Zobacz pełną wersję : D300 - zacina się po zrobieniu zdjęcia
Witam,
mam problem z D300, a mianowicie po włączeniu aparatu wygląda na sprawny, po menu można chodzić,
zdjęcia przeglądać, ale po zrobieniu zdjęcia aparat tak jakby się zawiesza. Nie da się już wejść w menu ani przeglądać zdjęć,
a ponadto przy wyłączeniu aparatu dalej górny wyświetlacz jest włączony i wyłączyć aparat można tylko poprzez
wyciągnięcie baterii. Aparat nie zapisuje zrobionego zdjęcia na karcie. Jeżeli nie zrobi się zdjęcia, to wyłącza się
normalnie i nie wygląda, żeby było coś z nim nie tak.
Próbowałem na innej karcie pamięci, zaktualizowałem soft na najnowszy, ale dalej to samo.
Czy ktoś z Was się z czymś takim spotkał i/lub wie o co może chodzić?
stachmuszel
31-08-2013, 20:45
Probowales na innym akumulatorze, najlepiej oryginalnym? Jaki jest przebieg korpusu?
obawiam się, że czeka Cię serwis...możliwe, że elektronika odpowiedzialna za zapis zdjęcia na karcie nawaliła i jakoś wiesza Ci aparat...ale dla spokoju i oszczędności popróbowałbym innej baterii albo karty pamięci...może tu jest problem
ja mam czasem zawieche na zamienniku baterjii ale tylko w trybie szybkich zdj seryjnych potrafi sie zawiesic ale tez tylko w gripie bo jak wyjme grip i podlacze normalnie smiga jak szalona
podaj parametry na jakich jest robione zdjęcie albo ustaw na manualu zdjęcie z krótkim czasem np 1/4000 (to od razu wyeliminujemy to że cały czas trwa robienie zdjęcia, czyli masz duże f , małe iso i jeszcze kapselek na obiektywie). A drugie to podaj karty na jakich robisz testy - tj. ich prędkość - chociażby w 'iksach'. Możesz także na początek ustawić przed zrobieniem zdjęcia - wielkość fotki na 'small', i jakość na 'basic'. Ja optymistycznie obstawiam na początku - wolną kartę ;)
Borat1979
04-09-2013, 00:13
podaj parametry na jakich jest robione zdjęcie albo ustaw na manualu zdjęcie z krótkim czasem np 1/4000 (to od razu wyeliminujemy to że cały czas trwa robienie zdjęcia, czyli masz duże f , małe iso i jeszcze kapselek na obiektywie). A drugie to podaj karty na jakich robisz testy - tj. ich prędkość - chociażby w 'iksach'. Możesz także na początek ustawić przed zrobieniem zdjęcia - wielkość fotki na 'small', i jakość na 'basic'. Ja optymistycznie obstawiam na początku - wolną kartę ;)
Przecież to kompletna bzdura. Żadna karta CF nie jest tak wolna aby zapis jednego zdjęcia (ok 10 MB), które nie byłoby naświetlane kilkadziesiąt sekund trwał na tyle długo aby aparat przez dłuższy czas nie reagował. Nawet stare karty CF 2 GB nie mają transferu niższego niż 20 MB/s. Poza tym na innej karcie ma to samo.
Z kartą to raczej problem nie jest, bo nawet po jej wyciągnięciu, ustawieniu w menu, żeby bez karty można było migawkę wyzwolić i zrobieniu zdjęcia dzieje się to samo.
Próbowałem z kartą przy różnych ustawieniach robić zdjęcia i w żadnej konfiguracji zdjęcie się nie zapisało na kartę i aparat się zawieszał.
Jeżeli chodzi o baterię, to próbowałem na trzech różnych, oryginalnych, zamiennikach i dalej tak samo.
Coraz gorzej to wygląda, bo nie mam już pomysłu, jak udałoby się to załatwić bez wizyty w serwisie
pawulonxxx
04-09-2013, 20:11
Skoro się zacina i po takiej zawieszce nie udaje się go wyłączyć to może jest to sprawa bardziej mechaniczna? Coś typu uszkodzenia spustu i wyłącznika?
Ja bym podejrzewał jakiś zaśniedziały styk spustu migawki. Przy cykaniu coś się zwiera nie tam gdzie trzeba co powoduje jakieś zdezorientowanie "mózgu" aparatu co skutkuje takim zawieszaniem się.
Niby korpus jest uszczelniony ale może po latach użytkowania uszczelnienie spustu uszkodziło się, dostało się tam troszkę wilgoci z powietrza i sprawia Ci psikusy.
Ogólnie jeśli wykluczyłeś niezgodności baterii i karty pamięci to niestety pachnie to wizytą w serwisie :(