Zobacz pełną wersję : skad modelki do zdjec?
A taka mnie mysl naszla. A wlasciwie pytanie.
Skad bierzecie modelki do zdjec? Pomijajac sytuacje, kiedy jest to wasz zawod, platne zlecenie, agencja modelek. Ale zwykly czlowiek, hobbysta, a takich wielu - w jaki sposob znajduja modelki chetne do pozowania, juz nie mowie o akcie, ale w bieliznie, modzie itp.
Pytam nie zebym szukal; ale wiem, ze gdybym potrzebowal, to nie znajde - ani znajome, ani kolezenki czy rodzina. Jestem pewny, ze zadna znana mi dziewczyna by sie nie zgodzila na sesje.
A tu prosze... w tej galerii (http://www.wojkowal.pl/) ilez chetnych... na sesje do zdjec, wg mnie, troche amatorskich.
I jak tu zrozumiec ten swiat?
PS. Sorki, ze w dziale foto-technika, ale w sumie czyz to nie podlega pod technike? ;)
Anonymous
18-07-2005, 09:34
Na poczatku, warto pytac znajomych, uwierz mi, ze kazda dziewczyna chce miec ladne zdjecia, wiec plec piekna masz juz gotowa na sesje. Tylko nie zabieraj sie od razu za bielizne i akty, tylko za zwykle portrety najlepiej w plenerze z jednolitym tlem ( laka, las, park, sciana, mur ...)
Duzo dziewczyn obcych zgadza sie na pozowanie, tylko za zdjecia, bez wkladow finansowych. Zrob jakas prosata strone internetowa i jesli masz juz jakies zdjecia to zamiesc je na stronie, oczwiscie podaj kontakt do siebie i napisz warunki wspolpracy.
Ogloszenie takie mozesz zamiescic np w usenet.
A ta galerie, ktora podales w linku to chyba nie warto komentowac i chyba jest najlepszym dowodem na to, ze duzo dziewczyn godzi sie na zdjecia.
Pozdrawiam
mamaOLi
:)
Jak potrzebowałem modelki, to dałem ogłoszenie na forach o modelingu - otrzymałem sporo ofert. Nie ma sensu korzystać z agencji modelek, bo sporo dziewczyn ma swoje strony www z namiarami...
www.fotoranking.pl i podobne
Nie wiem czy wyrazilem sie dosc jasno. Mialem na mysli takie, ktorym nie trzeba placic za pozowanie - do zdjec czystko hobbystycznych, artystycznych, bez nastawienia na zarobek.
A na wszystkich tych stronach oglaszaja sie glownie modelki, dla ktorych to jest juz rodzaj pracy.
ja tam tak robie ze to one mi płacą za zdjęcia. gdybym ja miał płacić za odbitki to musiałbym jakieś 200 zł na jedną sesje wydawać a mnien ie stać. musisz mieć dobrego wkręta i tyle. no i umieć zrobić poprawne zdjęcie
http://www.wojkowal.pl/ - dobra strona jakich zdjec nie nalezy robic, dla mnie masakra.
Masz kilka mozliwosci.
-Fora o fotomodelingu - czesto mozna spotkac oferty pozowania w zamian za odbitki. mozna tez dac ogloszenie ze szuka sie modelki na takich wlasnie warunkach.
-Mozesz tez probowac dotrzec bezposrednio do poczatkujach modelek poprzez ich strony www.
-zwyczajnie pytac kolezanki i/lub interesujace osobniczki spotkane w roznych okolicznosciach
-szukac na serwisach randkowych (masa tego w sieci) - zaskakujaco skuteczne
W przypadku kontraktu na zywo dobrze jest miec jakas wizytowke i kilka zdjec ze soba, w przypadku kontaktu przez siec stronka www z kilkoma pracami bardzo pomaga.
Można spróbować zaczepić dziewczynę na ulicy jeśli ci się spodoba i złożyć propozycje.
Ty pozujesz a ja daje ci fotki za free.
To naprawdę działa.
niezła strona - podnosi ego :D
Dziala dziala.. o czym przekonalismy sie na pewnych warsztatach :D
Marek Urbanowski
28-07-2005, 14:41
Można spróbować zaczepić dziewczynę na ulicy jeśli ci się spodoba i złożyć propozycje.
Ty pozujesz a ja daje ci fotki za free.
To naprawdę działa.
..działa,ale z reguły po czasie...daj namiar i czekaj..sama zadzwoni :D nie namawiaj...bo to najgorsze..na portalach typu FR i podobne szukaj nowicjuszek(one pozują za zdjęcia bardzo chętnie)....ogłaszaj się sam..i szukaj wszędzie.Uwierz mi kobiety uwielbiaja zdjęcia i uwielbiają je pokazywać koleżanką :mrgreen:
dziala! i to jak :) ..banalnie proste i czlowiek sam na to nie wpadl hehe
najpierw popracuj nad warsztatem, potem pofotografuj rodzine,dziewczyne itp zeby sobie zrobic podstawe portfolio, a nastepnie masz cala mase mozliwosci
- jak wymienili poprzednicy, fora o modleingu,
- znajome,
- agencje modelek - jak robisz dobre zdjecia z checia dadza ci modeleke za zdjecia
- dziewczyny z ulicy, wbrew pozorom skutkuje, pod warunkiem ze nie wygladasz i nie zachowujesz sie jak napalony menel, YOZ slusznie stwierdzil - dac namiar na siebie nalepiej z mailem i strona naktorej masz portfolio i 70% skutecznosci gwarantowane.
cwieku - wybacz ale twoja wypowiedz pozostawie bez komentarza (uzasadneinei moze pojsc na pw :) )
a co do strony wojkowala - jest to imho stronaka z fatalnymi zdjeciami, przede wszystkim dlatego ze sa one takie same a autor nie uczy sie na bledach,..... ale modelek ma duzo, glownier dlatego ze robi zdjecia gratis