Zobacz pełną wersję : obiektywy bez AF-S
Jakub365
30-08-2013, 00:23
Witam, zastanawiam się nad przejściem z d5100 na d90 głównie ze względu na tańsze obiektywy, tylko pytanie ile w ogóle jest takich z obiektywów z samym AF? z tego co widziałem na pewno nikkor 50 1.8 różnica między AFS 300zł jakie ogniskowe i firmy znajdę bez śrubokręta w obiektywie? Na allegro nie wiem jaj szukać ponieważ jak wpiszę samo AF to i tak pokazuje obiektywy z AFS:/ Pytam, bo nie wiem czy w ogóle jest sens zmieniać jeśli okaże się, że jest ich zaledwie kilka
cz4rnuch
30-08-2013, 07:04
Do niedawna koronnym argumentem D90kowców za przejściem w ich(w sumie i moje) szeregi był brak wersji 85/1.8 z silnikiem. Od jakiegoś czasu jest to już nieaktualne więc głowy bym sobie tym przejściem nie zawracał. Oczywiście wersje af-s są nieco droższe, ale często też lepsze optycznie. Jeśli masz zamiar kupić jedną czy 2 stałki z serii budżetowej(czyli ze światłem 1.8 ) to raczej dużo nie zaoszczędzisz i moim zdaniem szkoda fatygi na przejście w świat śrubokrętowców.
Te wciąż produkowane są np. tu http://www.foto-net.pl/sklep/kategoria,776,511,9,Nikon-AF.html
No właśnie, 105/2 DC i 135/2 DC - dwa powody, dla których warto mieć śrubokręt w puszce. O ile kogoś oczywiście interesuje ten typ obiektywu.
ta zwlaszcza cena 135/2 dc ;] mialem kilka kadrow z tego cudenka super sprawa ... ale nie mowmy o szklach do body za 1500 zl gdzie obiektyw kosztuje 4 ;]
ta zwlaszcza cena 135/2 dc ;] mialem kilka kadrow z tego cudenka super sprawa ... ale nie mowmy o szklach do body za 1500 zl gdzie obiektyw kosztuje 4 ;]
A dlaczego nie? Jakoś mi to nie przeszkadzało, jak podpinałem 135/2 do D200 (więcej niż 1500 to on wart nie był już wtedy chyba).
Natomiast samo przejście z D5100 na D90 uważam raczej za nonsens... Zamienił stryjek siekierkę na kijek.
Coś tam zyskasz, coś tam stracisz, w sumie szkoda czasu, lepiej robić zdjęcia.
cz4rnuch
03-09-2013, 13:19
... ale nie mowmy o szklach do body za 1500 zl gdzie obiektyw kosztuje 4 ;]
A dlaczego nie?
Może z tego powodu
Witam, zastanawiam się nad ... głównie ze względu na tańsze obiektywy... Nie trudno się domyśleć, że cena dla autora wątku to istotny czynnik.
Może z tego powodu
Nie trudno się domyśleć, że cena dla autora wątku to istotny czynnik.
Autor nie podał swoich zarobków. Dla mnie tanie obiektywy to te poniżej 10 tys.
adam.dorozinski
05-09-2013, 11:35
Autor nie podał swoich zarobków. Dla mnie tanie obiektywy to te poniżej 10 tys.
Nie musiał podawać. Podał przykład możliwości oszczędzenia 300PLN na pięćdziesiątce. Dość myślę jasno ustala to półkę cenową o której rozmawiamy :)
cz4rnuch
05-09-2013, 12:21
Autor nie podał swoich zarobków. Dla mnie tanie obiektywy to te poniżej 10 tys. Cóż, możliwe że to ty masz rację a ja źle odczytałem intencje Jakuba. Całkiem możliwe, że dylemat przed którym stoi kolega (sprzedać D5100, kupić D90, niewykluczone ze ma smykałkę do opychania towaru i na transakcji zarobi ze 100 zeta) jest wynikiem tego że zastanawia się nad tanim szkiełkiem w okolicach 10 tysi. Może nawet tej stówki mu do tych 10 tysi brakuje, a że całą kasę włożył w akcje firmy pana K. zajmującej się odwiertami w Kazachstanie to aktualnie nie ma z czego dołożyć. Pozdrawiam.