powinien uwzględnić zafarby o których piszesz. Tak myślę.

Carlos_lo
30-06-2015, 12:31
troche jak ze swiatlomierzem, w danym obszarze padania swiatla, jak np pol metra dalej kolor nie pada na Cc i jest inny wynik, za to jako ambient odbite tak

Sent from my iPhone using Tapatalk

siedemczwartych
30-06-2015, 13:05
Przeciez jak ma on dawać prawidłowe profile to właśnie powinien uwzględnić zafarby o których piszesz. Tak myślę.

Oczywiście, że tak Jacku. Mnie chodzi bardziej o przekłamania które mogą powstać kiedy checker znajdzie się w pobliżu np czerwonej sukienki i światło od niej odbite zafałszuje późniejsze tworzenie profilu.

Jacek_Z
30-06-2015, 19:12
OK. Ale CC bedzie przed sukienką i obrocony przodem do aparatu i tyłem do sukienki. Na otwartej przestrzeni (w studiu nie ma problemu - mozna robić jeden profil na całą sesje) nie będzie mogło więc paść na CC światło odbite od sukienki.

GonzoG
01-07-2015, 21:45
wg. instrukcji CCP wzornik powinien zajmować przynajmniej 10% zdjęcia 10Mpix - czyli jakieś 1200pix na dłuższym boku. (chodzi o jedną kartę CCP).

Może zajmować mniej, ale mogą być już problemy z odczytaniem poprawnej wartości koloru (mogą być duże przekłamania przy wyższych ISO).

Maniek_ldz
16-12-2015, 16:22
Doszedł ktoś gdzie Lightroom przechowuje te nowo powstałe profile? Chciałem się kilku nieużywanych pozbyć bo lista mi urosła.

Miałem na mysli zestaw folderów i ustawiń tu: C:\Users\[użytkowmik]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\
A nie tu: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom\

Mimo wszystko utworzonego profilu jeszcze nie znalazłem... zrobię to jak bede miał więcej czasu po pracy.

Dziękuję za wskazówki i pomoc...
gdyby chciał ktoś jeszcze inny rozwinąć temat to chętnie podyskutuję...

JA06
16-12-2015, 20:51
Doszedł ktoś gdzie Lightroom przechowuje te nowo powstałe profile? Chciałem się kilku nieużywanych pozbyć bo lista mi urosła.

C:\Users\ user \AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

Możesz też użyć aplikacji XRite:
DNG ProfileManager