Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 - kilka pytań początkującego
salvamea
31-08-2013, 19:02
Z racji tego że to mój pierwszy post chciałem wszystkich przywitać. Jestem kompletnie początkujący jeśli chodzi o fotografie, aparat kupiłem kilka dni temu, więc proszę o wyrozumiałość :)
Chciałem zapytać o kilka, być może, banalnych spraw (jednak w instrukcji nie znalazłem):
1. Gdy włączam samowyzwalacz i zrobię zdjęcie to mam ponownie ustawione zdjęcie pojedyncze lub seryjne (w zależności co ustawiłem przed samowyzwalaczem). Istnieje jakiś sposób aby samowyzwalacz się nie wyłączał po zrobieniu zdjęcia?
2. Czy jest możliwość widzenia histogramu "na żywo" a nie tylko po zrobieniu zdjęcia?
3. W testach podobno robi na akumulatorze ok 600 zdjęć. Ja wykonałem ok 150 i bateria umarła. Co prawda było dużo grzebania po menu i trochę zdjęć na "live view" itd ale to dość kiepski wynik. Nową baterię powinienem jakoś "specjalnie" naładować czy to oznaka wady? Ładowałem baterię jeden raz, zaraz po zakupie bo szybko się rozładowała jeśli to ma jakieś znaczenie.
4. Jaki w miarę tani a dobry pilot polecacie do tego modelu?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje i raz jeszcze proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam
1. Zawsze wraca - przynajmniej mi ale w innym body.
2. Nie ma takiej możliwości - histogram jest interpretacją zrobionego już zdjęcia.
3. Jak jak chodzę po menu i Lv też robię mało fot. Te 600 to wtedy kiedy nie działa ci VR, AF, nie ma podglądu długiego, łażenia po menu, iso 100 itd. itp. co energię żre
4. Nikonowski możesz kupić jak chcesz systemowo - są też zamienniki za 20 zł.
salvamea
31-08-2013, 21:05
Znajomy ma Canona i jak tam wybierze samowyzwalacz to go ma do momentu aż sam nie zmieni. Szkoda że Nikon samoczynnie go wyłącza. Każdorazowo po zdjęciu trzeba zmieniać. Przyznam że jest to dla mnie niewygodne. Przy użyciu zdalnego pilota też będzie powracał do zdjęcia pojedynczego lub serii co zdjęcie? (jak dla mnie absurd).
Oczywiście dziękuje za odpowiedź i chętnie poczekam na wypowiedzi innych użytkowników odnośnie samowyzwalacza oraz pilota.
zbyszekD7000
31-08-2013, 21:21
nie wiem jak jest w D3200, ale u mnie jak się ustawi samowyzwalacz to dokąd tego kółkiem nie przekręcę w inną pozycję to wszystkie foty robi z samowyzwalaczem, czasem nawet mnie to wkurza jak się zapomnę przełączyć.
Pewnie ci ktoś odpowie co zna lepiej D3200, a póki co poczytaj w instrukcji, (u ciebie pewnie wybór samowyzwalacza jest w menu)
nie wiem jak jest w D3200, ale u mnie jak się ustawi samowyzwalacz to dokąd tego kółkiem nie przekręcę w inną pozycję to wszystkie foty robi z samowyzwalaczem, czasem nawet mnie to wkurza jak się zapomnę przełączyć.
Lub do momentu wyłączenia aparatu, ponowne włączenie aktywuje ostatnio wybrany tryb.
D3200 to najniższa półka Nikona, mogli coś okroić.
salvamea
31-08-2013, 22:40
Dziękuje za wszystkie wypowiedzi. Do głowy by mi nie przyszło przy wyborze aparatu aby sprawdzać czy samowyzwalacz się sam wyłącza po każdym zdjęciu. Strzeliłem sobie w kolano. Odnośnie pracy na zdalnym pilocie występuje ten sam problem?
sebastan
31-08-2013, 23:16
Z pilotem sprawa ma się lepiej, przynajmniej w d5100. Trzyma ustawienie tak długo, aż nie zmienisz.
zbyszekD7000
31-08-2013, 23:20
Sprawdź dokładnie w instrukcji,
coś nikt nie chce ci odpowiedzieć,
u mnie w obu przypadkach dokąd sam nie zmienię w ustawieniach to i pilot i samowyzwalacz działa cały czas dotąd aż znowu nie zmienię, ale to inny model więc u ciebie może być inaczej
salvamea
01-09-2013, 00:35
Mimo że już wcześniej szukałem, jak pisałem w pierwszym poście, sprawdziłem kolejny raz. W instrukcji nie ma nic na ten temat. Można ustawić czas 2s, 5s, 10s i 20s. Poza czasem można wybrać ilość zdjęć które ma aparat zrobić kolejno w trybie samowyzwalacza (1-9). Napisałem maila w tej sprawie do Nikona, może by się zmobilizowali stworzyć aktualizacje oprogramowania. Ja osobiście nie widzę w jakim celu tryb samowyzwalacza się wyłącza po każdej fotografii. Chyba że celem było zmuszenie konsumenta do zakupu pilota...
zbyszekD7000
01-09-2013, 00:44
Może w tym modelu zrobili to na wzór kompakta, tam chyba to podobnie działa
Seria D3xxx to najbardziej okrojone modele Nikona, D3200 to następca D3100 i prawdopodobnie jak w poprzedniku zastosowano słabszy procesor zapożyczony z kompaktów.
Sercem D3100 jest 14-megapikselowy przetwornik CMOS wspierany procesorem obrazu EXPEED C2. To uproszczona wersja procesora stosowana w aparatach kompaktowych, współpracująca z 12-bitowymi konwerterami analogowo-cyfrowymi. Co za tym idzie, zdjęcia w formacie RAW również zapisywane są z dokładnością 12-bitową.
Sadząc po zmianie ISO w D3200 w kroku co 1EV można się domyślić że nie jest to procesor EXPEED 3 taki jaki zastosowano w wyższych modelach, a raczej uproszczona wersja stosowana w kompaktach.
salvamea
01-09-2013, 13:40
Masz rację to są podstawowe modele firmy Nikon. Na początku chciałem zakupić właśnie D3100 jednak ostatecznie mam D3200. Według specyfikacji D3100 ma procesor EXPEED 2, D3200 - EXPEED 3. Tak naprawdę to czym one się różnią? Jestem początkującym użytkownikiem, możesz wytłumaczyć co ma wspólnego procesor do samowyzwalacza?
Pozdrawiam
2. Nie ma takiej możliwości - histogram jest interpretacją zrobionego już zdjęcia.
Bzdura , są aparaty z podglądem histogramu "live"
Masz rację to są podstawowe modele firmy Nikon. Na początku chciałem zakupić właśnie D3100 jednak ostatecznie mam D3200. Według specyfikacji D3100 ma procesor EXPEED 2, D3200 - EXPEED 3. Tak naprawdę to czym one się różnią? Jestem początkującym użytkownikiem, możesz wytłumaczyć co ma wspólnego procesor do samowyzwalacza?
Pozdrawiam
Nie jestem znawcą tych procesorów, producent wprowadzając nowsze procesory na ogół dodaje dodatkowe funkcje, ponadto nowsze matryce z coraz większą liczbą Mpx potrzebują sprawniejszych procesorów do obróbki obrazu.
Niestety, w tym modelu okroili redukcję szumów, d-lighting, (brak stopnia przy włączaniu tych funkcji), bracketing, programy tematyczne, ale dodali tryb podręcznika.
To model dla mało wymagających, niestety.
Bzdura , są aparaty z podglądem histogramu "live"
Nucz się czytać, albo języka. Nikt nie pytał czy są takie aparaty.
Bez sensu te spiny - nie możecie zakończyć na tym, że w D3200 nie ma podglądu?
Bez sensu te spiny - nie możecie zakończyć na tym, że w D3200 nie ma podglądu?
Żaden Nikon nie wyświetla histogramu na żywo, w wizjerze optycznym jest to niemożliwe, w LV taka możliwość istnieje ale Nikon ma takiej funkcji w żadnym modelu.
zbyszekD7000
01-09-2013, 18:23
gościu zadał pytanie i dowie się wszystkiego tylko nie tego o co pytał ;-)
normalka;-)
Nucz się czytać, albo języka. Nikt nie pytał czy są takie aparaty.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania, o kulturze nie wspomnę.
Obiecuję się "Nuczyć"czytać ,albo języka
Żaden Nikon nie wyświetla histogramu na żywo, w wizjerze optycznym jest to niemożliwe, w LV taka możliwość istnieje ale Nikon ma takiej funkcji w żadnym modelu.
Mylisz się w D800 jest podgląd histogramu oczywiście w trybie LV.
Pozdrawiam!
gościu zadał pytanie i dowie się wszystkiego tylko nie tego o co pytał ;-)
normalka;-)
Dokładnie.
salvamea zapytał o kilka rzeczy związanych z aparatem D3200, a dyskusja w tej chwili dotyczy tego kto umie czytać ze zrozumieniem a kto nie, i kto to komu lepiej wytknie.
Ludzie! Ogarnijcie się, bo aż się nie chce wchodzić na to forum i czytać wciąż kto jest od kogo mądrzejszy.
Dokładnie.
salvamea zapytał o kilka rzeczy związanych z aparatem D3200, a dyskusja w tej chwili dotyczy tego kto umie czytać ze zrozumieniem a kto nie, i kto to komu lepiej wytknie.
Ludzie! Ogarnijcie się, bo aż się nie chce wchodzić na to forum i czytać wciąż kto jest od kogo mądrzejszy.
Przecież otrzymał odpowiedź na najważniejsze pytania.
Tanie zamienniki pilota do Nikona mogą działać poprawnie i bardzo długo, ale nie muszą, mnie padł po miesiącu, teraz mam oryginał.
Nowy akumulator powinien uzyskać pełną pojemność po kilku ładowaniach, pierwsze ładowanie o niczym nie świadczy, ilość zdjęć wykonanych na jednym ładowaniu zależy od wielu czynników.
salvamea
03-09-2013, 20:28
Dostałem maila w sprawie mojego zapytania odnośnie samowyzwalacza od Nikona. Jest to celowe założenia aby w amatorskich aparatach, w których samowyzwalacz włącza się w menu a nie pokrętłem, samowyzwalacz automatycznie się wyłączał po każdym użyciu. Także pozostaje zakup pilota lub kabelka. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi w mojej sprawie :)
salvamea
06-09-2013, 08:04
Witajcie, mam kolejne pytanie. Dość sporo przemieszczam się rowerem po nierównych drogach. Czy jak wrzucę aparat do sakwy rowerowej to może coś się stać lustrzance od wibracji?
Pozdrawiam
knopers1
06-09-2013, 08:17
Moim zdaniem nic sie nie stanie. Moja puche ze szklankami woze motorem od kilkunastu miesiecy i wszystko jest o.k.
Robson_zg
06-09-2013, 08:35
Moim zdaniem nic sie nie stanie. Moja puche ze szklankami woze motorem od kilkunastu miesiecy i wszystko jest o.k.
No to już wiem, że nie jeździsz harleyem
salvamea ja też swój aparat zabieram na wycieczki motocyklem i nic się nigdy nie stało złego. Także możesz spokojnie i bez stresu zabierać aparat na rowerek.
salvamea
15-09-2013, 21:07
Kolejne rozterki nowicjusza... :) Wydaję mi się że temat może zostać tu poruszony mimo iż nie dotyczy samego aparatu a statywu. Przewertowałem internet w poszukiwaniu statywu do mojego D3200 i wszędzie trąbią że dobry statyw zaczyna się od 400-500zł. Czy naprawdę statyw za ok 200zł będzie latać na boki i się rozsypie po miesiącu? Jestem zupełnym nowicjuszem i chciałbym jakąś ekonomiczną wersje statywu ale żeby nie zniszczył mi aparatu (np. upadek) ani żeby się nie okazało że w plenerze zdjęcia wyjdą poruszone przez wiatr ;) Poleci ktoś jakiś niedrogi statyw, który najlepiej kupie w sklepie stacjonarnym? ewentualnie zakup przez internet też wchodzi w grę. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
salvamea ja mam Fanciera i kupiłem go w Fotojokerze za 250 zł i dla mnie wystarcza. Nie wiem może inni Tobie zaproponują coś innego
salvamea
15-09-2013, 22:07
Oczywiście dziękuję za propozycje, będę wdzięczny jak jeszcze inni użytkownicy się wypowiedzą w temacie statywu.
Ja szczerze polecam velbon sherpa model 800r, coś koło 250 zł za nowe.
salvamea
17-09-2013, 17:31
Witajcie, o tyle mnie zainteresował Velbon Sherpa 800R że dziś już go mam. Jest dość masywny i dobrze wykonany, co ciekawe, jest wyższy niż podaje specyfikacja. Czy to oznacza że producent nie zaleca rozkładać nóg do końca lub wysuwać głowicy na max? Jeszcze jedna sprawa mnie w nim zastanawia, mianowicie bo zablokowaniu wszystkich regulacji i tak można kręcić aparatem w poziomie. Czy to normalne zachowanie?
Dziękuje za wszelkie informacje zawarte w tym temacie wszystkim.
Pozdrawiam