PDA

Zobacz pełną wersję : skad modelki do zdjec?

Campo
18-07-2005, 09:22
A taka mnie mysl naszla. A wlasciwie pytanie.
Skad bierzecie modelki do zdjec? Pomijajac sytuacje, kiedy jest to wasz zawod, platne zlecenie, agencja modelek. Ale zwykly czlowiek, hobbysta, a takich wielu - w jaki sposob znajduja modelki chetne do pozowania, juz nie mowie o akcie, ale w bieliznie, modzie itp.
Pytam nie zebym szukal; ale wiem, ze gdybym potrzebowal, to nie znajde - ani znajome, ani kolezenki czy rodzina. Jestem pewny, ze zadna znana mi dziewczyna by sie nie zgodzila na sesje.
A tu prosze... w tej galerii (http://www.wojkowal.pl/) ilez chetnych... na sesje do zdjec, wg mnie, troche amatorskich.
I jak tu zrozumiec ten swiat?

PS. Sorki, ze w dziale foto-technika, ale w sumie czyz to nie podlega pod technike? ;)

Anonymous
18-07-2005, 09:34
Na poczatku, warto pytac znajomych, uwierz mi, ze kazda dziewczyna chce miec ladne zdjecia, wiec plec piekna masz juz gotowa na sesje. Tylko nie zabieraj sie od razu za bielizne i akty, tylko za zwykle portrety najlepiej w plenerze z jednolitym tlem ( laka, las, park, sciana, mur ...)
Duzo dziewczyn obcych zgadza sie na pozowanie, tylko za zdjecia, bez wkladow finansowych. Zrob jakas prosata strone internetowa i jesli masz juz jakies zdjecia to zamiesc je na stronie, oczwiscie podaj kontakt do siebie i napisz warunki wspolpracy.
Ogloszenie takie mozesz zamiescic np w usenet.
A ta galerie, ktora podales w linku to chyba nie warto komentowac i chyba jest najlepszym dowodem na to, ze duzo dziewczyn godzi sie na zdjecia.

Pozdrawiam
mamaOLi
:)

Czornyj
18-07-2005, 10:57
Jak potrzebowałem modelki, to dałem ogłoszenie na forach o modelingu - otrzymałem sporo ofert. Nie ma sensu korzystać z agencji modelek, bo sporo dziewczyn ma swoje strony www z namiarami...

gALL
18-07-2005, 11:21
www.fotoranking.pl i podobne

Campo
18-07-2005, 12:10
Nie wiem czy wyrazilem sie dosc jasno. Mialem na mysli takie, ktorym nie trzeba placic za pozowanie - do zdjec czystko hobbystycznych, artystycznych, bez nastawienia na zarobek.
A na wszystkich tych stronach oglaszaja sie glownie modelki, dla ktorych to jest juz rodzaj pracy.

Czornyj
18-07-2005, 12:15
Akurat!

cwieku
18-07-2005, 12:41
ja tam tak robie ze to one mi płacą za zdjęcia. gdybym ja miał płacić za odbitki to musiałbym jakieś 200 zł na jedną sesje wydawać a mnien ie stać. musisz mieć dobrego wkręta i tyle. no i umieć zrobić poprawne zdjęcie

gALL
18-07-2005, 13:02
http://www.wojkowal.pl/ - dobra strona jakich zdjec nie nalezy robic, dla mnie masakra.

c2h5oh
18-07-2005, 13:32
Masz kilka mozliwosci.
-Fora o fotomodelingu - czesto mozna spotkac oferty pozowania w zamian za odbitki. mozna tez dac ogloszenie ze szuka sie modelki na takich wlasnie warunkach.
-Mozesz tez probowac dotrzec bezposrednio do poczatkujach modelek poprzez ich strony www.
-zwyczajnie pytac kolezanki i/lub interesujace osobniczki spotkane w roznych okolicznosciach
-szukac na serwisach randkowych (masa tego w sieci) - zaskakujaco skuteczne

W przypadku kontraktu na zywo dobrze jest miec jakas wizytowke i kilka zdjec ze soba, w przypadku kontaktu przez siec stronka www z kilkoma pracami bardzo pomaga.

groseb
18-07-2005, 19:05
Można spróbować zaczepić dziewczynę na ulicy jeśli ci się spodoba i złożyć propozycje.
Ty pozujesz a ja daje ci fotki za free.
To naprawdę działa.

madmips
18-07-2005, 19:44
niezła strona - podnosi ego :D

c2h5oh
18-07-2005, 19:46
Dziala dziala.. o czym przekonalismy sie na pewnych warsztatach :D

Marek Urbanowski
28-07-2005, 14:41
Można spróbować zaczepić dziewczynę na ulicy jeśli ci się spodoba i złożyć propozycje.
Ty pozujesz a ja daje ci fotki za free.
To naprawdę działa.
..działa,ale z reguły po czasie...daj namiar i czekaj..sama zadzwoni :D nie namawiaj...bo to najgorsze..na portalach typu FR i podobne szukaj nowicjuszek(one pozują za zdjęcia bardzo chętnie)....ogłaszaj się sam..i szukaj wszędzie.Uwierz mi kobiety uwielbiaja zdjęcia i uwielbiają je pokazywać koleżanką :mrgreen:

mejson
04-08-2005, 12:46
dziala! i to jak :) ..banalnie proste i czlowiek sam na to nie wpadl hehe

sailor
09-08-2005, 11:16
najpierw popracuj nad warsztatem, potem pofotografuj rodzine,dziewczyne itp zeby sobie zrobic podstawe portfolio, a nastepnie masz cala mase mozliwosci
- jak wymienili poprzednicy, fora o modleingu,
- znajome,
- agencje modelek - jak robisz dobre zdjecia z checia dadza ci modeleke za zdjecia
- dziewczyny z ulicy, wbrew pozorom skutkuje, pod warunkiem ze nie wygladasz i nie zachowujesz sie jak napalony menel, YOZ slusznie stwierdzil - dac namiar na siebie nalepiej z mailem i strona naktorej masz portfolio i 70% skutecznosci gwarantowane.

cwieku - wybacz ale twoja wypowiedz pozostawie bez komentarza (uzasadneinei moze pojsc na pw :) )

a co do strony wojkowala - jest to imho stronaka z fatalnymi zdjeciami, przede wszystkim dlatego ze sa one takie same a autor nie uczy sie na bledach,..... ale modelek ma duzo, glownier dlatego ze robi zdjecia gratis