Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm 1.8D
Witam. Czy opłaca się kupić ten obiektyw? Mam do wydania ok 500zł.
Tak, ale przed zakupem warto go przetestować w sklepie i wybrać sobie najostrzejszy egzemplarz (albo kupować używany). Za 500zł nic lepszego chyba nie znajdziesz.
militarius
30-08-2013, 13:38
kup używany :) dorwiesz za 300-350 zł.
tylko warto sprawdzić czy nie ma BF/FF.
astramus
30-08-2013, 14:34
Jest to świetny obiektyw jak na taką cenę. Myślę, że jakbym miał kupować to kupiłbym używany. Jest to dość solidna konstrukcja, więc nie "łapie" tak szybko śladów użytkowania. MZ nowego nie warto kupować, skoro używki to koszt do 400zł.
M.
Witam. Opłaca się kupić 50 1/8D. Bardzo dobra jakość za małe pieniądze. Celował bym w używkę - koszt około 350 - 400 zł.
1.8 to najlepiej wersje bez d sam af made in japan strzelalem z d i z af widoczna roznica mala bo mala ale widoczna na korzysc af, natomiast jesli chodzi o d to napewno lepszy blysk pomiar odleglosci itd
Za 500 zł możesz kupic wszędzie zobacz na skapiec lub na alle..ro, tam za 550 możesz miec nowszą wersję 50 1,8 G
Lena&TheShadow
31-08-2013, 23:11
AF bezD ma fajny bokeh i jest ostrzejszy od wersji zD.
mam podobny dylemat, które szkiełko pod dx, mam 35/1.8 jest świetne, ale chciałbym coś pod portrety bardziej
Nie chce rozmawiać, o tym ze 35 tez mozna bo wiem.
Chce kupić tanie 50.
lepiej w wersji bez d? z d? G?
Chciałbym coś na początek, później wolę zmienić na coś lepszego, jeżeli zobacze, że jest mi potrzebna na stałe
Pozdrawiam i liczę na to, że ktoś coś powie innego, niż że tych wątków jest milion, bo czytałem wiele a wciąż ciężko podjąć mi decyzję..
Najbardziej w obecnej chwili skłaniam się do 50/1.8 (bez d), używke za 300 zł można już
mam podobny dylemat, które szkiełko pod dx, mam 35/1.8 jest świetne, ale chciałbym coś pod portrety bardziej
Nie chce rozmawiać, o tym ze 35 tez mozna bo wiem.
Chce kupić tanie 50.
lepiej w wersji bez d? z d? G?
Chciałbym coś na początek, później wolę zmienić na coś lepszego, jeżeli zobacze, że jest mi potrzebna na stałe
Pozdrawiam i liczę na to, że ktoś coś powie innego, niż że tych wątków jest milion, bo czytałem wiele a wciąż ciężko podjąć mi decyzję..
Najbardziej w obecnej chwili skłaniam się do 50/1.8 (bez d), używke za 300 zł można już
W Twoim przypadku to moim zdaniem tylko 85 1.8G.
Tanio nie jest, wiec chociaz pls opisz dlaczego tak uwazasz, rozumialbym to gdybysmy mowili o pelnej ale majac dx nie jestem pewny dlaczego tak mi doradzasz?
P.s mogles juz dopisac z dwa zdania uzasadniajace jak juz chciales pomoc;)
Jeśli chcesz 50mm, to wersję G - lepsza optycznie. Nie masz kasy, weź D - zwłaszcza z drugiej ręki, choć warto sprawdzić pod względem celności AF. Niemniej jednak mając już 35mm, to brałbym 85mm, D lub G - lepsza pod chyba każdym względem.
kamil amen
chodz beczka troszke wystepuje w 35 ale za to swietny obiektyw i malo zyska 50.. stad tez bardziej bym szukal 85 nawet w wersji d i poszukal niemydlanej sztuki
no dobra, dzięki za konkretne odpowiedzi ;)
najlepiej chyba gdybym miał możliwość pobawienia sie nimi na żywo, no nic. Pochodze ze swoim 18-200 na tych ogniskowych i moze coś wymyślę ..